santa Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Pomoże też użycie ciemnych słodów bez łuski, która to właśnie nadaje paloności. Carafa Special nie ma łuski. Pszenica także nie ma łuski, więc raczej powinna się nadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 (edytowane) Do barwy w CDA polecam słód Black to black z Castlemalting ma 1500 EBC i wrzucony na ostatnie minuty zacierania daje bardzo mało posmaków palonych, a jeżeli dobrze się nachmieli to piwo to nawet ich nie będzie czuć. Edytowane 30 Sierpnia 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panabazur Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 W kwestii planowanej warki CDA "wymyślił" mi się taki koncept zasypu na standardowej wielkości warkę 5,5gal - ok 17blg pilzneński 5kg monachijski 1kg Carafa III Special 500g pszeniczny jasny 300g Wszystko zacierane razem - carafa też od razu, bo bez łuski; zacieranie może nawet na lenia... warka planowana na weekend - jakieś sugestie bardziej doświadczonych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) Nie bardzo rozumiem z jakiego powodu ten monachijski. Poza tym wporządku. Jak zacierasz "na lenia", to ok. 65-66°C bo to ma być wytrawne piwo. A jak z chmieleniem? Edytowane 20 Października 2014 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panabazur Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) monachijski co by nieznacznie "przyciężyć" i trochę "wyoblić" całość... początkowo było 6 kg pilzeńskiego, a potem zacząłem kombinować... ale najczęściej sprawdza się zasada: mniej znaczy więcj! do weekendu jeszcze kilka dni to pewnie zmieni mi się ze dwa razy..., chwilowo przewijał mi się też w recepturze chwilę wcześniej wspominany belgijski Black, ale ostatnio się zraziłem, jak po wrzuceniu pod koniec gotowania do portera zdziałał niewiele w zakresie barwy i musiałem kombinować... Chmielenie po nowozelandzku-southern cross i nelson... Czyli w zasadzie nie stricte CDA a New Zeland Black IPA (bo przecież nie NewZelandCascadianDarkAle...). Jeszcze dokładnie chmielenia nie projektowałem, ale myślę trafić gdzieś między 60-70 IBU. Czyli Zakładam, że pójdzie mi jakieś 150-200 g chmielu-mam w sumie po 100g obydwu - a, że oba mają sporo a/a to duża część pójdzie na cichą, i w chłodzeniu... W aipach takie chmielenie mi się sprawdziło... Edytowane 20 Października 2014 przez panabazur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panabazur Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 chmielenie wyliczone na szybko 60 minut - po 15 g nelson i southern 25 minut - po 10 g nelson i southern 15 minut - po 10 g nelson i southern 5 minut - po 15 g nelson i southern 0 minut - po wychłodzeniu poniżej 80C po 20g nelson i southern na cichą- po 30 g nelson i southern brewtarget wylicza z tego jakieś 66IBU dla docelowych 23litrów piwa i w sumie 200g chmielu.... ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Chmielenie w/g mnie jest b/dobre, tylko mi ten monachijski nie pasuje, bo Black IPA ma być wytrawne. Monachijski doda tu słodowości i przesunie smak w kierunku Brown Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panabazur Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 zasyp obecnie wrócił do prawie pierwotnej koncepcji...(thx) czyli teraz ma być tak +-18blg pilzneński 6,5kg Carafa III Special 500g pszeniczny jasny 300g zielsko j.w. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Właściwie to przydało by się trochę bardzo jasnego karmelu, może ok. 250g ~20 SRM? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panabazur Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 no właśnie z jasnymi, a w szczególności bardzo jasnymi to u mnie krucho... najjaśniejszy to 60EBC ze strzegomia i w sumie jeszcze 30 EBC Red X Bestmaltz mam jeszcze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 (edytowane) 60 EBC to jest jasny karmel - ok. 30 SRM. Red X nie używałem, choć piłem piwo ze sporym jego zasypem i myślę, że nic złego by nie wniósł Edytowane 21 Października 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Red X to nie jest słód karmelowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Ło matko, dostawca kłamie? http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/slody-karmelowe/962-slod-red-x-bestmalz.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Producent go nie kwalifikuje jako karmelowy. Red X jest bardziej jak monachijski. Można zrobić zasyp 100% Red X. Sam sypałem 1/3 i nie powiedziałbym żeby piwo dawało karmelem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 No bo to taka hybryda trochę jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 (edytowane) Skoro Red X można używać do 100% zasypu to jest aktywny enzymatycznie. Nie wiem czy istnieje jakiś proces produkcji słodu karmelowego który nie ubija enzymów. Nie znam się aż tak dobrze na produkcji słodu. EDIT: Tak w ogóle to używałeś tego słodu w większej ilości? Edytowane 21 Października 2014 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 . Nie wiem czy istnieje jakiś proces produkcji słodu karmelowego który nie ubija enzymów. No carapils ponoć ma resztki enzymów:Jako jedyny ze słodów karmelowych zachowuje resztki aktywności enzymatycznej. Jak napisałem wyżej, nie używałem, lecz piłem piwo o zasypie tegoż słodu 38 procent. Ale w temacie, ja bym użył tej 60-tki do CDA. RED-xa próbowałbym w jasnych piwach, żeby wyczuć drania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jugulator Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Ja gdzieś kiedyś wyczytałem, że Red X to wiedeński na sterydach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi