Skocz do zawartości

Dominus Tecum, mikrobrowar codera


Rekomendowane odpowiedzi

Pite Gose w Lipsku nie było kwaśne tylko leciutko kwaskowe. Słoność wyczułem lekko dopiero przy drugim, a i tak nie wiem czy to nie była autosugestia, bo kopyr mówił, że dobrze wyczuwa.

 

Jak się zbiorę i załatwie aparat to zdegustuje przywieziony egzemplarz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #154 - Kumburak

 

Piwo w stylu Czeski Pils

Przewidywane OG: 13.5 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80%

IBU 41 Kolor 8 EBC

 

skład:

bohemian pils 4.40 kg

carapils 0.47 kg

wiedeński 0.20 kg

 

zacieranie: 20 litrów (1/4 kranówka 3/4 RO) + 2g CaSO4 + 2.5g CaCl2 + 3 ml kwasu 80%

62-63* - 30'

70-72* - 60'

->76* //+7 l wrzątku

 

wysładzanie 10L wody 72* + 1 ml kwasu

dostaję ~27L 11.3 Blg + 2L cienkusza na startery

 

gotowanie 90'

 

saaz '09 gr 3.2% 32g 60'

perle '09 gr ~6.5% 25g 60'

 

saaz '09 gr 3.2% 35g 15'

saaz '09 gr 3.2% 35g 2'

 

3g mchu 15'

 

drożdże Wyeast Bohemian Lager

200 ml gęstwy

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #155 - Kolońskie świeże

 

Piwo w stylu Koelsch

Przewidywane OG: 12 Blg, FG: 2.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80%

IBU 25 Kolor 7 EBC

 

skład:

bohemian pils 4.40 kg

wiedeński 0.25 kg

zakwaszający 30g

 

zacieranie (19L , 50% RO, + 2g gipsu 69°C)

64-65* - 60'

72* - 10'

->76* //+8l wrzątku

 

gotowanie 90'

Mittelfruh '09 ~3.2% sz. 60 g 60'

3g mchu 15'

 

drożdże Wyeast Alt, starter 2L

 

Był ładny przełom, nie chcę zapeszać, ale odkąd bardziej dbam o jakość i klarowność filtratu, uzyskuję lepsze przełomy. Wbrew logice, ale to fakt.

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś kolejna degustacja Gose. Fajnie smakuje, jak taki słaby Alt, tyle że słoności ani trochę, kwaśności może kapinka. Nikt mi nie uwierzy, że to Gose.

 

Infekcja mlekowa zrobiła kożuszek już na całej powierzchni, więc coś tam bakterie pracują, ale nie bardzo chcę je dłużej zostawiać na drożdżach - siędzą już na burzliwej półtora miesiąca. Zleję na cichą albo zabutelkuję, może z dodatkiem kwasu i soli; jeszcze się zastanowię.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #156 - Marcowe Azorskie

 

Piwo w stylu Oktoberfest

Przewidywane OG: 14 Blg, FG: 4 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80%

IBU 22 Kolor 18 EBC

 

skład:

bohemian pils 2.80 kg

monachijski 1.10 kg

wiedeński 0.80 kg

biscuit 0.30 kg

carapils 0.20 kg

karmelowy ciemny 0.05 kg

zakwaszający 50g

 

zacieranie (21L ,kranówka 66°C)

62* - 25'

72*-73* - 60'

->76* //+7l wrzątku

 

gotowanie 90' //ładny przełom

Perle '09 ~6.5% gr. 15 g 60'

East Kent Goldings '09 ~4% gr. 30 g 15'

Perle '09 ~6.5% gr. 15 g 1'

Tettnanger '09 ~4% gr. 4 g 1'

 

3g mchu 15'

 

drożdże WLP 830, 200 ml gęstwy 1 tygodniowej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #156 - Marcowe Azorskie

 

 

Perle '09 ~6.5% gr. 15 g 60'

East Kent Goldings '09 ~4% gr. 30 g 15'

Perle '09 ~6.5% gr. 15 g 1'

Tettnanger '09 ~4% gr. 4 g 1'

Mam raczej nie najlepsze wspomnienie związane z tym chmielem w lagerach. Moim zdaniem nie bardzo nadaje się do piw o czystym smaku. W zeszłorocznym marcowym zdominował słodowość.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wprawdzie jeszcze nie mam własnych doświadczeń z Perle, ale nie powinno być źle. Fix podaje Perle jako zamiennik Hallertauera do Marcowego, to samo Noonan. Już bardziej mnie zdziwił East Kent Goldings na smak. Przecież daje nutę ziemistą. Ale słodowość i niskie odfermentowanie powinny przygłuszyć :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #157 - Altstadt Alt

 

Piwo w stylu Dusseldorf Altbier

Przewidywane OG: 13.1 Blg, FG: 4 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80%

IBU 35 Kolor 24 EBC

 

skład:

bohemian pils 3.15 kg

monachijski 1.50 kg

caramunich I 0.17 kg

carafa III 0.05 kg

melanoidynowy 80EBC 0.05 kg

 

zacieranie (20L, kranówka 66°C)

62-3* - 30' //pH 5.7

72*-73* - 60' //15' przed końcem dorzucam Carafa

->78* //+8l wrzątku

 

gotowanie 90'

Perle '10 6% gr. 35 g 60

Lubelski '10 3.5% gr. 25 g 30'

Lubelski '10 3.5% gr. 20 g 3'

 

3g mchu 15'

 

drożdże Wyeast German Ale, 100 ml świeżej gęstwy

 

Wreszcie mam świeże, pachnące łąką chmiele!

