Skocz do zawartości

braumeister system - jak zbudować


bnp

Rekomendowane odpowiedzi

A czym uszczelniasz wkład przy dnie kega?

 

Rozciętym przewodem silikonowym fi 6mm. Jest ok ale za każdym razem trzeba nakładać. Muszę to zmienić bo to upierdliwe.

 

@

mati87 offline.png

Tak 2 cm ale mogłem dać 3 cm bo w jednym miejscu grzałka dotyka sita. jak dam grubszą uszczelkę/przewód silikonowy to powinno być ok. Nie ma to wpływu, nic się nie przypala.

 

@przemo70

To zależy ile warzę 30l czy 40. Nie pamiętam dokładnie ale coś koło 4 h, następnym razem odnotuję czas od wsypania do wychłodzenia. Długo mi się chłodzi, muszę dodać jeszcze trochę karbowanki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odpowiem Twymi słowami

To jest mój browar i będę miał takie rozwiązania jak mi się podoba.

 

Nie wiem coś ty sie tak uparł na spiralę chłodzącą w fermentatorze. Przecież to doskonale funkcjonuje w browarach. A kto ci każe myć, masz CIPa to ci się samo umyje.

Oczywiście musisz teoretyzować, bo z własnego doświadzcenia znasz upierdliwość mycia spirali chłodzącej oraz upierdliwość nakładania uszczelki na kosz od braumeistera :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

spirala funkcjonuje w starych browarach gdzie fermentacja jest w otwartych kadziach i to też w tych starszych bo nowsze też mają chłodzenie w ściankach. I tam nie ma CIP tylko jest Pan Henio który wpierdziela się do środka ze szczotką i zasuwa.

 

i wyobraź sobie że nie raz myłem zarówno chłodnicę z nierdzewki jak i zakładałem uszczelkę z wężyka.

 

Ja mam wrażenie że Ty po prostu musisz się kłócić i wszędzie szukasz powodu i zaczepki, wszczynasz dyskusje a potem wszystko bierzesz do siebie. Otóż oto mój ostatni post w takich dyskusjach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiktor, ale nie ma powodu do obrażania się. Znasz Norberta z forum nie od dziś, wiesz jaki jest, a mam wrażenie, że nie bierzesz tego pod uwagę. Mnie też nie do końca odpowiada sposób dyskusji bnp, ale taki jest i co mu zrobię. Mam wrażenie, że obrażają się wszyscy, których komercyjne projekty stoją w konflikcie z kagankiem oświaty Norberta.

Edytowane przez e-prezes
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za wyjaśnienia.

Przeczytaj sobie swój post z dziś, 18:29 i przemyśl kto pierwszy zaczął, kto pierwszy sprowokował.

Gdzie w mojej wypowiedzi w tym wątku stwierdziłeś że się kłócę? pytam się także gdzie szukam zaczepki ? Przychodzisz do mnie do tematu i sam zaczepiasz a później zganiasz winę na mnie. Powtarzam przeczytaj sobie swój post z 18:29.

Ja nerwowy człowiek jestem a ty mi śmiecisz wątek. Zaraz ponownie watek mi zamknął.

By była jasność ja takie rzeczy wiem, że w starych browarach..że w nowych sa płaszcze. Kolego do kogo ty to piszesz do piwowara po filozofii co uwarzył 2 piwa z brewkitu? Chcesz mnie obrazić ? :smilies:

Napisano dziś, 18:29

 

Napisano dziś, 18:29

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiam się chwilami, czy kominowa rura kwasoodporna nadawałaby się na kosz.

jak ma odpowiednią średnice , czemu nie , dorobić oparcie dla sit z dwóch stron uszczelkę od dołu i kosz gotowy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...czy kominowa rura kwasoodporna nadawałaby się na kosz

Zagłębiając się w ten temat, gdzieś na YouTube widziałem filmik z koszem zrobionym z takiego wkładu kominowego (tylko tam garnek był zastosowany a nie KEG), linka za cholerę nie mogę znaleźć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...czy kominowa rura kwasoodporna nadawałaby się na kosz

Zagłębiając się w ten temat, gdzieś na YouTube widziałem filmik z koszem zrobionym z takiego wkładu kominowego (tylko tam garnek był zastosowany a nie KEG), linka za cholerę nie mogę znaleźć.

