Skocz do zawartości

Dominus Tecum, mikrobrowar codera


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #207 - Dead Roundhead

 

Piwo w stylu Ordinary Bitter

Przewidywane OG: 10 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70%

IBU 29 Kolor 21 EBC

 

skład:

pale ale 3.80 kg

brown malt 0.14 kg

warminster crystal 200 EBC 0.23 kg

 

zacieranie:

67°C - 60'

->76°C

 

gotowanie 70'

 

Amarillo gr '10 8.5% 20g 60'

EKG gr '10 ~4% 15g 30'

EKG gr '10 ~4% 10g 15'

EKG gr'10 ~4% 15g 1'

 

drożdże Wyeast West Yorkshire Activator

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #208 - Alter Braumeister

 

Piwo w stylu Marcowe

Przewidywane OG: 14.2 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70%

IBU 21 Kolor 20 EBC

 

skład:

pils strzegom 4.40 kg

monach 0.55 kg

caramunich II 0.55 kg

 

zacieranie:

63°C - 30'

72°C - 30'

->76°C

 

gotowanie 90'

 

Perle gr '11 5.6% 20g 60'

Perle gr '11 5.6% 20g 30'

Perle gr '11 5.6% 15g 5'

 

 

drożdże W34/70 2 saszetki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #209 - White Christmas

 

Piwo w stylu Witbier

Przewidywane OG: 12 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 55%

IBU 10 Kolor 7 EBC

 

skład:

pils strzegom 2.50 kg

pszenica 2.50 kg //skleikowana

płatki owsiane 0.50 kg

biscuit 0.15 kg

cukier stołowy 0.35 kg

zakwaszający 0.09 kg

 

przyprawy:

kminek 1 g

kolendra indyjska 8g

skórka z 5 małych pomarańczy, starta na tarce

5 g suszonej skórki curasao

 

zacieranie:

65-62* - 1h 15'

72* - 30'

->78*

 

 

gotowanie 70'

Lublin gr '11 gr 3.9% 20g 60'

Lublin gr '11 gr 3.9% 10g 10'

cukier + skórki curasao 10'

1/4 pozostałych przypraw na 10'

1/4 pozostałych przypraw na 5'

1/4 pozostałych przypraw na 3'

1/4 pozostałych przypraw na 1'

 

drożdże Wyeast Witbier 100ml gęstwy 2 dniowej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #210 - Janets Brown

 

Piwo w stylu American Brown Ale

Przewidywane OG: 16 Blg, FG: 4 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80%

IBU 51 Kolor 36 EBC

 

skład:

pale ale 4.40 kg

caraamber 0.56 kg

carapils 0.40 kg

carahell 0.16 kg

pszeniczny 0.45 kg

czekoladowy 0.11 kg

pale chocolate 0.11 kg

 

Northern Brewer 30g chmielenie w zacierze

 

zacieranie:

68* - 1h'

->75*

 

gotowanie 70'

Northern Brewer 30g 60'

Northern Brewer 30g 15'

Cascade 50g 15'

Amarillo 40g 1'

 

drożdże US05 1 saszetka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #211 - Bockla

 

Piwo w stylu Koźlak Majowy

Przewidywane OG: 15 Blg, FG: 4 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80%

IBU 23 Kolor 13 EBC

 

skład:

pils 4 kg

monach 2 kg

 

zacieranie:

62* - 30'

72* - 30'

->75*

 

gotowanie 90'

Perle 33g 60'

 

drożdże Wyeast Pilsen Lager

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak się złożyło że ja też dziś warzyłem maibock'a z podobnym zasypem 3,9 pilzneński i 2,2 monach i kolor mi się trochę nie podoba. Beersmith pokazuje 13,5 ale mi się wydaje że piwo jest dużo ciemniejsze. A jak u Ciebie coder?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #212 - Black Sheep

 

Piwo w stylu Northern English Brown Ale

Przewidywane OG: 12.2 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70%

IBU 35 Kolor 39 EBC

 

skład:

pale ale 4.1 kg

pszenica 0.56 kg

crystal 145 EBC 0.35 kg

pale chocolate 0.30 kg

 

zacieranie:

66* - 60'

->75*

 

gotowanie 70'

 

Challenger 20g 60'

Amarillo 15g 60'

 

EKG 10g 0'

Fuggles 15g 0'

