coder Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 IPA to jeszcze normalne piwo, z chmielem można poszaleć w IIPA. Widełki są takie: Blg 14-18 IBU 40-70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 napiszę tak: widełki widełkami a amerykańce robią swoje. :beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 IPA to jeszcze normalne piwo, z chmielem można poszaleć w IIPA. Widełki są takie: Blg 14-18 IBU 40-70 No ale z chmielem, to chyba w 40 IBU celujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Pewno konkurs wygra jakaś chmielowa bomba, ale to moje pierwsze AIPA, chcialbym zrobić coś w stylu. No, jeszcze zależy co Browarzyciel próbował tam w Stanach, ale on chyba podróżował po wschodnim wybrzeżu, tam piwa są jeszcze dość normalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 No, jeszcze zależy co Browarzyciel próbował tam w Stanach, ale on chyba podróżował po wschodnim wybrzeżu, tam piwa są jeszcze dość normalne. jak piłem IPA Rafała to trzeba dać tyle chmielu żeby piwo stojąc tydzień w otwartym słoiku nie było wstanie złapać infekcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Spokojnie, jeszcze mam w planach Imperial IPA, najwyżej zostanie przekwalifikowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 ja mam w planach zrobić jakąś ultra chmielowa bombę ze wszystkimi znanymi i nieznanymi technikami chmielenia, ale muszę sobie jakiś ciekawych chmieli dokupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 Przyczynek do dyskusji o IBU: właśnie usłyszałem o eksperymencie ze sprawdzaniem parametrów piw komercyjnych. Kultowe megachmielowe Imperial IPA "Pliny the Elder" okazało się mieć ... 68 IBU. Oczywiście nie ma to dużo wspólnego z IBU wyliczonym w recepturze, bo dochodzi fermentacja, pakowanie, dojrzewanie i czas spędzony w sklepie, ale jednak... IBU chyba nie ma tak dużej korelacji z chmielowością piwa jak się nam wydaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 Spróbowałem brzeczki po FFT (zeszło do 2.5 Blg) i już wiem, że drugiej próby IPA nie będzie - nie będzie miał kto potem tego wypić, jest gorzkie jak nieszczęście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 28 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 ja podejmę próbę wypicia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 28 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 Spróbowałem brzeczki po FFT (zeszło do 2.5 Blg) i już wiem, że drugiej próby IPA nie będzie - nie będzie miał kto potem tego wypić, jest gorzkie jak nieszczęście Jak nie dasz rady, podeślij do mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 28 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 (edytowane) Biore wszystko. Po burzliwej goryczka będzie mniejsza, bo połowa zostanie na ściankach. Edytowane 28 Lutego 2011 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 (edytowane) Warka #181 - Dos Equis Piwo w stylu Lager Wiedeński Przewidywane OG: 13.1 Blg, FG: 4 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80% IBU 19 Kolor 19 EBC skład: pils castle 3.50 kg wiedeński 1.20 kg carapils 200 g carafa III 40g zacieranie: (kranówka + 50% RO 20L 66°C) + 3 ml kwasu mlekowego 80% + 3g CaCl2 62°C - 20' 71-73°C - 60' //Carafa zmielona na proszek dodana na ostatnie 5 min ->76°C //+7l wrzątku, na koniec zacierania pH=5.2 wysładzanie 8L wody 72°C gotowanie 90' Mittelfruh '10 gr 5.2% 25g 60' Mittelfruh '10 gr 5.2% 9g 10' Lubelski '10 gr 4.8% 5g 10' mech irlandzki 3g + 1/2g pożywki - 15' ładny przełom drożdże WLP 833 100 ml gęstwy 5 dniowej obudzonej 1l brzeczki Edytowane 5 Marca 2011 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 9 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Warka #182 - Trzej Królowie Piwo w stylu Kölsch Przewidywane OG: 12 Blg, FG: 2.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80% IBU 25 Kolor 7 EBC skład: castle pils 4.40 kg wiedeński 0.25 kg zacieranie (19L , 50% RO, + 2g gipsu + 3.5ml kwasu mlekowego 80%, 66°C) 61-62* - 45' 70-72* - 45' ->78* //+8l wrzątku gotowanie 90' pH w kotle - 5.2 Mittelfruh 10 5.2% gr. 35 g 60' //ładny przełom 3g mchu +1/2g pożywki 15' drożdże Wyeast Kölsh, 100 ml gęstwy 2dniowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 (edytowane) Warka #183 - Pliniusz Starszy Piwo w stylu Imperial American IPA Przewidywane OG: 18.6 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70% IBU 62/100+ Kolor 15 EBC skład: castle pale ale 6.50 kg caraamber 0.23 kg pszeniczny 0.23 kg glukoza 0.68 kg //zamierzam dodac w trakcie fermentacji, bez cukru ma 16Blg zacieranie: (kranówka + 50% RO 19L 70°C +6g gipsu + 3ml kwasu 80%) 65-67°C - 