marek80 Opublikowano 9 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 (edytowane) 19 NZ IPA Słód pilzneński Strzegom 5kgSłód pszeniczny-jasny Weyermann 0,5 kgKarmelowy 150 Strzegom - 0,25 kg.Zacieranie - 66-68 st. C -120 min;mash out - odpuściłem Chmielenie:Waimea - 30 gr - 60 min;Waimea - 20 gr - 5 min;Dr Rudi - 30 gr - 5 min.Otrzymałem - 14 Blg, 25 litrów, 55 IBU /Tinesh/drożdże - S-04 /sklep się zakręcił, miało być US-05/. Z resztek uwarzony cienkusz wzmocniony sokiem żurawiny i ksylitolem, chmielony sybillą 14 gr na 60 min, drożdże piekarskie. Część młóta poszła na ciastka (reszta na śmietnik). Po trzech dniach zeszło do 5 Blg. Dodałem 80 gr Dr Rudi na zimno. Edytowane 13 Maja 2015 przez marek80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 24 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 20 American Wheat pszeniczny - 3kg pale ale - 2 kgZacieranie - 66-68 st. C -120 min;mash out - 10 min Chmielenie:Mosaic- 15 gr - 60 min;Mosaic- 35 gr - 5 min;Otrzymałem - 12 Blg, 27 litrów, 30 IBU /Tinesh/drożdże - S-05 Z resztek uwarzony cienkusz wzmocniony sokiem żurawiny i ksylitolem, chmielony perle 10gr na 60 min, drożdże piekarskie. Jak będą chęci i czas to będą ciastka z młóta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 21 SMASH SUMMER ALE czyli zwykłe piwo dla zwykłych ludzi pilzneński - 4kgZacieranie - 66-68 st. C -120 min;mash out - darowałem sobie Chmielenie:Saaz- 50gr - 60 min;Saaz- 20gr -10 min;Saaz- 16gr -5min;Otrzymałem - 10,5 Blg, 21,5 litrów, jakieś 20 IBUdrożdże - S-05 Z resztek uwarzony cienkusz wzmocniony sokiem z pędów sosnyi ksylitolem, chmielony perle 10gr na 60 min, drożdże piekarskie. Chmielenie raczej orientacyjne, waga szaleje: ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Jak efekty pi drozdzach piekarskich?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 To cienkusz:) . Efekty raczej pozytywne- szybki start, szybka fermentacja, brak czegokolwiek przeszkadzającego (estry, diacetyl, rozpuszczalnik - przynajmniej swoim drewnianym językiem nie wyczuwam). Powstaje coś a-la radler, lekki napój, kwaskowaty. Piwa piekarskimi nie fermentowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 29 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 Dawno mnie nie było, warzyłem, ale nie zapisywałem. 15.03.2020 słód pszeniczny - 3 kg słód pilzneński - 3 kg zacieranie: 66-68 stopni przez dwie godziny, bez mash out chmiel: Simcoe - 20gr przez 60 min, 10 gr przez 10 min, 20 gr przez 5 min. drożdze: US-05 otrzymano: 25 litrów, 15 Blg, komentarz: miało być American Wheat, ale 15 Blg to za dużo. 29.03.2020 słód pilzneński - 5 kg zacieranie: 66-68 stopni przez dwie godziny, bez mash out chmiel: BRU-1 - (15,7 AK) 30 gr przez 60 min, 20 gr przez 20 min, 50 gr przez 5 min, hop stand przez 20 min. (nowa eksperymentalna odmiana chmielu opracowana przez John I. Haas i Brulotte Farms w Yakima Valey. Oprócz owocowego aromatu i smaku oferuje również czystą goryczkę (13 - 15% AA). BRU-1 ma wysoką zawartość olejku Myrcene, który stanowi ponad 50% całkowitej ilości olejku i przyczynia się do aromatu owoców ananasa i owoców pestkowych, który jest wsparty delikatną przyprawą. Według hodowców znakomicie współgra z Citrą, Chinookiem i innymi amerykańskimi odmianami aromatycznymi -źródło alepiwo.pl) drożdze: US-05 otrzymano: 25 litrów, 12 Blg, 84 IBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 19.04.2020 słód pilzneński - 5 kg zacieranie: 66-68 stopni przez dwie godziny, bez mash out chmiel: Izabella - 50gr przez 60 min, 20 gr przez 30 min, 30 gr przez 10 min, hop stand przez 10 min. drożdze: US-05 otrzymano: 25 litrów, 12 Blg, 40,4 IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 11 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2022 06.01.2022 - Piwo Trzech Króli słód pilzneński - 5 kg zacieranie: 66-68 stopni przez dwie godziny, bez mash out chmiel: Eukanot: 30 gr - 60 min, 20 