korek Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Witajcie piwowarki i piwowarowie. Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku!! Planuje w sobotę popełnić wit'a i ulepilem jak na razie taką wstępną recepture: Słód pilznenski: 2 kg (nie za mało??) Pszenica nieslodowana: 1 kg słód abbey malt: 0,2 kg Słod zakwaszajacy: 0,2 kg płatki 4 zbóż (żytnie 34%, pszenne, owsiane i jęczmienne po 22%: nie było pszennych to wziąłem takie..): 0,4 kg płatki owsiane: 0,2 kg mąka pszenna (chce uzyskać mętność): 0,2 kg Zacieranie: 63-61° C - 45 min 71°C - 20 min czy uzyskam z tego 20l brzeczki 11-12°blg ? Planuje chmielenie tylko na goryczkę mieszanką zwierzałych chmieli Challanger (20g) i styrian goldings (15g). Do tego 20 g zmielonej kolendry, 10 g na 15 i 10 na 5 min przed końcem, 10 g curaco 15 min przed końcem, a na aromat planuje dać świeżą skórkę z jednej pomarańczy (5min). Myślę też o dodatku świeżej skórki z cytryny na aromat, ale nie chce przedobrzyć (ile?.). Proszę o ocenę i sugestie, za które z góry dziękuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 (edytowane) Spróbuj taki zasyp: 2,1kg Pils po 300g słodu pszenicznego i pszenicy niesłodowanej 1,6 kg płatków pszennych błyskawicznych 30g Marynki z prywatnej uprawy 20g Kolendry zmielonej 50 g skórki z pomarańczy Hiszpańskiej. Piwo zacierane było wg schematu : 50* 10' 65*40' 72* 30 A przyprawy według Twojego schematu. - będziesz pan zadowolony ;D Edytowane 7 Stycznia 2013 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 7 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Problem w tym, że nie mam dostępu do płatków pszennych.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 wywal tą mąkę, utrudni filtrację i nijak ma się do zmętnienia wita,przecież to piwo jest mętne od drożdży,zresztą mąka zostanie przerobiona tak jak płatki,czy surowa pszenica,w końcu to to samo,tylko bardziej zmielone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemczysław Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 a masz piotra i pawła w okolicy? Są w każdym w moim mieście z tym że nie tam gdzie all płatki sniadaniowe tylko w części tej "bio" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Poszukaj dobrze tych płatków pszennych, są np. w sklepach Auchan. A jak jesteś z jakiejś wioski (nie masz w profilu skąd jesteś) to spróbuj zdobyć zwykłą pszenicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 wywal tą mąkę, utrudni filtrację i nijak ma się do zmętnienia wita Mąki w witkach nie dodaje się na etapie zacierania, ale przy gotowaniu. Oczywiście dla większej "mgiełki". Nie pamiętam ilości - mąki w tej recepturze może być ciut za dużo, ale mogę to sprawdzić po południu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 8 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 (edytowane) Mieszkam na codzien w Londynie, są tu różne sklepy, ale na pewno nie ma francuskich ;-) .. Poszukam jakiś sklepów że zdrowa żywnością. Co sądzicie o reszcie zasypu, przyprawach?. Edytowane 8 Stycznia 2013 przez korek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 W Londynie dostaniesz bez problemu kolendrę indyjską (wiem, "nasza" też jest dobra :-) a z innych polecam "grains of paradise" (aframon madagaskarski). W okolicy świąt dostałem przesyłkę z grains i popełnię niedługo wita z tym dodatkiem. Mosher w Radical brewing proponuje w jednej z receptur 14g mąki pszennej na 60min gotowania przy końcowej objętości 19 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Słód pilznenski: 2 kg (nie za mało??) Pszenica nieslodowana: 1 kg słód abbey malt: 0,2 kg Słod zakwaszajacy: 0,2 kg płatki 4 zbóż (żytnie 34%, pszenne, owsiane i jęczmienne po 22%: nie było pszennych to wziąłem takie..): 0,4 kg płatki owsiane: 0,2 kg mąka pszenna (chce uzyskać mętność): 0,2 kg Ja bym wyrzucił ten słód zakwaszający i abbey malt, zwiększyłbym pilsa o dodatkowe o,5kg i o tyle samo dał więcej pszenicy. i raczej bym zrezygnował z płatków wielo zbożowych. Poczytaj ten wątek http://www.piwo.org/topic/257-witbier-dla-zaawansowanych/ Zasyp to głównie pils i pszenica niesłodowana no i drożdże do wita. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 "grains of paradise" (aframon madagaskarski). Bardzo ciekawa i tradycyjna przyprawa piwowarska. Parę osób szukało jej, możesz podać skąd ją wziąłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 8 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Kolendry Ci u nas dostatek.. Gorzej z płatkami pszennymi: nie ma.. znalazłem ziarno pszenicy, ale niesrutowane (nie mam srutownika). Występuje też coś takiego jak bulgur, co przypomina trochę kruszona pszenicę, ale chyba się nie nadaje.. Co się zaś tyczy zakwaszajacego, to właśnie w tym wątku: http://www.piwo.org/topic/257-witbier-dla-zaawansowanych/ Było napisane, że wit musi mieć kwaśne ph i dlatego należy użyć "dużo" słodu zakwaszajacego (ile?).. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 owsiane są zapewne ,a pszennych nie ma,dziwne to,no,ale wszystko możliwe,choć chyba TB sprzedawał płatki pszenne sprowadzone z Anglii,no to muszą gdzieś być,szukaj dalej,bo to co podałeś to jakaś turecka gotowana pszenica,od biedy pewnie by się nadała,już skleikowana jest . słód zakwaszający daj ile planowałeś,150-200 g na pewno nie zaszkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Pszenica Ci skwasi, nie musisz dodatkowo zakwaszać. Zależy też, jaką masz wodę (pH). Można zakwasić kwasem mlekowym czy fosforowym wodę do wysładzania (kwaśność zacieru sama się ustali). Żeby nie mieć absolutnie żadnych problemów z filtracją, daj 0,2kg śrutowanego owsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 dzizus,jakim cudem mu pszenica skwasi piwo ?,no i trochę realizmu;jak nie może dostać płatków to skąd ma wydębić owies ześrutowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Bardzo ciekawa i tradycyjna przyprawa piwowarska. Parę osób szukało jej, możesz podać skąd ją wziąłeś? Koledzy-emigranci z Londynu. W PL praktycznie nie do kupienia. Natomiast całkiem niedawno ktoś na forum oferował, że może pośredniczyć w zakupie grains. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 coś tam jednak jest,to chyba to; http://www.kurtscheller.pl/pieprz/pieprz-guinea.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 coś tam jednak jest,to chyba to; Niespodzianka! W jednym z londyńskich sklepów 50g jest za 5 funtów, co ofertę Kurta czyni ciekawą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 9 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Są te płatki online, ale za przesyłkę zapłaciłbym druga cenę, tak więc odpuszczam. Jak nie znajdę ich nigdzie w sklepie, to zostawiam tak jak jest. Zastanawiam się, czy nie dodać ze 300g słodu pszenicznego i może trochę więcej płatków owsianych. Pójdzie też łyżka mąki do gara na gotowanie. naprawdę myślicie, ze te ok. 12 g płatków zytnich z mieszanki płatków może coś zepsuć?. W sumie te surowce i tak będą w zacierze, no z wyjątkiem żyta.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 (edytowane) naprawdę myślicie, ze te ok. 12 g płatków zytnich z mieszanki płatków może coś zepsuć?. Może nie zepsuje ale raczej nie stosuje się, zresztą to tylko 12g, więc nie ma o czym mówić. Jak masz słód pszeniczny to uzupełnij brakujące składniki tym słodem. Moim zdaniem to będzie dobre rozwiązanie, tym bardziej, że chcesz sypnąć mąkę (oczywiście do gotowania). Edytowane 9 Stycznia 2013 przez Bączek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 9 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Sorry, 120 g miało być.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Jeśli to Twój pierwszy wit, to może zrezygnuj z żytnich. Następnym razem zrób eksperyment. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Szukałem nawet w sklepach ze zdrowa żywnością, nie ma.. Ale znalazłem weetabix, to taka owsianka pszeniczna w kostkach. Zawiera 95% pszenicy, plus ekstrakt słodowy jęczmienny, cukier, sól, żelazo, vit b2, b1, kwas foliowy etc. próbować z tym?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Nie znam tego, jeżeli ma jakieś dziwne dodatki to mogą wpłynąć na smak piwa. Może jednak z samym słodem pszenicznym + mąka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Jeśli nie ma czegoś, co mu skutecznie przefiltruje, to mąka i słód pszeniczny tylko zatkają filtrację! Jak chcesz dodać mąki do gotowania, to dodaj ją tak jak się robi sos, bo Ci się kluchy zrobią. Korek, nie przejmuj się 120g żyta, nie wpłynie na smak. Ale też utrudni filtrację. Żaden filtrator nie pomoże, bo po prostu Ci się złoże zakorkuje. Trzeba albo śrutowany owies, albo łuskę gryczaną, albo jeszcze cusik innego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się