radekw Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 WARKA 75 - WEIZEN 13 blg zasyp: 2kg pszeniczny strzegom 1kg pils strzegom 1kg pils souftlet 44 C 60 min tylko słód pszeniczny, podgrzanie do 68 C, dodanie słodu pilzneńskiego i pobranie i pobranie części zacieru do dekokcji, reszta zostaje na 60 min. 76 C kilka minut chmielenie: 14 g marynki, szyszka 9% alfa na 60 min. wysładzałem 13 litrami wody w trzech porcjach. wyszło około 18 litrów 13 blg. Jak wystygnie zadam gwoździe i banany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 9 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 (edytowane) Weizen wyszedł całkiem niezły, gwoździe i banany od FM są ok. W niedzielę uwarzyłem: Warka 76: 6 ZBÓŻ zestaw z CP w składzie mamy słód wiedeński, pszeniczny, płaskurkowy, orkiszowy, żytni, chmiel marynka 15g i lubelski też 15 g użyłem drożdzy T-58 , najpierw uwodnione a potem zrobiłem jeszcze mały starter. 66 - 68 C na godzinę 76 C kilka minut wysładzałem 13,5 litra w trzech porcjach 15 g. marynki 9,5 alfa, na 60 min. 15 g lubelski na 5 min. Wyszło jakieś 17 litrów 14 blg. Drożdże bardzo szybko zaczeły pracę, temp. fermentacji 20 C Edytowane 9 Lutego 2016 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 16 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 (edytowane) W niedzielę uwarzyłem: WARKĘ 77 - DRY STOUT 12-12,5 blg Wsypałem : 2 kg słodu pizneńskiego Souftlet 1 kg słodu monachijskiego j.w. 0,5 kg płatków owsianych 0,2 kg słodu carafa special III w połowie zacierania 0,2 kg jeczmienia palonego na wygrzew 68 > 66 C 60 min. wygrzew kilka minut 24 g marynki 9,5 alfa w szyszkach na 60 minut. wysładzałem 10 litrami wody w dwóch porcjach. Otrzymałem około 18 litrów. Danstary Nottinghamy, nowe, z saszetki, uwodniłem, dodałem dla rozruszania trochę rozcienczonej brzeczki i zadałem rano po wystygnięciu do natlenowanej przy pomocy trzepaczki do ubijania białek brzeczki. Stout już wzorowo fermentuje w 21 stopniach a zaraz przeleje na cichą 6 zbóż które odfermentowały z 14 do 4,5 blg. Edytowane 18 Lutego 2016 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 bez chmielu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 18 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 (edytowane) Taka nowa moda już poprawiam Edytowane 18 Lutego 2016 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 15 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 (edytowane) WARKA 78 WHEAT IPA 16,5 blg 2kg słód pilzneński souftlet 3kg słód pszeniczny 0,25 kg cara light 68-66 C 60 min 76 kilk minut 22 g citra, mosaic, amarilo na 30 min 19 g jak wyżej na 15 min 20g jak wyżej na 0 min zostawione na 25 minut wysładzałem 14,5 litra w trzech porcjach, wyszło jakieś 18 litów 16,5 blg, użyję drożdży S-33 ( 2 uwodnione saszetki ) Edytowane 16 Marca 2016 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 16 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Robiles IPA juz wczwsniej na S-33, mam saszetke i zastanawiam sie do jakiego piwa uzyc:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 16 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Robiłem wity, grodziskie, alty, single hopa na Sybilli i wg. mnie było bardzo dobrze, użyłem ich dlatego że są neutralne a temp. fermentacji będzie oscylowała w granicach 20 stopni C, a wtedy na US-05 efekt byłby taki sobie. Zależało mi na wyeksponowaniu zasypu i chmielu, zwłaszcza że nie chmieliłem na goryczkę. Stąd taki wybór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 --pszeniczna ipa, warka 78 wyszła mniej więcej tak jak zamierzałem, mimo że pod koniec temp. fermentacji uciekła mi pod 