60' ->76°C //+8l wrzątku, na koniec pH=5.2 wysładzanie 10L wody 72°C gotowanie 60' //przełom drobny Simcoe '10 gr 12.2% 28g 45' Columbus '10 gr 14.5% 28g 30' Centennial '10 gr 9.2% 28g 0' Simcoe '10 gr 12.2% 28g 0' mech irlandzki - 3g + 1/2g pożywki - 15' drożdże Wyeast American Ale, 200 ml 8-dniowej gęstwy Na cichą planuję chmielenie za zimno Columbus 92g Cascade 50g Simcoe 50g Z oryginalnej receptury pominąłem dodatki chmieli goryczkowych (Warrior i Chinook po 57g 90', podbijające IBU o ~200 przeliczeniowych jednostek), zamierzam je zastąpić dodatkiem ekstraktu chmielowego (ok. 50g ekstraktu zizomeryzowanego 6% ak) na etapie rozlewu. A chyba część rozleję bez tego dodatku, lub z dużo mniejszym dodatkiem ekstraktu. Edytowane 12 Marca 2011 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Warka #184 - Doppelgänger Piwo w stylu Kölsch Przewidywane OG: 12 Blg, FG: 2.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80% IBU 25 Kolor 7 EBC skład: castle pils 4.40 kg wiedeński 0.25 kg zacieranie (19L , 50% RO, + 2g gipsu + 3ml kwasu mlekowego 80%, 66°C) 61-62* - 30' 64-65* - 30' 71-72* - 30' ->77* //+8l wrzątku pH na koniec - 5.4 gotowanie 90' Spalt Select '09 5.3% gr. 10 g 60' Mittelfruh '10 5.2% gr. 25 g 60' //ładny przełom 3g mchu +1/2g pożywki 20' drożdże Wyeast Kölsh, 100 ml gęstwy 1 dniowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 A gdzie słód pszeniczny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 A gdzie słód pszeniczny? A po co ? To nie jest składnik obowiązkowy. Wiele zródeł podaje receptury wlaśnie bez pszenicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Pszeniczny spróbuję następną razą. A po cichu podejrzewam, że w Kolonii robią je ze 100% pilzneńskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 27 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 Warka #185 - Koziołek Barnaba Piwo w stylu Koźlak Przewidywane OG: 17 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80% IBU 23 Kolor 36 EBC skład: castle munich 2.80 kg castle pils 1.00 kg wiedeński 2.10 kg Caramunich II 0.23 Crystal 200 EBC 0.23 Crystal 400 EBC 0.11 Melanoidynowy 80 EBC 0.11 zacieranie (27L + 3g CaCl2 + 3ml kwasu mlekowego 80%, 66°C) 61-62* - 15' 71-73* - 60' ->76* // pH - 5.1 gotowanie 70' Northern Brewer '10 11.5% gr. 16 g 60' //b. słaby przełom 3g mchu +1/2g pożywki 20' drożdże WLP 833 200 ml gęstwy 1 dniowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 31 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 Spróbowałem brzeczki po FFT (zeszło do 2.5 Blg) i już wiem, że drugiej próby IPA nie będzie - nie będzie miał kto potem tego wypić, jest gorzkie jak nieszczęście Pomyliłem się i to jak bardzo. Wczoraj ze wstrętem otworzyłem butelkę 4-dniowego IPA, żeby sprawdzić, czy już sie nagazowało, i skończyło się na tym, ze pochłonąłem litr, a pochłonąłbym i więcej, tylko w głowie mi zaczęło szumieć. Świetny styl, zadziwiający efekt nachmielenia, jest nawet nie tyle gorzki czy ziołowy, ale cukierkowy i owocowy. Jedna z przyjemniejszych niespodzianek w moim piwowarzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 (edytowane) Spróbowałem brzeczki po FFT (zeszło do 2.5 Blg) i już wiem' date=' że drugiej próby IPA nie będzie - nie będzie miał kto potem tego wypić, jest gorzkie jak nieszczęście [/quote']Pomyliłem się i to jak bardzo. Wczoraj ze wstrętem otworzyłem butelkę 4-dniowego IPA, żeby sprawdzić, czy już sie nagazowało, i skończyło się na tym, ze pochłonąłem litr, a pochłonąłbym i więcej, tylko w głowie mi zaczęło szumieć. Świetny styl, zadziwiający efekt nachmielenia, jest nawet nie tyle gorzki czy ziołowy, ale cukierkowy i owocowy. Jedna z przyjemniejszych niespodzianek w moim piwowarzeniu. A niech to... już myślałem, że będziesz tę IPA rozdawał. A na serio, to "a nie mówiłem". Edytowane 31 Marca 2011 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 No to po ptokach, powiedział lotnik opryskując lasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Warka #186 - Weizen Lehr Piwo w stylu Hefe Weizen Przewidywane OG: 12.5 Blg, FG: 2.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80% IBU 10 Kolor 7 EBC skład: castle pils 2.20 kg castle pszeniczny 2.20 kg glukoza 100g zacieranie (19L + 2g CaCl2 + 2ml kwasu mlekowego 80%, 66°C) 64-62* - 35' 71-72* - 60' ->76* // pH - 5.7 + 8L wody gotowanie 90' Mittelfruh '10 5.2% gr. 15 g 60' //mocny przełom 3g mchu +1/2g pożywki 20' drożdże Wyeast 3068 starter 1L z saszetki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 3g mchu +1/2g pożywki 20' Mech do pszenicy, czy to Ctrl+C i Ctrl+V? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się