yemu Posted February 15, 2009 Share Posted February 15, 2009 hej, wczoraj niestety przydarzyla mi sie nieprzyjemna sytuacja - jaka to juz pewnie sie domyslacie z tytulu tego postu. wybuchly mi dwie butelki tripelka. butelki nie wybuchly "same z siebie", tylko przy przestawianiu przewrocilem je i wtedy wystrzeliły. wyglada na to, ze po wzburzeniu z piwa wydzieliło sie wiecej co2 i butle nie wytrzymaly. piwo bylo odfermentowane jak nalezy (z 19,5 do 4), dodałem cukru tak by nagazowanie bylo 3 vol. oczywiscie istnieje mozliwość, że gdzieś się pomyliłem przy pomiarze. wpadlem w lekka panikę, i aby ratowac pozostałe piwa (i swoje zdrowie lub zycie ;-), otworzyłem wszystkie butle, spuszczajac nieco co2 i zakapslowalem ponownie. myslicie, ze to moze cos pomoc? czy ew. sa jakieś inne środki zaradcze? aha, butelki ktorych uzylem to zwykle zwrotne od harnasia, mylem je recznie, nie wygrzewalem anie nic takiego. tak czy siak, wyglada na to, ze nagazowanie w takich zwyklych butlach do 3 vol to igranie z ogniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted February 15, 2009 Share Posted February 15, 2009 Może te butelki były nadtłuczone? Nie panikuj, jeśli Ci nie wysadziły podczas upuszczania ciśnienia nie powinno nic złego sie stać. Jedno jest pewne będziesz miał problemy przy nalewaniu piwa do kufla! Zapewne bez porządnego wychłodzenia piwa się nie obędzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hasintus Posted February 15, 2009 Share Posted February 15, 2009 tak czy siak, wyglada na to, ze nagazowanie w takich zwyklych butlach do 3 vol to igranie z ogniem. 3 vol to wcale nie jest bardzo dużo, np. hefe weizen powinien być nagazowany w przedziale 3,6 do 4,5 ; wiezenbok 3,7-4,7 ; lambiki 3,0-4,5 Jest też kwestia w jaki sposób przygotowywałeś refermentację? Może do kilku butelek poszło więcej surowca? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted February 15, 2009 Share Posted February 15, 2009 Ale nie piszesz czy w tych dobrych butelkach, które otwierałeś też było dużo gazu. Może przypadkowo w tych bombach było więcej środka do refermentacji. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemak Posted February 15, 2009 Share Posted February 15, 2009 Kolega wyprodukowal IPA (z brewkita) i refermentowal 200g suchym ekstraktem. Po dwoch miesiacach po ekstraostroznym laniu do szklanki 0,3 byla ona w calosci wypelniona piana - nic brazowego Piwo jednak bardzo dobre. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted February 15, 2009 Share Posted February 15, 2009 butle nie wytrzymaly. piwo bylo odfermentowane jak nalezy (z 19,5 do 4), dodałem cukru tak by nagazowanie bylo 3 vol. oczywiscie istnieje mozliwość, że gdzieś się pomyliłem przy pomiarze. ile było tego cukru? Link to comment Share on other sites More sharing options...
yemu Posted February 15, 2009 Author Share Posted February 15, 2009 Ale nie piszesz czy w tych dobrych butelkach, które otwierałeś też było dużo gazu. Może przypadkowo w tych bombach było więcej środka do refermentacji. JK faktycznie nie bylo go az tak bardzo duzo, co mnie zdziwilo...moze to faktycznie byly felerne butelki Link to comment Share on other sites More sharing options...
yemu Posted February 15, 2009 Author Share Posted February 15, 2009 butle nie wytrzymaly. piwo bylo odfermentowane jak nalezy (z 19' date='5 do 4), dodałem cukru tak by nagazowanie bylo 3 vol. oczywiscie istnieje mozliwość, że gdzieś się pomyliłem przy pomiarze.[/quote']ile było tego cukru? kurcze nie pomnę teraz, a zapiski ktore mam do konca nie sa wiarygodne (wtedy jeszcze nie kojarzylem okienka w beermith gdzie zapisuje sie rzeczywiscie uzyta ilość cukru) - bylo tego ok 170gm na 20l. a obliczenia robilem beersmithem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted February 16, 2009 Share Posted February 16, 2009 Jak dodawałeś cukier? Bezpośrednio do butelek, czy jak roztwór. Może się nierównomiernie wymieszał. Część butelek w tym momencie może być przegazowana, a część niedogazowana. A najbardziej prawdopodobne jest, ze kluczowe było ich przewrócenie. Sprawdź kilka butelek z początku, środka i końca rozlewu. Jeśli wszystkie będą przegazowane, trzeba wziąć otwieracz nie niszczący kapsli i delikatnie upuszczać gaz. Względnie kładziesz monetę na kapsel i używasz normalnego otwieracza. Nic nie musisz kapslować powtórnie, kapsel na powrót się zaciśnie samoczynnie. Tylko trzeba to zrobić z wyczuciem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yemu Posted February 16, 2009 Author Share Posted February 16, 2009 dodawałem roztwór cukru do fermentora. ale może się nierówno wymieszał nie wiem. butelki otwieralem przy uzyciu takiego szerokiego otwieracza, bardzo delikatnie tak zeby nie pogiac kapsla, i jak zrobilo "pssst" to zaciskalem na wszelki wypadek kapslownicą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted February 16, 2009 Share Posted February 16, 2009 dodawałem roztwór cukru do fermentora. ale może się nierówno wymieszał nie wiem. W jakiej ilości wody go rozpuściłeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted February 16, 2009 Share Posted February 16, 2009 Syrop cukrowy jest ciężki dlatego osadza się na dnie. Ostatnie butelki mogą być najbardziej przegazowane.JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franekkkk Posted February 16, 2009 Share Posted February 16, 2009 Dwie butelki mojego Grodzisza wybuchły I to dosyć solidnie. Butelki były z zamknięciem patentowym, ale wg mnie były inne przyczyny eksplozji. Butelki zostały podarowane 2 przyjaciołom. Uprzedziłem ich, że piwo jest mocno gazowane, że lepiej trzymać w chłodnym miejscu i nie wstrząsać zbytnio. Chłopaki wracali komunikacją miejską, więc zakładam, że piwo trochę zostało wstrząśnięte. Po 2,3 dniach dostałem od nich telefony że jedno piwo zrobiło fontannę a drugie wybuchło uszkadzając zegar, robiąc dziurę w suficie. Jak się potem okazało piwa stały na półkach w pokojach, dodam, że był to lipiec. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted February 16, 2009 Share Posted February 16, 2009 Mnie się wydaje, że butelki patentowe są szczelniejsze. Mam trochę tych butelek i zawsze końcówki rozlewu wlewam do patentowych. Jak otwieram kapslowaną i patentową to patentowa jest mocniej nagazowana. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
yemu Posted February 18, 2009 Author Share Posted February 18, 2009 dodawałem roztwór cukru do fermentora. ale może się nierówno wymieszał nie wiem. W jakiej ilości wody go rozpuściłeś? zawsze rozpuszczam w litrze, a po wlaniu dość długo mieszam (staram się to robić spokojnie, zeby nie napowietrzać) Link to comment Share on other sites More sharing options...
