dżony Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 I to już był ostatni ze styli BJCP jakiego nie robiłem Nikt nie pogratulował coderowi z okazji tego wyczynu? W Polsce jest chyba dotychczas jedyną osobą, której to się udało. Wielkie gratulacje , to teraz chyba czas na własne style, co nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Ale ja ostatnio olewam zacieranie, a ten American Dark Lager robię tylko dla wypełnienia portfolio styli BJCP, nie mam zamiaru go warzyć powtórnie. Nikt nie pogratulował coderowi z okazji tego wyczynu? W Polsce jest chyba dotychczas jedyną osobą, której to się udało. Wielkie gratulacje , to teraz chyba czas na własne style, co nie? oczywiście gratulacje, ale nie zgadzam się z Coderem w kwestiiwarzeniedla zaliczania BJCP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Coder, moje gratulacje. Wszystkie style zaliczone. Super Jednak to że zaprzestajesz opisywać wyczyny (pisałeś wcześniej), teraz i zapiski z warzenia (tylko to co wyjdzie najlepiej) nie podoba mi się, ale muszę i zrozumieć i to może i bardzo dobre wyjście. Cieszę się jednak że wszystko idzie po myśli, no i że wnet się spotkamy przy piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Warka #215 - Kalifornijskie zwykłe Piwo w stylu California Common skład: pils 4.5 kg monach 0.3 kg Biscuit 0.23 kg Caraamber 0.25 kg Caramunich II 0.20 kg Pale Chocolate 0.06 kg... Droga dedukcji wnioskuje ze to przepis na standardowa, szescio-galonowa warke 22,7l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Tak, 6 galonów, celuj w ~13 Blg Autor pozwala opuścić słody monachijskie, biscuit i czekoladowy, wtedy będzie przypominać bardziej Anchor Steam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Tak, 6 galonów, celuj w ~13 Blg Autor pozwala opuścić słody monachijskie, biscuit i czekoladowy, wtedy będzie przypominać bardziej Anchor Steam No to ja zwiekszylem pils 4.6 kg monach 0.5 kg Biscuit 0.25 kg Caramunich I 0.5 kg Pale Chocolate 0.05 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 No to ja zwiekszylem pils 4.6 kg monach 0.5 kg Biscuit 0.25 kg Caramunich I 0.5 kg Pale Chocolate 0.05 kg No właśnie dzisiaj warzę California Common. Poczytałam trochę książek i coderowy zasyp to mniej więcej ten z "Brewing Classic Styles". W "Clone Brews" jest tylko Crystal 80L. Ale co tam zasyp. Podobno klasyczny CC (a przynajmniej Anchor Steam) to tylko chmiel Northern Brewer (60', 15' i 1'). W "Homebrewing for Dummies" są dwie receptury, które zajęły 1 miejsca w AHA National. Tylko jedna ma Northern Brewer i to tylko na goryczkę. To tak tylko na marginesie, żeby zamieszać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Próbowałem to piwo przy przelewaniu na lagerowanie i póki co podoba mi się - smak, goryczka, nachmielenie, drożdże, wszystko OK, można śmiało robić tym przepisem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Bardzo podobny przepis http://www.homebrewtalk.com/f63/california-common-hbt-comp-winner-1st-place-141137/ Piwo wygrało HBT BJCP competition. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Bo to jest przepis Zainasheffa (This is basically Jamil's recipe), one są teraz bardzo popularne, odkąd wydał książkę z przepisami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 To ja coś z zupełnie innej beczki; Warka #176 - 1A Piwo w stylu Light American Lager Przewidywane OG: 9 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70% IBU 10 Kolor 6 EBC skład: 6-row pils (castle) 3.00 kg ryż 0.77 kg //skleikowany w 6 litrach wody, 20 minut gotowania zacieranie: (kranówka +1/2 RO + 4ml kwasu 80% 19L 66°C) 65-66°C - 30' 70-72* - 30' ->77°C //+8L wody, pH=5.4 wysładzanie 8L wody 80°C +1/2ml kwasu gotowanie 90' Mittelfruh '10 gr. 5.2% 16g 60' 3g mchu + 1/2g pożywki - 15' drożdże WLP 833 starter 1l Co będzie lepsze: ryż, kaszka kukurydziana czy może mix? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Ryż jest bezpieczniejszy. Kukurydza występuje w różnych postaciach, i nie wszystkie są bezpieczne do stosowania w piwowarstwie. Ponadto kukurydza bardzo szybko się starzeje, szczególnie w przetworzonej formie (płatki, kasza), trudno znaleźć pewne źródło w miarę świeżego towaru. Jedyne piwo jakie zrobiłem z kukurydzą złapało bardzo niemiły zapaszek. Pewnie to infekcja, ale wiadomo - niesmak pozostał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Ryż jest bezpieczniejszy. Kukurydza występuje w różnych postaciach, i nie wszystkie są bezpieczne do stosowania w piwowarstwie. Ponadto kukurydza bardzo szybko się starzeje, szczególnie w przetworzonej formie (płatki, kasza), trudno znaleźć pewne źródło w miarę świeżego towaru. trzeba sobie wyrobić kontakt w dużym browarze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 23 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Warka #88 - Anita Piwo w stylu Spice Beer, na motywach przepisu Randy Moshera, który jest jego fantazją na temat średniowiecznego czarnego holenderskiego piwa gryczanego Przewidywane OG: 16.4 Blg, FG: 4.5 Blg, vol: 18.9L, przy wydajności 75% IBU 37 Kolor 61 EBC skład: pils 1.0 kg pszeniczny 0.5 kg biscuit 0.43 aromatic 0.47 pale chocolate 0.45 płatki orkiszowe 0.77 kg kasza gryczana palona 0.45 miód gryczany 1.35 kg kolendra indyjska 28g kminek 7g kardamon 3 g zacieranie 62* - 1h 72* - 45' ->74* gotowanie 70' marynka '07 ~7.5% sz. 35 g 60' miód + przyprawy 0' drożdże Wyeast Saison Witam , mam pytanie miód i przyprawy - 0 to znaczy na początku gotowania ? Pozdrawiam i przepraszam jeśli to ,, oczywista oczywistość '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 23 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Koniec gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 (edytowane) Warka #88 (...) skład: pils 1.0 kg pszeniczny 0.5 kg biscuit 0.43 aromatic 0.47 pale chocolate 0.45 płatki orkiszowe 0.77 kg kasza gryczana palona 0.45 (...) zacieranie 62* - 1h 72* - 45' ->74* Czyli 1/3 słód bazowy, 1/3 karmelowy i 1/3 niesłodowe. Trudny zasyp. To i zrozumiałe takie długie zacieranie. Moje o podobnym zasypie po 1,5 godziny jeszcze się nie zatarło i dodałem diastycznego, ale efektów już nie sprawdzałem. Edytowane 8 Lipca 2013 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 Jeżeli założyć że do konwersji wymagane jest 35°L (stopni Lintnera) to przy zasypie zawierającym 1/3 surowca aktywnego enzymatycznie siła diastatyczna tego słodu powinna wynosić 35x3=105°L. Typowo słód pilzneński ma 110°L czyli na granicy a jeżeli będzie zleżały to raczej tyle mieć nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 Czyli te 30-33% pilzneńskiego to minimum? Dla pszenicznego pewnie wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 Pszeniczny ma mniejszą siłe diastatyczne więc więcej go potrzeba. Poczytaj tu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 w którymś poście pisałeś o pasie grzewczym, którym kontrolujesz temp. fermentatora - rzuciłbyś jakiegoś linka do takiego ustrojstwa bo na allegro znajduję tylko koce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 9 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Poszukaj kabla grzewczego do terrarium Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=596490 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Poszukaj kabla grzewczego do terrarium mam już kabel grzewczy + regulator temp. - owinąłem nim fermentor - jakoś dodatkowo mam izolować fermentor? brzeczka ma powiedzmy 22 a chcę podciągnąć temp do 30st - jak to wygląda w praktyce? tzn ile czasu to może potrwać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się