coder Opublikowano 26 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 (edytowane) Warka #173 - Inkwizytor Piwo w stylu Belgian Golden Strong Ale (Duvel) Przewidywane OG: 18 Blg, FG: 2 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80% IBU 24 Kolor 7 EBC skład: pils castle 5.00 kg pszeniczny 0.30 kg glukoza 1.00 kg //zamierzam dodać dopiero w połowie fermentacji zacieranie: (kranówka + 50% RO 20L 66°C) + 3.5ml kwasu mlekowego 80% 61-62°C - 30' 71-74°C - 60' ->76°C //+7l wrzątku, pH=5.5 wysładzanie 8L wody 72°C + 1ml kwasu gotowanie 90' Lubelski '10 gr 3.5% 55g 90' mech irlandzki - 3g + 1/2g pożywki - 15' drożdże Wyeast 1388 Belgian Strong Ale, 100 ml 7-dniowej gęstwy Edytowane 26 Stycznia 2011 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Dzisiaj wielki dzień - wymrażałem Eisbocka. Keg stał 30 godzin na mrozie 4-8°C. Gdy już słyszałem wyraźny szelest kaszy lodowej przy kołysaniu kegiem, to podłączyłem go pod butlę CO2 i wypchnąłem niskim ciśnieniem piwo bezpośrednio do tanku rozlewczego. Nawet łatwo poszło. Tyle, że - jak się okazało - w kegu zostało tylko jakieś 1.2L płynu (z 17.5L), czyli za mało, wymroziłem ze 7%, a chciałem 20%. Trudno, pierwsze koty za płoty. W zasadzie mógłbym to zlać do kega i powtórzyć wymrażanie, ale nie chcę już kusić losu; nastepnym razem będzie lepiej. Rozlałem z dodatkiem 1L rezerwy, zaszczepionego aż 2g drożdzy S-33, w fazie wysokich krążków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 hehe to się udało, na pewno poczujesz różnicę wymroziłeś 1,2 l a ponownie wlałeś 1,0 l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Niespecjalnie zależy mi na zatężeniu woltażu, raczej chciałem spróbować czy faktycznie wymrażanie powoduje wyłagodzenie smaku koźlaka - z lodem wytrącają się wszelkie pyłki i zanieczyszczenia, które są naturalnymi centrami krystalizacji. Taka naturalna filtracja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Falnders Red w szacie zimowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Czy te szare plamy to pleśń? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Czy te szare plamy to pleśń? Nie wim, raczej nie, to takie bąble Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 30 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Czy te szare plamy to pleśń? Nie wim' date='...[/quote'] "Jeżeli nie wiadomo o co chodzi, to jest to infekcja" ... jak mawia klasyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Czy te szare plamy to pleśń? Nie wim' date='...[/quote'] "Jeżeli nie wiadomo o co chodzi, to jest to infekcja" ... jak mawia klasyk Akurat w tym piwie wyjątkowo, żywiołowo rozwijająca się infekcja jest mile widziana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 30 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Czy te szare plamy to pleśń? Nie wim' date='...[/quote'] "Jeżeli nie wiadomo o co chodzi, to jest to infekcja" ... jak mawia klasyk oj, oj!... już nawet pożartować nie można... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 30 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Co najmniej dziwnie to wygląda... Jeżeli tak się prezentuje fermentujący Rodenbach to wolę chyba nie wiedzieć, co piję, i mieć z tego jakąś przyjemność Bardzo ciekawy jestem jaki będzie efekt końcowy, cierpliwie czekam na relację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 (edytowane) Warka #174 - Another for Henry Piwo w stylu Scottish 70/- Przewidywane OG: 9.8 Blg, FG: 4 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70% IBU 22 Kolor 29 EBC skład: maris otter pale 3.00 kg monachijski II 0.23 kg caraamber 0.50 kg