Skocz do zawartości

Browar ,,Na Urwańskiej ulicy"


Rekomendowane odpowiedzi

19 NZ IPA

 

Słód pilzneński Strzegom 5kg
Słód pszeniczny-jasny Weyermann 0,5 kg
Karmelowy 150 Strzegom - 0,25 kg.

Zacieranie - 66-68 st. C -120 min;
mash out - odpuściłem

Chmielenie:
Waimea - 30 gr - 60 min;
Waimea - 20 gr - 5 min;
Dr Rudi - 30 gr - 5 min.

Otrzymałem - 14 Blg, 25 litrów, 55 IBU /Tinesh/
drożdże - S-04 /sklep się zakręcił, miało być US-05/.

Z resztek uwarzony cienkusz wzmocniony sokiem żurawiny i ksylitolem, chmielony sybillą 14 gr na 60 min, drożdże piekarskie. Część młóta poszła na ciastka (reszta na śmietnik).

 

Po trzech dniach zeszło do 5 Blg. Dodałem 80 gr Dr Rudi na zimno.

Edytowane przez marek80
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

20 American Wheat

 

pszeniczny - 3kg

pale ale - 2 kg
Zacieranie - 66-68 st. C -120 min;
mash out - 10 min

 

Chmielenie:
Mosaic- 15 gr - 60 min;
Mosaic- 35 gr - 5 min;

Otrzymałem - 12 Blg, 27 litrów, 30 IBU /Tinesh/
drożdże - S-05

Z resztek uwarzony cienkusz wzmocniony sokiem żurawiny i ksylitolem, chmielony perle 10gr na 60 min, drożdże piekarskie.

Jak będą chęci i czas to będą ciastka z młóta.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

21 SMASH SUMMER ALE

 

 

czyli zwykłe piwo dla zwykłych ludzi

pilzneński - 4kg
Zacieranie - 66-68 st. C -120 min;
mash out - darowałem sobie

 

Chmielenie:
Saaz- 50gr - 60 min;
Saaz- 20gr -10 min;
Saaz- 16gr -5min;
Otrzymałem - 10,5 Blg, 21,5 litrów, jakieś 20 IBU
drożdże - S-05

Z resztek uwarzony cienkusz wzmocniony sokiem z pędów sosnyi ksylitolem, chmielony perle 10gr na 60 min, drożdże piekarskie.

Chmielenie raczej orientacyjne, waga szaleje: )

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To cienkusz:) . Efekty raczej pozytywne- szybki start, szybka fermentacja, brak czegokolwiek przeszkadzającego (estry, diacetyl, rozpuszczalnik - przynajmniej swoim drewnianym językiem nie wyczuwam). Powstaje coś a-la radler, lekki napój, kwaskowaty. Piwa piekarskimi nie fermentowałem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Dawno mnie nie było, warzyłem, ale nie zapisywałem.

 

15.03.2020

słód pszeniczny - 3 kg

słód pilzneński  - 3 kg

zacieranie: 66-68 stopni przez dwie godziny, bez mash out

chmiel: Simcoe - 20gr przez 60 min, 10 gr przez 10 min, 20 gr przez 5 min.

drożdze: US-05

otrzymano: 25 litrów, 15 Blg, 

komentarz: miało być American Wheat, ale 15 Blg to za dużo. 

 

 

29.03.2020

słód pilzneński  - 5 kg

zacieranie: 66-68 stopni przez dwie godziny, bez mash out

chmiel: BRU-1 - (15,7 AK) 30 gr przez 60 min, 20 gr przez 20 min, 50 gr przez 5 min, hop stand przez 20 min.

(nowa eksperymentalna odmiana chmielu opracowana przez John I. Haas i Brulotte Farms w Yakima Valey.

Oprócz owocowego aromatu i smaku oferuje również czystą goryczkę (13 - 15% AA). 
BRU-1 ma wysoką zawartość olejku Myrcene, który stanowi ponad 50% całkowitej ilości olejku i przyczynia się do aromatu owoców ananasa i owoców pestkowych, który jest wsparty delikatną przyprawą.  Według hodowców znakomicie  współgra z Citrą, Chinookiem i innymi amerykańskimi odmianami aromatycznymi -źródło alepiwo.pl)
drożdze: US-05

otrzymano: 25 litrów, 12 Blg, 84 IBU

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

19.04.2020

słód pilzneński  - 5 kg

zacieranie: 66-68 stopni przez dwie godziny, bez mash out

chmiel: Izabella - 50gr przez 60 min, 20 gr przez 30 min, 30 gr przez 10 min, hop stand przez 10 min.

