Skocz do zawartości

Goat City Brewery


sebek

Rekomendowane odpowiedzi

Popełniłem mały eksperyment. Zainspirowany wpisem z The Mad Fermentationist postanowiłem spróbować wymrozić swojego Misanthropic RIS-a (warka 43). Zlałem 0,5l jeszcze nienagazowanego piwa do płaskiego plastikowego pojemnika, owinąłem folią i wsadziłem do zamrażalnika na 2 dni. Następnie powstałe RIS-owe lody pokruszyłem widelcem, przeniosłem na sitko i pozwoliłem się odsączyć. Trwało to dobre kilka godzin. W efekcie otrzymałem jakieś 0,3l skoncentrowanego piwa, FG wzrosło z 9 do 15blg. Alkohol wzrósł zauważalnie, czekolada i pomarańcza są bardziej intensywne. W smaku przypomina bardziej likier czekoladowo-pomarańczowy. Obecnie piwo wymraża się dalej. Chcę osiągnąć 0,2l jak najbardziej skoncentrowanego płynu, a do butelki dorzucić odrobinę płatków whisky.

DSC 0280

DSC 0284

DSC 0286

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

1.02.15
Warka #49 - Rye IPA - 16blg

Pale ale - 3,8kg
Żytni - 2,5kg
Carapils - 0,3kg
Karmelowy 30 - 0,1kg

Zacieranie:
62°C - 50'
64°C - 15'
72°C - 10'

Warzenie 70':
Magnum 12,5% - 50g - 60'
mech - 15'
Kohatu (szyszka) 7,5% - 100g - 1'

Drożdże Gozdawa USWC - 20g zadane w temp 16°C. Temp. otoczenia 16-17°C. W fermentacji ok 19l.

Filtracja tego piwa to była istna masakra - 24h! Nie pomyślałem też, że taka ilość szyszki zatka mi wężyk, tak więc przelałem całość z osadami do fermentora...

17.02.15
Dorzuciłem 50g Amarillo

 

20.02.15

Przelane na cichą z 50g Amarillo i 28g Mosaic

 

24.02.15

Rozlane z 45g cukru. FG: 4. Raptem 14,5l :(

Edytowane przez sebek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8.02.15
Warka #50 -

- CDA - 16blg

Pale ale - 5,5kg
Briess - Midnight Wheat - 0,38kg
Karmelowy 30 - 0,315kg
Carapils - 0,1kg
Aroma 100 - 0,1kg

Zacieranie:
67°C - 64°C - 70'
Słody palone dodane na ostatnie 10'

Warzenie 70':
Apollo 19,5% - 30g - 60'
Simcoe 11,4% - 50g - 0' -> Hop stand 25'
Amarillo 8,8% - 50g - 0' -> Hop stand 25'

2 saszetki Danstar Nottingham zadane w 16°C, temp. otoczenia 18°C. 20l.

16.02.15
Piana opadła, blg spadło do 4. Dorzuciłem po 28g Amarillo i Simcoe

19.02.15
Przelane na cichą z dodatkiem 50g Simcoe i Amarillo

 

23.02.15

Rozlane do butelek z 55g cukru. 16,5l. FG: 4

Edytowane przez sebek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #51 - American Pale Ale - 12,5blg

Pale ale - 4kg
Wiedeński - 0,4kg

Karmelowy 30ebc - 0,25kg

Zacieranie:
67°C - 65°C - 60'

Warzenie 70':

Iunga 11% - 20g - 60'

Magnum 12,5% - 7g - 60'

Cascade 6,7% - 50g - 0' -> Hop Stand 20'

Willamette 5,2% - 25g - 0' -> Hop Stand 20'

 

Danstar Nottigham zadane w 15°C. Temp. otoczenia 18°C. W fermentorze 21l

 

50g Cascade i 30g Willamette - chmielenie na zimno - 6 dni

 

9.03.15

Zlane na cichą przy 2blg

 

11.03.15

50g Cascade i 30g Willamette poszło na cichą.

