TeDy_beer Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Witam, Do tej pory na browar.biz`ie od piętnastej warki na piwo.org`u. Po ostatniej warce ubiegłego roku - Munich Helles - stwierdziłem, że robienie dolniaków w domu jest obecnie dla mnie nie możliwe. W planach miałem jeszcze min. Munich Dunkel, zamiast tego zdecydowałem się na Saison mocno przyciemnione Zatem: 48% Strzegom Pilzneński - 2,5kg 38% Strzegom Monachijski Typ II - 2kg 10% Strzegom Pszeniczny - 0,5kg 4% Strzegom Karmelowy 300 - 0,2kg Zacieranie: Ferulikowa - 15min, Maltozowa - 40min, Dekstrynująca - 20min. Filtracja i wysładzanie jak zwykle u mnie tragiczne. O ile poradziłem sobie z zatykaniem się filtrowania za pomocą złożenia filtru z rurek od C.O. O tyle wysładzanie, a zatem wydajność są na poziomie ~50% Zauważyłem że całe młóto układa się w słup, który nie przylega do ścian, zatem woda przepływa w głównej mierze bokiem. Może przy okazji ktoś zdradzi mi dlaczego tak się dzieje? Chmielenie, wyłącznie marynką: 0 min - 10g 30 min - 15g 45 min - 10g Ponadto: 40 min - skórka pomarańczy - 145g 40 min - skórka cytryny - 85g 40 min - kolendra - 10g 45 min - mech irlandzki. W sumie wyszło ~ 16 litrów 15,5* Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 (edytowane) Witaj, A to zdjęcie z galerii to podczas wysładzania ? http://www.piwo.org/...e__tab__images# Jeśli chodzi o zatykanie filtracji: - załóż wężyk na kranik, min z 50cm - podnieś wyżej wiadro, słup cieczy i wysokość zrobią odpowiednie ciśnienie. Co do układanie się młóta i wysładzania: - przejdź na wysładzanie na raty (bardziej czasochłonne ale mniej podatne na błędy) - lub też po dolewaniu wody mieszaj górną wartwę młóta tak aby woda szukała co chwilę innej drogi - oczywiście na tyle delikatnie żeby nie zruszyć dolnej cześci złoża filtracyjnego - być może filtrat leci zbyt szybko, stąd woda szybko spływa bokami, zmiejsz przepływ ale wcześniej załóż wspomnainy wyżej wężyk, być może zbyt wolny przepływ na samym kraniku nie będzie miał odpowiedniego ciśnienia i filtracja może się zatrzymać Pokaż jaki masz filtrator, może jego zdjęcie coś rozjaśni. A tak w ogóle to robisz mash-out (wygrzew) ? Edytowane 29 Stycznia 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeDy_beer Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Witaj, A to zdjęcie z galerii to podczas wysładzania ? http://www.piwo.org/...e__tab__images# Tak dokładnie tak wygląda filtracja. Jeśli chodzi o zatykanie filtracji: - załóż wężyk na kranik, min z 50cm Tym razem robiłem z wężykiem, skoro to ważne będę tak robił cały czas. - podnieś wyżej wiadro, słup cieczy i wysokość zrobią odpowiednie ciśnienie. Co do układanie się młóta i wysładzania: - przejdź na wysładzanie na raty (bardziej czasochłonne ale mniej podatne na błędy) - lub też po dolewaniu wody mieszaj górną wartwę młóta tak aby woda szukała co chwilę innej drogi - oczywiście na tyle delikatnie żeby nie zruszyć dolnej cześci złoża filtracyjnego Też nad tym myślałem. - być może filtrat leci zbyt szybko, stąd woda szybko spływa bokami, zmiejsz przepływ ale wcześniej załóż wspomnainy wyżej wężyk, być może zbyt wolny przepływ na samym kraniku nie będzie miał odpowiedniego ciśnienia i filtracja może się zatrzymać Czytałem ostatnio jakieś (chyba) stare posty Codera albo Hasintusa i zwracali na to uwagę, będę tak robił. Pokaż jaki masz filtrator, może jego zdjęcie coś rozjaśni. A tak w ogóle to robisz