 

Przepis otrzymany od Dagome, jego Alt był zjawiskowy, mam nadzieję, że wyjdzie mi coś podobnego, pomimo pewnych uproszczeń.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #158 - Ioannes Corvinus

 

Piwo w stylu Schwarzbier

Przewidywane OG: 12.7 Blg, FG: 4 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 78%

IBU 27 Kolor 60 EBC

 

skład:

bohemian pils 1.90 kg

monachijski 2.50 kg

caraamber 0.17 kg

carafa special II 0.10 kg

jęczmień palony 0.10 kg

czekoladowy 0.085 kg

pale chocolate 0.085 kg

 

zacieranie (20L, kranówka 66°C)

64->62* - 30' //pH 5.8

72* - 30' //15' przed końcem dorzucam ciemne słody

->76* //+8l wrzątku

 

przed gotowaniem 10.5 Blg

 

gotowanie 90'

Hallertau Tradition PL '10 5.2% gr. 35 g 60'

Hallertau Tradition PL '10 5.2% gr. 14 g 20'

Hallertau Tradition PL '10 5.2% gr. 14 g 0'

 

3g mchu 15'

 

drożdże Wyeast Bohemian Lager, 200 ml świeżej gęstwy

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #159 - Scottish Heavy

 

Piwo w stylu Scottish 70/-

Przewidywane OG: 9.6 Blg, FG: 4 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70%

IBU 13 Kolor 29 EBC

 

skład:

maris otter pale 3.00 kg

monachijski II 0.23 kg

caraamber 0.45 kg

melanoidynowy 40EBC 0.23 kg

crystal 120 0.11 kg //własnoręcznie uprażony

pale chocolate 0.09 kg

 

zacieranie: (17L kranówka + 15% RO, 72°C)

68-70* - 60' //miało być 69*, ale ciężko to upilnować; pH=5.7; ciemne słody 15' przed końcem

->75* //+8L wody

 

gotowanie 70'

East Kent Golgings'09 ~4.2% gr 23g 60' //+1L wody

 

drożdże Wyeast American Ale starter 1L z saszetki

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #160 - Koder Keller

 

Piwo w stylu Kellerbier/Wood Aged Beer

Przewidywane OG: 12.8 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80%

IBU 22 Kolor 13 EBC

 

skład:

bohemian pils 2.40 kg

monachijski II 1.40 kg

wiedeński 1.00 kg

 

zacieranie (19L, kranówka 66°C + 6ml kwasu 80%)

63* - 30'

72* - 30'

->75* //+8l wrzątku

 

gotowanie 75'

Hallertau Tradition PL '10 5.2% gr. 25 g 60'

Hallertau Tradition PL '10 5.2% gr. 15 g 30'

 

3g mchu 15'

 

drożdże Wyeast Bohemian Lager, 100 ml 5-dniowej gestwy

 

Do lagerowania zamierzam dodać 50g czipsów dębowych francuskich średnio opiekanych

 

Wystawiłem gar z brzeczką 30°C na zewnątrz (-15°C), jak myślicie, nie zamarznie do rana?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #160 - Koder Keller

 

 

 

Wystawiłem gar z brzeczką 30°C na zewnątrz (-15°C), jak myślicie, nie zamarznie do rana?

Przy tej temperaturze możesz mieć problem. W ubiegłą sobotę nie zdążyłem schłodzić brzeczki , więc zostawiłem na noc w piwnicy, gdzie mam 10 * C.

Przez noc temp. zeszła do 12 °C . Twoje -15 może jednak zamrozić brzeczkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #161 - Simon de Montfort

 

Piwo w stylu Biere de Garde

Przewidywane OG: 18.2 Blg, FG: 2.6 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 75%

IBU 26 Kolor 23 EBC

 

skład:

pils weyermann 5.00 kg

monachijski II 1.30 kg

carared 0.34 kg

carafa III 28g

cukier 0.45 kg //zamierzam go dodać w trakcie fermentacji, bez cukru piwo ma 16 Blg

 

zacieranie (28L, kranówka 66°C + 8ml kwasu 80%)

63* - 30'

65* - 30' //pH=5.4

72-3* - 30' //Carafę wrzucam na ostatnie 8 minut

->76*

 

gotowanie 90'

Perle PL '10 6% gr. 35 g 60'

 

3g mchu 15'

 

drożdże Wyeast German Ale, 100 ml 5-dniowej gęstwy

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gose dziś poszło w butelki. Posoliłem je jeszcze 5g soli i zakwasiłem 5 ml kwasu mlekowego 80%.

 

Poświęcilem kufel dobrego piwa na eksperymenty z solą, i o ile 0.5g soli na kufel da się jescze wytrzymać, to 1g daje efekt paskudny. Nawet nie słony, ale paskudny. Za to zakwaszanie jest dużo przyjemniejsze - 1/4 ml na kufel daje całkiem fajny posmak.

 

Na zdjęciu fermentor po otwarciu - niby te same bakterie co w Berliner Weisse, a inaczej wyglądają

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gose dziś poszło w butelki. Posoliłem je jeszcze 5g soli i zakwasiłem 5 ml kwasu mlekowego 80%.

 

Poświęcilem kufel dobrego piwa na eksperymenty z solą, i o ile 0.5g soli na kufel da się jescze wytrzymać, to 1g daje efekt paskudny. Nawet nie słony, ale paskudny. Za to zakwaszanie jest dużo przyjemniejsze - 1/4 ml na kufel daje całkiem fajny posmak.

 

Na zdjęciu fermentor po otwarciu - niby te same bakterie co w Berliner Weisse, a inaczej wyglądają

Coder skąd żeś wytrzasnął ten 1g na 0,5L??? :monster:

 

Mosher sugeruje 1/4 łyżki na 20L.

 

Gose, przynajmniej to z Lipska, nie było tak w oczywisty sposób słone.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.