25 stopni C ( początek fermentacji to 19 C ). Efekt przypomina bardzo piwo Pan i Pani z browaru trzech kumpli, następnym razem dodałbym odrobinę więcej chmielu na 30 min. --6 zbóż na T58 fermentowany w temp. około 24 stopni to rasowy belg, owocowy, w typowo belgijski sposób z przyprawowym finiszem, Nie spodziewałem się tak dobrego efektu na tyvh drożdżach -- stout wytrawny, wyszedł za mało dry, niestety dofermentował w butlach i jest za mocno wysycony, brakuje też goryczki i paloności, aha jest tez mocno estrowe, znów temperatura. Wczoraj uwarzyłem warkę 79: Porter, miał byc bałtycki ale bedzie górnofermentacyjny na gęstwie s33 po pszenicznej ipie. Wykorzystałem gotowy zestaw z CP i dołozyłem od siebie jeszcze 200 g najciemniejszego słodu karmelowego ze strzegomia , oraz 500 g czekoladowego bestmalz 66 - 68 C 60 min wygrzew w 76 C wysładzałem 8 litrami wody 30 g marynki na 60 min otrzymałem 15 litrów 22 blg. Czekamy..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 13 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 Warka 79- porter po 2 tygodniach fermentacji zszedł do 9 blg, przelałem go na cichą ale wieczko od wiadra się wybrzuszyło, widać jeszcze niedofermentował. Prawie tydzień temu uwarzyłem warkę numer 80: pszeniczne 13 blg Zestaw był Z CP i zawierał: 2 kg słodu pilzneńskiego souftlet 2,2 kg pszenicznego Litovela 25 g chmielu lubelskiego Zacierałem tak: 44-45 C 60 min. sam słód pszeniczny Następnie podgrzanie bez przerwy do 72 C i dodanie słodu pilzneńskiego i przerwa 30 min. wygrzew w 76 C i filtracja. Tym razem nie robiłem dekokcji, z czystego lenistwa. Wysładzałem 14 litrów w trzech porcjach, cały chmiel wrzuciłem na 60 minut, uzyskałem 20 litrów 13 blg. Po wystudzeniu do temp 25 C zadałem do fermentora drożdże WB-06 prosto z saszetki, napowietrzyłem nieco i fermentuje w 24C, lepiej byłoby 21-22 C ale nie dało się. Banany jak sądze, będą przejrzałe z tendencją do landrynek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 11 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 Warka 80 pszeniczne od tygodnia w butlach, sprawdzałem wczoraj, nie jest źle, dam mu jeszcze tydzień, zrobi się ciepło, będzie jak znalazł. Warka 79 leżakuje w butelkach 3 tyg. korci mnie żeby spróbować, przy rozlewie, dodałem świeże, uwodnione s-33. Dziś miałem warzyć kolońskie, wszytko już było gotowe...... i stkłukłem termometr, i du.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 26 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2016 Ostatecznie a`la kolońskie uwarzyłem tydzień temu w niedzielę, piszę a`la bo nie mam warunków do lagerowania. WARKA 81 A`la Kolonskie 12,5 blg 3,45 kg słód pilzneński 0,45 kg słód pszeniczny 55g chmiel lubelski granulat 3,2% alfa drożdze S-33 saszetka szt. 1 66-68C 60 min. 76 C kilka minut wysładzanie 13-14 litrów w trzech porcjach. 35g lubelskiego na 60 min. 20g lubelskiego na 0 min. otrzymałem 20 litrów brzeczki, uwodnione drożdże zadałem do natlenionej brzeczki o temp. 25 stopni, start był szybki, temp. fermentacji około 20 stopni C. NIżej sie nie dało, akurat zrobiło sie gorąco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 9 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 (edytowane) Najwyższa już pora wracać do gara i osiągnąć w tym sezonie setną warkę, plan ambitny, ale do zrobienia. W tym sezonie będzie więcej belgii, jakaś ipka najchętniej na Nelsonie, spróbuje wreszcie zrobić jakiegoś kwasa, planowanego rzecz jasna, i pobawić się dzikimi drożdżami. Na szczęście Łukasz vel Lodzermensch przetarł nieco szlaki, więc będzie łatwiej. ( Dzięki Łukasz ). WARKA 82 - WITBIER CHMIELONY