yemu Posted February 18, 2009 Author Share Posted February 18, 2009 Dwie butelki mojego Grodzisza wybuchły I to dosyć solidnie. Butelki były z zamknięciem patentowym, ale wg mnie były inne przyczyny eksplozji. Butelki zostały podarowane 2 przyjaciołom. Uprzedziłem ich, że piwo jest mocno gazowane, że lepiej trzymać w chłodnym miejscu i nie wstrząsać zbytnio. Chłopaki wracali komunikacją miejską, więc zakładam, że piwo trochę zostało wstrząśnięte. Po 2,3 dniach dostałem od nich telefony że jedno piwo zrobiło fontannę a drugie wybuchło uszkadzając zegar, robiąc dziurę w suficie. Jak się potem okazało piwa stały na półkach w pokojach, dodam, że był to lipiec. ja fontannę jedną już miałem, ale to było w piwie owocowym, które mimo trzyetapowej fermentacji (1sza cicha z owocami - 2ga cicha bez owoców) i tak było przegazowane i mojemu bratu zrobiło prysznic w salonie ;-) - myślę, że to przez to, ze owoce nie odfermentowały do konca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
amatjas Posted April 14, 2011 Share Posted April 14, 2011 No to i ja się granatów dorobiłem. Od wczoraj mam wojnę na całego. Wczoraj 2 strzały (3 butelki), dziś dwa strzały (dwie butelki). Piwka z 3 różnych warek. Rozlane 3-5 tygodni temu. Stały sobie w zabudowanej szafie w domu na podłodze. Tak ze od wczoraj sobie nic innego nie robię tylko sprzątam ze strachem w oczach. Generalnie glukozy albo cukru (roztwór), dawałem zawsze w górnych granicach i fakt ze na brak piany nie narzekałem. Piwka odfermentowane do 3 - 2,5Blg. Jako że są to ostatnie warki w których zrezygnowałem z cichej i które były butelkowane po 3 tygodniach fermentacji głównej, daje do myślenia. Albo za szybko, albo za dużo cukru. No nic, zobaczymy co będzie dalej. Z podejrzanych warek popuściłem gazu (nagazowane ostro)i do piwnicy w której niestety też ciepło, ale sprzątania będzie mniej. Mam pytanie czy powtórzyć zabieg za jakiś czas, o ile jeszcze będzie z czego popuszczać.? Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted April 14, 2011 Share Posted April 14, 2011 Tak powtarzać, bo jednorazowo nie upuścisz zbyt wiele - piana wychodząca z butelki ci na to nie pozwoli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
amatjas Posted April 14, 2011 Share Posted April 14, 2011 A co ile? Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted April 14, 2011 Share Posted April 14, 2011 To zależy od twego samozaparcia ogólnie jak ci z szyjki piana zejdzie/znikne. Skoro butle eksplodują to może być proces długotrwały. Najlepszą metodą jest jednak schłodzenie w lodówce i szybka konsumpcja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 14, 2011 Share Posted April 14, 2011 . Najlepszą metodą jest jednak schłodzenie w lodówce i szybka konsumpcja. Oraz czytanie forum i rad doświadczonych piwowarów Link to comment Share on other sites More sharing options...
amatjas Posted April 14, 2011 Share Posted April 14, 2011 Spijał oczywiście będę, lodówka też pełna pszenicznym bo wczoraj tylko ona była podejrzana (wiadomo). Dziś niestety Amber i Brown Ale niezależne samobóje se zrobiły. A samozaparcie mam póki jeszcze w twarz odłamkiem nie dostałem. Będę obserwował więc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
amatjas Posted April 14, 2011 Share Posted April 14, 2011 . Najlepszą metodą jest jednak schłodzenie w lodówce i szybka konsumpcja. Oraz czytanie forum i rad doświadczonych piwowarów A za rady doświadczonych piwowarów serdecznie dziękuję i proszę o więcej . Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 14, 2011 Share Posted April 14, 2011 Sypałeś cukier do butelek czy do fermentora ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted April 14, 2011 Share Posted April 14, 2011 Przy okazji: przestrzegam przed nalewaniem zimnych lagerów aż pod kapsel. Ciecz potem się rozszerza i butelki pękają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now