 

Ja tak zrobiłem ale jeszcze nie testowane, miałem problem ponieważ małe oczka siatki przepalaly się podczas spawania, ma ktoś pomysł jak to zniwelować ? I mam to w garze a nie w kegu, ale to bez znaczenia ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

By było łatwo, zrobiłem kosz z wywiniętym górnym rantem. Rant nadaje sztywności oraz daje łatwą możliwość ułożenia na nim sita.

Wkład kominowy pewnie tyle samo kosztuje co wkład kominowy.

 

@Adam Krawczyk

Dobry fachowiec powinien sobie z tym poradzić. jeżeli nie masz fachowca poszukaj zakladu spawalniczego KO co ma zgrzewarkę.

Ja właśnie tak zrobiłem. Widać to na niektórych foto. Kosz i sita poszły na zgrzewarkę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tutaj w teorii się nie wysładza w ogóle.

wysładza się do uzyskania odpowiedniej gęstości brzeczki , przy niektórych zasypach bez przelania młóta miał byś mało brzeczki i za wysokie blg , w braumaisterze różnie bywa czasem 3l czasem 5l rzadko bez wysładzania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie techniczne dotyczące wysładzania w tym systemie. Czy po podniesieniu kosza i przelewaniu wody leci z dołu klarowna brzeczka? Przy "zwykłym" filtrowaniu zwraca się pierwszą mętną brzeczke do filtratora a tutaj?

u mnie brzeczka jest klarowna , nie ma sensu jej zawracać , fajny jest widok brzeczki która przepływa górą pod koniec zacierania , ma taki sam kolor jak w butelce i jest super klarowna , nie do uzyskania przy filtrowaniu w wiadrze

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie techniczne dotyczące wysładzania w tym systemie. Czy po podniesieniu kosza i przelewaniu wody leci z dołu klarowna brzeczka? Przy "zwykłym" filtrowaniu zwraca się pierwszą mętną brzeczke do filtratora a tutaj?

 

Tak leci u mnie klarowna brzeczka. Jeżeli jeszcze chmielę podczas zacierania to jest naprawdę kryształ. Na początku budowy też miałem obawy że nie będzie klarowna i trzeba będzie zawracać filtrat do kosza. W tym celu dołożyłem pompę na zaworze spustowym http://www.piwo.org/topic/8531-braumeister-system-jak-zbudowac/

Jednak po tych kilku warkach stwierdziłem, iż zawracanie nie jest konieczne a pompa służy do cyrkulacji podczas chłodzenia oraz przelewania wystudzonej nachmielonej brzeczki do fermentatora.

Idąc dalej można by dostosować do tego celu pompę główną ale wymaga to pewnych modyfikacji by nie zaciągała mułu po nachmileniu i wychłodzeniu.

 

co do mitu o niewysładzanie to mozna nie wysładzać. W takim przypadku u mnie na sprzęcie brzeczka przednia czyli filtrat bez wysładzania będzie miał spokojnie powyżej 16 blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiam się właśnie nad tylko jedną pompą w systemie, stąd pytania.

według mnie wystarczy , podstawa to odpowiednia wydajność ( najlepiej z regulacją obrotów ) i odporność na zabrudzenia , w oryginale czasem ma problem z rozruchem , pomaga tu super łatwy demontaż oraz zostawienie zalanego dna kociołka z domieszką piro. Co do pokrywy to dajcie pręt lub przetłoczenie bo mocno wkurzają skropliny lecące podczas warzenia na stół kolejną sprawa jest zawór spustowy w oryginale ma chyba 8-10 mm , to nieporozumienie , przelanie brzeczki trwa za długo i słabo napowietrza.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wystarczy 1 pompa jak pisałem ale trzeba przerabiać układ cyrkulacyjny oraz punkt zasysania i wypływu.