CITRĄ 12 BLG 1 kg pszenica uprzednio skleikowana 1 kg słód pszeniczny steinbach 1,5 kg słód pilzneński mieszanka castle malting i souftlet 10 g curacao 10 g kolendry indyjskiej skórka z jednej pomarańczy słodkiej 300 g cukru białego 63 C 60 min 72 C 10 min 76 C wygrzew kilka minut 10 g citra granulat na 30 ' 10 g citra granulat na 20 ' 10 g citra granulat na 10 ' curacao, kolendra, skórka słodkiej pomarańczy, cukier 7 ' 20 g citra hop stand 20 ' wysładzałem 9,5 litra w dwóch porcjach, otrzymałem 18 litrów 12 blg. Jak wystygnie na zewnątrz to zadam starter białych walonków Edytowane 9 Października 2016 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Łukasz przetarł co najwyżej kolana od mycia podłogi Dzikie drożdże są w większości niefajne, pojedyńcze szczepy/blendy są ciekawe - polecam głownie Yeast Bay Amalgamation - drogi ale dostepny w PL i najciekawszy wg mnie oraz dosc latwy w uzytkowaniu (w sensie budowy startera czy czasu fermentacji). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Sory za off top. Łukasz przetarł co najwyżej kolana od mycia podłogi Dzikie drożdże są w większości niefajne, pojedyńcze szczepy/blendy są ciekawe - polecam głownie Yeast Bay Amalgamation - drogi ale dostepny w PL i najciekawszy wg mnie oraz dosc latwy w uzytkowaniu (w sensie budowy startera czy czasu fermentacji). A z tej samej firmy Melange Sour Blend? Bo chyba zrobiłbym na nim Lambika. Z swojej strony mogę polecić Saison Brettanomyces Blend - bardzo fajne delikatne bretty w stronę tak jak opisywali grejfruta. Szybkie i przyjemne w 2,5 tygodnia piwo odfermentowane, po kolejnym miesiącu już jest dobrze ułożone Dają fajny cierpki profil na finiszu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Nie używałem tego blendu , ekspetymentowałem raczej z samymi dzikimi drożdżami. To są blendy do dlugich, kompleksowych fermentacji konglomeratami roznych mikroorganizmow - a ja w dzikich drozdzach szukalem alternatywnych, szybkich ale "klasycznych" fermentacji i po kilku stwierdzam ze z wyjatkiem wlasnie Amalgamation, wole zwykle, poczciwe saccharomyces. Moim zdaniem wielu z nas po latach roznych eksperymentalnych piw wczesniej czy pozniej konczy ze szklanka pilsa czy jakiegos prostego, gornofemrnetacyjnego odpowiednika tego stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 10 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 (edytowane) Moim zdaniem wielu z nas po latach roznych eksperymentalnych piw wczesniej czy pozniej konczy ze szklanka pilsa czy jakiegos prostego, gornofemrnetacyjnego odpowiednika tego stylu. mam to samo, pils zwykle czeski gości u mnie nieustannie, i nikt mnie nie przekona że to nuda. Dlatego tak cięzko mi idzie adaptacja do obecnej craftowej mody, dodawania do kotła wszytkiego co sie nawinie, zwykłej porządnej apy czy aipy bez tony karmelu czy jakichs dodatków już cięzko dostać a lodówki pełne wynalazków, boję się juz cokolwiek kupować, etykiety pstrokate, nieczytelne a zawartość mocno średnia. Edytowane 10 Października 2016 przez radekw krzysiek9999 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 11 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 zapomniałem napisac w moich notatkach o cydrze z soku kartonikowego, który zrobiłem na początku września. Soku było 10 litrów, drożdze suche Gozdawa FCG1 czekały prawie rok na użycie, kończył im sie termin ważności, trzeba było się ruszyć. Drożdże uwodniłem tylko i włałem do soku, dodałem też pozywki dla drożdzy winnych. Fermentacja była dyskretna, żadnej piany, myśłałem już że nic się nie dzieje i wszytko pójdzie w kanał, kiedy jednak otworzyłem wiadro i