 

13.03.15

Przeniesione w 12°C

 

17.03.15

Rozlane do butelek z 75g cukru. 19,5l

Edytowane przez sebek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #52 - Hop Volcano - IIPA - 20,5blg

 

Pale ale - 7kg
Carapils - 0,46kg

Pszeniczny - 0,24kg

Cukier - 0,4kg

łyżeczka gipsu

Zacieranie:
65°C - 62°C - 75'

Warzenie 90':

Apollo 19,5% - 30g - 60'

Apollo 19,5% - 40g - 30'

Cukier - 400g - 15'

Amarillo - 8,8% - 50g - 0'

Chinook - 11,2% - 100g - 0'

 

Amarillo - 100g - wrzucone na burzliwą gdy opadła piana - 4 dni

Amarillo - 60g - wrzucone po przelaniu na cichą - 10 dni
Centennial - 50g - wrzucone po przelaniu na cichą - 10 dni

 

Gęstwa Danstar Nottigham zadana w 16°C. Temp. otoczenia 12°C. W fermentorze 19l

 

13.03.15

przeniesione w 18°C

 

16.03.15

Zeszło do 2,5blg. Dorzuciłem 100g amarillo.

 

20.03.15

Przelane na cichą z 60g amarillo i 50g centenniala. Taka mała rada na przyszłość, ja chcesz przelać piwo do balonu w którym zmieści się go na "styk" to najpierw przelej później dorzuć chmielu. Dlatego zmieniam nazwę piwa na Hop Volcano...

Cicha w 12°C

 

30.03.15

Rozlane do butelek z 50g cukru. 12,5l + 1l zabutelkowany po pierwszym chmieleniu na zimno. FG: 2,5blg

Edytowane przez sebek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

22.04.15

Warka #53 - Snakegoat Wheat - Lemongrass Wheat Ale - 12,3blg

 

Pszeniczny - 2,12kg

Pale Ale - 2kg

Wiedeński - 0,38kg

Płatki owsiane błyskawiczne - 0,5kg

Zacieranie:
68°C - 64°C - 70'

Warzenie 70':

Iunga - 11% - 36g - 60'

Trawa cytrynowa susz - 20g - 5'

 

Gozdawa OGA7 zadane w 18°C. temp. otoczenia 13-14°C

 

8.05.15

Przelane na cichą przy 2,5blg z 50g Citry.

 

14.05.15

Rozlane do butelek z 100g cukru. 19,6l

Edytowane przez sebek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

26.04.15

 

Warzone wraz z Szejkiem

Warka #54 - See you next fall (Let me die in solitude)
Flanders Red Ale (BJCP 2008 17C)

Parametry

  • Początkowe blg: 14,0°
  • Końcowe blg: 2,6° (FG 1,01)
  • Alkohol objętościowo: 6,2%
  • IBU: 20
  • Objętość zakładana: 23l, pomierzona: 23l
  • Czas gotowania: 60min (28l)

Składniki (zasyp: 5,25kg, chmiel: 50g) / schemat chmielenia

  • 3,1kg Wiedeński - Optima (7,3 EBC, 59%)
  • 1,2kg Monachijski - Optima (16,5 EBC, 22,9%)
  • 0,4kg Karmelowy 100-150 - Optima (130 EBC, 7,6%)
  • 0,25kg Aromamalt (Castle Malting) - Castle Malting (100 EBC, 4,8%)
  • 0,3kg Dememera Sugar - (3,9 EBC, 5,7%)
  • 30g Lublin (Lubelski) 4AA (+14,9 IBU) granulat - Gotowanie 60min
  • 20g Lublin (Lubelski) 4AA (+5,1 IBU) granulat - Gotowanie 30min
  • PAY7

Zacieranie (19,8l, 1:3,77)

