jacer Opublikowano 3 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 Pite Gose w Lipsku nie było kwaśne tylko leciutko kwaskowe. Słoność wyczułem lekko dopiero przy drugim, a i tak nie wiem czy to nie była autosugestia, bo kopyr mówił, że dobrze wyczuwa. Jak się zbiorę i załatwie aparat to zdegustuje przywieziony egzemplarz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2010 (edytowane) Warka #154 - Kumburak Piwo w stylu Czeski Pils Przewidywane OG: 13.5 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80% IBU 41 Kolor 8 EBC skład: bohemian pils 4.40 kg carapils 0.47 kg wiedeński 0.20 kg zacieranie: 20 litrów (1/4 kranówka 3/4 RO) + 2g CaSO4 + 2.5g CaCl2 + 3 ml kwasu 80% 62-63* - 30' 70-72* - 60' ->76* //+7 l wrzątku wysładzanie 10L wody 72* + 1 ml kwasu dostaję ~27L 11.3 Blg + 2L cienkusza na startery gotowanie 90' saaz '09 gr 3.2% 32g 60' perle '09 gr ~6.5% 25g 60' saaz '09 gr 3.2% 35g 15' saaz '09 gr 3.2% 35g 2' 3g mchu 15' drożdże Wyeast Bohemian Lager 200 ml gęstwy Edytowane 6 Listopada 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 6 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2010 Warka #154 - Kumburak Rumburaka to pamiętam, skąd Kumburak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2010 (edytowane) Rumburaka to każdy pamięta a Kumburaka nikt - to było (jest?) takie piwo czeskie, a ja mam przepis na jego klon http://www.novopackepivo.cz/produkty/en/kumburak.php Edytowane 6 Listopada 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 (edytowane) Warka #155 - Kolońskie świeże Piwo w stylu Koelsch Przewidywane OG: 12 Blg, FG: 2.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80% IBU 25 Kolor 7 EBC skład: bohemian pils 4.40 kg wiedeński 0.25 kg zakwaszający 30g zacieranie (19L , 50% RO, + 2g gipsu 69°C) 64-65* - 60' 72* - 10' ->76* //+8l wrzątku gotowanie 90' Mittelfruh '09 ~3.2% sz. 60 g 60' 3g mchu 15' drożdże Wyeast Alt, starter 2L Był ładny przełom, nie chcę zapeszać, ale odkąd bardziej dbam o jakość i klarowność filtratu, uzyskuję lepsze przełomy. Wbrew logice, ale to fakt. Edytowane 11 Listopada 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 14 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 Flanders Red - infekcja w rozkwicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 17 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 Dziś kolejna degustacja Gose. Fajnie smakuje, jak taki słaby Alt, tyle że słoności ani trochę, kwaśności może kapinka. Nikt mi nie uwierzy, że to Gose. Infekcja mlekowa zrobiła kożuszek już na całej powierzchni, więc coś tam bakterie pracują, ale nie bardzo chcę je dłużej zostawiać na drożdżach - siędzą już na burzliwej półtora miesiąca. Zleję na cichą albo zabutelkuję, może z dodatkiem kwasu i soli; jeszcze się zastanowię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Warka #156 - Marcowe Azorskie Piwo w stylu Oktoberfest Przewidywane OG: 14 Blg, FG: 4 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80% IBU 22 Kolor 18 EBC skład: bohemian pils 2.80 kg monachijski 1.10 kg wiedeński 0.80 kg biscuit 0.30 kg carapils 0.20 kg karmelowy ciemny 0.05 kg zakwaszający 50g zacieranie (21L ,kranówka 66°C) 62* - 25' 72*-73* - 60' ->76* //+7l wrzątku gotowanie 90' //ładny przełom Perle '09 ~6.5% gr. 15 g 60' East Kent Goldings '09 ~4% gr. 30 g 15' Perle '09 ~6.5% gr. 15 g 1' Tettnanger '09 ~4% gr. 4 g 1' 3g mchu 15' drożdże WLP 830, 200 ml gęstwy 1 tygodniowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 18 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Warka #156 - Marcowe Azorskie Perle '09 ~6.5% gr. 15 g 60' East Kent Goldings '09 ~4% gr. 30 g 15' Perle '09 ~6.5% gr. 15 