sebek Opublikowano 13 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Popełniłem mały eksperyment. Zainspirowany wpisem z The Mad Fermentationist postanowiłem spróbować wymrozić swojego Misanthropic RIS-a (warka 43). Zlałem 0,5l jeszcze nienagazowanego piwa do płaskiego plastikowego pojemnika, owinąłem folią i wsadziłem do zamrażalnika na 2 dni. Następnie powstałe RIS-owe lody pokruszyłem widelcem, przeniosłem na sitko i pozwoliłem się odsączyć. Trwało to dobre kilka godzin. W efekcie otrzymałem jakieś 0,3l skoncentrowanego piwa, FG wzrosło z 9 do 15blg. Alkohol wzrósł zauważalnie, czekolada i pomarańcza są bardziej intensywne. W smaku przypomina bardziej likier czekoladowo-pomarańczowy. Obecnie piwo wymraża się dalej. Chcę osiągnąć 0,2l jak najbardziej skoncentrowanego płynu, a do butelki dorzucić odrobinę płatków whisky. camilos i Lodzermensch 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 5 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 (edytowane) 1.02.15Warka #49 - Rye IPA - 16blgPale ale - 3,8kgŻytni - 2,5kgCarapils - 0,3kgKarmelowy 30 - 0,1kgZacieranie:62°C - 50'64°C - 15'72°C - 10'Warzenie 70':Magnum 12,5% - 50g - 60'mech - 15'Kohatu (szyszka) 7,5% - 100g - 1'Drożdże Gozdawa USWC - 20g zadane w temp 16°C. Temp. otoczenia 16-17°C. W fermentacji ok 19l.Filtracja tego piwa to była istna masakra - 24h! Nie pomyślałem też, że taka ilość szyszki zatka mi wężyk, tak więc przelałem całość z osadami do fermentora...17.02.15Dorzuciłem 50g Amarillo 20.02.15 Przelane na cichą z 50g Amarillo i 28g Mosaic 24.02.15 Rozlane z 45g cukru. FG: 4. Raptem 14,5l Edytowane 19 Marca 2015 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 (edytowane) 8.02.15Warka #50 - - CDA - 16blgPale ale - 5,5kgBriess - Midnight Wheat - 0,38kgKarmelowy 30 - 0,315kgCarapils - 0,1kgAroma 100 - 0,1kgZacieranie:67°C - 64°C - 70'Słody palone dodane na ostatnie 10'Warzenie 70':Apollo 19,5% - 30g - 60'Simcoe 11,4% - 50g - 0' -> Hop stand 25'Amarillo 8,8% - 50g - 0' -> Hop stand 25'2 saszetki Danstar Nottingham zadane w 16°C, temp. otoczenia 18°C. 20l.16.02.15Piana opadła, blg spadło do 4. Dorzuciłem po 28g Amarillo i Simcoe19.02.15Przelane na cichą z dodatkiem 50g Simcoe i Amarillo 23.02.15 Rozlane do butelek z 55g cukru. 16,5l. FG: 4 Edytowane 16 Kwietnia 2015 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 (edytowane) Warka #51 - American Pale Ale - 12,5blgPale ale - 4kgWiedeński - 0,4kg Karmelowy 30ebc - 0,25kgZacieranie:67°C - 65°C - 60'Warzenie 70': Iunga 11% - 20g - 60' Magnum 12,5% - 7g - 60' Cascade 6,7% - 50g - 0' -> Hop Stand 20' Willamette 5,2% - 25g - 0' -> Hop Stand 20' Danstar Nottigham zadane w 15°C. Temp. otoczenia 18°C. W fermentorze 21l 50g Cascade i 30g Willamette - chmielenie na zimno - 6 dni 9.03.15 Zlane na cichą przy 2blg 11.03.15 50g Cascade i 30g Willamette poszło na cichą. 13.03.15 Przeniesione w 12°C 17.03.15 Rozlane do butelek z 75g cukru. 19,5l Edytowane 16 Kwietnia 2015 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 (edytowane) Warka #52 - Hop Volcano - IIPA - 20,5blg Pale ale - 7kgCarapils - 0,46kg Pszeniczny - 0,24kg Cukier - 0,4kg łyżeczka gipsuZacieranie:65°C - 62°C - 75'Warzenie 90': Apollo 19,5% - 30g - 60' Apollo 19,5% - 40g - 30' Cukier - 400g - 15' Amarillo - 8,8% - 50g - 0' Chinook - 11,2% - 100g - 0' Amarillo - 100g - wrzucone na burzliwą gdy opadła piana - 4 dni Amarillo - 60g - wrzucone po przelaniu na cichą - 10 dniCentennial - 50g - wrzucone po przelaniu na cichą - 10 dni Gęstwa Danstar Nottigham zadana w 16°C. Temp. otoczenia 12°C. W fermentorze 19l 13.03.15 przeniesione w 18°C 16.03.15 Zeszło do 2,5blg. Dorzuciłem 100g amarillo. 