Nazwa Opis Temp. przerwy Czas przerwy Białkowa Dodano 19,8l wody 54°C 51°C 10min Mash In Podgrzewanie 2min 65°C 60min Mash Out Podgrzewanie 4min 78°C 10min

Notatki
Brzeczka przednia: 13,7 l 15,8 °Blg
Do gotowania: 27 l, 11,3 °Blg

Przed dodaniem cukru: 12,3 °Blg
Po dodaniu cukru: 14,0 °Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #55 - Session IPA - 12blg

 

Pale Ale - 4kg

Karmelowy 20ebc - 0,2kg

 

Zacieranie:
68°C - 64°C - 70'

Warzenie 60':

Iunga - 11% - 30g - 60'

Mt. Rainier - 6,8% - 28g - 10'

Sorachi Ace - 50g - hop stand 20' zaczynając od 85°C

Centennial - 30g - hop stand 20' zaczynając od 85°C

 

USWC 20g zadane w 17°C. temp. otoczenia 13-14°C. 20l w fermentacji.

 

21.05.15

Przelane na cichą z 54g Sorachi Ace i 74g Cennteniala. Cicha w 14°C

 

28.05.15

Rozlane do butelek z 75g cukru. 17l. FG: 2

Edytowane przez sebek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #56 - Wit IPA - 14,5blg

 

Pale Ale - 2,5kg

Płatki pszenne - 1,6kg

Słód pszeniczny - 0,79kg

Płatki owsiane - 0,5kg

Cukier biały - 0,15kg

 

Zacieranie:
67°C - 64°C - 75'

Warzenie 120':

Columbus 15,5% - 10g - 60'

Columbus 15,5% - 20g - 20'

Columbus 15,5% - 20g - 10'

Świeża skórka pomarańczy - 23g - 10'

Kolendra - 15g - 10'

Columbus 15,5% - 30g - do chłodzenia w 92°C

Citra - 30g - do chłodzenia w 92°C

Cenntennial - 30g - do chłodzenia w 92°C

 

Gozdawa CBW zadane w 19°C. Tylko 17l. Temp. otoczenia 15°C. Później fermentacja wzrosła do 20+

 

Coś poszło nie tak. Albo zacieranie na lenia średnio sprawdza się przy takim zasypie niesłodowanym, albo skopałem wysładzanie, lub po prostu źle odmierzyłem słód. Brzeczka przed gotowaniem miała 10blg!

 

4.06.15

Przelane na cichą z:

30g Colmubus, 30g Citra, 30g Cenntennial oraz wywarem z 8g kolendry i 6g rumianku. Pomiar blg: 2. Temp. otoczenia: 21°C.

 

7.06.15

Przeniesione w 17°C

 

10.06

Rozlane z 72g cukru. 16l.

Edytowane przez sebek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #57 - Grodzisz - 7blg

 

Wędzony pszeniczny - 3kg

 

Zacieranie:
68°C - 62°C - 75'
72°C - 15'

 

Warzenie 65':

Iunga 11% - 10g - 60'

Iunga 11% - 10g - 20'

Iunga 11% - 7g - do chłodzenia w 82°C

Cenntennial 8,5% - 30g - do chłodzenia w 82°C

 

Gęstwa FM51 Grodzie Dębowe od Szejka zadana w 18°C. Temp. otoczenia 15°C. Ok. 20l.

 

7.06.15

Przelane na cichą przy 1blg

 

12.06.15

Rozlane do butelek z 150g cukru. 19,5l

Edytowane przez sebek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

4.06.15

Warka #58 - Session IPA - 12,2blg

 

Pale ale - 4,5kg

 

Zacieranie:
67°C - 62°C - 60'

 

Warzenie 65':

Columbus 15,5% - 16g - 60'

Cenntennial 8,5% - 20g - 10'

Columbus 15,5% - 20g - 10'

Cenntennial 8,5% - 30g - do chłodzenia w 90°C

Columbus 15,5% - 30g - do chłodzenia w 90°C

 

USWC zadane w 19°C. Temp. otoczenia 16°C. 20l

 

11.06.15

Przeniesione w 20°C. 3blg

 

15.06.15

Przelane na cichą z 50g Columbusa i 50g Cenntenniala

 

19.06.15

Rozlane z 80g cukru. Prawie 19l.