Sprawa sie rozchodzi o niezasysanie mułu podczas przelewania wychłodzonej brzeczki. Jak wiem po wychłodzeniu wytracają się osady zimne i chmieliny. Trzeba by dać na punkcie zasysania brzeczki kawałek np 5 cm rurki wystającej nad muł tak by podczas spuszczania brzeczki go nie zassać. ! pompa także będzie miała małą sprawność podczas chłodzenia bo punkt zasysania jest blisko położony od wypływu.

 

a Ty Wiktor jak myślisz ?

 

pepe11

 

Prawie każdą pompę trzeba zalać przed uruchomieniem. Trzeba ją odpowietrzyć by mogła pracować. Montowanie czy wymontowywanie pompy pralkowej jest takie samo jak w oryginale. Zobacz moje foto. Jest na śrubunkach.

 

Co do pokrywy to dajcie pręt lub przetłoczenie bo mocno wkurzają skropliny lecące podczas warzenia na stół

możesz wyjaśnić bo nie kumam

 

Co do przelewania to u mnie trwa to kilka minut za sprawa pompy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wystarczy 1 pompa jak pisałem ale trzeba przerabiać układ cyrkulacyjny oraz punkt zasysania i wypływu.

Sprawa sie rozchodzi o niezasysanie mułu podczas przelewania wychłodzonej brzeczki. Jak wiem po wychłodzeniu wytracają się osady zimne i chmieliny. Trzeba by dać na punkcie zasysania brzeczki kawałek np 5 cm rurki wystającej nad muł tak by podczas spuszczania brzeczki go nie zassać. ! pompa także będzie miała małą sprawność podczas chłodzenia bo punkt zasysania jest blisko położony od wypływu.

 

a Ty Wiktor jak myślisz ?

 

pepe11

 

Prawie każdą pompę trzeba zalać przed uruchomieniem. Trzeba ją odpowietrzyć by mogła pracować. Montowanie czy wymontowywanie pompy pralkowej jest takie samo jak w oryginale. Zobacz moje foto. Jest na śrubunkach.

 

Co do pokrywy to dajcie pręt lub przetłoczenie bo mocno wkurzają skropliny lecące podczas warzenia na stół

możesz wyjaśnić bo nie kumam

 

Co do przelewania to u mnie trwa to kilka minut za sprawa pompy.

 

pokrywa leży płasko na kotle ale widać nie jest bardo szczelna bo parująca podczas warzenia brzeczka skrapla sie na niej i leje obok gara ( pokrywka jest większa ) przetłoczenie lub wspawanie pręta np. 3-5mm w spodzie pokrywy chroniłaby przed tym , skropliny by wracały do gara , co do zaworu spustowego to myślę o zmianie na 3/4 ale nie wiem na ile to pomoże bo w garze dziura tez jest trochę mała

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ok teraz jasne.

U mnie ten problem nie występuje bo zastosowałem (przypadkiem) mniejszą pokrywę - miska nierdzewna 36cm z blaszkami podtrzymującymi ( foto na 1 stronie ), do tego wyciąg zrobiony z wentylatora łazienkowego + przewód wentylacyjny. Przewód mięknie podczas warzenia ale daje radę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ok teraz jasne.

U mnie ten problem nie występuje bo zastosowałem (przypadkiem) mniejszą pokrywę - miska nierdzewna 36cm z blaszkami podtrzymującymi ( foto na 1 stronie ), do tego wyciąg zrobiony z wentylatora łazienkowego + przewód wentylacyjny. Przewód mięknie podczas warzenia ale daje radę.

ja warze w pracy, mam strop z kasetonów , do warzenia jeden nad kotłem odsuwam tam jest dużo przestrzeni inaczej bym pływał , bo okno jest z luksferów ,szczególnie po dwóch warkach :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.