20.03.15 Przelane na cichą z 60g amarillo i 50g centenniala. Taka mała rada na przyszłość, ja chcesz przelać piwo do balonu w którym zmieści się go na "styk" to najpierw przelej później dorzuć chmielu. Dlatego zmieniam nazwę piwa na Hop Volcano... Cicha w 12°C 30.03.15 Rozlane do butelek z 50g cukru. 12,5l + 1l zabutelkowany po pierwszym chmieleniu na zimno. FG: 2,5blg Edytowane 16 Kwietnia 2015 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 (edytowane) 22.04.15 Warka #53 - Snakegoat Wheat - Lemongrass Wheat Ale - 12,3blg Pszeniczny - 2,12kg Pale Ale - 2kg Wiedeński - 0,38kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,5kg Zacieranie:68°C - 64°C - 70'Warzenie 70': Iunga - 11% - 36g - 60' Trawa cytrynowa susz - 20g - 5' Gozdawa OGA7 zadane w 18°C. temp. otoczenia 13-14°C 8.05.15 Przelane na cichą przy 2,5blg z 50g Citry. 14.05.15 Rozlane do butelek z 100g cukru. 19,6l Edytowane 15 Maja 2015 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 4 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 26.04.15 Warzone wraz z Szejkiem Warka #54 - See you next fall (Let me die in solitude)Flanders Red Ale (BJCP 2008 17C)Parametry Początkowe blg: 14,0° Końcowe blg: 2,6° (FG 1,01) Alkohol objętościowo: 6,2% IBU: 20 Objętość zakładana: 23l, pomierzona: 23l Czas gotowania: 60min (28l) Składniki (zasyp: 5,25kg, chmiel: 50g) / schemat chmielenia 3,1kg Wiedeński - Optima (7,3 EBC, 59%) 1,2kg Monachijski - Optima (16,5 EBC, 22,9%) 0,4kg Karmelowy 100-150 - Optima (130 EBC, 7,6%) 0,25kg Aromamalt (Castle Malting) - Castle Malting (100 EBC, 4,8%) 0,3kg Dememera Sugar - (3,9 EBC, 5,7%) 30g Lublin (Lubelski) 4AA (+14,9 IBU) granulat - Gotowanie 60min 20g Lublin (Lubelski) 4AA (+5,1 IBU) granulat - Gotowanie 30min PAY7 Zacieranie (19,8l, 1:3,77) Nazwa Opis Temp. przerwy Czas przerwy Białkowa Dodano 19,8l wody 54°C 51°C 10min Mash In Podgrzewanie 2min 65°C 60min Mash Out Podgrzewanie 4min 78°C 10min NotatkiBrzeczka przednia: 13,7 l 15,8 °BlgDo gotowania: 27 l, 11,3 °BlgPrzed dodaniem cukru: 12,3 °BlgPo dodaniu cukru: 14,0 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 10 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 (edytowane) Warka #55 - Session IPA - 12blg Pale Ale - 4kg Karmelowy 20ebc - 0,2kg Zacieranie:68°C - 64°C - 70'Warzenie 60': Iunga - 11% - 30g - 60' Mt. Rainier - 6,8% - 28g - 10' Sorachi Ace - 50g - hop stand 20' zaczynając od 85°C Centennial - 30g - hop stand 20' zaczynając od 85°C USWC 20g zadane w 17°C. temp. otoczenia 13-14°C. 20l w fermentacji. 21.05.15 Przelane na cichą z 54g Sorachi Ace i 74g Cennteniala. Cicha w 14°C 28.05.15 Rozlane do butelek z 75g cukru. 17l. FG: 2 Edytowane 29 Maja 2015 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 22 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 (edytowane) Warka #56 - Wit IPA - 14,5blg Pale Ale - 2,5kg Płatki pszenne - 1,6kg Słód pszeniczny - 0,79kg Płatki owsiane - 0,5kg Cukier biały - 0,15kg Zacieranie:67°C - 64°C - 75'Warzenie 120': Columbus 15,5% - 10g - 60' Columbus 15,5% - 20g - 20' Columbus 15,5% - 20g - 10' Świeża skórka pomarańczy - 23g - 10' Kolendra - 15g - 10' Columbus 15,5% - 30g - do chłodzenia w 92°C Citra - 30g - do chłodzenia w 92°C Cenntennial - 30g - do chłodzenia w 92°C Gozdawa CBW zadane w 19°C. Tylko 17l. Temp. otoczenia 15°C. Później fermentacja wzrosła do 20+ Coś poszło nie tak. Albo zacieranie na lenia średnio sprawdza się przy takim zasypie niesłodowanym, albo skopałem wysładzanie, lub po prostu źle odmierzyłem słód. Brzeczka przed gotowaniem miała 10blg! 4.06.15 Przelane na cichą z: 30g Colmubus, 30g Citra, 30g Cenntennial oraz wywarem z 8g kolendry i 6g rumianku. Pomiar blg: 2. Temp. otoczenia: 21°C. 7.06.15 Przeniesione w 17°C 10.06 Rozlane z 72g cukru. 