Edytowane przez sebek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

6.07.15

Warka #59 - Golem - Salty Rye Chocolate Vanilla Porter - 15,8blg

 

Pale ale - 3,7kg

Żytni - 2kg

Palony 450 - 0,4kg

Karmelowy 150 - 0,3kg

Black 1500 - 0,15kg

 

Zacieranie:
68°C - 67°C - 75'

 

Warzenie 65':

Columbus 15,5% - 30g - 60'

Wanilia - 2 laski - 10'

Kakao - 105g - 10'

Sól Himalajska - 8g - 10'

 

USWC zadane w 18°C. Temp. otoczenia 16°C. 21l

 

30.07.15

11l rozlane w butelki z 39g cukru. Reszta rozlana po 5l z dodatkiem: 17g płatków mocno opiekanych sączonych kilka miesięcy w bourbonie - pierwszy baniak, laska wanilii rozcięta na pół i podzielona na 3 częsci. FG: 3,5blg

Edytowane przez sebek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

4.08.15

Warka #60 Hibiskus Kaffir Late Hop Summer Ale - 9,5blg

 

Wiedeński - 1,86kg

Pale ale - 1,23kg

Żytni - 0,5kg

Karmelowy 150 - 0,18kg

Karmelowy 30 - 0,07kg

 

Zacieranie:
68°C - 67°C - 70'

 

Warzenie 70':

Columbus 15,5% - 25g - 15'

Centennial 8,5% - 25g - 15'

Centennial 8,5% - 50g - 0'

Liście Kaffiru - 30g - 0'

Hibiskus - 30g - 0'

 

 

USWC zadane w 18°C. Temp. otoczenia 16°C. 21l

 

20.08.15

Zabutelkowane 20l z 91g cukru po uprzednim schłodzeniu do 6°C i zadaniu żelatyny. Przed samym rozlewem schłodzone do 3°C. FG: 1,5blg.

Edytowane przez sebek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Popełniłem mały eksperyment. Zainspirowany wpisem z The Mad Fermentationist postanowiłem spróbować wymrozić swojego Misanthropic RIS-a (warka 43). Zlałem 0,5l jeszcze nienagazowanego piwa do płaskiego plastikowego pojemnika, owinąłem folią i wsadziłem do zamrażalnika na 2 dni. Następnie powstałe RIS-owe lody pokruszyłem widelcem, przeniosłem na sitko i pozwoliłem się odsączyć. Trwało to dobre kilka godzin. W efekcie otrzymałem jakieś 0,3l skoncentrowanego piwa, FG wzrosło z 9 do 15blg. Alkohol wzrósł zauważalnie, czekolada i pomarańcza są bardziej intensywne. W smaku przypomina bardziej likier czekoladowo-pomarańczowy. Obecnie piwo wymraża się dalej. Chcę osiągnąć 0,2l jak najbardziej skoncentrowanego płynu, a do butelki dorzucić odrobinę płatków whisky.

