Jump to content

Wymiana sprzętu

Guest franc

Recommended Posts

Czy sprzęt typu fermentatory gumki we wieku rurki fermentacyjne kraniki rurki zlewcze z zaworem grawitacyjnym itp. podlegają czasowej wymianie?

Jeśli z jakiegoś powodu stają się nieszczelne (w przypadku gumek), tudzież zostaną połamane (rurka z zaworkiem) to tak.

Jako tako nie są to strasznie zużywające się części ;)

A masz jakiś sposób na wymiane gumki w wieku żeby nie uszkaodzić?

Nie do końca jestem przekonany że pod tą gumka jest czysto i odkarzone.

A masz jakiś sposób na wymiane gumki w wieku żeby nie uszkaodzić?

Nie do końca jestem przekonany że pod tą gumka jest czysto i odkarzone.

I masz rację. Gumkę przy każdej okazji należy wyjąc, umyć i odkazić. Ta zasada dotyczy każdego zakamarka sprzętu, to tam najłatwiej o rozwój bakterii.

a macie jakiś pomysł na uszczelnienie fermentatora w miejscu gumki ( nie ma nigdy bulgotania) i czuć w tym miejscu zapach fermentacji). u mnie jak wyjąłem gumkę to widziałem straszny nieregularny i chyba troszkę za duży otwór.

pomyślałem aby to uszczelnić tylko czym ? klejem to już na stale i z dwóch stron trzeba kleić ( wewnątrz i zewnętrzną strona wieka)

i czy klej nie zaszkodzi brzeczce?

no i czy jest sens to kleić?? .

A po co bulgotanie? Z całym szacunkiem, ale to Ci tylko w głowie namiesza i niedługo założysz temat w stylu "bulka mi dwa razy na godzinę, czy już mogę butelkować?" ;)

Najlepiej nie używać rurki, a koniec fermentacji określać tylko i wyłącznie po pomiarze blg.

Edited by gregroc

a macie jakiś pomysł na uszczelnienie fermentatora w miejscu gumki ( nie ma nigdy bulgotania) i czuć w tym miejscu zapach fermentacji). u mnie jak wyjąłem gumkę to widziałem straszny nieregularny i chyba troszkę za duży otwór.

pomyślałem aby to uszczelnić tylko czym ? klejem to już na stale i z dwóch stron trzeba kleić ( wewnątrz i zewnętrzną strona wieka)

i czy klej nie zaszkodzi brzeczce?

no i czy jest sens to kleić?? .

Ja przy wyjętej rurce kleje na deklu taśmą klejącą i ostrym nożykiem w miejscu otworu na rurkę nacinam taśmę na krzyż i wtedy jest szczelnie.

Oczywiście do mycia zawszę odklejam.

Edited by Afghan

Ja przy wyjętej rurce kleje na deklu taśmą klejącą i ostrym nożykiem w miejscu otworu na rurkę nacinam taśmę na krzyż i wtedy jest szczelnie.

Oczywiście do mycia zawszę odklejam.

ok u mnie widzę , że nieszczelność jest w miejscu zamontowania gumki . ją tez mogą przykleić taśmą ale jaka klejącą biurową zwykłą czy mocniejszą izolacyjną? bo jest różnica moim zdaniem

silikon uniwersalny. Uszczelni a nie przyklei sie zbyt mocno do plastiku więc do mycia będzie można go oderwać.

tylko otworzysz cała duża tubę za 15 zł i zaraz wyschnie i strata co każą warkę nowy kupować ? się nie opłaca

Ja mam cały czas otwarte 2-3 tubki silikonu w różnych kolorach. Bez problemu leżą rok, wystarczy z końcówki wydłubać 2 centymetrowy stwardniały kawałek. Ale można też kupić silikon w tubkach po bodajże 60g.

to kiedy używasz tego silikonu przed wszystkim aby silikon wysechł czy jak pokrywę zakładasz i rurka idzie do środka? i jaki to silikon specjalny jakiś sanitarny ....

Ja bym poszedł jeszcze dalej i kupił nowy dekliel bez dziurki(odpada problem z wyborem taśmy i zasychającym silikonem) :P

Domykasz wtedy cały, czy pozostawiasz uchylony?

Ja bym poszedł jeszcze dalej i kupił nowy dekliel bez dziurki(odpada problem z wyborem taśmy i zasychającym silikonem) :P

Domykasz wtedy cały, czy pozostawiasz uchylony?

Przy górniakach uchylone, przy dolniakach zamknięte ( dekielki nie sa zbyt szczelne)