16l. Edytowane 12 Czerwca 2015 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 27 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 (edytowane) Warka #57 - Grodzisz - 7blg Wędzony pszeniczny - 3kg Zacieranie:68°C - 62°C - 75'72°C - 15' Warzenie 65': Iunga 11% - 10g - 60' Iunga 11% - 10g - 20' Iunga 11% - 7g - do chłodzenia w 82°C Cenntennial 8,5% - 30g - do chłodzenia w 82°C Gęstwa FM51 Grodzie Dębowe od Szejka zadana w 18°C. Temp. otoczenia 15°C. Ok. 20l. 7.06.15 Przelane na cichą przy 1blg 12.06.15 Rozlane do butelek z 150g cukru. 19,5l Edytowane 16 Czerwca 2015 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 5 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 (edytowane) 4.06.15 Warka #58 - Session IPA - 12,2blg Pale ale - 4,5kg Zacieranie:67°C - 62°C - 60' Warzenie 65': Columbus 15,5% - 16g - 60' Cenntennial 8,5% - 20g - 10' Columbus 15,5% - 20g - 10' Cenntennial 8,5% - 30g - do chłodzenia w 90°C Columbus 15,5% - 30g - do chłodzenia w 90°C USWC zadane w 19°C. Temp. otoczenia 16°C. 20l 11.06.15 Przeniesione w 20°C. 3blg 15.06.15 Przelane na cichą z 50g Columbusa i 50g Cenntenniala 19.06.15 Rozlane z 80g cukru. Prawie 19l. Edytowane 20 Czerwca 2015 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 7 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 (edytowane) 6.07.15 Warka #59 - Golem - Salty Rye Chocolate Vanilla Porter - 15,8blg Pale ale - 3,7kg Żytni - 2kg Palony 450 - 0,4kg Karmelowy 150 - 0,3kg Black 1500 - 0,15kg Zacieranie:68°C - 67°C - 75' Warzenie 65': Columbus 15,5% - 30g - 60' Wanilia - 2 laski - 10' Kakao - 105g - 10' Sól Himalajska - 8g - 10' USWC zadane w 18°C. Temp. otoczenia 16°C. 21l 30.07.15 11l rozlane w butelki z 39g cukru. Reszta rozlana po 5l z dodatkiem: 17g płatków mocno opiekanych sączonych kilka miesięcy w bourbonie - pierwszy baniak, laska wanilii rozcięta na pół i podzielona na 3 częsci. FG: 3,5blg Edytowane 31 Lipca 2015 przez sebek Vami 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2015 (edytowane) 4.08.15 Warka #60 Hibiskus Kaffir Late Hop Summer Ale - 9,5blg Wiedeński - 1,86kg Pale ale - 1,23kg Żytni - 0,5kg Karmelowy 150 - 0,18kg Karmelowy 30 - 0,07kg Zacieranie:68°C - 67°C - 70' Warzenie 70': Columbus 15,5% - 25g - 15' Centennial 8,5% - 25g - 15' Centennial 8,5% - 50g - 0' Liście Kaffiru - 30g - 0' Hibiskus - 30g - 0' USWC zadane w 18°C. Temp. otoczenia 16°C. 21l 20.08.15 Zabutelkowane 20l z 91g cukru po uprzednim schłodzeniu do 6°C i zadaniu żelatyny. Przed samym rozlewem schłodzone do 3°C. FG: 1,5blg. Edytowane 24 Sierpnia 2015 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Popełniłem mały eksperyment. Zainspirowany wpisem z The Mad Fermentationist postanowiłem spróbować wymrozić swojego Misanthropic RIS-a (warka 43). Zlałem 0,5l jeszcze nienagazowanego piwa do płaskiego plastikowego pojemnika, owinąłem folią i wsadziłem do zamrażalnika na 2 dni. Następnie powstałe RIS-owe lody pokruszyłem widelcem, przeniosłem na sitko i pozwoliłem się odsączyć. Trwało to dobre kilka godzin. W efekcie otrzymałem jakieś 0,3l skoncentrowanego piwa, FG wzrosło z 9 do 15blg. Alkohol wzrósł zauważalnie, czekolada i pomarańcza są bardziej intensywne. W smaku przypomina bardziej likier czekoladowo-pomarańczowy. Obecnie piwo wymraża się dalej. Chcę osiągnąć 0,2l jak najbardziej skoncentrowanego