 

drożdże Wyeast West Yorkshire

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #213 - Big Nuts

 

Piwo w stylu Brown Ale

Przewidywane OG: 12.5 Blg, FG: 4 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 75%

IBU 20 Kolor 61 EBC

 

skład:

pale ale 3.62 kg

caramunich III 0.57 kg

crystal 200 EBC 0.36 kg

brown 0.29 kg

carafa special II.14 kg

pale chocolate 0.22 kg

 

zacieranie:

63* - 30'

72* - 60'

->75*

 

gotowanie 70'

Amarillo 18g 60'

 

drożdże Wyeast West Yorkshire

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #214 - Perfect Bitter

 

Piwo w stylu Ordinary Bitter

Przewidywane OG: 10 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70%

IBU 29 Kolor 21 EBC

 

skład:

pale ale 3.80 kg

pszeniczny 0.20 kg

brown malt 0.14 kg

warminster crystal 200 EBC 0.23 kg

 

zacieranie:

67°C - 60'

->76°C

 

gotowanie 70'

 

EKG gr '10 5.5% 26g 60'

EKG gr '10 5.5% 15g 30'

EKG gr '10 5.5% 10g 15'

EKG gr '10 5.5% 15g 1'

 

drożdże Wyeast West Yorkshire

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ujawniam tylko receptury i już nic więcej. Już parę razy nadmierne gadulstwo doprowadziło mnie do męczącej wymiany postów, więc teraz będę postępował jak w tym dowcipie:

 

Spaceruje facet brzegiem rzeki, patrzy, a tu siedzi wędkarz i łowi ryby.

Mysli sobie:

Spytam go jak mu ryby biorą. Jak powie, że dobrze, to mu powiem "Takiemu ch**owi to zawsze dobrze biorą". Jak powie, że źle, to mu powiem "Takiemu ch**owi to nigdy nie biorą"

Jak pomyślał tak zrobił: Podchodzi i zagaduje przyjacielsko:

- Jak tam, biorą rybki?

- Spi***alaj

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ujawniam tylko receptury i już nic więcej. Już parę razy nadmierne gadulstwo doprowadziło mnie do męczącej wymiany postów, więc teraz będę postępował jak w tym dowcipie:

 

Spaceruje facet brzegiem rzeki, patrzy, a tu siedzi wędkarz i łowi ryby.

Mysli sobie:

Spytam go jak mu ryby biorą. Jak powie, że dobrze, to mu powiem "Takiemu ch**owi to zawsze dobrze biorą". Jak powie, że źle, to mu powiem "Takiemu ch**owi to nigdy nie biorą"

Jak pomyślał tak zrobił: Podchodzi i zagaduje przyjacielsko:

- Jak tam, biorą rybki?

- Spi***alaj

Można i tak :/ ale szczerze mówią spodziewałem sie innej wypowiedzi. Czy odpowiadanie na posty w kołysce na temat bulkania jest mniej męczące?

To autorskie receptury czy zaczerpnięte z neta?

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Można i tak :/ ale szczerze mówią spodziewałem sie innej wypowiedzi. Czy odpowiadanie na posty w kołysce na temat bulkania jest mniej męczące?

To autorskie receptury czy zaczerpnięte z neta?

Z tego co się orientuję to są receptury zaczerpnięte z książków, ale to mało ważne, najważniejsza jest fermentacja :lol:

 

Anteks! Ty lepiej powiedz jak otworzyć te kegi ;)

Edytowane przez Hasintus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #215 - Kalifornijskie zwykłe

 

Piwo w stylu California Common

 

skład:

pils 4.5 kg

monach 0.3 kg

Biscuit 0.23 kg

Caraamber 0.25 kg

Caramunich II 0.20 kg

Pale Chocolate 0.06 kg

 

zacieranie:

62* - 30'

72* - 30'

->75*

 

gotowanie 90'

Nothern Brewer 11% 10g 60'

Nothern Brewer 11% 43g 15'

Nothern Brewer 11% 43g 1'

 

drożdże Wyeast California Lager

 

 

I to już był ostatni ze styli BJCP jakiego nie robiłem

 

Jest to też dobry moment, aby zakończyć Zapiski.

Odtąd będę w odpowiednim działe zamieszczał tylko te receptury, które wyjdą wyjątkowo dobrze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.