przyłożyłem ucho, okazało się że fermentacja trwa w najlepsze. Po 2 tyg. rozlałem, dając 4g cukru na pół litrową butelkę. Cydr wyszedł bardzo smaczny, wytrawny, z lekko kwaskowym finiszem, Nagazowany jak szampan. Jestem zadowolony i na pewno będe powtarzał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 3 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 (edytowane) Tradycji w moim browarze stało się zadość. Pierwsza warka w sezonie zwykle mi się nie udaje i tak było tym razem. Zrobiłem hop stand koło 20 min. zapominając że przecież w kotle jest curacao i teraz mam piękną goryczkę od skórek, grejpfrut po prostu. Nie zupełnie o to, mi jednak chodziło , stary i głupi. Ale nie załamuje rąk i warze właśnie: BELGIAN BLOND WAIMEA 16 BLG - Warka 83 4,5 kg pilzneński castle malting 0,3 kg karmelowy jasny strzegom 0,5 kg białego cukru 68 > 63 C 60 min 76 C 5 min 5g waimea szyszki 15 % alfa na 60 min 10g waimea na 30 min 10g waimea na 15 min cukier na 5 min. 25g waimea na 0 min do wysładzania użyłem 14 litrów gorącej kranówki, otrzymałem około 20 litrów 16,5 blg. Fermentować to będą białe walonki z poprzedniej warki. Edytowane 3 Listopada 2016 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 18 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 (edytowane) Od ostatniej warki minęło skandalicznie dużo czasu, ech. Mimo gorącego świątecznego okresu udało mi się wygospodarować nieco czasu i zacieram belgijskie chmielone po hamerykańsku i australijsku. Gęstwe dostałem od browaru ZIEMIA OBIECANA . Wielki podziękowania dla Łukasza vel Lodzermenscha. Warka 84 nazwa hm powiedzmy belgian ipa, zakładany ekstrakt to 13,9 ibu 41 3,8 kg pale ale souftlet 0,5 kg pszeniczny steinbach 0, 4 kg jasny karmel strzegom 68 C do 63 C 60 min. 5 g simcoe 13 alfa 60 min. 10g simcoe 30 min. 10g simcoe 15 min. 10g enigma 17,2 alfa na 15 min 10 g simcoe i 10 g enigma na hop stand Gęstwa to jeśli dobrze pamiętam blend Weyast 1762 i Fermentum mobile fm 28. Zaciera się....... Edytowane 18 Grudnia 2016 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 4 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 Warka 84 belgian ipa, w niedziele przelana na cichą, dziś dodałem w sumie 35 g simcoe i enigmy, Warka 83 belgian blond od pięciu tygodni dochodzi do siebie w butlach i powoli sobie wszystko układa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 4 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 (edytowane) WARKA 85 - SAISON Zasyp: 1,2 kg pale ale souftlet 0,5 kg pszeniczny strzegom 0,35 kg karmel jasny strzegom 1,2 kg płatki owsiane błyskawiczne 63 C 45 min. 72 C 30 min. 50 g Mosaic 11,8 % alfa( szyszka ) na hop stand 50 min Drożdże WLP 565 Zaciera się...... i wyszło 15 litrów 11 blg Edytowane 4 Lutego 2017 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 19 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 WARKA 86 BLOND ALE 12 BLG 30 IBU co tu kryć, piwo inspirowane "Januszem", z browaru Ziemia Obiecana, którego to ( Janusza ) wypiłem w ilości 3 litrów , nie , nie na raz , rozumiecie więc. ZASYP: 2 kg pale ale stzregom 0,8 kg płatki owsiane 0,5 kg pszeniczny strzegom 0,25 kg jasny karmelowy strzegom 68 C 60 min. 76 C 5 min. 15 g Hallertau Mittelfruh 4,9 alfa granulat 60 min. 20 g na 30 min. 20 g na 15 min. 45 g na 0 min. Użyje 2 saszetek S-33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 (edytowane) Komercyjny Janusz był fermentowany S-33? czy jakimiś belgami? Edytowane 23 Lutego 2017 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Na pewno nie S-33. Łukasz nie używa suchych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się