Jump to content

Dziwne termometry

copytko

Recommended Posts

Ostatnio stałem się właścicielem tego termometru firmy 2measure. Dzisiaj chciałem go przetestować i okazało się, że mój zwykły analogowy termometr chyba się rozkalibrował, więc przeprowadziłem mały test.

Po zaaplikowaniu sondy termometru elektrycznego pod pachę czekałem aż 5 minut na uzyskanie wyniku 36°C, natomiast kiedy użyłem analogowego po 10 sekundach wskazówka dojechała do 41°C (dodam, że nie mam podwyższonej temperatury :) ). Wynika z tego, że mam 2 termometry i każdy w jakiś sposób walnięty.

Tu pojawiają się pytania: da się któryś z nich przywrócić do normalnego funkcjonowania? czy termometr elektryczny ma wadę, przez którą tak wolno działa i trzeba go wymienić?

Sprawdź je w lodzie i wrzątku. Mi elektroniczny z IKEI działa dokładnie tak jak analogowy. Raczej nie przywrócisz im "normalnych" temperatur, ale będziesz miał jasność jaką korektę robić.

Witam

w tym tygodniu był na Forum artykuł o kalibracji termometrów, co do elektronicznego producent podaje dokładność +/- 2 stopnie, najlepsze sprawdzenie jest w lodzie z wodą , 5 minut to owszem długi czas czekania chyba nawet za długi, przykładowo termometry z Ikei stabilizują się po jakiś 20-30sekundach .

Pozdrawiam Piotr

Witam

może inaczej ,owszem był wątek a nie artykuł, ale powiedzmy że mogę pomóc dysponuję wzorcowym rejestratorem temperatury, powiedzmy że jak ktoś mi przyśle swój termometr elektroniczny to jestem w stanie porównać z nim wskazania .

Pozdrawiam

Piotr

Dzięki za odpowiedzi. Sprawdzę na pewno, czy przypadkiem elektroniczny termometr nie ma za mało pasty termoprzewodzącej. Jeśli ktoś znalazłby jakieś posty/informacje o kalibracji termometrów to byłbym wdzięczny. Zastanawia mnie też fakt, że termometr analogowy nie działa jak powinien. :)

Ostatnio stałem się właścicielem tego termometru firmy 2measure.

Czy ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia z tym termometrem ? Przymierzam się do zakupu jakiegoś termometra, a cena tego wydaje się bardzo atrakcyjna.

Ostatnio stałem się właścicielem tego termometru firmy 2measure.

Czy ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia z tym termometrem ? Przymierzam się do zakupu jakiegoś termometra, a cena tego wydaje się bardzo atrakcyjna.

Z iKei jest prawie o połowę tańszy

Od siebie dodam, że są prawie identyczne pod kątem działania - jedyna różnica jest taka, że tego z 2measure nie można wyłączyć, w przeciwieństwie do tego z Ikei.

Witam,

odnośnie termometrów z ikei powiem tylko tyle : pierwszy zakupiony przeze mnie działał poprawnie przez jakieś 3h , drugi natomiast wytrzymał zaledwie 40 min - nie miałem zaufania i sprawdzałem drugim termometrem ( mniej wygodnym stąd chęć zakupu w ikei takiego z sondą ). Możliwe że taka partia felerna była ale zapytany przeze mnie pan na 'zwrotach' odparł że padają masowo... więc należy uważać. Miałem taki sam analogowy jak kolega i działał świetnie - ale mi rymsnął o ziemię i już nie działa świetnie :P Zakupię w najbliższym czasie dokładnie taki sam - a póki co z elektronicznych mam taki którego już w centrum piwowarstwa nie sprzedają jak właśnie zauważyłem ale za to diabelsko dokładna franca jest i kosztował koło 30 zł ;)

Zrobiłem termometr na LM35. Ukłąd bardzo prosty, wymaga tylko multimetru. Cena prostych jest niewielka.

Zrobiłem na tym termometrze na razie 7 warek i sprawdza się rewelacyjnie. Szybko reaguje na zmiany temperatury i jest wygodny w użyciu.

Nie wrócę już do gotowych szklanych czy elektronicznych.

http://www.piwo.org/topic/7601-termometr-na-ukladzie-lm35/#entry163357

Witam,

odnośnie termometrów z ikei powiem tylko tyle : pierwszy zakupiony przeze mnie działał poprawnie przez jakieś 3h , drugi natomiast wytrzymał zaledwie 40 min - nie miałem zaufania i sprawdzałem drugim termometrem

Było wiele razy - zanim zaczniesz wykorzystywać musisz łączenie sondy i kabla czymś zaizolować, np, koszulką termokurczliwą.

