Billy the Kid Opublikowano 2 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Jak w temacie, zawsze mam problem i nie do końca wiem, jak używać ciemnych słodów - palonych, czekoladowych. Jutro będę robić Alta, w przepisie jest słód czekoladowy 0,04 kg, chcę dodać Château Czekoladowy (900 EBC) Castle Malting - tylko kiedy, do zacierania, czy po zacieraniu tuż przed podniesieniem temp. do 78 stopni przed filtrację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 2 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Jeśli robisz próbę jodową to po tej próbie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 2 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Zawsze taka zasada, czy są wyjątki, zależne od rodzaju piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 2 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Witam Zawsze po negatywnej próbie jodowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 2 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 czemu zawsze? o,o4 kg ja bym wrzucił od razu, to mała ilość, jak wrzucam 0,4 kg to wrzucam przy podgrzewaniu do 78 (wcześniej namoczone w zimnej wodzie) można też przed samą filtracją wrzucić, każde da inny efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 2 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Witam Według wiki Słody te najlepiej jest dodawać w ostatnich minutach zacierania lub też wcześniej słód umieścić w worku ekstrakcyjnym i ekstrahować chłodną wodą, którą później możemy użyć jako wody zaciernej (korzystnie wpływa na obniżenie pH) lub też dodawać ją później w czasie gotowania do uzyskania pożądanej barwy brzeczki w większych ilościach i źle zastosowane mogą wnosić do piwa posmak spalenizny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 (edytowane) Zawsze taka zasada, czy są wyjątki, zależne od rodzaju piwa? Ja wrzucam zwykle około 70° C (tak, żeby z 15, 20 min się pomoczyły), ale ja nie robię próby jodowej. Jeśli wrzucisz przed próbą, to już jej nie wykonasz poprawnie, brzeczka będzie ciemna i nie będzie widać czy skrobia zabarwia próbkę czy nie. Ale jeśli chcesz, aby mocniej było czuć paloność w piwie, to możesz wrzucić od razu. Edytowane 3 Lutego 2013 przez vojtol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 (edytowane) Przy ilościach czekoladowego rzędu 40-60 gram "paloności" czuć nie będzie (raczej pogłębia słodowość), nie wpływa też na próbę jodową. Osobiście używam takich ilości od razu z innymi słodami Edytowane 3 Lutego 2013 przez mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Używam wszystkich od razu razem z resztą słodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Całkiem niedawno był taki wątek i kilka cennych uwag, m.in.Wogosza: http://www.piwo.org/topic/990-kiedy-dodajemy-jeczmien-palony/page__hl__palony__st__20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyneq Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Ten pomysł z barwieniem ALTa za pomocą 40 g słodu barwiącego pojawia się w wielu miejscach, chociaż ja podchodzę do niego sceptycznie. Niby tak mała ilość nie da paloności a podbije tylko kolor, jednak zamiast tego proponuję użycie 150 g ciemnego karmelowego ze strzegomia (720 EBC), wpływ na kolor będzie ten sam, a nie będziesz się musiał martwić o aromaty palone. To jest akurat moje prywatne zdanie, być może niepoprawne - mój Alt w grudniu w Katowicach opisany został po tym zabiegu jako "zbyt karmelowy". Co do innych "sztuczek" ze słodami "barwiącymi", można na podniesienie samej barwy, bez aromatów palonych użyć słodów z rodziny " carafa special", moczonych w woreczku przez parę godzin (np przez noc) w ciepłej wodzie, która potem dodajemy do zacieru, już bez samego słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 (edytowane) 40g czekoladowego nie daje palonych posmaków. Kto był w Strzegomiu i pił mojego milda może potwierdzić, że posmaków palonych nie daje nawet 200g słodu czekoladowego wrzuconego na ostatnie 15 minut zacierania - a piwo było wyjątkowo lekkie (~9.5°Blg). Edytowane 4 Lutego 2013 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 4 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Dałem 70g przed podgrzaniem do 78 stopni, podgrzewałem 15 min., na razie kolor OK, ciekaw jestem jaki będzie po fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 właśnie skończyłem Altbier`a, słód barwiący Strzegom 30g poszedł na 10 min. 78°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S.Z.arak Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Używam wszystkich od razu razem z resztą słodów. witam, jest to stary post, ale chciałem się dowiedzieć ile używasz słodów palonych do piwa typu stout. Ja obecnie mam na burzliwej AMERICAN STOUT'a i dodałem 0,3 pszenicznego czekoladowego i 0,3 barwiącego od początku zacierania i 0,25 prażonego jęczmienia na 40min. (przerwa dekstrynująca). Dodam, że cały zasyp wynosi 5,55 kg, czyli ciemne słody stanowią jakieś 15 % zasypu. - pale ale 4,1kg - płatki jęczmienne 0,3 kg - płatki pszeniczne 0,3 kg - słód pszeniczny czekoladowy 0,3 kg - słód barwiący 0,3 kg - jęczmień prażony 0,25 kg jak Myślisz, jakiego efektu się mogę spodziewać?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Ostatnio jak robiłem użyłem 10%. Twoje 15% wygląda jeszcze dosyć sensownie. Dokładnego efektu nie przewidzę, na pewno będzie palone Przefermentuje to się przekonasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Próba jodowa i próba jodowa... ludzie, kto robi próbę jodową przy normalnym piwie zacieranym godzinę (albo i dłużej)!?!? Potem tylko są problemy i pytania - a mi próba nie wyszła, a u mnie wskaźnik zepsuty.... Tylko przy piwach z dużym udziałem dodatków niesłodowanych ma to sens. A 40g palonego słodu można dać kiedy się chce - niewyczuwalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Z tym czy niewyczuwalny można dyskutować. 60g palonego jęczmienia w Irish Red Ale daje wyraźny efekt nadający typowego charakteru temu piwu. A co do próby jodowej to 100% zgody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się