melanoidynowy 40EBC 0.23 kg (w tym 50g melanoid. Weyermana) crystal 120 0.11 kg //własnoręcznie uprażony, w tym 50 g warminster crystal 200 EBC pale chocolate 100 g zacieranie: (13L kranówka, 2.5ml kwasu 80%, 74°C) 67* - 30' 72-3* - 60' //+7l wody, ciemne słody 15' przed końcem ->76* //+7L wody; pH na koniec zacierania 5.9 gotowanie 70' Perle PL'10 6% gr 24g 60' //+2L wody 3g mchu +1/2g pożywki 15' drożdże Wyeast American Ale 85 ml gęstwy 7 dniowej Edytowane 30 Stycznia 2011 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Warka #175 - Kremowe Piwo w stylu Cream Ale Przewidywane OG: 12.7 Blg, FG: 2 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80% IBU 17 Kolor 6 EBC skład: pils castle 2.00 kg pils 6-row castle 2.00 kg płatki ryżowe błyskawiczne 0.40 kg glukoza 0.35 kg zacieranie: (kranówka + 50% RO 10L 66°C) + 4 ml kwasu mlekowego 80% 61-63°C - 30' 71-72°C - 30' ->76°C //+8l wrzątku, pH=5.6 wysładzanie 8L wody 72°C + 1ml kwasu gotowanie 90' Mittelfruh '10 gr 5.2% 23g 60' Mittelfruh '10 gr 5.2% 14g 1' glukoza+ mech irlandzki 3g + 1/2g pożywki - 15' drożdże Wyeast American Ale 100 ml gęstwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Warka #175 - Kremowe Piwo w stylu Cream Ale płatki ryżowe błyskawiczne 0.40 kg Hmmmm. Z tego co czytałem to Cream Ale nie zawiera dodatku ryżu tylko kukurydzy :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Nie sadzę, żeby to był problem, to jest górniak - odpowiednik Budweisera/Millera. A przepis jest z książki Jamila. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 Postanowiłem też zrezygnować z używania słodu zakwaszającego' date=' dowiedziałem się, że to zwykły słód moczony w kwasie mlekowym. Równie dobrze mogę użyć zwykłego kwasu. Przyjąłem przelicznik 100g słodu zakw. = 5 ml kwasu mlekowego 80%, na razie wygląda, że to działa[/quote'] wedle producenta słód ten zawiera 1-2%kwasu mlekowego, a zatem w 100 g jest 1-2 g kwasu mlekowego. Stosując roztwór 80% powinniśmy użyć zamiast 100 g 1,2-2,4 grama kwasu mlekowego. Gęstość takiego roztworu jest około 1,15-1,20, co oznacza że zamiast 100 g słodu zakwaszającego powinno wystarczyć 1-2 ml kwasu mlekowego. No ale to teoria Znalazłem w sieci taki praktyczny przelicznik: dodatek 1/4 ml kwasu mlekowego 88% na 1kg zasypu obniża pH o 0.1 punkta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry Opublikowano 7 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 Warka #174 - Another for Henry Jam tu henry... ale za nic poczuwam się aby to miało być dla mnie..., aczkolwiek chętnie skosztuję.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 8 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Warka #176 - 1A Piwo w stylu Light American Lager Przewidywane OG: 9 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70% IBU 10 Kolor 6 EBC skład: 6-row pils (castle) 3.00 kg ryż 0.77 kg //skleikowany w 6 litrach wody, 20 minut gotowania zacieranie: (kranówka +1/2 RO + 4ml kwasu 80% 19L 66°C) 65-66°C - 30' 70-72* - 30' ->77°C //+8L wody, pH=5.4 wysładzanie 8L wody 80°C +1/2ml kwasu gotowanie 90' Mittelfruh '10 gr. 5.2% 16g 60' 3g mchu + 1/2g pożywki - 15' drożdże WLP 833 starter 1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 Warka #174 - Another for Henry Piwo w stylu Scottish 70/- Jak się dopatrzyłem, w tym i w poprzednim 70/- nie gotowałeś brzeczki przedniej pod karmelizację w kotle. Coraz bardziej jestem ciekaw efektu. Z racji ograniczeń logistycznych (brak możliwości grzania 2 garnków na jednej kuchni - taką mam warzelnię w bloku ) zastanawiałem się czy to czasem nie chodzi o reakcje Maillarda i czy nie dałoby się