 

A to nie jest tak że wymraża się górną warstwę i ściąga? Nie czytałem o wymrażaniu, ale jakoś tak mi się wydawało zawsze... :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Popełniłem mały eksperyment. Zainspirowany wpisem z The Mad Fermentationist postanowiłem spróbować wymrozić swojego Misanthropic RIS-a (warka 43). Zlałem 0,5l jeszcze nienagazowanego piwa do płaskiego plastikowego pojemnika, owinąłem folią i wsadziłem do zamrażalnika na 2 dni. Następnie powstałe RIS-owe lody pokruszyłem widelcem, przeniosłem na sitko i pozwoliłem się odsączyć. Trwało to dobre kilka godzin. W efekcie otrzymałem jakieś 0,3l skoncentrowanego piwa, FG wzrosło z 9 do 15blg. Alkohol wzrósł zauważalnie, czekolada i pomarańcza są bardziej intensywne. W smaku przypomina bardziej likier czekoladowo-pomarańczowy. Obecnie piwo wymraża się dalej. Chcę osiągnąć 0,2l jak najbardziej skoncentrowanego płynu, a do butelki dorzucić odrobinę płatków whisky.

 

A to nie jest tak że wymraża się górną warstwę i ściąga? Nie czytałem o wymrażaniu, ale jakoś tak mi się wydawało zawsze... :)

 

 

 

Popełniłem mały eksperyment. Zainspirowany wpisem z The Mad Fermentationist postanowiłem spróbować wymrozić swojego Misanthropic RIS-a (warka 43). Zlałem 0,5l jeszcze nienagazowanego piwa do płaskiego plastikowego pojemnika, owinąłem folią i wsadziłem do zamrażalnika na 2 dni. Następnie powstałe RIS-owe lody pokruszyłem widelcem, przeniosłem na sitko i pozwoliłem się odsączyć. Trwało to dobre kilka godzin. W efekcie otrzymałem jakieś 0,3l skoncentrowanego piwa, FG wzrosło z 9 do 15blg. Alkohol wzrósł zauważalnie, czekolada i pomarańcza są bardziej intensywne. W smaku przypomina bardziej likier czekoladowo-pomarańczowy. Obecnie piwo wymraża się dalej. Chcę osiągnąć 0,2l jak najbardziej skoncentrowanego płynu, a do butelki dorzucić odrobinę płatków whisky.

 

A to nie jest tak że wymraża się górną warstwę i ściąga? Nie czytałem o wymrażaniu, ale jakoś tak mi się wydawało zawsze... :)

 

W warunkach przemysłowych być może tak, jednak u mnie nic się nie rozdzieliło.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A to nie jest tak że wymraża się górną warstwę i ściąga? Nie czytałem o wymrażaniu, ale jakoś tak mi się wydawało zawsze... :)

Piwo domowe nie zamarza jak woda, zbyt dużo centrów nukleacji, robi się śnieg :)

Sebek zrobił takie jakby odwrotne wymrażanie, zamroził całość, cześć stopił i rozdzielił, można też normalnie częściowo zamrozić i rozdzielić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

2.09.15

Warka #61 AIPA - 15,5blg

 

Pale ale - 3kg

Pilzneński - 3kg

Karmelowy 30 - 0,25kg

 

Zacieranie:
67°C - 65°C - 70'

 

Warzenie 75':

Chinook 11,6% - 30g - 60'

Columbus 15,5% - 20g - 15'

Centennial 8,5% - 40g - 15'

Simcoe - 22g - 0'

Citra - 30g - 0'

Centennial - 22g - 0'

 

2x USWC bez uwodnienia zadane w 18°C. Temp. otoczenia 16°C. 20l. Pod koniec fermentacji temp. otoczenia 20°C

 

12.09.15

Zeszło do 2blg, bez przelewania na cichą dodane:

Citra - 39g

Simcoe - 32g

Ahtanum - 18g

Mosaic - 14g

Nelson Sauvin - 11g

Amarillo - 9g

Temp. otoczenia 14°C

 

19.09

Schłodzenie do ok. 10°C i dodanie żelatyny.

 

21.09

Schłodzenie do ok. 8°C.

 

22.09

Rozlane z 80g cukru, uprzednio schładzając do ok. 6°C. 18,5l. Mimo żelatyny piwo mętne.