płynu, a do butelki dorzucić odrobinę płatków whisky. A to nie jest tak że wymraża się górną warstwę i ściąga? Nie czytałem o wymrażaniu, ale jakoś tak mi się wydawało zawsze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Popełniłem mały eksperyment. Zainspirowany wpisem z The Mad Fermentationist postanowiłem spróbować wymrozić swojego Misanthropic RIS-a (warka 43). Zlałem 0,5l jeszcze nienagazowanego piwa do płaskiego plastikowego pojemnika, owinąłem folią i wsadziłem do zamrażalnika na 2 dni. Następnie powstałe RIS-owe lody pokruszyłem widelcem, przeniosłem na sitko i pozwoliłem się odsączyć. Trwało to dobre kilka godzin. W efekcie otrzymałem jakieś 0,3l skoncentrowanego piwa, FG wzrosło z 9 do 15blg. Alkohol wzrósł zauważalnie, czekolada i pomarańcza są bardziej intensywne. W smaku przypomina bardziej likier czekoladowo-pomarańczowy. Obecnie piwo wymraża się dalej. Chcę osiągnąć 0,2l jak najbardziej skoncentrowanego płynu, a do butelki dorzucić odrobinę płatków whisky. A to nie jest tak że wymraża się górną warstwę i ściąga? Nie czytałem o wymrażaniu, ale jakoś tak mi się wydawało zawsze... Popełniłem mały eksperyment. Zainspirowany wpisem z The Mad Fermentationist postanowiłem spróbować wymrozić swojego Misanthropic RIS-a (warka 43). Zlałem 0,5l jeszcze nienagazowanego piwa do płaskiego plastikowego pojemnika, owinąłem folią i wsadziłem do zamrażalnika na 2 dni. Następnie powstałe RIS-owe lody pokruszyłem widelcem, przeniosłem na sitko i pozwoliłem się odsączyć. Trwało to dobre kilka godzin. W efekcie otrzymałem jakieś 0,3l skoncentrowanego piwa, FG wzrosło z 9 do 15blg. Alkohol wzrósł zauważalnie, czekolada i pomarańcza są bardziej intensywne. W smaku przypomina bardziej likier czekoladowo-pomarańczowy. Obecnie piwo wymraża się dalej. Chcę osiągnąć 0,2l jak najbardziej skoncentrowanego płynu, a do butelki dorzucić odrobinę płatków whisky. A to nie jest tak że wymraża się górną warstwę i ściąga? Nie czytałem o wymrażaniu, ale jakoś tak mi się wydawało zawsze... W warunkach przemysłowych być może tak, jednak u mnie nic się nie rozdzieliło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2015 A to nie jest tak że wymraża się górną warstwę i ściąga? Nie czytałem o wymrażaniu, ale jakoś tak mi się wydawało zawsze... Piwo domowe nie zamarza jak woda, zbyt dużo centrów nukleacji, robi się śnieg Sebek zrobił takie jakby odwrotne wymrażanie, zamroził całość, cześć stopił i rozdzielił, można też normalnie częściowo zamrozić i rozdzielić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 3 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 (edytowane) 2.09.15 Warka #61 AIPA - 15,5blg Pale ale - 3kg Pilzneński - 3kg Karmelowy 30 - 0,25kg Zacieranie:67°C - 65°C - 70' Warzenie 75': Chinook 11,6% - 30g - 60' Columbus 15,5% - 20g - 15' Centennial 8,5% - 40g - 15' Simcoe - 22g - 0' Citra - 30g - 0' Centennial - 22g - 0' 2x USWC bez uwodnienia zadane w 18°C. Temp. otoczenia 16°C. 20l. Pod koniec fermentacji temp. otoczenia 20°C 12.09.15 Zeszło do 2blg, bez przelewania na cichą dodane: Citra - 39g Simcoe - 32g Ahtanum - 18g Mosaic - 14g Nelson Sauvin - 11g Amarillo - 9g Temp. otoczenia 14°C 19.09 Schłodzenie do ok. 10°C i dodanie żelatyny. 