anteks Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Też tak na początku sądziłem, ale gramy były dalej. Fakt nie pomyślałem o roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 (edytowane) Warka #207 - Dead Roundhead Piwo w stylu Ordinary Bitter Przewidywane OG: 10 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70% IBU 29 Kolor 21 EBC skład: pale ale 3.80 kg brown malt 0.14 kg warminster crystal 200 EBC 0.23 kg zacieranie: 67°C - 60' ->76°C gotowanie 70' Amarillo gr '10 8.5% 20g 60' EKG gr '10 ~4% 15g 30' EKG gr '10 ~4% 10g 15' EKG gr'10 ~4% 15g 1' drożdże Wyeast West Yorkshire Activator Edytowane 23 Grudnia 2011 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 23 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 Miałeś dziś czas na warzenie?? Pozazdrościć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 25 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2011 Warka #208 - Alter Braumeister Piwo w stylu Marcowe Przewidywane OG: 14.2 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70% IBU 21 Kolor 20 EBC skład: pils strzegom 4.40 kg monach 0.55 kg caramunich II 0.55 kg zacieranie: 63°C - 30' 72°C - 30' ->76°C gotowanie 90' Perle gr '11 5.6% 20g 60' Perle gr '11 5.6% 20g 30' Perle gr '11 5.6% 15g 5' drożdże W34/70 2 saszetki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 26 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 Warka #209 - White Christmas Piwo w stylu Witbier Przewidywane OG: 12 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 55% IBU 10 Kolor 7 EBC skład: pils strzegom 2.50 kg pszenica 2.50 kg //skleikowana płatki owsiane 0.50 kg biscuit 0.15 kg cukier stołowy 0.35 kg zakwaszający 0.09 kg przyprawy: kminek 1 g kolendra indyjska 8g skórka z 5 małych pomarańczy, starta na tarce 5 g suszonej skórki curasao zacieranie: 65-62* - 1h 15' 72* - 30' ->78* gotowanie 70' Lublin gr '11 gr 3.9% 20g 60' Lublin gr '11 gr 3.9% 10g 10' cukier + skórki curasao 10' 1/4 pozostałych przypraw na 10' 1/4 pozostałych przypraw na 5' 1/4 pozostałych przypraw na 3' 1/4 pozostałych przypraw na 1' drożdże Wyeast Witbier 100ml gęstwy 2 dniowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 31 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2011 Warka #210 - Janets Brown Piwo w stylu American Brown Ale Przewidywane OG: 16 Blg, FG: 4 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80% IBU 51 Kolor 36 EBC skład: pale ale 4.40 kg caraamber 0.56 kg carapils 0.40 kg carahell 0.16 kg pszeniczny 0.45 kg czekoladowy 0.11 kg pale chocolate 0.11 kg Northern Brewer 30g chmielenie w zacierze zacieranie: 68* - 1h' ->75* gotowanie 70' Northern Brewer 30g 60' Northern Brewer 30g 15' Cascade 50g 15' Amarillo 40g 1' drożdże US05 1 saszetka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 (edytowane) Warka #211 - Bockla Piwo w stylu Koźlak Majowy Przewidywane OG: 15 Blg, FG: 4 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80% IBU 23 Kolor 13 EBC skład: pils 4 kg monach 2 kg zacieranie: 62* - 30' 72* - 30' ->75* gotowanie 90' Perle 33g 60' drożdże Wyeast Pilsen Lager Edytowane 1 Stycznia 2012 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 Tak się złożyło że ja też dziś warzyłem maibock'a z podobnym zasypem 3,9 pilzneński i 2,2 monach i kolor mi się trochę nie podoba. Beersmith pokazuje 13,5 ale mi się wydaje że piwo jest dużo ciemniejsze. A jak u Ciebie coder? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 Ciemny jest, ale w miarę rozsądnie, jak stare złoto, zresztą furda kolor, żeby tylko wyszedł ładnie słodowy. Z tego co słyszałem, to 1/3 monachijskiego to max, to już jazda po bandzie w tym stylu piwnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 Z tego co słyszałem, to 1/3 monachijskiego to max, to już jazda po bandzie w tym stylu piwnym. A dlaczego?? Chyba nie z powodu koloru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 A dlaczego?? Chyba nie z powodu koloru Nie, chodzi głownie o smak, klimat piwa jasnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Warka #212 - Black Sheep Piwo w stylu Northern English Brown Ale Przewidywane OG: 12.2 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70% IBU 35 Kolor 39 EBC skład: pale ale 4.1 kg pszenica 0.56 kg crystal 145 EBC 0.35 kg pale chocolate 0.30 kg zacieranie: 66* - 60' ->75* gotowanie 70' Challenger 20g 60' Amarillo 15g 60' EKG 10g 0' Fuggles 15g 0' drożdże Wyeast West Yorkshire Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Warka #212 - Black Sheep Piwo w stylu Northern English Brown Ale Przewidywane OG: 12.2 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70% IBU 35 Kolor 39 EBC Czy te przewidywanie się sprawdzają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 (edytowane) Warka #213 - Big Nuts Piwo w stylu Brown Ale Przewidywane OG: 12.5 Blg, FG: 4 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 75% IBU 20 Kolor 61 EBC skład: pale ale 3.62 kg caramunich III 0.57 kg crystal 200 EBC 0.36 kg brown 0.29 kg carafa special II.14 kg pale chocolate 0.22 kg zacieranie: 63* - 30' 72* - 60' ->75* gotowanie 70' Amarillo 18g 60' drożdże Wyeast West Yorkshire Edytowane 11 Stycznia 2012 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 (edytowane) Warka #214 - Perfect Bitter Piwo w stylu Ordinary Bitter Przewidywane OG: 10 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70% IBU 29 Kolor 21 EBC skład: pale ale 3.80 kg pszeniczny 0.20 kg brown malt 0.14 kg warminster crystal 200 EBC 0.23 kg zacieranie: 67°C - 60' ->76°C gotowanie 70' EKG gr '10 5.5% 26g 60' EKG gr '10 5.5% 15g 30' EKG gr '10 5.5% 10g 15' EKG gr '10 5.5% 15g 1' drożdże Wyeast West Yorkshire Edytowane 18 Stycznia 2012 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 (edytowane) Czy te przewidywanie się sprawdzają? Chyba jestem dodany do ignorowanych, może ktoś inny zapytać jak sie mają przewidywania do rzeczywistości? Edytowane 19 Stycznia 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Ujawniam tylko receptury i już nic więcej. Już parę razy nadmierne gadulstwo doprowadziło mnie do męczącej wymiany postów, więc teraz będę postępował jak w tym dowcipie: Spaceruje facet brzegiem rzeki, patrzy, a tu siedzi wędkarz i łowi ryby. Mysli sobie: Spytam go jak mu ryby biorą. Jak powie, że dobrze, to mu powiem "Takiemu ch**owi to zawsze dobrze biorą". Jak powie, że źle, to mu powiem "Takiemu ch**owi to nigdy nie biorą" Jak pomyślał tak zrobił: Podchodzi i zagaduje przyjacielsko: - Jak tam, biorą rybki? - Spi***alaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 (edytowane) Ujawniam tylko receptury i już nic więcej. Już parę razy nadmierne gadulstwo doprowadziło mnie do męczącej wymiany postów, więc teraz będę postępował jak w tym dowcipie: Spaceruje facet brzegiem rzeki, patrzy, a tu siedzi wędkarz i łowi ryby. Mysli sobie: Spytam go jak mu ryby biorą. Jak powie, że dobrze, to mu powiem "Takiemu ch**owi to zawsze dobrze biorą". Jak powie, że źle, to mu powiem "Takiemu ch**owi to nigdy nie biorą" Jak pomyślał tak zrobił: Podchodzi i zagaduje przyjacielsko: - Jak tam, biorą rybki? - Spi***alaj Można i tak ale szczerze mówią spodziewałem sie innej wypowiedzi. Czy odpowiadanie na posty w kołysce na temat bulkania jest mniej męczące? To autorskie receptury czy zaczerpnięte z neta? Edytowane 19 Stycznia 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 (edytowane) Można i tak ale szczerze mówią spodziewałem sie innej wypowiedzi. Czy odpowiadanie na posty w kołysce na temat bulkania jest mniej męczące? To autorskie receptury czy zaczerpnięte z neta? Z tego co się orientuję to są receptury zaczerpnięte z książków, ale to mało ważne, najważniejsza jest fermentacja Anteks! Ty lepiej powiedz jak otworzyć te kegi Edytowane 19 Stycznia 2012 przez Hasintus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Anteks! Ty lepiej powiedz jak otworzyć te kegi Tylko wgram zdjęcia i napisze w swoim temacie co by Coderowi nie zaśmiecać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Warka #215 - Kalifornijskie zwykłe Piwo w stylu California Common skład: pils 4.5 kg monach 0.3 kg Biscuit 0.23 kg Caraamber 0.25 kg Caramunich II 0.20 kg Pale Chocolate 0.06 kg zacieranie: 62* - 30' 72* - 30' ->75* gotowanie 90' Nothern Brewer 11% 10g 60' Nothern Brewer 11% 43g 15' Nothern Brewer 11% 43g 1' drożdże Wyeast California Lager I to już był ostatni ze styli BJCP jakiego nie robiłem Jest to też dobry moment, aby zakończyć Zapiski. Odtąd będę w odpowiednim działe zamieszczał tylko te receptury, które wyjdą wyjątkowo dobrze. Pieron 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 To koniec pewnej epoki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Czyli browar do zamknięcia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Czyli browar do zamknięcia? Coder zwiększa skalę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Jest to też dobry moment, aby zakończyć Zapiski. Odtąd będę w odpowiednim działe zamieszczał tylko te receptury, które wyjdą wyjątkowo dobrze. Protestuję przeciwko tej decyzji. Ten wątek musi dalej istnieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się