Marcin_P Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 (edytowane) Witam Szanowne Grono Jestem mocno poczatkujacy jesli chodzi o robienie piwa. Dopiero zaczalem zabawe z BrewKitami i juz na poczatku zaczely sie schody. Przy dodawaniu do gorącej wody słody niechmielonego (zamiast cukru) moment zagapienia spowodowal przypalenie sie owego slodu na dnie garnka. Piwo mimo wszystko nastawilem. Drozdze ruszyly. Pytanie dla znawcow.... czy cos z tego bedzie? Czy tez bedzie sie nadawalo jedynie do wylania w trawnik? Duzo tego sie nie przyjaralo ale pewnie wystarczajaco zeby popsuc smak. Piwo 'English Bitter', słód jasny Biowin w syropie jakby to mialo miec jakies znaczenie Edytowane 28 Stycznia 2013 przez elroy sprecyzowałem tytuł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Będziesz miał Bitter palony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Wyluzuj. Najwyżej osiągniesz tzw. kettle caramelisation. Poza tym moment nie wystarczy. Musiałbyś przetrzymać ten ekstrakt dłuższy czas, na bardzo mocnym ogniu, bez mieszania. Koniec końców dla bittera to wszystko w normie. Piwo będzie stylowe. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Daj znać co z tego wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Jeżeli się mało przypaliło to nie będzie miało znaczenia dla smaku, gorzej jakbyś przypalone gotował jeszcze z 15-20 minut. Mi już z dwa razy zacier się przyjarał porządnie a w piwie nie było najmniejszej oznaki przypalenia! Więc jeżeli będzie w porządku w smaku to nie wylewaj, bo "wylać zawsze zdążysz" Nawet jak coś będzie czuć to do bitterów niektórzy dodają palonego jęczmienia do smaku więc nawet od stylu nie będzie odbiegać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 28 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Tez tak myslalem ze bedzie najwyzej bardziej 'wytrawne' w smaku, ale wolalem sie upewnic. Dam znac jak wyszlo Jeszcze jakis konkurs wygram Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się