rudzik Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 Dokładnie tydzień temu nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkita. Dzisijaj nadszedł czas na rozlewanie i własnie uświadomiłem sobie że mam kilka wątpliwości. Po wpisaniu kilku fraz w różnych miejscach internetu nie znalazłem dopowiedzi, więc zawitałem na forum Pierwsze moje pytanie dotyczy kranika który jest umieszczony na samym dole mojego fermentatora. Do czego włąściwie on słóży skoro przy rozlewaniu muszę uważać aby nie zmącić osadu który jest na samym dole ? Jak w takim razie mam tego dokonać. I czy zamiast dodawać pół łyżeczki cukru do każdej butelki nie lepiej będzie dodać glukozy, czy jest jakaś różnica ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 (edytowane) Jak w takim razie mam tego dokonać. Kupić drugie wiadro i zdekantować znad osadów. Czy dasz cukru czy glukozy do refermentacji nie ma to praktycznie żadnego znaczenia dla smaku. Jedynie: 100g cukru = 105g glukozy = 150g suchego ekstraktu = 188g ekstraktu w syropie = 118g miodu Edytowane 21 Stycznia 2013 przez WiHuRa rudzik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 Fermentujesz w pojemniku z kranikiem czy bez? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 Do czego włąściwie on słóży skoro przy rozlewaniu muszę uważać aby nie zmącić osadu który jest na samym dole ? Jak w takim razie mam tego dokonać. Delikatnie. Najlepiej by było nie fermentować w pojemniku z kranikiem, ale z własnego doświadczenia powiem ci, że się da. I czy zamiast dodawać pół łyżeczki cukru do każdej butelki nie lepiej będzie dodać glukozy, czy jest jakaś różnica ? Nie ma, a cukier tańszy. rudzik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gąsior Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 Jeżeli nastawiałeś to piwko dokładnie tydzień temu to sprawdź czy już dostatecznie odfermentowało. Na pewno nie zaszkodziłoby mu gdyby jeszcze kilka dni postało w fermentorze. rudzik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 Do czego włąściwie on słóży powaliło mnie na kolana. Pingwinho 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudzik Opublikowano 21 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 powaliło mnie na kolana. Guma wcale Ci się nie dziwię że powaliło. Ale skoro mam rozbić to przez dekantację to ten kranik wydaje mi się całkiem bez sensowny i wolał bym go nie mieć niż martwić się że np się rozszczelni. Wielkie dzięki Panowie rozwialiście moje problemy. Jak mogę Wam jakieś plusy powstawiać to to zrobię. i jeszcze jedno pytanie. Piwo które nastawiłem to =%2F163929%2F164395%2F183095&sortuj=kod"]Scottish Heavy jaka ilość cukru będzie do niego najlepsza ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 kranik wydaje mi się całkiem bez sensowny i wolał bym go nie mieć się przyda przy rozlewie do butelek, wtedy jest nieoceniowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudzik Opublikowano 21 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 Ale przecież na dnie jest osad którego mam uniknąć. Więc jak to jest ? Czegoś nie rozumiem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 Fermentujesz z kranikiem czy bez? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudzik Opublikowano 21 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 z kranikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 z kranikiem Jeśli nie masz w planie cichej to błąd rudzik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudzik Opublikowano 21 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 Ups, następnym razem będe miał to na uwadze. Mam jakąś możliwość wybrnięcia z tej sytuacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 A bo do rozlewu używasz kranika, ale po zdekantowaniu znad osadu z innego fermentatora. Przez kranik lejesz piwo do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 No pozostaje Ci przelać do fermentatora bez kranika. Umycie z kranikiem, zrobienie syropu z cukru, wlanie na to piwa i butelkowanie. rudzik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudzik Opublikowano 21 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 Spoko, tak zrobię. Wyciągnąć wężykiem to co jest na górze czy przpuścić całość przez filtr ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 Wyciągnąć znad osadu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 poczytaj może się przyda: http://www.piwo.org/topic/7537-ile-fermentorow/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dbidzi Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 (edytowane) Ja jako rownież całkiem początkujący ( 2 wraki z brewkita) radzę Ci zlać to piwo przez kranik bez kombinowania z przelewaniem, uważaj tylko żeby nie wzmącić osadu przy przenoszeniu/przestawianiu fermentatora. U mnie większość osadu została w pojemniku, kranik mam około 3- 4cm nad dnem. Proponuję takie rozwiazanie gdyż znając życie i sugerując sie moim skromnym doświadczeniem, przy kombinowaniu przy pierwszej warce tylko sobie nerwów napsujesz i nic dobrego z tego nie wyniknie. Jeśli gadam głupoty to proszę bardziej doświadczonych forumowiczów o korekcję mojej wypowiedzi : ) Pozdrawiam. Edytowane 21 Stycznia 2013 przez Dbidzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 Ja też jestem zdania, żeby nie kombinował, tylko postarał się nie wzruszyć drożdży przed rozlewem (postawić w miejscu przez kilka godzin i rozlewać). Sam tak zrobiłem z pierwszą warką, a to piwo i tak będzie tak szybko wypite, że nadmiaru drożdży w nim nikt nie zdąży zauważyć Ale oczywiście właściwie by było zrobienie całego procesu jak należy, ale moim zdaniem poprawić się zdążysz przy następnym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 mnie większość osadu została w pojemniku, kranik mam około 3- 4cm nad dnem. Proponuję takie rozwiazanie gdyż znając życie i sugerując sie moim skromnym doświadczeniem, przy kombinowaniu przy pierwszej warce tylko sobie nerwów napsujesz i nic dobrego z tego nie wyniknie. Faktycznie, nic nie powinno się stać, kranik zassie jedynie trochę osadu a później już pójdzie czyste piwko, na cichą pozostaw w fermentatorze, super by było gdyby podłoga na której go stawiasz była zimna chyba nie powinno teraz być z tym problemem, wtedy martwe drożdże na dnie nie wpłyną negatywnie na piwko. sacharoza to połączone cząsteczki glukozy i fruktozy, ja preferuję samą glukozę bo namieszali mi w głowie na chemii, ale syp co masz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 sacharoza to połączone cząsteczki glukozy i fruktozy, ja preferuję samą glukozę bo namieszali mi w głowie na chemii, ale syp co masz Drożdże dokonają sobie podziału na cukry proste w locie, przy takiej ilości naprawdę jest to bez różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudzik Opublikowano 21 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 A mogę przyżądzić wcześniej roztwór cukru który doleję do całości, zamiast sypać po łyżeczce do każdej butelki ? Jeśli tak to w jakich proporjach to zrobić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5k18a Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 W takich w jakich dodajesz do butelek. Jak masz np 20l i planowałeś dodać 3g na 0,5l to mnożysz 40x3g tyle rozpuszczasz w niewielkiej ilości gotujacej się wody, studzisz i wlewasz do drugiego fermentatora z kranikiem. Jak się wystudzi zalewasz piwem lekko mieszasz i rozlewasz do butelek. rudzik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 Możesz, ale jednocześnie wyklucza się to z rozlewem bez przelewania do innego fermentora. Albo idziesz na łatwiznę, sypiesz cukier do butelek i rozlewasz z tego fermentora w którym masz piwo teraz, albo przelewasz do innego fermentora, ten myjesz, dezynfekujesz, wlewasz roztwór cukru i na to z powrotem piwo - i wtedy rozlewasz bez sypaniu cukru. Innych możliwości nie ma. rudzik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się