Jejski Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Taki przypadek. Stout dymiony 12,5°Blg, 47l. temp. zadania drożdży 15°C. Nieco ponad 300ml. świeżej gęstwy Danstar Nottingham zebranej bezpośrednio po dekantacji poprzedniej warki. Według kalkulatora powinno być 220ml.Plan miałem taki że trzy doby burzliwej będzie w niskiej temp. a potem dla dofermentowania i załapania resztki aleowych smaczków w ok. 19°C. Tymczasem po 72godz. zero piany czyli pozamiatane Przeniosłem i tak do temp. 19°C. Pytam czy tak szybki przebieg procesu w dość niskiej temp. przełoży się na alkohole wyższe i inne niepożądane smaczki? Jeśli tak to jakie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Przełoży się. Celuj w octan etylu, furfural, i jakieś resztki butanolu. Jest podejrzenie cykloheksanolu, ale bardzo nikłe. Czy to są smaczki niepożądane, to już należy samemu stwierdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Ja myślę że 300ml na 47l piwa to nie jest taki nadmiar który spowodowałby jakieś szczególne niepożądane aromaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Dlaczego akurat Octan etylu? Myślałem że za to odpowiedzialne są bardziej: - za wysoka temperatura fermentacji - wysoki ekstrakt - niska dawka drożdży - cechy szczepu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Za krótko i skok temperatury. Octan etylu powstaje kiedy nastąpił błąd-niekoniecznie przewidywalny, ale na samym początku. Nie jest powiedziane, że wyjdzie od razu, z tego co pamiętam, pierwszy się pcha propanol i furfural, gdzieś po drodze przemyka metanol, ale jest go za mało, choć wbrew pozorom, jest do wykrycia. Octan etylu czyli aromaty butaprenu, kleju szkolnego, perfum z bazaru są dość specyficzne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Jak dla mnie, nie ma tam żadnego błędu, ilość drożdży prawidłowa, temperatura prawidłowa, drożdże w dobrej kondycji to szybko przefermentowały i tyle. Zresztą 72h to nie jest znowu aż tak szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Ja jakiś czas temu robiłem szkota na gęstwie DN i zadałem jej dwa słoiczki 250ml na 23 l brzeczki 11 BLG. Piwko wyszło wyśmienite. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Taki przypadek.Stout dymiony 12,5°Blg, 47l. temp. zadania drożdży 15°C. Nieco ponad 300ml. świeżej gęstwy Danstar Nottingham zebranej bezpośrednio po dekantacji poprzedniej warki. Według kalkulatora powinno być 220ml.Plan miałem taki że trzy doby burzliwej będzie w niskiej temp. a potem dla dofermentowania i załapania resztki aleowych smaczków w ok. 19°C. Tymczasem po 72godz. zero piany czyli pozamiatane Przeniosłem i tak do temp. 19°C. Pytam czy tak szybki przebieg procesu w dość niskiej temp. przełoży się na alkohole wyższe i inne niepożądane smaczki? Jeśli tak to jakie? Notty takie są, szybkie i czyste jak na drożdże alowe. Nie powinno być tragedi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 (edytowane) troszkę się podłączę london ale dry stout 12blg zacierany po wyspiarsku fermentacja w otoczeniu 15-16C i ciągle dekiel wygina jak klapnę. ;/ Nie za długo ? aaaa edit 10 dni. Edytowane 1 Lutego 2013 przez Kasanga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Ile drożdży na starcie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 (edytowane) i tu jest problem bo robiłem starter ręcznie ;/ i nie mam pojęcia myślisz że za mało i dlatego się tak "pier....la" ? Ale w tym samym czasie robilem w ten sam sposob starter z skosu i już jest po fermentacj. Edytowane 1 Lutego 2013 przez Kasanga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 troszkę się podłączę london ale dry stout 12blg zacierany po wyspiarsku fermentacja w otoczeniu 15-16C i ciągle dekiel wygina jak klapnę. ;/ Nie za długo ? aaaa edit 10 dni. Na london ale to 15°C to za zimno. Dlatego idzie powoli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Dzięki, eksmisja z lokum jutro nowa siedziba około 19C. chodź jak już tyle dni to może po prostu dać i 21-23 i niech dojedzą co o tym sądzicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 2 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 No kilka stopni C do góry pod koniec fermentacji na pewno nie zaszkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 2 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Skąd Wy takie ilości gęstw macie? Ja jak zleję drożdże po burzliwej, to wszystkiego jest max. 0,8l, z czego po odstaniu czystej gęstwy zostaje max 0,25l. Warki 40l. Jejski, a ruszyły w ogóle te drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Duża ilość drożdży powoduje zmniejszoną produkcje estrów podobnie jak obniżona temperatura fermentacji. Więcej jest za to aldehydu octowego i diacetylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Jak dla mnie, nie ma tam żadnego błędu, ilość drożdży prawidłowa, temperatura prawidłowa, drożdże w dobrej kondycji to szybko przefermentowały i tyle. Zresztą 72h to nie jest znowu aż tak szybko. dokładnie to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 U mnie burzliwa na US-05 wprost z saszetki też trwała około 3 dni (prawie 13°Blg w temp. otoczenia 16°C). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Moja przygoda z nimi wyglądała podobnie. Gęstwa z grodziskiego zadana do polskiego ale 12,5 blg - 3 dni, około 18 st i pozamiatane. Zobaczę czy wpłynie to jakoś na smak. Jejski czy ty odczułeś jakieś negatywne posmaki ze względu na szybką fermentację w gotowym już (chyba) piwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Mi świeże S-04 z gęstwy zjadły 14 BLG w 40 godzin w temperaturze 17 st C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Jejski czy ty odczułeś jakieś negatywne posmaki ze względu na szybką fermentację w gotowym już (chyba) piwie? Powiem jak Wałęsa tak i nie. Z jednej strony obawy o aldehyd i diacetyl mogę mieć, ale w takim zwariowanym piwie nie mogę wyczuć, bo nie mam doświadczenia sensorycznego. Nie mnie to oceniać. Wrócę do tematu po otrzymaniu metryczki, jednak po degustacji tak młodego piwa powiem że jest to jedno z lepszych piw jakie zrobiłem tzn. mi bardzo smakuje Jako że nie lubię piw wędzonych, a to jak dla mnie jest powiem nieskromnie świetnie zbalansowane to u mnie podstawa każdego piwa i jest super pijalne. Sądzę że gdyby przy tej ilości i konkretnie tych drożdży zastosować wyższą temp. fermentacji efekt byłby o wiele gorszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 dzięki - zobaczymy czy z moim też będzie taki sukces Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregroc Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Co do szybkości Nottinghamów to potwierdzam - moje też są prędkie Warka 20 litrów 11,5 blg, drożdże zadane w niedzielę rano (150 ml gęstwy, wiek ok. miesiąc, rozruszana przez noc), wieczorem pojawiła się piana, a w środę fermentacja już się uspokoiła, zeszło do 4blg. Fermentowały w 15 st., jest trochę estrów, ale nie nachalnych. Ogólnie bardzo fajne i przewidywalne drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się