g 1' Tettnanger '09 ~4% gr. 4 g 1' Mam raczej nie najlepsze wspomnienie związane z tym chmielem w lagerach. Moim zdaniem nie bardzo nadaje się do piw o czystym smaku. W zeszłorocznym marcowym zdominował słodowość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 No to mnie pocieszyłeś Nie miałem nic innego, czekam na dostawę świeżych chmieli. Ale piszą o nim, że nadaje sie do wszystkiego poza pilsami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 19 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 Wprawdzie jeszcze nie mam własnych doświadczeń z Perle, ale nie powinno być źle. Fix podaje Perle jako zamiennik Hallertauera do Marcowego, to samo Noonan. Już bardziej mnie zdziwił East Kent Goldings na smak. Przecież daje nutę ziemistą. Ale słodowość i niskie odfermentowanie powinny przygłuszyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 Już bardziej mnie zdziwił East Kent Goldings na smak. W oryginale był Styrian Goldings; EKG było najbliższe z tego co miałem. Potraktujmy to jako eksperyment. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 Warka #157 - Altstadt Alt Piwo w stylu Dusseldorf Altbier Przewidywane OG: 13.1 Blg, FG: 4 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80% IBU 35 Kolor 24 EBC skład: bohemian pils 3.15 kg monachijski 1.50 kg caramunich I 0.17 kg carafa III 0.05 kg melanoidynowy 80EBC 0.05 kg zacieranie (20L, kranówka 66°C) 62-3* - 30' //pH 5.7 72*-73* - 60' //15' przed końcem dorzucam Carafa ->78* //+8l wrzątku gotowanie 90' Perle '10 6% gr. 35 g 60 Lubelski '10 3.5% gr. 25 g 30' Lubelski '10 3.5% gr. 20 g 3' 3g mchu 15' drożdże Wyeast German Ale, 100 ml świeżej gęstwy Wreszcie mam świeże, pachnące łąką chmiele! Przepis otrzymany od Dagome, jego Alt był zjawiskowy, mam nadzieję, że wyjdzie mi coś podobnego, pomimo pewnych uproszczeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 (edytowane) Warka #158 - Ioannes Corvinus Piwo w stylu Schwarzbier Przewidywane OG: 12.7 Blg, FG: 4 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 78% IBU 27 Kolor 60 EBC skład: bohemian pils 1.90 kg monachijski 2.50 kg caraamber 0.17 kg carafa special II 0.10 kg jęczmień palony 0.10 kg czekoladowy 0.085 kg pale chocolate 0.085 kg zacieranie (20L, kranówka 66°C) 64->62* - 30' //pH 5.8 72* - 30' //15' przed końcem dorzucam ciemne słody ->76* //+8l wrzątku przed gotowaniem 10.5 Blg gotowanie 90' Hallertau Tradition PL '10 5.2% gr. 35 g 60' Hallertau Tradition PL '10 5.2% gr. 14 g 20' Hallertau Tradition PL '10 5.2% gr. 14 g 0' 3g mchu 15' drożdże Wyeast Bohemian Lager, 200 ml świeżej gęstwy Edytowane 23 Listopada 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 (edytowane) Warka #159 - Scottish Heavy Piwo w stylu Scottish 70/- Przewidywane OG: 9.6 Blg, FG: 4 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70% IBU 13 Kolor 29 EBC skład: maris otter pale 3.00 kg monachijski II 0.23 kg caraamber 0.45 kg melanoidynowy 40EBC 0.23 kg crystal 120 0.11 kg //własnoręcznie uprażony pale chocolate 0.09 kg zacieranie: (17L kranówka + 15% RO, 72°C) 68-70* - 60' //miało być 69*, ale ciężko to upilnować; pH=5.7; ciemne słody 15' przed końcem ->75* //+8L wody gotowanie 70' East Kent Golgings'09 ~4.2% gr 23g 60' //+1L wody drożdże Wyeast American Ale starter 1L z saszetki Edytowane 28 Listopada 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Warka #160 - Koder Keller Piwo w stylu Kellerbier/Wood Aged Beer Przewidywane OG: 12.8 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80% IBU 22 Kolor 13 EBC skład: bohemian pils 2.40 kg monachijski II 1.40 kg wiedeński 1.00 kg zacieranie (19L, kranówka 66°C + 6ml kwasu 80%) 63* - 30' 72* - 30' ->75* //+8l