gr - 10 min, hop stand 10 min. drożdze: US-05 otrzymano: 28 litrów, 12,5 Blg, 46 IBU. Na zimno pójdzie 50 gr. Eukanot - trzy dni przed rozlewem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 1 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2023 (edytowane) 26.02.2023 - warka 1/2023 słód pilzneński - 5 kg zacieranie: 66-68 stopni przez dwie godziny, bez mash out chmiel: Simcoe: 50 gr - 60 min, 20 gr - 10 min, 30 gr - 5 min, hop stand 10 min. Na zimno pójdzie Zappa - 100 gr. Jednak nie poszła. Aromat był więcej niż zadowalający. drożdże: US-05 otrzymano: 28 litrów, 11,5 Blg, 79 IBU. Edytowane 19 Kwietnia 2023 przez marek80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2023 19.04.2023 - warka 2/2023 słód pale ale- 5 kg zacieranie: 66-68 stopni przez dwie godziny, bez mash out chmiel: Simcoe: 50 gr - 60 min, 20 gr - 10 min, 30 gr - 5 min, hop stand 10 min. drożdże: US-05 otrzymano: 28 litrów, 11 Blg, 88 IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 11 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2023 11.10.2023 - warka 4/2023 (jednej nie wpisałem) słód pale ale- 5 kg zacieranie: 66-68 stopni przez dwie godziny, bez mash out chmiel: Galaxy: 50 gr - 60 min, 20 gr - 20 min, 30 gr - 10 min. Na zimno planowana Azacca. drożdże: US-05 otrzymano: 25 litrów, 13 Blg, 116 IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 23 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 19.03.2024 - warka 1/2024 słód pale ale- 5 kg zacieranie: 66-68 stopni przez dwie godziny, bez mash out chmiel: Mosaic: 40 gr - 60 min, 60 gr - 10 min. drożdże: US-05 otrzymano: 28 litrów, 12 Blg, 70 IBU. Piwo wyjątkowo warzone w tygodniu. Czas około sześciu godzin - od 16:00 do 22:00 (liczony od wejścia do kuchni do zmycia garów i podłogi). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 25 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 23.04.2024 - warka 2/2024 słód pale ale- 5 kg zacieranie: 66-68 stopni przez dwie godziny, bez mash out chmiel: Eclipse: 30 gr - 60 min, 20 gr - 10 min, 50 gr -5 min. Na zimno (po tygodniu burzliwej) na siedem dni pójdzie Nectaron - 100 gr. drożdże: US-05 otrzymano: 27 litrów, 13,5 Blg, 80 IBU. Piwo warzone w tygodniu. Czas około sześciu godzin - od 16:00 do 23:15. (liczony od wejścia do kuchni do zmycia garów i podłogi). Ponieważ drugi raz wyrobiłem się w rozsądnym czasie, kolejne warki będą w tygodniu. W chłodzeniu atmosferycznym pomogła chłodna pogoda. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 25 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 13 minut temu, marek80 napisał(a): 13,5 Blg, 80 IBU Aż się pierwsza warka Sharka przypomina! marek80 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 10 Października Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 08.10.2024 - warka 3/2024 słód pale ale- 5 kg zacieranie: 66-68 stopni przez dwie godziny, bez mash out chmiel: Citra: 40 gr - 60 min, 20 gr - 30 min, 40 gr -10 min, na wyłączonym palniku przed odebraniem chmielu gar stał jeszcze 20 min. drożdże: US-05 otrzymano: 27 litrów, 12,5 Blg, 90 IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 11 Października Udostępnij Opublikowano 11 Października Całkiem dobrą wydajność masz tak na oko patrząc - z 5kg robisz 27l o gęstości 13,5 blg. Z tego co widzę zaczynałeś z poziomu 5kg i 23 litry/13 blg. Zmieniłeś metodę czy się po prostu bardziej wczułeś/nauczyłeś? 😊 marek80 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 9 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada Myślę, że raczej się nauczyłem. Wcześniej gotowałem w dużym garze i dopełniałem do objętości (w fermentatorze) wodą mineralną - teraz, gdy brzeczka gotuje się z chmielem przelewam po raz kolejny słód i gotuję - bez chmielu (równolegle, w drugim garnku) i tym uzupełniam objętość w fermentatorze do ok. 27 litrów. Tanin nie wyczuwam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się