Skocz do zawartości

Dominus Tecum, mikrobrowar codera


Rekomendowane odpowiedzi

I to już był ostatni ze styli BJCP jakiego nie robiłem

 

Nikt nie pogratulował coderowi z okazji tego wyczynu? :roll:

W Polsce jest chyba dotychczas jedyną osobą, której to się udało. Wielkie gratulacje :okey: , to teraz chyba czas na własne style, co nie? :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale ja ostatnio olewam zacieranie, a ten American Dark Lager robię tylko dla wypełnienia portfolio styli BJCP, nie mam zamiaru go warzyć powtórnie.

 

Nikt nie pogratulował coderowi z okazji tego wyczynu? :roll:

W Polsce jest chyba dotychczas jedyną osobą, której to się udało. Wielkie gratulacje :okey: , to teraz chyba czas na własne style, co nie? :P

oczywiście gratulacje, ale nie zgadzam się z Coderem w kwestiiwarzeniedla zaliczania BJCP

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coder, moje gratulacje. Wszystkie style zaliczone. Super :okey:

 

Jednak to że zaprzestajesz opisywać wyczyny (pisałeś wcześniej), teraz i zapiski z warzenia (tylko to co wyjdzie najlepiej) nie podoba mi się, ale muszę i zrozumieć i to może i bardzo dobre wyjście.

 

Cieszę się jednak że wszystko idzie po myśli, no i że wnet się spotkamy ;) przy piwie :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #215 - Kalifornijskie zwykłe

 

Piwo w stylu California Common

 

skład:

pils 4.5 kg

monach 0.3 kg

Biscuit 0.23 kg

Caraamber 0.25 kg

Caramunich II 0.20 kg

Pale Chocolate 0.06 kg...

 

Droga dedukcji wnioskuje ze to przepis na standardowa, szescio-galonowa warke 22,7l :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, 6 galonów, celuj w ~13 Blg

 

Autor pozwala opuścić słody monachijskie, biscuit i czekoladowy, wtedy będzie przypominać bardziej Anchor Steam

No to ja zwiekszylem ;)

pils 4.6 kg

monach 0.5 kg

Biscuit 0.25 kg

Caramunich I 0.5 kg

Pale Chocolate 0.05 kg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to ja zwiekszylem ;)

pils 4.6 kg

monach 0.5 kg

Biscuit 0.25 kg

Caramunich I 0.5 kg

Pale Chocolate 0.05 kg

 

No właśnie dzisiaj warzę California Common. Poczytałam trochę książek i coderowy zasyp to mniej więcej ten z "Brewing Classic Styles".

W "Clone Brews" jest tylko Crystal 80L.

 

Ale co tam zasyp. Podobno klasyczny CC (a przynajmniej Anchor Steam) to tylko chmiel Northern Brewer (60', 15' i 1').

W "Homebrewing for Dummies" :lol: są dwie receptury, które zajęły 1 miejsca w AHA National. Tylko jedna ma Northern Brewer i to tylko na goryczkę.

To tak tylko na marginesie, żeby zamieszać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To ja coś z zupełnie innej beczki;

Warka #176 - 1A

 

Piwo w stylu Light American Lager

Przewidywane OG: 9 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70%

IBU 10 Kolor 6 EBC

 

skład:

6-row pils (castle) 3.00 kg

ryż 0.77 kg //skleikowany w 6 litrach wody, 20 minut gotowania

 

zacieranie: (kranówka +1/2 RO + 4ml kwasu 80% 19L 66°C)

 

65-66°C - 30'

70-72* - 30'

->77°C //+8L wody, pH=5.4

 

wysładzanie 8L wody 80°C +1/2ml kwasu

 

gotowanie 90'

Mittelfruh '10 gr. 5.2% 16g 60'

3g mchu + 1/2g pożywki - 15'

 

drożdże WLP 833 starter 1l

Co będzie lepsze: ryż, kaszka kukurydziana czy może mix?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ryż jest bezpieczniejszy. Kukurydza występuje w różnych postaciach, i nie wszystkie są bezpieczne do stosowania w piwowarstwie. Ponadto kukurydza bardzo szybko się starzeje, szczególnie w przetworzonej formie (płatki, kasza), trudno znaleźć pewne źródło w miarę świeżego towaru.

 

Jedyne piwo jakie zrobiłem z kukurydzą złapało bardzo niemiły zapaszek. Pewnie to infekcja, ale wiadomo - niesmak pozostał.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ryż jest bezpieczniejszy. Kukurydza występuje w różnych postaciach, i nie wszystkie są bezpieczne do stosowania w piwowarstwie. Ponadto kukurydza bardzo szybko się starzeje, szczególnie w przetworzonej formie (płatki, kasza), trudno znaleźć pewne źródło w miarę świeżego towaru.

 

trzeba sobie wyrobić kontakt w dużym browarze :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Warka #88 - Anita

 

Piwo w stylu Spice Beer, na motywach przepisu Randy Moshera, który jest jego fantazją na temat średniowiecznego czarnego holenderskiego piwa gryczanego

 

Przewidywane OG: 16.4 Blg, FG: 4.5 Blg, vol: 18.9L, przy wydajności 75%

IBU 37 Kolor 61 EBC

 

skład:

pils 1.0 kg

pszeniczny 0.5 kg

biscuit 0.43

aromatic 0.47

pale chocolate 0.45

 

płatki orkiszowe 0.77 kg

kasza gryczana palona 0.45

 

miód gryczany 1.35 kg

kolendra indyjska 28g

kminek 7g

kardamon 3 g

 

zacieranie

62* - 1h

72* - 45'

->74*

 

gotowanie 70'

marynka '07 ~7.5% sz. 35 g 60'

miód + przyprawy 0'

 

drożdże Wyeast Saison

Witam , mam pytanie miód i przyprawy - 0 to znaczy na początku gotowania ? Pozdrawiam i przepraszam jeśli to ,, oczywista oczywistość ''

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Warka #88

(...)

skład:

pils 1.0 kg

pszeniczny 0.5 kg

biscuit 0.43

aromatic 0.47

pale chocolate 0.45

 

płatki orkiszowe 0.77 kg

kasza gryczana palona 0.45

(...)

 

zacieranie

62* - 1h

72* - 45'

->74*

 

 

Czyli 1/3 słód bazowy, 1/3 karmelowy i 1/3 niesłodowe. Trudny zasyp. To i zrozumiałe takie długie zacieranie. Moje o podobnym zasypie po 1,5 godziny jeszcze się nie zatarło i dodałem diastycznego, ale efektów już nie sprawdzałem.

Edytowane przez e-prezes
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli założyć że do konwersji wymagane jest 35°L (stopni Lintnera) to przy zasypie zawierającym 1/3 surowca aktywnego enzymatycznie siła diastatyczna tego słodu powinna wynosić 35x3=105°L. Typowo słód pilzneński ma 110°L czyli na granicy a jeżeli będzie zleżały to raczej tyle mieć nie będzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Poszukaj kabla grzewczego do terrarium

 

mam już kabel grzewczy + regulator temp. - owinąłem nim fermentor - jakoś dodatkowo mam izolować fermentor?

brzeczka ma powiedzmy 22 a chcę podciągnąć temp do 30st - jak to wygląda w praktyce? tzn ile czasu to może potrwać :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.