Edytowane przez sebek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Warka #62 Ginger Lime Witbier - 10,8blg

 

Pilzneński - 2kg

Pszenica niesłodowana - 2kg

 

Zacieranie:

Skleikowanie pszenicy - 30'

57°C - wsyp i podgrzewanie 7'

64°C - 62°C - 65' -> grzanie 10'

72°C - 20' -> grzanie 12'

80°C - 20' -> filtracja

 

Warzenie 60':

Polaris - 8g - 60'

Skórka z dwóch limonek - 5'

ok. 50g startego imbiru - 5'

kolendra - 15g - 5'

rumianek - 8g - 5'

 

Gozdawa CBW zadane w 19°C. Temp. otoczenia 17°C. 21l.

 

14.10.15

Zabutelkowane z 125g cukru. 19,5l. FG: 1blg

Edytowane przez sebek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

4.11.15

Warka #63 Limoo IPA - 16,4blg

 

Pilzneński - 4,5kg

Aroma 100 - 0,15kg

Carapils - 0,26kg

 

Zacieranie:

66°C - 63°C - 80'

 

Warzenie 60':

Warrior 15,5% - 10g - FWH

Warrior 15,5% - 10g - 45'

Columbus 15,5% - 20g - 30'

Suszona Limonka 3szt (20g) przekrojone na pół - 5'

Centennial 8,5% - 50g - Do chłodzenia w 92°C

 

Gozdawa USWC zadane w 16°C. Temp. otoczenia 18°C. 16l.

 

24.11

Przelane na cichą.

 

29.11

Dodane 40g Columbusa i 40g Centenniala

 

1.12

Rozlane 14l. Nie wiem jakie jest FG bo zbiłem spławik. Refraktometr wskazuje 7,3 co po przeliczeniu dawałoby 1,3...

Edytowane przez sebek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

5.12.15

Warka #64 Lemongrass Black IPA - 14,4blg

 

Pilzneński - 4,2kg

Żytni karmelowy - 0,2kg

Midnight Wheat - 0,2kg

 

Zacieranie:

65°C - 62°C - 70'

Midnight wheat dodany na ostatnie 10'

 

Warzenie 60':

Warrior 14,8% - 10g - FWH

Warrior 14,8% - 10g - 45'

Summit 15,8% - 15g - 30'

Trawa cytrynowa szusz - 20g - 5'

Centennial 8,5% - 30g - Do chłodzenia w 90°C

Columbus 15,5% - 30g - Do chłodzenia w 90°C

 

Gozdawa USWC zadane w 17°C. Temp. otoczenia 18°C. 16l.

 

30.12.15

Przelane na cichą przy 2,5 blg

 

4.01.16

Na cichą poszło 30g Simcoe, 30g Centennial oraz herbatka z 13g suszonej trawy cytrynowej.

 

9.01.16

Rozlane do butelek z 48g cukru. Zabutelkowane 14,5l. FG: 2blg.

Edytowane przez sebek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szymon jestem ciekawy jak oceniasz drożdże z gozdawy?

Dużo na nich fermentujesz, jestem ciekawy tych do wita, warto kupić?

Jestem Sebastian. Oceniam bardzo dobrze, jestem tak samo zadowolony jak z sucharów fermentisa. Na pewno wygrywają ceną. W cenie 11g US-05 mam 20g US-WC. Jedyny minus US-WC jaki zauważyłem to, że dość długo się klarują.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Szymon jestem ciekawy jak oceniasz drożdże z gozdawy?

Dużo na nich fermentujesz, jestem ciekawy tych do wita, warto kupić?

Jestem Sebastian. Oceniam bardzo dobrze, jestem tak samo zadowolony jak z sucharów fermentisa. Na pewno wygrywają ceną. W cenie 11g US-05 mam 20g US-WC. Jedyny minus US-WC jaki zauważyłem to, że dość długo się klarują.

 

 

A no to sorry cos ubzdurało mi się ze Szymon ;) To gdzie kupujesz w takiej cenie??

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.