mash-out (wygrzew) ? Zdjęcie jutro wrzucę, mash-outa robię zawsze, bo wydaje mi się to niejako obowiązkowe przy każdym zacieraniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Poza piwami typu: pszeniczne, żytnie oraz z dużym udziałem ziarna niesłodowanego, filtracja powinna iść jak po maśle. Szybkość filtracji powinna być na poziomie około 1l na 1 min. Kolejną sprawą jest jeszcze jak drobno śrutujesz ziarno, być może zbyt drobno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeDy_beer Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Dodałem do galerii mojego browaru zdjęcia filtratora, w wolnej chwili zerknij i wypowiedz się, będę wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeDy_beer Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Dziś na kuchni jeden z moich ulubionych styli Hefe-Weizen bier. Zasyp: 58% - 3,5 kg - Pszeniczny 33% - 2 kg - Pilzneński 8% - 0,5 kg - Monachijski Typ II Zacieranie: Ferulikowa - 2 godziny (tylko słód pszeniczny) Maltozowa - 40 min Dekstrynująca - 20 min Mash out Narazie jestem na etapie drugiej przerwy. Zastanawiam się nad chmieleniemmam do dyspozycji Hallera 16g i Brewers Gold, a chcę uzyskać wyraźną, acz nienachalną goryczkę. Zobaczę jak pójdzie wysładzanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Najdziwniejszy filtrator jak widziałem Po co te rurki doczepiane od dołu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeDy_beer Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Haha, potrzeba matką wynalazków Dodałem je ażeby filtrator nie leżał na dnie, nic innego pod ręką nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 A dlaczego nie może leżeć na dnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeDy_beer Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Wydaje mi się, że wyczytałem gdzieś o tym, aby filtrator nie znajdował się przy ściankach oraz na dnie kadzi filtracyjnej. Uniemożliwia to ściekanie wody po ściankach i zasysanie brzeczki ze wszystkich stron młóta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 O ściankach to wiem ale dna to chyba nie dotyczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeDy_beer Opublikowano 15 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Wiosenne wietrzenie magazynów. Z uwagi na to, że robię przerwę w warzeniu prawdopodobnie na lato wrzuciłem do gara co miałem i wyjdzie... Belgian Speciality Ale, albo coś koło tego Zasyp: 54% - 5 kg - Srzegom Monachijski Typ II 32% - 2,9 kg - Strzegom Pilzneński 5% - 0,5 kg - Strzegom Karmelowy 300 3% - 0,3 kg - Strzegom Pszeniczny 5% - 0,5 kg - Płatki owsiane Zacieranie: Dekstrynująca 45 min Maltozowa 15 min Mashout 15 min Jak na złość podczas zacierania popsuł się termometr elektroniczny, także z duszą na ramieniu używałem starego analogowego. Chmielenie: 50g - Marynka, 60 min, 40g - Lubelski, 30 min, 40g - Fuggles, 30 min, 40g - Lubelski, 15 min, 40g - Fuggles, 15 min, po 20g Lubelski i Fuggles dry hop Drożdże: Safbrew S-33 Ekstrakt 19* BLG, około 27 litrów. Liczę na mocne, wytrawne i goryczkowe uderzenie belgijskich smaków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeDy_beer Opublikowano 24 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Rozpoczynam po dłuuu(...)uugiej przerwie zimowy sezon warzelniczy. Dziś na warzelni American Pale Ale. Zasyp: Pale Ale 5kg Pszeniczny 0,7kg Carared 0,5kg Cararoma 0,2kg Gips Piwowarski Chmiele: Chinook - 10g - 60 min Pacifica - 20g - 15 