goral89 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Czy ktokolwiek próbował chłodzić brzeczkę zwykłą rurką igielitową podłączoną do kranu ? Wczoraj do jaj wrzucilem do brzeczki 2 metrową rurke podczas nalewania wody do wanny, co wpłyneło na czas. Zastanawiam sie czy może ona obcować z bardzo gorącą brzeczką nie wydzielając żadnych substancji szkodliwych. Myśle ze z 6 metrów takiej rurki (koszt ok. 21 zlotych), bez problemu w miarę szybkim czasie schłodzi ciecz do właściwej temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 10 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 (edytowane) Zapomnij o takim rozwiązaniu. Igielit słabo przewodzi ciepło. Edytowane 10 Stycznia 2013 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 10 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Słaba przewodnosć cieplna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 10 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Hmmm.... jeżeli z rurki będzie wypływać gorąca woda, to wymiana cieplna będzie. Jak woda będzie chłodna, to do d... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 10 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Szybka jazda samochodem na zaciągniętym ręcznym hamulcu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Wiem że słabo ale już przy 2 metrach w tym może z 1.5 w garze temperatura wychodząca z rurki była wyższa o kilka stopni. Stąd myśl o o wiele dłuższej. Wiem ze to nigdy nie będzie konkurowało z chłodnicą zanurzeniową, ale jako element wspomagający wannę z zimną wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Wiem że słabo ale już przy 2 metrach w tym może z 1.5 w garze temperatura wychodząca z rurki była wyższa o kilka stopni. Stąd myśl o o wiele dłuższej. Wiem ze to nigdy nie będzie konkurowało z chłodnicą zanurzeniową, ale jako element wspomagający wannę z zimną wodą. Wiele wężyków igielitowych ma co prawda atest do kontaktu ze spożywką, ale nie w wysokich temperaturach, bo wydziela wówczas substancje szkodliwe. Z własnego doświadczenia wiem, że igielit przy pierwszym gotowaniu bardzo śmierdzi gumą, potem już nie. Obawiam się, że jak włożysz kilka metrów takiego węża do gorącej brzeczki, to może nabrać nieciekawych aromatów, pozatym nawet jak czegoś nie czuć i nie widać, to nie znaczy, że nie szkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 11 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Rurka z igielitu może bezpiecznie pracować do temperatury o ile mnie pamięć nie myli 60°C. Biorąc pod uwagę, że jet zanurzona w brzeczce to nie jest dobry pomysł. Tylko węże z silikonu mogą pracować w wyższych temperaturach, a tam już cena powoduje, że jest to nieopłacalne. No i kwestia przekazywania ciepła jest słaba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 11 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Do tego - jeśli mnie pamięć nie myli (chyba nawet na tym forum to ktoś pisał) - temperatury wyższe niż 60°C są szkodliwe, ale głównie dla samego węża: twardnieje, robi się kruchy i nieprzezroczysty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Przepraszam, za odkopywanie tematu, ale ostatnio zdażyło mi się użyć wężyka igielitowego do transferu goracej brzeczki. Po fakcie się zreflektowałem i postanowiłem napisać do producenta, w tym wypadku CELL-FAST. Dla potrzebujących, zamieszczam odpowiedź technika: W odpowiedzi na Pańskie pytanie informuję, że użycie tego węża w takichwarunkach nie było najlepszym rozwiązaniem, natomiast jeżeli nawet wystąpiła migracja jakiegoś ze składników węża do transportowanego medium to w warunkach które Pan opisał miała ona charakter śladowy a poza tym składniki użyte do produkcji tego węża (wszystkie) mają dopuszczenie do kontaktu z żywnością więc z 99,9 % prawdopodobieństwem nie ma żadnego ryzyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaplos90 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 zrób sobie chłodnice sam z miękkiej, miedzi i wygnij rurke na garku i masz na necie sa np Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 (edytowane) Ja w 54 sekundzie słyszę "brzęczkę" zamiast brzeczkę. Wy też? Edytowane 27 Sierpnia 2013 przez Kamilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 (edytowane) Ten gość ma dość często problemy z poprawną terminologią. Wracając do tematu, ja próbowałem używać tych wężyków do zastosowań "na gorąco" i po zapachach wydobywających się z mocno rozgrzanej rurki doszedłem do wniosku ,że to nie jest dobry pomysł. Oczywiście nie mam pojęcia czy jakieś szkodliwe związki się tam wydzielają , jednak nos mi podpowiada że co śmierdzi zazwyczaj nie jest dobre do spożywania. Edytowane 27 Sierpnia 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 6 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 (edytowane) Przepraszam, za odkopywanie tematu, ale ostatnio zdażyło mi się użyć wężyka igielitowego do transferu goracej brzeczki. Po fakcie się zreflektowałem i postanowiłem napisać do producenta, w tym wypadku CELL-FAST. Dla potrzebujących, zamieszczam odpowiedź technika: W odpowiedzi na Pańskie pytanie informuję, że użycie tego węża w takich warunkach nie było najlepszym rozwiązaniem, natomiast jeżeli nawet wystąpiła migracja jakiegoś ze składników węża do transportowanego medium to w warunkach które Pan opisał miała ona charakter śladowy a poza tym składniki użyte do produkcji tego węża (wszystkie) mają dopuszczenie do kontaktu z żywnością więc z 99,9 % prawdopodobieństwem nie ma żadnego ryzyka. Czyli odświeżając temat - można bezpiecznie dla zdrowia te wężyki wygotować, po czym dobrze przepłukać je zimną wodą i na koniec potraktować jakimś OXI, albo StarSanem. Inna sprawa czy się to opłaca przy cenie 4zł/mb wężyka. Edytowane 6 Marca 2016 przez tolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się