wrzątku gotowanie 75' Hallertau Tradition PL '10 5.2% gr. 25 g 60' Hallertau Tradition PL '10 5.2% gr. 15 g 30' 3g mchu 15' drożdże Wyeast Bohemian Lager, 100 ml 5-dniowej gestwy Do lagerowania zamierzam dodać 50g czipsów dębowych francuskich średnio opiekanych Wystawiłem gar z brzeczką 30°C na zewnątrz (-15°C), jak myślicie, nie zamarznie do rana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Warka #160 - Koder Keller Wystawiłem gar z brzeczką 30°C na zewnątrz (-15°C), jak myślicie, nie zamarznie do rana? Przy tej temperaturze możesz mieć problem. W ubiegłą sobotę nie zdążyłem schłodzić brzeczki , więc zostawiłem na noc w piwnicy, gdzie mam 10 * C. Przez noc temp. zeszła do 12 °C . Twoje -15 może jednak zamrozić brzeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Wystawiłem gar z brzeczką 30°C na zewnątrz (-15°C), jak myślicie, nie zamarznie do rana? Moim zdaniem nie ma szans by zamarzło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Zależy o której wstajesz, ale moim zdaniem przy ilości 23 l. zostawienie tego na więcej niż 12 h. w metalowym garze może być ryzykowne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 OK, w 4h zeszlo do 6*; zadałem drożdże dziś. Lubię zimę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 (edytowane) Warka #161 - Simon de Montfort Piwo w stylu Biere de Garde Przewidywane OG: 18.2 Blg, FG: 2.6 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 75% IBU 26 Kolor 23 EBC skład: pils weyermann 5.00 kg monachijski II 1.30 kg carared 0.34 kg carafa III 28g cukier 0.45 kg //zamierzam go dodać w trakcie fermentacji, bez cukru piwo ma 16 Blg zacieranie (28L, kranówka 66°C + 8ml kwasu 80%) 63* - 30' 65* - 30' //pH=5.4 72-3* - 30' //Carafę wrzucam na ostatnie 8 minut ->76* gotowanie 90' Perle PL '10 6% gr. 35 g 60' 3g mchu 15' drożdże Wyeast German Ale, 100 ml 5-dniowej gęstwy Edytowane 5 Grudnia 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 8 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 Gose dziś poszło w butelki. Posoliłem je jeszcze 5g soli i zakwasiłem 5 ml kwasu mlekowego 80%. Poświęcilem kufel dobrego piwa na eksperymenty z solą, i o ile 0.5g soli na kufel da się jescze wytrzymać, to 1g daje efekt paskudny. Nawet nie słony, ale paskudny. Za to zakwaszanie jest dużo przyjemniejsze - 1/4 ml na kufel daje całkiem fajny posmak. Na zdjęciu fermentor po otwarciu - niby te same bakterie co w Berliner Weisse, a inaczej wyglądają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 Gose dziś poszło w butelki. Posoliłem je jeszcze 5g soli i zakwasiłem 5 ml kwasu mlekowego 80%. Poświęcilem kufel dobrego piwa na eksperymenty z solą, i o ile 0.5g soli na kufel da się jescze wytrzymać, to 1g daje efekt paskudny. Nawet nie słony, ale paskudny. Za to zakwaszanie jest dużo przyjemniejsze - 1/4 ml na kufel daje całkiem fajny posmak. Na zdjęciu fermentor po otwarciu - niby te same bakterie co w Berliner Weisse, a inaczej wyglądają Coder skąd żeś wytrzasnął ten 1g na 0,5L??? Mosher sugeruje 1/4 łyżki na 20L. Gose, przynajmniej to z Lipska, nie było tak w oczywisty sposób słone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 8 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 Przegrzebałem internet. Sugerują od 1/4 łyżeczki (mosher), poprzez uncję (28g) - HBT, aż po 1/3 cup (83 cm3) soli. 5 g powinno byc niezauważalne, najwyżej jako jakies zamieszanie w tle... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 Tak sobie przeglądam Twój wątek. Rzuciło mi się w oczy, że tam, gdzie podajesz ph zacieru najczęściej jest 5.6, 5.7. Czasem 5.4. Nie jest to aby za dużo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się