osiągnąć podobnego efektu sypiąc słód melanoidynowy. Nie miałem okazji próbować 70/-, tylko parę razy piłem jakieś Exporty (80/-) i powiedziałbym, że "karmelowości" to tam w ogóle nie było czuć, raczej taką chlebową treściwość jaka kojarzy mi się z zacieraniem dekokcyjnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 W szkockich piwach albo robi się karmelizację w kotle, albo zamiast tego daje się słodów karmelowych i specjalnych. Te drugie chyba lepiej wychodzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 17 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Warka #177 - Amerykański Mulat Piwo w stylu American Brown Ale Przewidywane OG: 12 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80% IBU 34 Kolor 36 EBC skład: maris otter pale 3.80 kg caraamber 0.23 kg karmelowy jasny strzegom 0.23 kg biscuit 0.11 kg pale chocolate 0.11 kg czekoladowy 0.11 kg zacieranie: (18L kranówka, 3 ml kwasu 80%, 72°C) 67* - 60' // ciemne słody 15' przed końcem ->76* //+8L wody; pH na koniec zacierania 5.2 gotowanie 70' Perle PL'09 ~7.8% gr 15g 60' Amarillo '10 10.7% sz 5g 60' Amarillo '10 10.7% sz 30g 15' Amarillo '10 10.7% sz 50g 0' 3g mchu +1/2g pożywki 15' drożdże Wyeast American Ale 110 ml gęstwy 9 dniowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 (edytowane) Warka #178 - Hunyady Piwo w stylu Schwarzbier Przewidywane OG: 12.7 Blg, FG: 4 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 78% IBU 27 Kolor 60 EBC skład: weyermann pils 2.00 kg monachijski 2.50 kg caraamber 0.17 kg carafa special II 0.10 kg jęczmień palony 0.05 kg carafa special I 0.085 kg pale chocolate 0.085 kg zacieranie (20L, kranówka 66°C) 62->64* - 30' 71-72* - 60' //15' przed końcem dorzucam ciemne słody ->76* //+7l wrzątku gotowanie 90' Hallertau Mittelfruh '10 5.2% gr. 30 g 60' Hallertau Mittelfruh '10 5.2% gr. 14 g 20' Hallertau Mittelfruh '10 5.2% gr. 14 g 0' 3g mchu +1/2g pożywki 15' drożdże Wyeast Bohemian Lager, 200 ml gęstwy 4 dniowej Powtórka Corvinusa, który wyszedł całkiem dobrze, odrobinę mniej palona i bardziej słodka, może mu będzie bliżej do Tmavego Edytowane 20 Lutego 2011 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 (edytowane) Warka #179 - Drei Könige Piwo w stylu Kölsch Przewidywane OG: 12 Blg, FG: 2.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80% IBU 25 Kolor 7 EBC skład: bohemian pils 2.40 kg castle pils 2.00 kg wiedeński 0.25 kg zacieranie (19L , 50% RO, + 2g gipsu + 3ml kwasu mlekowego 80%, 69°C) 64-65* - 60' 72* - 5' ->76* //+8l wrzątku pH na koniec - 5.5 gotowanie 100' Spalt Select '09 ~4.9% sz. 40 g 60' //ładny przełom 3g mchu +1/2g pożywki 15' drożdże Wyeast Kölsh, starter 1L Edytowane 23 Lutego 2011 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 (edytowane) Warka #180 - Hopiness Piwo w stylu American IPA Przewidywane OG: 16 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80% IBU 60 Kolor 14 EBC skład: maris otter pale 5.20 kg wiedeński 0.34 kg carahell 0.45 kg caramunich I 0.11 kg zacieranie: (kranówka + 50% RO 19L 69°C +5g gipsu + 2ml kwasu 80%) 62~65°C - 120' //goście przyszli ->74°C //+8l wrzątku, pH=5.7 wysładzanie 8L wody 72°C + 1.5ml kwasu gotowanie 70' Simcoe '10 gr 12.2% 30g 60' Centennial '10 gr 9.2% 28g 15' Simcoe '10 gr 12.2% 28g 10' Amarillo '10 sz 12.2% 30g 0' mech irlandzki - 3g + 1/2g pożywki - 15' drożdże Wyeast American Ale, 150 ml 3-dniowej gęstwy Edytowane 26 Lutego 2011 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 (edytowane) Mało chmielu, mało No i 16Blg to chyba podwójne IPA Edytowane 26 Lutego 2011 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się