min Cascade - 15 g - 15 min Pacifica - 30g - dry hop Cascade - 20g - dry hop Drożdże: Safale us-05 Ekstrakt docelowy 13 Blg. Mam nadzieje, że nie wypadłem z wprawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeDy_beer Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 (edytowane) Dziś w browarze Dark IPA. Zasyp: Pale Ale 5 kg Pszeniczny 500 g Caraamber 500 g Caraaroma 300 g Czekoladowy - ekstrahowany na zimno dla koloru. Gips Piwowarski Chmiele: Chinook 10g - 60 min Citra 10 g - 20 min Cascade 10 g - 20 min Mosaic 10 g - 20 min Chinook 10g - 5 min Citra 20 g - 5 min Cascade 20 g - 5 min Mosaic 20 g - 5 min Citra, Cascade, Mosaic jeszcze na dryhop. Irish moss. Zacieranie: 40 min 62* C 20 min 72* C 10min 78* C Póki co warzenie, pszeszacowałem nieco wysładzanie i wyszło mi 20,5 litra 12 blg... Muszę wygotować do 16, szukam inforamcji ile wody muszę mniej więcej wygotować, aby to osiągnąć. Edytowane 27 Stycznia 2014 przez TeDy_beer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeDy_beer Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Dostatnio w garze, dziś już w fermentorze Hefe-Weizen. Zasyp: Słód pszeniczny 2,5 kg Słód pilzeński 2,2 kg Chmiel: Chinook 10g 40 min Zacieranie: 40 min 62* C 20 min 72* C Drożdże: Fermentis S-33 - ot taki eksperyment Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeDy_beer Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Dziś natomiast w garze Witbier. Zasyp: Kasza manna 2,5 kg Słód pilzneński 2,1 kg Słód melanoidynowy 0,25 kg Słód pszeniczny 0,25kg Chmiele: Sybilla (6,5% AK) - 15g - 60 min Fuggles (5,2% AK) - 15g - 25min Inne: Skórka sł. pom., Skórka Curacao, Nasiona Kolendry - 10g - 15min Kardamon - 5g - 15min Zasieranie: 50 min 62* C 10 min 72* C 15 min mashout Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeDy_beer Opublikowano 17 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 (edytowane) Uzupełniam braki Do tej pory uwarzone i zabutelkowane warki: Northern English Brown Ale Zasyp: Pale ale 3kg Wiedeński 1 kg Pilsner 0,6 kg Pszeniczny 0,5 kg Caramunich III 0,5 kg Melanoidynowy 0,25 kg Chmiele: Sybilla 30g 60 min Sybilla 10g 25 min Sybilla 10g 15 min +++++++++++++++++++++++++++++++++++ Belgian Blond Zasyp: Pilsner 5 kg Pszeniczny 1,5 kg Carabelge 0,5 kg Cukier biały 0,7 kg Chmiele: Magnum 18g 60 min Magnum 7g 25 min +++++++++++++++++++++++++++++++++++ Kolejno parametry piw: Styl / Ekstrakt / Alkohol / IBU Northern English Brown / 13 / 5 / 23 Cascadian Dark Ale / 17 / 6,5 / 50 Belgian Witbier / 12 / 4,3 / 16 American Pale Ale / 12,5 / 4,7 / 34 Belgian Blonde / 17,5 / 6,5 / 27 Hefe-Weizen 13 / 5 / 12 Edytowane 17 Maja 2014 przez TeDy_beer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeDy_beer Opublikowano 18 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Wczoraj na kuchni jeszcze powarzył się Hefe-Weizen w... nieco imperialnej wersji Zasyp: Pszeniczny 3kg Pilzneński 2 kg Chmiele: Magnum: 10g 60 min / 10g 30 min / 4g 15 min Zacieranie: 40* połowa pszenicy - 2 godziny, w tym na ostatnie 25 min druga połowa 50* całość - 10 min 62* - 60 min 72* - 20 min 78* - 20 min Drożdże: s-33, ostatni weizen wyszedł przyzwoity, a że została mi połowa paczki to starter i sru! Wyszło około 20 litrów 15 BLG, biorą pod uwagę chmielenie zostawiam jak jest i ciekaw jestem efektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeDy_beer Opublikowano 1 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 