wolf83 Opublikowano 30 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2013 Czarny drań hehe Dobrze że nie Czarny dzikusek Ale etykieta spoko. W jakim programie najlepiej robić etykiety? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pralat Opublikowano 30 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2013 Najlepiej chyba w tym, który znasz najlepiej i dobrze się w nim odnajdujesz . Dla mnie to zdecydowanie PS, niektórzy będą woleli Corela, a niektórzy MS Paint. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 W jakim programie najlepiej robić etykiety? Ja polecam combo wolnego i otwartego oprogramowanie: GIMP do obrabiania składowych obrazków etc. elementów oraz Inkscape do składania w ostateczną wersję z napisami etc. oraz przygotowywaniem arkusza do druku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sigman Opublikowano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Ja wszystko robię w PS, a do druku składam również w PS. Robię duży arkusz o proporcjach takich jak kartka A4 i wklejam tam etykiety tak, jak mają być rozmieszczone na wydruku. Tekst jest w formie wektorowej, dzięki czemu po wydrukowaniu ma ładne krawędzie bez pikseli. Całość zapisuję normalnie w PS jako PDF z kompresją typu ZIP. Drukuję na papierze samoprzylepnym w zakładzie typu xero/wydruki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 [...]Tekst jest w formie wektorowej, dzięki czemu po wydrukowaniu ma ładne krawędzie bez pikseli.[...] Wystarczy bitmapa 300dpi, tekst zrasteryzowany i pikseli nie będzie widać nawet do drukarni tak przygotowuję pliki i jest gut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sigman Opublikowano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 [...]Tekst jest w formie wektorowej, dzięki czemu po wydrukowaniu ma ładne krawędzie bez pikseli.[...] Wystarczy bitmapa 300dpi, tekst zrasteryzowany i pikseli nie będzie widać nawet do drukarni tak przygotowuję pliki i jest gut Ale jednak tekst wektorowy ma zawsze ostrzejsze krawędzie, niż rastrowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belze Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Czarny drań hehe Dobrze że nie Czarny dzikusek Ale etykieta spoko. W jakim programie najlepiej robić etykiety? Ja używam Photoshop/Indesign. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Ale jednak tekst wektorowy ma zawsze ostrzejsze krawędzie, niż rastrowy. To trochę jak z mp3. Każdy "wyraźnie słyszy różnicę", a potem większość nie przechodzi ślepego testu na 128kbps. Dla ostrości tekstu już większe znaczenie ma to, żeby plik przygotowywać w CMYKu i czarny tekst był z samego "K". Jeśli robimy w RGB, to automatyczna konwersja zrobi tekst czarny składający się z wszystkich 4 składowych. Teksty w kontrze (białe na kolorowym tle) powinny mieć delikatny obrys z jednej składowej. I tak dalej... Natomiast to są tylko etykiety do piwa. Najważniejsze to robić minimum w 200dpi (najlepiej w 300dpi). Resztą nie trzeba się aż tak przejmować, bo i tak pewnie większość robi to na drukarkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamill Opublikowano 3 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 (edytowane) W załączniku moje dzisiejsze etykiety (po raz pierwszy zrobione, chociaż jak byłem mały to zbierałem takie hobby miałem ), robione częściowo w Paincie, potem przekopiowane do programu Inkspace a potem do Worda (w celu jutrzejszego wydrukowania). Z Painta przeniosłem do Inkspace bo ciężko w paincie się tekst nanosi i paint nie toleruje błedów, jak się wpisze to tak zostaje, w inkspace z kolei nie wiem jak się przycina grafiki i ustawia stronę do drukowania żeby np 6 etykiet na jednym A4 było , plus pliki mi zapisuje w rozszerzeniu svg i nie wiem jaki to będzie miało skutek. Też nie wiem jak wkleić obraz na tym forum jako bezpośredni wpis jak to koledzy wcześniej robili, a nie jako załącznik.... Nie znalazłem też w wątku info o tym jakie rozmiary powinna mieć taka etykieta , żeby była w miarę czytelna i się mieściła (jutro wydrukuję i spróbuję przykleić, najwyżej poprawię). Kleję na mleku. Grafiki wykorzystane z internetu, jeżeli łamię w ten sposób jakieś prawa autorskie i nie wolno tego robić , będzie mi coś za to grozić itd. to proszę o usunięcie wpisu przez admina Hefe Weizen.doc piwo świąteczne.doc Edytowane 3 Grudnia 2013 przez Kamill Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 3 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 RIS "Władimir Władimirowicz" (uwarzony z pomocą zaprzyjaźnionego piwowara Raczka) poszedł do butelek więc na tą okoliczność ubranko dla buteleczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 3 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 Nice Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Kolejne trzy warki za mną, tak więc nie mogło zabraknąć oprawy graficznej (na chwilę obecną niektóre dane niekompletne, ale przy rozlewie będzie update): stan46 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Jak się powiązał Stout Owsiany z SL1210? Po czarnych płytach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Jak się powiązał Stout Owsiany z SL1210? Po czarnych płytach? w sumie tak - bo kombinowałem z różnymi innymi grafikami