Sojer Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 A czym uszczelniasz wkład przy dnie kega? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Dobre pytanie. chackman 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 7 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 A czym uszczelniasz wkład przy dnie kega? Rozciętym przewodem silikonowym fi 6mm. Jest ok ale za każdym razem trzeba nakładać. Muszę to zmienić bo to upierdliwe. @ mati87 Tak 2 cm ale mogłem dać 3 cm bo w jednym miejscu grzałka dotyka sita. jak dam grubszą uszczelkę/przewód silikonowy to powinno być ok. Nie ma to wpływu, nic się nie przypala. @przemo70 To zależy ile warzę 30l czy 40. Nie pamiętam dokładnie ale coś koło 4 h, następnym razem odnotuję czas od wsypania do wychłodzenia. Długo mi się chłodzi, muszę dodać jeszcze trochę karbowanki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Rozciętym przewodem silikonowym fi 6mm. Jest ok ale za każdym razem trzeba nakładać. Muszę to zmienić bo to upierdliwe. na pewno mniej upierdliwe niż mycie i dezynfekcja wężownicy po każdej fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 7 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Odpowiem Twymi słowami To jest mój browar i będę miał takie rozwiązania jak mi się podoba. Nie wiem coś ty sie tak uparł na spiralę chłodzącą w fermentatorze. Przecież to doskonale funkcjonuje w browarach. A kto ci każe myć, masz CIPa to ci się samo umyje. Oczywiście musisz teoretyzować, bo z własnego doświadzcenia znasz upierdliwość mycia spirali chłodzącej oraz upierdliwość nakładania uszczelki na kosz od braumeistera Radzio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 spirala funkcjonuje w starych browarach gdzie fermentacja jest w otwartych kadziach i to też w tych starszych bo nowsze też mają chłodzenie w ściankach. I tam nie ma CIP tylko jest Pan Henio który wpierdziela się do środka ze szczotką i zasuwa. i wyobraź sobie że nie raz myłem zarówno chłodnicę z nierdzewki jak i zakładałem uszczelkę z wężyka. Ja mam wrażenie że Ty po prostu musisz się kłócić i wszędzie szukasz powodu i zaczepki, wszczynasz dyskusje a potem wszystko bierzesz do siebie. Otóż oto mój ostatni post w takich dyskusjach. Sojer i anteks 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 (edytowane) Wiktor, ale nie ma powodu do obrażania się. Znasz Norberta z forum nie od dziś, wiesz jaki jest, a mam wrażenie, że nie bierzesz tego pod uwagę. Mnie też nie do końca odpowiada sposób dyskusji bnp, ale taki jest i co mu zrobię. Mam wrażenie, że obrażają się wszyscy, których komercyjne projekty stoją w konflikcie z kagankiem oświaty Norberta. Edytowane 7 Stycznia 2013 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 7 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Dziękuję za wyjaśnienia. Przeczytaj sobie swój post z dziś, 18:29 i przemyśl kto pierwszy zaczął, kto pierwszy sprowokował. Gdzie w mojej wypowiedzi w tym wątku stwierdziłeś że się kłócę? pytam się także gdzie szukam zaczepki ? Przychodzisz do mnie do tematu i sam zaczepiasz a później zganiasz winę na mnie. Powtarzam przeczytaj sobie swój post z 18:29. Ja nerwowy człowiek jestem a ty mi śmiecisz wątek. Zaraz ponownie watek mi zamknął. By była jasność ja takie rzeczy wiem, że w starych browarach..że w nowych sa płaszcze. Kolego do kogo ty to piszesz do piwowara po filozofii co uwarzył 2 piwa z brewkitu? Chcesz mnie obrazić ? Napisano dziś, 18:29 Napisano dziś, 18:29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Zastanawiam się chwilami, czy kominowa rura kwasoodporna nadawałaby się na kosz. Radzio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Zastanawiam się chwilami, czy kominowa rura kwasoodporna nadawałaby się na kosz. jak ma odpowiednią średnice , czemu nie , dorobić oparcie dla sit z dwóch stron uszczelkę od dołu i kosz gotowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 ...czy kominowa rura kwasoodporna nadawałaby się na kosz Zagłębiając się w ten temat, gdzieś