W sumie wyszło 23 litry. Piwo odfermentowało do 3,5 szkoda, ale myślę, że więcej z tych drożdży wycisnąć się nie da. Ot taki weizen boczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeDy_beer Opublikowano 26 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2014 Wczoraj w garze na szybko pszenica, coby dopełnić zapasy na lato. 2kg Weyermann pszeniczny 2kg Bruntal pilzneński klepiskowy WArzenie: Ferulikowa 60 min połowa pszenicy 36* caly zasyp Odebrane połowy rzadkiej części zacieru i pozostawienie w garze gętej części. 70* 20 min 100* 40 min Dodanie rzedkiej części 62* 60 min 72* 15 min 78* 10 min Chmielenie: Hallertau tradition 5.4 aa 25 g 60 min Hallertau tradition 5.4 aa 15 g 30 min Warkę podzieliłem na połowe i do jednej z nich sypnę na zimno 10 g hellertau na parę dni przed rozlewem. Fermentacja wb-06, postaram się jakoś to chłodzić, ale będzie ciężko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeDy_beer Opublikowano 13 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Wczoraj na kuchi kolejna pszenica. Przysnąłem w nocy przy warzeniu i wyszła nieco na mocna Pilzneński 1 Wiedeński 1 Pszeniczny 2,7 Carapils 0,5 Monach II 0,2 Zacieranie: 44* 2 godziny - 2 kg pszenicy 70* 15 min + 100* 40 min - odwrotna dekokcja (1/2 gęstego zacieru, całośc zasypu) 67* 50 min 72* 15 min 78* 15 min Chmielenie 60 min Sybilla 15g 25 min Sybilla 20g ~22 Litry 14,5* BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeDy_beer Opublikowano 13 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Dziś natomiast English IPA w garze. Pale ale 5 wheat 0,5 Carared 0,5 Biscut 0,2 Caramel 150 0,2 Caramel 30 0,2 Monach II 0,2 Zacieranie: 67* 80 min. Chmielenie 60 min Northern Brewer 25g 30 min Target 10g 30 min EKG 25g 5 min Target 10g 5 min EKG 25g Mech irlandzki + gips piwowarski Drożdże s-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeDy_beer Opublikowano 22 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Jutro w garze Barleywine z okazji wolnego dnia i sprawdzenie moich piwowarskich umiejętności zdobytych do tej pory. PAle ale 5 kg Wiedeński 1kg Pszeniczny 1 kg Monach II 0,6 kg Caramel 30 0,5 kg Caraaroma 0,5 kg Caramunich 0,5 kg Cukier trzcinowy - jeszcze nie wiem bo nie wiem o ile podiesie blg, ale chciałbym dorzucić ~2°Blg Zastanawiam się jeszcze nad chmieleniem. Docelowe blg 24-26 °Blg Drożdże: Mauribrew Ale 514 Na cichą: płatki dębowe. Ma być słodowo, bogato acz nie za słodko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Jutro w garze Barleywine z okazji wolnego dnia i sprawdzenie moich piwowarskich umiejętności zdobytych do tej pory. PAle ale 5 kg Wiedeński 1kg Pszeniczny 1 kg Monach II 0,6 kg Caramel 30 0,5 kg Caraaroma 0,5 kg Caramunich 0,5 kg Po mojemu to będzie bardziej niż słodki ulepek, wywal wiedeński, wywal monacha, wywal karmele i zostaw z 0,2kg caraaroma i daj z 0,2-0,3 kg bisciut lub abbey. Oczywiście dowal pilzneńskiego aby Ci ekstraktu nie brakowało. Nachmiel na około 80 IBU i będzie super. Co do płatków to jeśli zrobisz jak Ci radzę, to nie będą potrzebne A drożdże mam nadzieję masz rozruszane, bo inaczej to przy Twoim zasypie i suchelcach (nawet 2 paczki) to byś miał ulepek, że tylko do sosów byś to wykorzystał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Uwierz mu bo piłem jego Barleywine. tylko do sosów byś to wykorzystał chyba, sosów do deserków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się