puszka Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Witam Planuje na dniach zacierać czeską dziesiątke. Tak na upały do ochłodzenia się. Zaplanowałem skład: pilzneński 3kg monachijski 0,2kg carapilis 0,2kg cara gold 0,2kg Co o tym myślicie zważywszy na to że mam srednie wybicie i ma tego wyjść około 20-23l?? Jak zacierać?? Co do chmielenia myśle o żateckim i magnum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Na samym pilzneńskim też wyjdzie dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puszka Opublikowano 16 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Na samym pilzneńskim też wyjdzie dobre. Tak ale chciałbym uzyskać ciemniejszy kolorek i większą głebie smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Wywal cara gold i zrób dekokcję. zgoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Ja proponuję monacha 0,5kg i carapilsa 0,4kg. Dekokcja praktycznie obowiązkowa. Reszta bez zmian, a jak Ci wyjdzie za mocne, to dodaj mineralki przed zadaniem drożdży by mieć "dyszkę". Chmiele w porządku, ale nie żałuj Saaza. Zacieranie zacznij od 67 st. 10 min i zwiększaj 1 st. na 5min. aż dojdziesz do 72 st. i aż do negatywnej próby. Ja do swojej dodałem jeszcze troszkę jęczmienia dla piany, moja dyszka była w top 3 moich piw w sezonie 2012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Ja do swojej dodałem jeszcze troszkę jęczmienia dla piany Ile tego jęczmienia dałeś i na jaką warkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puszka Opublikowano 17 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Co do składu to jeszcze myśle wiem że pójde w dekokcję. Robiłem ją tylko raz w życiu więc pora na drugi. Oczywiście jak wyjdzie za mocne doleje wody aby uzyskać równą dyszke. Tylko jak chmielić ile dać żateckiego (granulat 4,3 %) a ile magnum (szyszka 13%) ?? Prawde mówiąc to największe doświadczenie mam z Marynką i Lubelskim. Inne chmiele znajdowały się tylko w gotowych zestawach lub konkretnych przepisach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 50 gramów "rano", 20 gramów "po południu". Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puszka Opublikowano 17 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 50 gramów "rano", 20 gramów "po południu". Mam nadzieje że dobrze zrozumiałem Czy nie bedzie za duzo 50g goryczkowego o takiej zawartości alfakwasów?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemczysław Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 (edytowane) Jest kilka kalkulatorów sprawdź w widełkach stylu Chyba ok 38 IBU jest maksem:) pokombinuj z czasem, pamiętając że im poźniej dodany zostawi mniej goryczy wiecej aromatu. Zapisz wszystko w notatniku piwowara a następnym razem skoryguj wiecęj/mniej na gorycz/aromat na tym chyba polega piwowarstwo... Powodzenia:D Edytowane 17 Stycznia 2013 przez Przemczysław Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Lubelski/żatecki, od rana do nocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Wetnę się w temat: Dysponuje żeteckim (30 g) i Halletaure Tradition (70 g). Proszę serdecznie o propozycje jak mogę nachmielić tutaj opisywane piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puszka Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 (edytowane) Ja w końcu dałem po 30g żateckiego i magnum. Nie mam pojecia o co wam chodzi z tym dniem i nocą Edytowane 20 Stycznia 2013 przez puszka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Ja to rozumiem jako: rano -chmielenie na goryczkę popołudniu - smak wieczór - aromat. Igorrodz i zgoda 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 (edytowane) Ja to rozumiem jako: rano -chmielenie na goryczkę popołudniu - smak wieczór - aromat. pershi musisz otworzyć nowy temat "grypsera piwowarska" Edytowane 21 Stycznia 2013 przez Z_bychu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Pomyślę nad tym Ponawiam moje zapytanie: Wetnę się w temat: Dysponuje żeteckim (30 g) i Halletaure Tradition (70 g). Proszę serdecznie o propozycje jak mogę nachmielić tutaj opisywane piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Ja proponuję tak : 50 g - Tradition - 60 min 35 g - Hallertau - 30 min 30 g - Żatecki - 1 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 Plan na czwartek, a ponieważ zaraz znikne z sieci na jakis czas chciałbym dopytać/ zaprezentować. Jakieś uwagi, korekty? Jestem po dwóch wątkach z podpisu i wpisach na blogu Dori. Mało czeska, ale dziesiątka Zasyp: 7 kg pilzneńskiego Optima + 25 l wody (czy jest sens jak gdzieś wyczytałem: pół na pół kranowa i demineralizowana?) Zacieranie: 55°C max 10 minut po których dolewam 7,5l wrzątku 63°C ok 20 minut odbieram ok.10 l dekoktu zawracam (czyli łącznie circa 40 minut) 72°C po około 30 minutach włączam cyrkulację żeby dojść do 76°C Wysładzanie do objętości 50 l Warzenie 90 minut: 45 g Marynki na 60 minut 60 g Lubelskiego na 20 minut 2 łyżeczki mchu irlandzkiego na 15 minut 70 g Lubelskiego na 5 minut Chłodnica zanurzeniowa. Uzupełnienie wodą mineralną do 10BLG Jedno wiadro rozsypane Saflager W-34/70 drugie wlane Wyeast 2633 (albo wlany starter 1 l) Planowane circa 40 litrów lekkiego, bardzo aromatycznego piwa plus gęstwa do kolejnych dolniaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 7 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 (edytowane) Lekkiej desitce sprzyja dekokcja. Nie potrzeba tu różnych słodów. Zasyp prosty głównie pilzneński 90%, reszta carpils lub monach. Piwo nie ma byś słodkie, a słodowe. Resztę dopełniają czeskie chmiele, premiant, sladek - goryczka/smak, aromat - saaz. Chmielenie max 38IBU przy 10,5 plato, drożdże polecam Wyeast Czech pils dają mocno słodowe piwa, więc chmielenie w górnej granicy. Saaz sypać na koniec 0 min, wyłączenie palnika w sporej ilości 60-100g/20l piwa. Edytowane 7 Lutego 2015 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 7 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 Polecam: http://www.wiki.piwo.org/Pils_Czeski_%28_Ceska_Diesitka%29,_%C5%81ukasz_Chrz%C4%85szcz_%28vettis%29 I długie leżakowanie dla tego szczepu drożdzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 Lekkiej desitce sprzyja dekokcja. Owszem lecz czy nie można dekokcji zastąpić słodem parzonym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 (edytowane) Lekkiej desitce sprzyja dekokcja.Owszem lecz czy nie można dekokcji zastąpić słodem parzonym? Prawie 2,5 roku mija i pytasz w wątku o recepturze o rzecz wspomnianą mimochodem a opisaną dokładniej w innych wątkach poświęconych głównie/ wyłącznie dekokcji i/lub słodowi parzonemu/ melanoidynowemu.A! Edytowane 21 Czerwca 2017 przez zasada Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 22 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2017 rzecz wspomnianą mimochodem a opisaną dokładniej w innych wątkach Jeszcze nie trafiłem na ten wątek, dzięki za linka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się