Witam,

odnośnie termometrów z ikei powiem tylko tyle : pierwszy zakupiony przeze mnie działał poprawnie przez jakieś 3h , drugi natomiast wytrzymał zaledwie 40 min - nie miałem zaufania i sprawdzałem drugim termometrem

Było wiele razy - zanim zaczniesz wykorzystywać musisz łączenie sondy i kabla czymś zaizolować, np, koszulką termokurczliwą.

heh jeśli się kiedyś skuszę jeszcze to będę pamiętał - dzięki!

• 2 weeks later...

Czy ktoś używa może takiego termometru: http://allegro.pl/termometr-pomiar-co-1s-50c-do-150c-gw-fv-bimber-i2960245331.html

Kupiłem niedawno taki z IKEA, ale ma dużą bezwładność i oszukuje. Przy wrzątku pokazuje 98 stopni, a w temp. pokojowej przekłamuje w drugą stronę. Może dodanie pasty do sondy pomoże zmniejszyć bezwładność, ale czy poprawi dokładmość i wiarygodność pomiarów?

Wracając do pytania z początku: czy ktoś ma jakieś doświadczenia z takim termometrem z allegro? Czy warto wydać więcej kasy, czy będzie to taka sama kicha jak ten z IKEA?

Pozdrawiam wszystkich miłośników piwa

Czy ktoś używa może takiego termometru: http://allegro.pl/te...2960245331.html

Kupiłem niedawno taki z IKEA, ale ma dużą bezwładność i oszukuje. Przy wrzątku pokazuje 98 stopni, a w temp. pokojowej przekłamuje w drugą stronę. Może dodanie pasty do sondy pomoże zmniejszyć bezwładność, ale czy poprawi dokładmość i wiarygodność pomiarów?

Wracając do pytania z początku: czy ktoś ma jakieś doświadczenia z takim termometrem z allegro? Czy warto wydać więcej kasy, czy będzie to taka sama kicha jak ten z IKEA?

Pozdrawiam wszystkich miłośników piwa

Mam taki termometr i sprawuje się bez zarzutu.

Tyle tylko, że ja wydłubałem z sondy czujnik i włożyłem go do rurki miedzianej nasmarowawszy go pastą termoprzewodzącą do procesorów.

Tyle tylko, że ja wydłubałem z sondy czujnik i włożyłem go do rurki miedzianej nasmarowawszy go pastą termoprzewodzącą do procesorów.

Rzeczywiście krótka ta sonda. Wysłałem pytanie do sprzedającego czy można zamoczyć sondę z kablem. Odpowiedział że można, ale może to chwyt marketingowy?

A taką rurkę miedzianą to gdzie zdobyć?

Ja też zastanawiałem się nad zastąpieniem w termometrze z IKEI,rurką miedzianą (myślałem o przewodzie hamulcowym od samochodu osobowego) tej oryginalnej z nierdzewki . Z jednej strony miedź jest lepszym przewodnikiem, ale z drugiej ta nierdzewna ma cieńszą ściankę, więc nie wiem w sumie jak to by wpłynęło na bezwładność pomiaru.

Rzeczywiście krótka ta sonda. Wysłałem pytanie do sprzedającego czy można zamoczyć sondę z kablem. Odpowiedział że można, ale może to chwyt marketingowy?

A taką rurkę miedzianą to gdzie zdobyć?

Ja też zastanawiałem się nad zastąpieniem w termometrze z IKEI,rurką miedzianą (myślałem o przewodzie hamulcowym od samochodu osobowego) tej oryginalnej z nierdzewki . Z jednej strony miedź jest lepszym przewodnikiem, ale z drugiej ta nierdzewna ma cieńszą ściankę, więc nie wiem w sumie jak to by wpłynęło na bezwładność pomiaru.

Możesz zmoczyć (ja tak robiłem na początku) ale plastik wytrzymuje do 60 stopni więc z czasem brzeczka dostanie się do czujnika i zafałszuje pomiary.

Ja rurkę miedzianą kupiłem w sklepie firmowym Hutmenu ale hamulcowa powinna też się nadać.

Końcówkę kolega zalutował mi na srebrny lut i nie ma problemu z przewodnictwem cieplnym.

... Przy wrzątku pokazuje 98 stopni, a w temp. pokojowej przekłamuje w drugą stronę...

Kalibrowanie termometru we wrzątku nie ma sensu, bo temperatura wrzenia wody zależy od ciśnienia atmosferycznego, więc w zależności od panującej pogody będzie za każdym razem inna, zdecydowanie lepiej sprawdzać termometr w wodzie z lodem.

Ja też zastanawiałem się nad zastąpieniem w termometrze z IKEI,rurką miedzianą (myślałem o przewodzie hamulcowym od samochodu osobowego) tej oryginalnej z nierdzewki

Temat już został przerobiony. :P

Więc ameryki nie odkryłem :). A miałem dokładnie teką wizję jak na Twoim zdjęciu. A jak sprawdza się w praktyce?