Qbarus Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Co sądzicie o czymś takim, wychodzi taniej niż komplet emalia + taboret. A plusem jest to, że można używać w bloku. Bał bym się butlę z gazem trzymać w kuchni. Jedyna obawa to mała pojemność. Wydaje mi się, że te 27 L to będzie tak prawie na styk. A tutaj link do aukcji http://allegro.pl/ga...2969377822.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 (edytowane) Wez pod uwagę że musisz modyfikacji w tym garnku poczynić żeby był zdatny do zacierania Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Edytowane 4 Lutego 2013 przez raczek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Typowy garnek "z lidla". Ja warzę w tym od początku i sobie chwalę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Pytanie, czy można w nim gotować. Bo jak będziesz chmielić? Niby jest tam napisane, że można ustawiać temperaturę, ale czy aż do temperatury wrzenia, tego nie widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbarus Opublikowano 4 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Wez pod uwagę że musisz modyfikacji w tym garnku poczynić żeby był zdatny do zacierania Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Jakie modyfikacje? Taki się nie nadaje? messer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Szukaj tematu "garnek z lidla" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbarus Opublikowano 4 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Rozumiem, że czujnik w tym nie jest dokładny. Dodatkowo doczytałem, że na chmielenie będę potrzebował jeszcze grzałkę. Ale i tak zestaw taki, wydaje się mieć więcej zalet. Będzie to moja pierwsza warka z zacieraniem. Kuchenkę gazową mam tak niefortunnie ułożoną, że garnek emaliowany raczej nie wchodzi w rachubę. Z czasem myślę, że wymiana elektroniki + ewentualny regulator temperatury wydawały by się dobrym rozwiązaniem. Czy taki garnek ma jakieś minusy, o których nie doczytałem ? Może coś oczywistego na co nie wpadłem sam. messer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Rozumiem, że czujnik w tym nie jest dokładny. Dodatkowo doczytałem, że na chmielenie będę potrzebował jeszcze grzałkę. Ale i tak zestaw taki, wydaje się mieć więcej zalet. Będzie to moja pierwsza warka z zacieraniem. Kuchenkę gazową mam tak niefortunnie ułożoną, że garnek emaliowany raczej nie wchodzi w rachubę. Z czasem myślę, że wymiana elektroniki + ewentualny regulator temperatury wydawały by się dobrym rozwiązaniem. Czy taki garnek ma jakieś minusy, o których nie doczytałem ? Może coś oczywistego na co nie wpadłem sam. wymiana kranika na jakiś bardziej porządny z zaworem kulowym to podstawa. Sam doświadczyłem przyjęcia na udo gorącej brzeczki tuż po chmieleniu przez ten plastikowy kranik. Oczywiście sterownik temp. plus odłączenie termostatu (podobno lubi wywalać korki). Ja osobiście stosuje taki garnek tylko do zacierania, do gotowania jednak emalia. A co do minusów to chyba max. zasyp to ok 7kg więcej raczej nie zmieścisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbarus Opublikowano 4 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Ten garnek nie ma kranika, więc wymiana odpada. Poza tym służy do pasteryzacji, więc teoretycznie powinien móc osiągać temperaturę 100 st. C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 (edytowane) Rozumiem, że czujnik w tym nie jest dokładny. tak jest - potrzebny będzie dokładny termometr Dodatkowo doczytałem, że na chmielenie będę potrzebował jeszcze grzałkę. masz na myśli gotowanie? w zależności od wielkości warki, ale ja gotuję i bez dodatkowej grzałki upewnij się jeszcze, czy te lekkie zarysowania nie są zbyt duże w środku.... Edytowane 4 Lutego 2013 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Ten garnek nie ma kranika, więc wymiana odpada. Poza tym służy do pasteryzacji, więc teoretycznie powinien móc osiągać temperaturę 100 st. C Kranik nie jest niezbędny, ja np. w ogóle z niego niekorzystałem. Te granki osiągają 100°C (po przesunięciu czujnika) ale mają zabezpieczenie przed przegrzewaniem stąd czasem grzałka i tak może się wyłączyć na chwilę - warto więc mieć grzałkę zanurzeniową na wszelki wypadek (grzałki takie kupisz w Rzeszowie np. na Dąbrowskiego w sklepie AGD), koszt niewielki (około ~30 zł za grzałkę 1400W). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Zamówiłem ten garnek. Cena nie powala więc ryzyko chyba niewielkie. Co do zabezpieczenia to do zacierania trzeba chyba je wyłączyć (zmostkować). Termostatowi to nie wierzę, ale sprawdzę jak to jest w rzeczywistości może jednak jest jakoś powtarzalny. Grzałka faktycznie trochę słaba więc może trzeba będzie się wspomagać jakąś dodatkową, ale to też wyjdzie "w praniu". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Sam doświadczyłem przyjęcia na udo gorącej brzeczki tuż po chmieleniu przez ten plastikowy kranik. Ale Ty pamiętliwy jesteś... Shooter proponował "znieczulenie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Sam doświadczyłem przyjęcia na udo gorącej brzeczki tuż po chmieleniu przez ten plastikowy kranik. Ale Ty pamiętliwy jesteś... Shooter proponował "znieczulenie". Chodzi o przestrogę a nie pamietliwosc. Brzeczka mająca ok 80st. Nie jest niczym przyjemnym. Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Rzeczony garnek doszedł do mnie ekspresowo. Wygląda na nie tknięty zębem czasu. Jedynie karton podniszczony. W wolnej chwili zrobię testowe gotowanie i zmierzę faktyczną moc grzałki. Faktyczny wymiar wew. to 34,5 cm średnicy i 29 cm głębokości czyli niby ma te 27l, ale tak po brzeg. termostat jest do 90 st. i ostatnia poz. to max. (nie wiadomo ile). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DulfLingren Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Też mam taki garnek,dorobiłem do niego kranik-było to mozolne i zbędne ale jest.Co do grzania tylko poniżej 90st C -tam jest zabezpieczenie w postaci triaka-zamontowałem dodatkowy przycisk na obudowie(zwykły włącznik natynkowy) i kablem obszedłem triaka,także jak chcę grzać samą wodę non stop włączam turbo-obejście triaka i grzeje non stop na maxa,trzeba jednak wyłączać to obejście jak się np grzeje słód z wodą .Dodam ,że samo odsunięcie triaka od grzałki u mnie nie skutkowało,triak nadal wyłączał co jakiś czas grzanie,czego efektem był fakt ,ż enie mogłem osiągnąć 100st C podczas chmielenia.Montuję termometr na drucie (taki okratowany w plastiku z BA)-i na jego podstawie prowadzę zacieranie -termostat w garnku jest zbyt mało dokładny i mierzy tylko temp przy dnie.Ten garnek jest barzdo uniwersalny i przydatny do wielu celów,mimo,że mój jest już bardzo zdezolowany,zewnętrznie-wewnątrz nie ma uszkodzeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 19 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Pytanie, czy można w nim gotować. Bo jak będziesz chmielić? Niby jest tam napisane, że można ustawiać temperaturę, ale czy aż do temperatury wrzenia, tego nie widzę. Wspomaga się dodatkową grzałką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się