coder Opublikowano 11 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 (edytowane) Warka #104 - de Koeder Piwo w stylu BPA - Belgian Pale Ale Przewidywane OG: 13 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80% IBU 27 Kolor 16 EBC skład: brewferm pils 4.0 kg brewferm pale 0.5 kg //zabrakło pils; koniec 1go worka w tym sezonie caramunich I 0.17 kg caramunich III 0.17 kg biscuit 0.11 kg zacieranie 20L 75% kranówki + 25% RO w 71°C wrzucam słody, 67*, pH=5.7 + 30g zakwaszającego, pH=5.6 67* - 60' ->77* // +8L wrzatku wysładzanie: 8L + 1ml kwasu. Ostatni cienkusz - 6 Blg gotowanie 70' East Kent Goldings'08 ~4.2% gr 20g 60' aurora '08 ~8% gr. 15g 60'//bo zabrakło EKG East Kent Goldings'08 ~4.2% gr 10g 0' drożdże Wyeast Belgian Ardennes 30ml gęstwy do Staśka (dzięki) w starterze 600 ml Przy tej warce wymyśliłem patent jak ograniczyć przy wsypywaniu śruty rozprzestrzenianie się kurzu ze śruty po warzelni; zawiera on śmiercionośne dla piwa mikroby. Śrutuję do starego fermentora, i przed wsypaniem wlewam do niego 2L wody. Myślałem że będzie sie sklejał, ale nie, wszystko OK, a kurzenie bardzo małe. Edytowane 11 Listopada 2009 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 (edytowane) Warka #105 - Scottish Light Piwo w stylu Scottish Ale 60/- Przewidywane OG: 8 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70% IBU 12 Kolor 24 EBC skład: brewferm pale 3.25 kg carapils 0.12 kg //resztka jęczmień palony 80g zacieranie 10L kranówki w 75°C + 50 g zakwaszającego wrzucam słody, 68*, pH=5.2 w.g. pasków 5.8 w.g. pH metru (rozkalibrował się chyba) 68-69* - 45' 72* - 5' //+3L wrzątku ->77* // +5L wrzatku wysładzanie: 8L + 1ml kwasu. Ostatni cienkusz - 4 Blg gotowanie 90' Lublin'08 ~3.7% gr 25.5g 60' //resztka mech irlandzki 1 łyżeczka 15' 4L brzeczki przedniej (~15 Blg) karmelizuję w osobnym garnku na dużym ogniu 1h. Reszta (~11Blg) - 30 min mocnego gotowania, potem dolewam 6L wrzątku, wrzucam chmiel i tez dość mocno gotuję. Potem dolewam jeszcze 6L wrzątku. drożdże Wyeast Scottish Ale 20ml gęstwy do Hasintusa (dzięki) w starterze 800 ml Przy tej warce zrezygnowałem z używania worka na chmiel. Odkąd dowiedziałem się, że woreczków nie wolno wyciskać, oszczędności stały się mniejsze. A worek pałęta się po garnku i zaburza cyrkulację brzeczki. Może będe używał przy szyszkach, lub jak będzie naprawdę dużo chmielu. Edytowane 20 Listopada 2009 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Woreczków nie można wyciskać? Dlaczego? Zawsze wyciskałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Woreczków nie można wyciskać? Dlaczego? Zawsze wyciskałem... Ja też, i nie wiem, czy nie moge tego winić za rżzne dziwne posmaki, przedłużona goryczkę itp. U Noonana przeczytałem - nigdy nie wyciskać chmielin. Pewnie wychodzi z nich wtedy za dużo tanin itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 A to mi w Noonanie umknęło. Najbardziej wczytałem się w zacieranie i fermentację, reszta fragmentarycznie. Ale to może mieć sens. Trzeba będzie zacząć stosować. Brzeczki przez to dużo nie stracę. Dzięki za wskazówkę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 25 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 Warka #106 - St Margaret of Scotland Piwo w stylu Strong Scotch Ale Przewidywane OG: 18.5 Blg, FG: 4 Blg, vol: 19L, przy wydajności 75% IBU 25 Kolor 31 EBC skład: brewferm pale 5.60 kg caramunich III 0.34 kg wędzony weyermann 0.06 kg pale chocolate 0.06 kg ciemny cukier muscovado 0.23 kg zacieranie 66-67* - 45' 72* - 5' ->77* gotowanie 90' perle '09 6% gr. 25g 60' perle '09 6% gr. 14g 15' drożdże Wyeast Scottish Ale - całość z warki 105 - Scottish Light Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 25 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 Przy tej warce zrezygnowałem z używania worka na chmiel. ... Może