drożdze: US-05

otrzymano: 25 litrów, 12 Blg, 40,4 IBU.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

06.01.2022 - Piwo Trzech Króli

słód pilzneński  - 5 kg

zacieranie: 66-68 stopni przez dwie godziny, bez mash out

chmiel: Eukanot: 30 gr - 60 min, 20 gr - 10 min, hop stand 10 min.

drożdze: US-05

otrzymano: 28 litrów, 12,5 Blg, 46 IBU. Na zimno pójdzie 50 gr. Eukanot - trzy dni przed rozlewem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

26.02.2023 - warka 1/2023

 

słód pilzneński  - 5 kg

zacieranie: 66-68 stopni przez dwie godziny, bez mash out

chmiel: Simcoe: 50 gr - 60 min, 20 gr - 10 min, 30 gr - 5 min, hop stand 10 min.

Na zimno pójdzie Zappa - 100 gr. Jednak nie poszła. Aromat był więcej niż zadowalający.

drożdże: US-05

otrzymano: 28 litrów, 11,5 Blg, 79 IBU.

Edytowane przez marek80
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

19.04.2023 - warka 2/2023

 

słód pale ale- 5 kg

zacieranie: 66-68 stopni przez dwie godziny, bez mash out

chmiel: Simcoe: 50 gr - 60 min, 20 gr - 10 min, 30 gr - 5 min, hop stand 10 min.

 

drożdże: US-05

otrzymano: 28 litrów, 11 Blg, 88 IBU.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

 11.10.2023 - warka 4/2023 (jednej nie wpisałem)


słód pale ale- 5 kg

zacieranie: 66-68 stopni przez dwie godziny, bez mash out

chmiel: Galaxy: 50 gr - 60 min, 20 gr - 20 min, 30 gr - 10 min. Na zimno planowana Azacca.

 
drożdże: US-05

otrzymano: 25 litrów, 13 Blg, 116 IBU.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

19.03.2024 - warka 1/2024


słód pale ale- 5 kg

zacieranie: 66-68 stopni przez dwie godziny, bez mash out

chmiel: Mosaic: 40 gr - 60 min, 60 gr - 10 min.

 
drożdże: US-05

otrzymano: 28 litrów, 12 Blg, 70 IBU.

 

Piwo wyjątkowo warzone w tygodniu. Czas około sześciu godzin - od 16:00 do 22:00 (liczony od wejścia do kuchni do zmycia garów i podłogi).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

23.04.2024 - warka 2/2024

 

słód pale ale- 5 kg

zacieranie: 66-68 stopni przez dwie godziny, bez mash out

chmiel: Eclipse: 30 gr - 60 min, 20 gr - 10 min, 50 gr -5 min. Na zimno (po tygodniu burzliwej) na siedem dni pójdzie Nectaron - 100 gr.

 
drożdże: US-05

otrzymano: 27 litrów, 13,5 Blg, 80 IBU.

 

Piwo warzone w tygodniu. Czas około sześciu godzin - od 16:00 do 23:15. (liczony od wejścia do kuchni do zmycia garów i podłogi).

 

Ponieważ drugi raz wyrobiłem się w rozsądnym czasie,  kolejne warki będą w tygodniu. W chłodzeniu atmosferycznym pomogła chłodna pogoda.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

08.10.2024 - warka 3/2024

 

słód pale ale- 5 kg

zacieranie: 66-68 stopni przez dwie godziny, bez mash out

chmiel: Citra: 40 gr - 60 min, 20 gr - 30 min, 40 gr -10 min, na wyłączonym palniku przed odebraniem chmielu gar stał jeszcze 20 min.

 
drożdże: US-05

otrzymano: 27 litrów, 12,5 Blg, 90 IBU.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Całkiem dobrą wydajność masz tak na oko patrząc - z 5kg robisz 27l o gęstości 13,5 blg. Z tego co widzę zaczynałeś z poziomu 5kg i 23 litry/13 blg. Zmieniłeś metodę czy się po prostu bardziej wczułeś/nauczyłeś? 😊

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Myślę, że raczej się nauczyłem. Wcześniej gotowałem w dużym garze i dopełniałem do objętości (w fermentatorze) wodą mineralną - teraz, gdy brzeczka gotuje się z chmielem przelewam po raz kolejny słód i gotuję - bez chmielu (równolegle, w drugim garnku) i tym  uzupełniam objętość w fermentatorze do ok. 27 litrów. Tanin nie wyczuwam:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.