Skocz do zawartości

Drożdże

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka lat temu jedna z hurtowni posiadała całą gamę oferte Danstar. Ale to było kilka lat temu i za Chiny Ludowe nie pamiętam nazwy tej firmy. Kupiłem od nich 1kg suchych drożdży i rozdzielałem na kilkanaście osób.

Kilka lat temu jedna z hurtowni posiadała całą gamę oferte Danstar. Ale to było kilka lat temu i za Chiny Ludowe nie pamiętam nazwy tej firmy. Kupiłem od nich 1kg suchych drożdży i rozdzielałem na kilkanaście osób.

To była za pewne firma An.Ka - właśnie nie mogę się coś do nich dobić od jakiegoś czasu...

Kupowałam w AN.CE Danstary - opakowania 0,5 kg. Z perspektywy czasu i doświadczenia oceniam te drożdże jako dosyć słabe - tzn. słabo odfermentowujące, Windsory nadają dużo kwiatowych i owocowych posmaków, Nottinghamy bardziej czysty smak dają.

Zależy co mamy zamiar warzyć. Jeśli ktoś chce uwarzyć milda czy inne lekkie lekko chmielone piwa to bym jednak zdecydował się na Windsor`y. Lepiej podkreślają smaki słodowo-estrowe, a Notthinghamy i S-04 lepiej podkreślają nuty chmielowe. Wszystko zależy co chcemy osiągnąć.

... oceniam te drożdże jako dosyć słabe - tzn. słabo odfermentowujące, Windsory nadają dużo kwiatowych i owocowych posmaków

W dwojaki sposób można zrozumieć tego posta. Zrozumiałem jako słabe drożdże ,bo słabo odfermentowują i dają kwiatowo owocowe posmaki :D

suche danstar' date=' nigdy z nich nie korzystałem i nic o nich nie wiem, a są dostępne w Polsce.[/quote']

No właśnie poszukuję ich na potrzeby sklepowe. To ciekawy szczep i chciałbym mieć je w ofercie. Widziałeś gdzieś dostępne ?:D

To był An.ka http://www.anka.pl/ tyko nie wiem czy aktualne.

suche danstar' date=' nigdy z nich nie korzystałem i nic o nich nie wiem' date=' a są dostępne w Polsce.[/quote'']

No właśnie poszukuję ich na potrzeby sklepowe. To ciekawy szczep i chciałbym mieć je w ofercie. Widziałeś gdzieś dostępne ?:D

To był An.ka http://www.anka.pl/ tyko nie wiem czy aktualne.

Dzwoniłem dzisiaj, stacjonarny jest wyłączony, nr faxowy nikt nie odbiera. Raczej klapa :D