będe używał przy szyszkach, lub jak będzie naprawdę dużo chmielu. Ja chmielę tylko szyszkami i sypię je bezpośrednio do gara, następnie przy dekantacji ekstrakt ładnie się odsysa a farfocle osadzają się na szyszkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 Warka #107 - Gabriel Piwo w stylu Dunkelweizen Przewidywane OG: 12.7 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 85% IBU 14 Kolor 26 EBC skład: pszeniczny castle 2.50 kg pszeniczny ciemny 0.45 kg castle pils 0.90 kg monachijski II 0.45 kg carafa special III 0.07 kg - zmielona drobno i zamoczona w 1L wody przez noc, rano przelana przez sitko, dodaję tylko zaczernioną wodę o pH 4.8. zacieranie: 18 litrów (kranówka) 40* - 90' dodaję wywar z Carafy// pH 5.7 dekokcja 40*->68* [...] odbieram 9 litrów rzadkiego do fermentora w garnku zostaje 9L wody+ słody pogrzewam to do 65-70°C na 30', próba jodowa - podgrzewam do 100*, gotuję 25' wlewam 6l dekoktu do fermentora, 50* - 5' (reszta dekoktu się gotuje) wracam całość z fermentora szybkim chlustem, mieszam: 65*; podgrzewam do 68* [...] 68-69* - 10' // próba - 70-72* - 30' ->77* //+8l wrzątku wysładzanie 8.5L wody 65* + 1 ml kwasu fosforowego gotowanie 70' //pH 5.6 lubelski '09 3.9% gr. 20g 60' lubelski '09 sz. 14g 30' drożdże Wyeast 3086 75 ml czystej gęstwy (z warki 3 zboża) Zrobiłem już 1 dunkel i 1 weizenbock według metody Jamila: dużo słodów specjalnych, w tym ciemnych karmelowych, i nie jestem zadowolony z rezultatu, w smaku jest za mocna nieprzyjemna octowata kwaskowatość od ciemnych słodów. Tym razem zacznę od drugiego końca: robię dunkel zbliżony maksymalnie do zwykłego weizena, dodam tylko funt monachijskiego dla ziarnistości i troche koloru. Do weizenbocka zrobię podobnie, ale dodam jeszcze troche słodu karmelowego, tylko dość jasnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 1 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 Warka #107 - Gabriel Piwo w stylu Dunkelweizen Przewidywane OG: 12.7 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 85% Wydajność, jak widzę, liczysz względem teoretycznej wydajności danego rodzaju słodu a nie względem suchej masy. Zastanawiałem się skąd takie duże wartości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 Tak, to jest wszystko wydajność względna, taką przyjmuje beersmith. N.b. jest to wydajność zakładana a'priori, potrzebna mi jest do wyliczeń, faktyczna zwykle wychodzi trochę inna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2009 Warka #108 - Aventinus Piwo w stylu Weizenbock Przewidywane OG: 19 Blg, FG: 4 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80% IBU 14 Kolor 23 EBC skład: pszeniczny castle 4.00 kg castle pils 2.30 kg monachijski II 0.68 kg carawheat 0.30 kg czekoladowy 40g zacieranie: 30 litrów (kranówka + 1/4RO) 41* - 90' dodaję 100g zakwaszającego// pH 5.8 dekokcja 40*->67* [...] odbieram 14 litrów rzadkiego do fermentora w garnku zostaje 16L wody+ słody pogrzewam to do 68°C na 25', próba jodowa - podgrzewam do 100*, gotuję 30' wracam całość z fermentora szybkim chlustem, mieszam: 69*; +2 litry kranówki: 67* [...] 67* - 20' // próba - 70-72* - 60' ->77* wysładzanie 12L wody 72* + 2 ml kwasu fosforowego gotowanie 70' //pH 5.6 lubelski '09 3.9% gr. 30g 60' drożdże Wyeast 3086 130 ml czystej gęstwy (z warki 3 zboża) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 (edytowane) Warka #109 - Belgijska Blondynka Piwo w stylu Belgian Blond Ale Przewidywane OG: 15.6 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 85% IBU 20 Kolor 12 EBC skład: castle pils 4.25 kg pszeniczny 0.23 kg aroma 0.20 kg cukier stołowy 0.68 kg zacieranie 18.5L 50% kranówki + 50% RO w 71°C 66-65* 1h , pH=5.6 ->72* // +8.5L wrzatku wysładzanie: 10L + 2ml kwasu. O 2 l za dużo - wyszło za słabe gotowanie 90' hersbruecker '07 ~1.8% sz 42g 60' marynka '08 ~8% gr. 12g 60' drożdże Wyeast Belgian Ardennes 120ml gęstwy z BPA Edytowane 12 Grudnia 2009 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Warka #110 - Helles Bock Piwo w stylu Koźlak majowy Przewidywane OG: 16.8 Blg, FG: 4 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 85% IBU 26 Kolor 13 EBC skład: castle pils 4.00 kg castle monachijski 2.10 kg zacieranie: 24 litry (2/3 kranówka 1/3 RO) + 2.5g CaCl2 35* - 30' pH 5.5 + 30g zakwaszającego pH 5.3 dekokcja 35*->68* [...] odbieram 10 litrów rzadkiego do fermentora w garnku zostaje 14L wody+ słody pogrzewam to do 70-72°C na 25', próba jodowa - podgrzewam do 100*, gotuję 40' wracam całość z fermentora szybkim chlustem, mieszam: 71*; +2l kranówki - 68* [...] 68* - 15' // próba - 72* - 30' //+4L wrzątku ->74* wysładzanie 12L wody 72* + 0.5 ml kwasu fosforowego, ostatnie wysłodziny 5Blg - 2L cienkusza zatrzymuję na startery gotowanie 70' //pH 5.3 perle '09 6% gr. 35g 60' drożdże WLP 833 200 ml czystej gęstwy w szybkim starterze 2.5L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Co masz na myśli pisząc szybki starter? Ps czy zawsze uzyskujesz 85 procent wydajności, czy tylko przy dekokcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 W czym robisz 2,5 litra startera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Co masz na myśli pisząc szybki starter? Ps czy zawsze uzyskujesz 85 procent wydajności, czy tylko przy dekokcji? Szybki starter to starter z brzeczki z kotła, ma tylko parę godzin na start; mam nadzieje, że drozdże zdążyły zrobić chociaż jeden podział, bo mam trochę mało gęstwy jak na tak mocne piwo. Na duże startery mam słoiki po piklach z makro - 2.5 i 1.5 ltr, tym razem zrobiłem w dwóch, żeby było miejsce na pianę i mieszanie. Wydajność dopiero dopracowuję - z grubsza mam 85% przy dekokcji, 80% przy infuzji, 70-75% przy piwach bardzo słabych i bardzo mocnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Co masz na myśli pisząc szybki starter? Ps czy zawsze uzyskujesz 85 procent wydajności' date=' czy tylko przy dekokcji?[/quote']Szybki starter to starter z brzeczki z kotła, ma tylko parę godzin na start; mam nadzieje, że drozdże zdążyły zrobić chociaż jeden podział, bo mam trochę mało gęstwy jak na tak mocne piwo. Na duże startery mam słoiki po piklach z makro - 2.5 i 1.5 ltr, tym razem zrobiłem w dwóch, żeby było miejsce na pianę i mieszanie. Wydajność dopiero dopracowuję - z grubsza mam 85% przy dekokcji, 80% przy infuzji, 70-75% przy piwach bardzo słabych i bardzo mocnych. Zauważyłem ze intensywne mieszanie przy mashout po rozrzedzeniu zacieru podnosi wydajność. Tak samo mam problem z planowaniem mocnych piw, bo wydajność nie przekracza 65 procent. Będę musiał wrócić do zacierania w garze przy bardzo mocnych piwach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2009 (edytowane) Warka #111 - Wildcat Wheat Piwo w stylu American Wheat Przewidywane OG: 13.7 Blg, FG: 4 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80% IBU 20 Kolor 7 EBC skład: castle pils 2.25 kg castle pszeniczny 2.25 kg płatki pszenne 0.33 kg //skleikowane w 2 l wody karapils 0.23 kg zacieranie: 15 litrów 72°C (1/2 kranówka 1/2 RO) + 50g zakwaszającego 67* - 15' //pH 5.3 próba jodowa - 70-71* - 45' //+6L wrzątku; dla poprawy piany ->76* //+7L wrzątku wysładzanie 8L wody 72* + 1 ml kwasu fosforowego, ostatnie wysłodziny 4.5Blg gotowanie 90' lubelski'09 gr 3.9% 30g 60' lubelski'09 sz 21g 15' lubelski'09 sz 18g 10' lubelski'09 sz 11g 0' drożdże Wyeast Koelsch 100 ml czystej gęstwy w szybkim starterze 1L (gęstwa dość stara, z piwa Kolońskie swieże) Jakoś nie miałem dziś zajęcia, więc uwarzyłem piwo w przerwach między zakupami. Podobno amerykańska pszeniczka najlepiej wychodzi na drożdżach kolscha, a że mam taka gęstwę na stanie, to korzystam. Podobno fajny styl, łatwy do picia dla "łykaczy tyskiego", niewiele ma wspólnego z weizenem, takie łagodne ale. Edytowane 23 Grudnia 2009 przez coder e-prezes 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 23 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2009 Warka #111 - Wildcat Wheat Piwo w stylu American Wheat Podobno fajny styl, łatwy do picia dla "łykaczy tyskiego", niewiele ma wspólnego z weizenem, takie łagodne ale. Chodzi mi po głowie podobna pszenica do uwarzenia, chociaż nie jestem łykaczem tyskiego, chętnie pisze się na degustację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 31 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 Warka #112 - Warsteiner Premium Verum Clone Piwo w stylu Niemiecki pils Przewidywane OG: 12 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 85% IBU 33 Kolor 8 EBC skład: castle pils 3.80 kg castle monachijski 0.23 kg karapils 0.17 kg zacieranie: 17 litrów (2/3 kranówka 1/3 RO) + 2g CaSO4 + 30g zakwaszającego 36* - 60' pH 5.5 dekokcja 35*->62* [...] odbieram 8 litrów rzadkiego do fermentora w garnku zostaje 8L wody+ słody pogrzewam to do 70-72°C na 20', próba jodowa - podgrzewam do 100*, gotuję 20' wracam całość z fermentora szybkim chlustem, mieszam: 67*; +2l kranówki - 63* [...] 62-63* - 30' 70-72* - 60' //+5L wrzątku ->77* //+2 l wrzątku wysładzanie 8L wody 72* + 2 ml kwasu fosforowego, ostatnie wysłodziny 5.5Blg gotowanie 70' //pH 5.4 perle '09 6% gr. 36g 60' lubeski '09 sz 4% 10g 60' //zabrakło perle lubeski '09 sz 4% 10g 15' drożdże Wyeast Bohemian Lager starter 2L z mrożonki, obudzony 1L świeżej brzeczki Przepis z ksiązki Clonebrews Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 Warka #113 - Złota dolina Piwo w stylu Belgian Specialty Ale, klon Orval Przewidywane OG: 13.9 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80% IBU 37 Kolor 22 EBC skład: castle pils 4.0 kg caramunich I 0.34 kg caramunich III 0.34 kg cukier stołowy 0.45 kg zacieranie 19L kranówki 71°C wrzucam słody, 67*, pH=5.3 67* - 30' 70* - 30' ->77* // +8L wrzatku wysładzanie: 8L + 1ml kwasu. gotowanie 90' Hersbruecker '09 gr. 3.5% 70g 60' Styrian '09 gr. 4.4% 28g 15' (tu dodaję też cukier i 1 łyżeczkę mchu irlandzkiego) Styrian '09 gr. 4.4% 28g 0' Drożdże: Wyeast Belgian Ardennes, 80ml gęstwy w 1L szybkiego startera Do fermentacji cichej zamierzam dodać saszetkę Wyeast Brettanomyces Bruxelensis na ok. 1 miesiąc. Duży udział słodów karmelowych gwarantuje, że po fermentacji głównej pozostanie trochę cukrów złożonych na jedzenie dla "robaczków". Na ostatni tydzień planuję chmielenie na zimno 57g Stryrian Goldings. Korzystam z tego, ze w sklepie piwodziej.pl pojawiły się w sprzedaży "robaczki" i zrobię parę piw pokręconych. Ponieważ mój jedyny balon szklany jest jescze zajęty przez lambik, mogę zrobić tylko piwa które fermentują dość szybko - na początek klon Orval, fermentowany podobnie jak oryginał kolejno drożdżami i Brett, potem Berliner Weisse z udziałem Lactobaccilus. To jest bodaj najdroższe piwo jakie robię - składniki kosztowały ponad 100 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 Tylko, że Orval jest robiony na WLP 510. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 Tylko, że Orval jest robiony na WLP 510. To prawda ale wobec braku WLP 510 z Wyeastów najlepiej zastosować 3522. Też tak gdzieś czytałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 57 g do chmielenia na sucho, czy to nie za dużo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 Tylko' date=' że Orval jest robiony na WLP 510.[/quote']To prawda ale wobec braku WLP 510 z Wyeastów najlepiej zastosować 3522. Też tak gdzieś czytałem. 3522 to browar Achouffe. Przeglądnąłem holenderskie forum, tam używali drożdży z butelki. Napewno będzie dobre piwo, mnie klony przeszły po moich eksperymentach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się