na YouTube widziałem filmik z koszem zrobionym z takiego wkładu kominowego (tylko tam garnek był zastosowany a nie KEG), linka za cholerę nie mogę znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Krawczyk Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 ...czy kominowa rura kwasoodporna nadawałaby się na kosz Zagłębiając się w ten temat, gdzieś na YouTube widziałem filmik z koszem zrobionym z takiego wkładu kominowego (tylko tam garnek był zastosowany a nie KEG), linka za cholerę nie mogę znaleźć. Ja tak zrobiłem ale jeszcze nie testowane, miałem problem ponieważ małe oczka siatki przepalaly się podczas spawania, ma ktoś pomysł jak to zniwelować ? I mam to w garze a nie w kegu, ale to bez znaczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 8 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 By było łatwo, zrobiłem kosz z wywiniętym górnym rantem. Rant nadaje sztywności oraz daje łatwą możliwość ułożenia na nim sita. Wkład kominowy pewnie tyle samo kosztuje co wkład kominowy. @Adam Krawczyk Dobry fachowiec powinien sobie z tym poradzić. jeżeli nie masz fachowca poszukaj zakladu spawalniczego KO co ma zgrzewarkę. Ja właśnie tak zrobiłem. Widać to na niektórych foto. Kosz i sita poszły na zgrzewarkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Mam pytanie techniczne dotyczące wysładzania w tym systemie. Czy po podniesieniu kosza i przelewaniu wody leci z dołu klarowna brzeczka? Przy "zwykłym" filtrowaniu zwraca się pierwszą mętną brzeczke do filtratora a tutaj? Radzio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Tutaj w teorii się nie wysładza w ogóle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Tutaj w teorii się nie wysładza w ogóle. wysładza się do uzyskania odpowiedniej gęstości brzeczki , przy niektórych zasypach bez przelania młóta miał byś mało brzeczki i za wysokie blg , w braumaisterze różnie bywa czasem 3l czasem 5l rzadko bez wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Mam pytanie techniczne dotyczące wysładzania w tym systemie. Czy po podniesieniu kosza i przelewaniu wody leci z dołu klarowna brzeczka? Przy "zwykłym" filtrowaniu zwraca się pierwszą mętną brzeczke do filtratora a tutaj? u mnie brzeczka jest klarowna , nie ma sensu jej zawracać , fajny jest widok brzeczki która przepływa górą pod koniec zacierania , ma taki sam kolor jak w butelce i jest super klarowna , nie do uzyskania przy filtrowaniu w wiadrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 9 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Mam pytanie techniczne dotyczące wysładzania w tym systemie. Czy po podniesieniu kosza i przelewaniu wody leci z dołu klarowna brzeczka? Przy "zwykłym" filtrowaniu zwraca się pierwszą mętną brzeczke do filtratora a tutaj? Tak leci u mnie klarowna brzeczka. Jeżeli jeszcze chmielę podczas zacierania to jest naprawdę kryształ. Na początku budowy też miałem obawy że nie będzie klarowna i trzeba będzie zawracać filtrat do kosza. W tym celu dołożyłem pompę na zaworze spustowym http://www.piwo.org/topic/8531-braumeister-system-jak-zbudowac/ Jednak po tych kilku warkach stwierdziłem, iż zawracanie nie jest konieczne a pompa służy do cyrkulacji podczas chłodzenia oraz przelewania wystudzonej nachmielonej brzeczki do fermentatora. Idąc dalej można by dostosować do tego celu pompę główną ale wymaga to pewnych modyfikacji by nie zaciągała mułu po nachmileniu i wychłodzeniu. co do mitu o niewysładzanie to mozna nie wysładzać. W takim przypadku u mnie na sprzęcie brzeczka przednia czyli filtrat bez wysładzania będzie miał spokojnie powyżej 16 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zastanawiam się właśnie nad tylko jedną pompą w systemie, stąd pytania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zastanawiam się właśnie nad tylko jedną pompą w systemie, stąd pytania. według mnie wystarczy , podstawa to odpowiednia wydajność ( najlepiej z regulacją obrotów ) i odporność na zabrudzenia , w oryginale czasem ma problem z rozruchem , pomaga tu super łatwy demontaż oraz zostawienie zalanego dna kociołka z domieszką piro. Co do pokrywy to dajcie pręt lub przetłoczenie bo mocno wkurzają skropliny lecące podczas warzenia na stół kolejną sprawa jest zawór spustowy w oryginale ma chyba 8-10 mm , to nieporozumienie , przelanie brzeczki trwa za długo i słabo napowietrza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 9 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Wystarczy 1 pompa jak pisałem ale trzeba przerabiać układ cyrkulacyjny oraz punkt zasysania i wypływu. Sprawa sie rozchodzi o niezasysanie mułu podczas przelewania wychłodzonej brzeczki. Jak wiem po wychłodzeniu wytracają się osady zimne i chmieliny. Trzeba by dać na punkcie zasysania brzeczki kawałek np 5 cm rurki wystającej nad muł tak by podczas spuszczania brzeczki go nie zassać. ! pompa także będzie miała małą sprawność podczas chłodzenia bo punkt zasysania jest blisko położony od wypływu. a Ty Wiktor jak myślisz ? pepe11 Prawie każdą pompę trzeba zalać przed uruchomieniem. Trzeba ją odpowietrzyć by mogła pracować. Montowanie czy wymontowywanie pompy pralkowej jest takie samo jak w oryginale. Zobacz moje foto. Jest na śrubunkach. Co do pokrywy to dajcie pręt lub przetłoczenie bo mocno wkurzają skropliny lecące podczas warzenia na stół możesz wyjaśnić bo nie kumam Co do przelewania to u mnie trwa to kilka minut za sprawa pompy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Wystarczy 1 pompa jak pisałem ale trzeba przerabiać układ cyrkulacyjny oraz punkt zasysania i wypływu. Sprawa sie rozchodzi o niezasysanie mułu podczas przelewania wychłodzonej brzeczki. Jak wiem po wychłodzeniu wytracają się osady zimne i chmieliny. Trzeba by dać na punkcie zasysania brzeczki kawałek np 5 cm rurki wystającej nad muł tak by podczas spuszczania brzeczki go nie zassać. ! pompa także będzie miała małą sprawność podczas chłodzenia bo punkt zasysania jest blisko położony od wypływu. a Ty Wiktor jak myślisz ? pepe11 Prawie każdą pompę trzeba zalać przed uruchomieniem. Trzeba ją odpowietrzyć by mogła pracować. Montowanie czy wymontowywanie pompy pralkowej jest takie samo jak w oryginale. Zobacz moje foto. Jest na śrubunkach. Co do pokrywy to dajcie pręt lub przetłoczenie bo mocno wkurzają skropliny lecące podczas warzenia na stół możesz wyjaśnić bo nie kumam Co do przelewania to u mnie trwa to kilka minut za sprawa pompy. pokrywa leży płasko na kotle ale widać nie jest bardo szczelna bo parująca podczas warzenia brzeczka skrapla sie na niej i leje obok gara ( pokrywka jest większa ) przetłoczenie lub wspawanie pręta np. 3-5mm w spodzie pokrywy chroniłaby przed tym , skropliny by wracały do gara , co do zaworu spustowego to myślę o zmianie na 3/4 ale nie wiem na ile to pomoże bo w garze dziura tez jest trochę mała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 9 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 ok teraz jasne. U mnie ten problem nie występuje bo zastosowałem (przypadkiem) mniejszą pokrywę - miska nierdzewna 36cm z blaszkami podtrzymującymi ( foto na 1 stronie ), do tego wyciąg zrobiony z wentylatora łazienkowego + przewód wentylacyjny. Przewód mięknie podczas warzenia ale daje radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 ok teraz jasne. U mnie ten problem nie występuje bo zastosowałem (przypadkiem) mniejszą pokrywę - miska nierdzewna 36cm z blaszkami podtrzymującymi ( foto na 1 stronie ), do tego wyciąg zrobiony z wentylatora łazienkowego + przewód wentylacyjny. Przewód mięknie podczas warzenia ale daje radę. ja warze w pracy, mam strop z kasetonów , do warzenia jeden nad kotłem odsuwam tam jest dużo przestrzeni inaczej bym pływał , bo okno jest z luksferów ,szczególnie po dwóch warkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 9 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Takim to dobrze, jesteś druga osobą co warzy w pracy może ktoś jeszcze łączy pracę z hobby ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się