21.09 Schłodzenie do ok. 8°C. 22.09 Rozlane z 80g cukru, uprzednio schładzając do ok. 6°C. 18,5l. Mimo żelatyny piwo mętne. Edytowane 23 Września 2015 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 16 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 Warka #46 - Perle Pale Ale - 12,5blg Drożdże Gozdawa OGA9 zadane w 18°C. Temp. otoczenia 14°C. W fermentorze ok. 20l. Jak się sprawdziły drożdże Altowe w piwie, które Altem nie jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 16 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 Tak jak w alcie - czyste w profilu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 1 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 (edytowane) Warka #62 Ginger Lime Witbier - 10,8blg Pilzneński - 2kg Pszenica niesłodowana - 2kg Zacieranie: Skleikowanie pszenicy - 30' 57°C - wsyp i podgrzewanie 7' 64°C - 62°C - 65' -> grzanie 10' 72°C - 20' -> grzanie 12' 80°C - 20' -> filtracja Warzenie 60': Polaris - 8g - 60' Skórka z dwóch limonek - 5' ok. 50g startego imbiru - 5' kolendra - 15g - 5' rumianek - 8g - 5' Gozdawa CBW zadane w 19°C. Temp. otoczenia 17°C. 21l. 14.10.15 Zabutelkowane z 125g cukru. 19,5l. FG: 1blg Edytowane 15 Października 2015 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 5 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 (edytowane) 4.11.15 Warka #63 Limoo IPA - 16,4blg Pilzneński - 4,5kg Aroma 100 - 0,15kg Carapils - 0,26kg Zacieranie: 66°C - 63°C - 80' Warzenie 60': Warrior 15,5% - 10g - FWH Warrior 15,5% - 10g - 45' Columbus 15,5% - 20g - 30' Suszona Limonka 3szt (20g) przekrojone na pół - 5' Centennial 8,5% - 50g - Do chłodzenia w 92°C Gozdawa USWC zadane w 16°C. Temp. otoczenia 18°C. 16l. 24.11 Przelane na cichą. 29.11 Dodane 40g Columbusa i 40g Centenniala 1.12 Rozlane 14l. Nie wiem jakie jest FG bo zbiłem spławik. Refraktometr wskazuje 7,3 co po przeliczeniu dawałoby 1,3... Edytowane 2 Grudnia 2015 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 6 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 (edytowane) 5.12.15 Warka #64 Lemongrass Black IPA - 14,4blg Pilzneński - 4,2kg Żytni karmelowy - 0,2kg Midnight Wheat - 0,2kg Zacieranie: 65°C - 62°C - 70' Midnight wheat dodany na ostatnie 10' Warzenie 60': Warrior 14,8% - 10g - FWH Warrior 14,8% - 10g - 45' Summit 15,8% - 15g - 30' Trawa cytrynowa szusz - 20g - 5' Centennial 8,5% - 30g - Do chłodzenia w 90°C Columbus 15,5% - 30g - Do chłodzenia w 90°C Gozdawa USWC zadane w 17°C. Temp. otoczenia 18°C. 16l. 30.12.15 Przelane na cichą przy 2,5 blg 4.01.16 Na cichą poszło 30g Simcoe, 30g Centennial oraz herbatka z 13g suszonej trawy cytrynowej. 9.01.16 Rozlane do butelek z 48g cukru. Zabutelkowane 14,5l. FG: 2blg. Edytowane 11 Stycznia 2016 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Szymon jestem ciekawy jak oceniasz drożdże z gozdawy? Dużo na nich fermentujesz, jestem ciekawy tych do wita, warto kupić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 7 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Szymon jestem ciekawy jak oceniasz drożdże z gozdawy? Dużo na nich fermentujesz, jestem ciekawy tych do wita, warto kupić? Jestem Sebastian. Oceniam bardzo dobrze, jestem tak samo zadowolony jak z sucharów fermentisa. Na pewno wygrywają ceną. W cenie 11g US-05 mam 20g US-WC. Jedyny minus US-WC jaki zauważyłem to, że dość długo się klarują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 (edytowane) Szymon jestem ciekawy jak oceniasz drożdże z gozdawy? Dużo na nich fermentujesz, jestem ciekawy tych do wita, warto kupić? Jestem Sebastian. Oceniam bardzo dobrze, jestem tak samo zadowolony jak z sucharów fermentisa. Na pewno wygrywają ceną. W cenie 11g US-05 mam 20g US-WC. Jedyny minus US-WC jaki zauważyłem to, że dość długo się klarują. A no to sorry cos ubzdurało mi się ze Szymon To gdzie kupujesz w takiej cenie?? Edytowane 7 Grudnia 2015 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się