Jejski Opublikowano 11 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Właśnie wczoraj to piwo warzyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 11 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 A może są jakieś informacje dot. właśnie takich piw górnej fermentacji warzonych dawno temu na terenach Polski? W sumie jest po prostu Pils "uproszczony" przez zastosowanie drożdży górnej fermentacji. Nie ośmielił bym się tego uwarzyć, gdyby nie Wasze pochlebne opinie na temat tego "stylu". Do historycznych i innych piw polskich jest osobny wątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 11 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Inne chmiele hodowane w Polsce są dopuszczalne Poprawiłbym na "uprawiane" zamiast "hodowane". Wiem, że to drobiazg, ale będzie poprawnie. W końcu to nasz styl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 11 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Nie ośmielił bym się tego uwarzyć, gdyby nie Wasze pochlebne opinie na temat tego "stylu". Piszesz jakby to było jakieś dziadostwo nic nie warte. Zapewniam, że to fajne piwko z piękną śnieżnobiałą pianką. Sesyjne w stu procentach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 11 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 No to nawet nie wiedziałem,ze moje pierwsze piwko było wg tego stylu a konkretnie ta receptura:http://www.piwo.org/topic/2670-100-pilznenski-125-%C2%B0blg-nie-tylko-dla-poczatkujacych/page__hl__100%25 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 U mnie to piwo zagości jutro, w wersji chmielonej jednym rodzajem chmielu: Lubelski. Jedno takie już fermentuje, bardzo lekkie i delikatne, a potężny dodatek Lubelskiego na 0' dał mu niesamowity cytrynowy aromat i posmak (przynajmniej jak spijam próbkę). Tamto będzie bez chmielenia na zimno, a to z chmieleniem zacieru, filtratu, FWH, klasycznie i na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 potężny dodatek Lubelskiego na 0' dał mu niesamowity cytrynowy aromat i posmak Czyli ile? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Dobra, z tym potężnym to przesadziłem, (nie pamiętałem), a chmieląc szyszką mam zawsze wrażenie, że tego jest dużo. Poszło po 10g w 20' 10' i 0'. Dzisiaj sprawdziłem jeszcze raz, aromat ciągle jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 (edytowane) Dobra, z tym potężnym to przesadziłem, (nie pamiętałem), a chmieląc szyszką mam zawsze wrażenie, że tego jest dużo. Poszło po 10g w 20' 10' i 0'. Dzisiaj sprawdziłem jeszcze raz, aromat ciągle jest Na ile litrów? pytam,bo jeśli standardowo na 20 L ,to w Brewtarget przy tych w ilościach pokazuje mi 4,5 IBU... w jakie IBU celowałeś? no chyba,że 3x100gr Edytowane 12 Stycznia 2013 przez marbelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Ja FAHa chmielę dawką 150 - 200 g chmielu więc to co daje crosis to dla mnie minimalna dawka chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemczysław Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 (edytowane) crosis napisał tylko ile daje na koniec gotowania na aromat, nic dziwnego ze tak mało gopryczki Ci wyszło Edytowane 12 Stycznia 2013 przez Przemczysław Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 (edytowane) ok-źle przeczytałem-sorry crosis-podaj cały schemat chmielenia,albo całą recepture Edytowane 12 Stycznia 2013 przez marbelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Nie, nie celowałem w goryczkę - celowałem w aromat. Na goryczkę nie poszło dużo więcej, 20g szyszki marynki na 90' i 10g tejże na 60'. BS2 podaje dla tego piwa:38,2 IBUs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Do gara poszła moja interpretacja tego stylu (teraz złoże się układa), w wersji single hop. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 (edytowane) Odgrzeję temat i pochwalę się swoim piwem w tym stylu bo wyszło bardzo dobre moim zdaniem (i rodziny): tu link do pełnej receptury a tu skrócona wersja: Składniki: (słody Strzegom) Pilzneński - 4 kg Karmelowy jasny - 0,2 kg Pszeniczny - 0,2 kg Marynka szyszki 7,8% 43g Lubelski szyszki 4% 44g Drożdże Wyeast London Ale 3 Zacieranie: 68-61C - 35' 73-71C - 45' 10' - 78C Chmielenie: 70' Marynka 27 g 30' Marynka 16 g 15' Lubelski 33 g 5' Lubelski 11 g Wyszło 11 Blg i 44 IBU -20 litrów piwa. Fermentowane w 18C przez 16 dni bez cichej. Odfermentowało do 3,5 Blg co dało 4% alkoholu. W smaku lekkie, mało treściwe, nisko słodkawe z bardzo fajnym aromatem chmielu oraz goryczką zostającą na języku. Idealne piwko na wiosnę, chyba drugie nastawię niedługo na tych drożdżach tylko może troszkę inne dla porównania efektów. Styl się chyba przyjmie na stałe do mojego repertuaru tylko muszą być świeże chmiele do niego Edytowane 14 Marca 2013 przez Undeath Makaron 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Panowie czy zastosowanie słodu PaleAle plus troszkę karmelowego z zacieraniem jednotemperaturowym (oczywiście chmiele marynka i lubelski) to już podejdę pod styl??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Panowie czy zastosowanie słodu PaleAle plus troszkę karmelowego z zacieraniem jednotemperaturowym (oczywiście chmiele marynka i lubelski) to już podejdę pod styl??? Ten styl nie jest jakoś twardo osadzony, póki co. Ale to co ty proponujeszmi wygląda bardziej na pale ale/bitter. Zależy jak dużo karmelu, jak dokładnie zacierane, jaka goryczka itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 (edytowane) na 20 ltr 12 Blg warke planuje 3,5 kg paleale plus 200 gr caramunich I . CHmielone marynka i lubelskim 41 ibu. Zacieram 67°C-63°C 40 min 72°C 30 min Edytowane 17 Marca 2013 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 na 20 ltr 12 Blg warke planuje 3,5 kg paleale plus 200 gr caramunich I . CHmielone marynka i lubelskim 41 ibu.Zacieram 67°C-63°C 40 min 72°C 30 min Wygląda na gorzkiego bittera. Lepszy balans smaku uzyskasz jak zmniejszysz IBU troszkę i dodasz tak z 15-20g słodu bawiącego. No i nagazowanie nie może być zbyt wysokie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Podstawowe informacje: Gęstość początkowa: 11 - 13°Blg Goryczka: 25 - 45 IBU Gęstość końcowa: 2 - 3.5°Blg Kolor: 2 - 8 SRM Alkohol objętościowo: 4%-5.5% No myślałem że z IBU mieszczę sie w stylu. Kolor też raczej wyjdzie bliżej 8 SRM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Podstawowe informacje: Gęstość początkowa: 11 - 13°Blg Goryczka: 25 - 45 IBU Gęstość końcowa: 2 - 3.5°Blg Kolor: 2 - 8 SRM Alkohol objętościowo: 4%-5.5% No myślałem że z IBU mieszczę sie w stylu. Kolor też raczej wyjdzie bliżej 8 SRM Z tym, że ja pisałem o bitterze http://www.wiki.piwo.../Premium_Bitter Jeśli chcesz warzyć polskie ale to zrezygnuj z karmelowego, albo dodaj go bardzo mało. Mocno nachmiel na aromat. No i lepiej feremtnować powoli w dolnych zakresach temperatur drożdży, by estry nie były zbyt intensywne. No i nagazowanie powinno być w miarę wysokie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Makaron ale te same wartości odnoszą sie do Polskiego ALE. Cytowałem to z tego wątku i opisu jaki stworzyłeś z Jejskim. Jak na początku. Chmielić będę dość mocno na aromat oczywiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Makaron ale te same wartości odnoszą sie do Polskiego ALE. Cytowałem to z tego wątku i opisu jaki stworzyłeś z Jejskim. Jak na początku. Chmielić będę dość mocno na aromat oczywiście. Teraz wiem, w moim poście niezbyt dokładnie opisałem co mam na myśli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Moje polish ale: http://www.piwo.org/topic/6985-rockowy-browar-domowy-d-mol/page__st__120#entry183874 Zasyp: Zasyp: 4,5 kg - Pilzneński 0,3 kg - pszeniczny 0,2 kg - wiedeński 0,2 kg - caramel pils Zasyp uważam za trafiony, ale single hop: Lubelski jest raczej mało trafionym pomysłem, jeśli daje się do gara i filtracji. Popełnię warkę jeszcze raz, tym razem tylko ze standardowym chmieleniem i porównam efekty. Jako drożdże polecam German Ale - fermentujące w dość niskich temperaturach (nawet 11-12°C) i będących wtedy praktycznie drożdżami lagerowymi (minimalny poziom estrów). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 No to mam zonka bo nie wiem czy moje us-05 dadzą radę w 14°C . staram się je trzymać w wietrzonym pokoju ale tu temp skacze i tak od 17 do 20 °C. ciekawe co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się