i ta akurat najlepiej przypasowała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 (edytowane) nms007 - rozwalają mnie Twoje etykiety . Pinta powinna się zainteresować , bo masz ładniejsze . "Zazdraszczam" Ostatnio z kuzynem uwarzyliśmy we Wrocławiu kolaboracyjną AIPĘ " Ósmy grzech główny" ( na 8 amerykańskich chmielach ) Wymyślisz coś ? Drogi jesteś ? Edytowane 6 Grudnia 2013 przez Quentin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 nms007 - rozwalają mnie Twoje etykiety . Pinta powinna się zainteresować , bo masz ładniejsze . "Zazdraszczam" to jest pojęcie względne Pinta po prostu ma inne, a czy lepsze czy gorsze to już kwestia gustu Ostatnio z kuzynem uwarzyliśmy we Wrocławiu kolaboracyjną AIPĘ " Ósmy grzech główny" ( na 8 amerykańskich chmielach ) Wymyślisz coś ? Drogi jesteś ? Odezwij się na Priv, to pogadamy - w wolnej chwili może coś wymyślę Kasy nie biorę za taką robotę - może jakiś barter (gęstwa, piwo? itp.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 (edytowane) Z Painta przeniosłem do Inkspace bo ciężko w paincie się tekst nanosi i paint nie toleruje błedów, jak się wpisze to tak zostaje, w inkspace z kolei nie wiem jak się przycina grafiki i ustawia stronę do drukowania żeby np 6 etykiet na jednym A4 było , plus pliki mi zapisuje w rozszerzeniu svg i nie wiem jaki to będzie miało skutek. W Inkscape zapisujesz do formatu .pdf i tak masz załatwione drukowanie bez obaw o przestawianie w różnych wersjach MS Worda, czy pakietu otwartego (Open, Libre, Star). Co do strony drukowania, ja mam przygotowana kratę i na nią nanoszę składowe elementy. Po tym jak wszystko się zgadza, zaznaczam wszystkie elementy (Ctrl + A), grupuję je (Shift + Ctrl + G), jednokrotnie kopiuję i wklejam (Ctrl + C, Ctrl + V) a następnie poleceniami (Obiekt -> wyrównaj i rozmieść) równam do góry i prawej względem strony. Następnie powtarzam zaznaczanie, grupowanie, kopiowanie, wklejanie i wyrównywanie, tym razem pierwszego elementu. Potem powtarzam etc. względem dolnej krawędzi strony. Napisane wydaje się skomplikowane, w praktyce nie jest. Generalnie Inkscape w tych podstawowych zastosowaniach nie jest strasznie skomplikowany, wystarczy kilka chwil przysiąść (mi z doskoku zajęło około tygodnia po mniej niż godzinę dziennie, żeby nauczyć się tego co potrzebuję). Nie mogę wkleić .svg do postu, sprawdź więc mojego chomika Edytowane 7 Grudnia 2013 przez zasada Kamill 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Next Carno 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 (edytowane) fajna nazwa w moich reginach mówiło/mówi się trochę dostadniej, ale ta wersja również jest w obiegu ps. Co do goryczki - jest aż tak powalająca, czy jest to wyliczenie czysto teoretyczne? Edytowane 7 Grudnia 2013 przez nms007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Gorycz jest konkretna, ale ładnie kontrowana ekstraktem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamill Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Z Painta przeniosłem do Inkspace bo ciężko w paincie się tekst nanosi i paint nie toleruje błedów, jak się wpisze to tak zostaje, w inkspace z kolei nie wiem jak się przycina grafiki i ustawia stronę do drukowania żeby np 6 etykiet na jednym A4 było , plus pliki mi zapisuje w rozszerzeniu svg i nie wiem jaki to będzie miało skutek. W Inkscape zapisujesz do formatu .pdf i tak masz załatwione drukowanie bez obaw o przestawianie w różnych wersjach MS Worda, czy pakietu otwartego (Open, Libre, Star). Co do strony drukowania, ja mam przygotowana kratę i na nią nanoszę składowe elementy. Po tym jak wszystko się zgadza, zaznaczam wszystkie elementy (Ctrl + A), grupuję je (Shift + Ctrl + G), jednokrotnie kopiuję i wklejam (Ctrl + C, Ctrl + V) a następnie poleceniami (Obiekt -> wyrównaj i rozmieść) równam do góry i prawej względem strony. Następnie powtarzam zaznaczanie, grupowanie, kopiowanie, wklejanie i wyrównywanie, tym razem pierwszego elementu. Potem powtarzam etc. względem dolnej krawędzi strony. Napisane wydaje się skomplikowane, w praktyce nie jest. Generalnie Inkscape w tych podstawowych zastosowaniach nie jest strasznie skomplikowany, wystarczy kilka chwil przysiąść (mi z doskoku zajęło około tygodnia po mniej niż godzinę dziennie, żeby nauczyć się tego co potrzebuję). Nie mogę wkleić .svg do postu, sprawdź więc mojego chomika Zasada dzięki za wyczerpującą odpowiedź. z pdfem i grupowaniem sobie poradzę bo ładnie to opisałeś , co do kratki i pliku z chomika to jak ją pobiorę to potem program inkscape oznajmia " nie udało się wczytać żądanego pliku" , spróbuję z innego kompa w PN, masz plusa ode mnie bo już drugi raz mi pomagasz , pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 weizen miał motyw z białą myszą więc dunkielweizen "czarną mysz" stan46 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Udo Grubbe Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Uzupełniam o nowości. stan46 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 A to i swoją wrzucę stan46 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 W takim razie pochwalę się kolejnym podejściem, które wymusiło samo piwo stan46 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi