Wesoly Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 W prośbę forumowiczów umieszczam zdjęcia i opis nowej warzelni. Podstawa warzelni jest kocioł zacierno-warzelny o pojemności 150l. Urządzenie ma wbudowaną wytwornice pary z grzałkami 9x2kW w 3 sekcjach po 6kW. Ciśnienie w płaszczu wynosi max 0,5Bara Zdjęcia kotła (jeszcze przed remontem): Aktualnie wszystko jest w budowie. Na kotle ugotowałem 2 warki, zacieranie przebiega szybko i sprawnie, a warzenie burzliwie. Koszty energii elektrycznej niższe niż przy grzaniu na taboretach gazowych. br.an.tr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Producent kotła miał (ma?) siedzibę przy ul.Wareckiej, to dobry znak Gdzie dorwałeś taki kocioł i za ile? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Czyli pobór mocy jest 18kW? Masz taką instalację w domu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 W domu ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 5 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Kocioł 2 lata temu kosztował 1200zł. Do wymiany było kilka grzałek i parę drobnych spraw do naprawy. Pobór prądu 18kW na pełnej mocy. Do intensywnego gotowania 130l wystarcza 6kW. W "domu" spokojnie mogę podpiąć 50-80kW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Kocioł 2 lata temu kosztował 1200zł. Identycznie wyglądający, tylko zasilany gazem, na złomie stał za 600 zł (czerwiec 2012). Zwinęli mi sprzed nosa. Do tej pory mnie telepie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 5 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Kocioł 2 lata temu kosztował 1200zł. Identycznie wyglądający, tylko zasilany gazem, na złomie stał za 600 zł (czerwiec 2012). Zwinęli mi sprzed nosa. Do tej pory mnie telepie Z wytwornica pary? Kocioł tego typu jest dość skomplikowany.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 (edytowane) Z wytwornica pary? Kocioł tego typu jest dość skomplikowany.... Palnik był pod kotłem. Nie miałem okazji wnikliwie się przyjrzeć, ale wydaje mi się, że tak. edit: prawdopodobnie był to kociołek tego typu Edytowane 5 Lutego 2013 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 6 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Dzisiaj na kotle ugotowałem Pilsa 1,2hl. Cały proces zajął 6h od momentu wejścia do pełnego klaru. Pierwszy raz zacierałem na wodzie z odwróconej osmozy (75% osmoza 25% kranówka) Na efekty będzie trzeba chwilę poczekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 15 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Powoli ruszają prace nad poskładaniem całości. W galerii nowe foty Wstępny schemat instalacji można obejrzeć tutaj: http://www.piwo.org/files/file/37-schemat-nowej-warzelni/ Zakupiony został i przetestowany filtr odrwóconej osmozy. Pierwsze efekty bardzo obiecujące. Są już rozbieralne zawory ze stali kwasoodpornej oraz pompa również nierdzewna. Kadź filtracyjna ma pojemność 150l, posiada izolację i zewnętrzny płaszcze z ALU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 31 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 We wtorek ugotowana została dziewicza warka na kompletnym sprzęcie. Wszystko poszło szybko i sprawnie. Nowa kadź filtracyjna wymaga jeszcze dopracowania mocowania sita filtracyjnego. Rozwiązanie filtracji z "łabędzią szyją" oraz wskaźnikiem ciśnienia na poziomi sita okazało się strzałem w dziesiątkę. Filtracja i wysładzanie szło bardzo sprawnie, brzeczka klarowna. Wysładzanie odbyło się z bojlera 80l. Niestety woda w termie nie osiągnęła wymaganej temperatury i konieczny był mały tuning Kolejne etapy w warzelni to mieszadło, sterowanie grzałkami na SSR-ach oraz automatyka do zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 We wtorek ugotowana została dziewicza warka na kompletnym sprzęcie. no w końcu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielson83 Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Czyli jednak Będziesz robił upgrade bojlera czy wcześniej grzał wodę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 31 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Czyli jednak Będziesz robił upgrade bojlera czy wcześniej grzał wodę? Bojler już po tuningu... Trzeba wcześniej załączyć tylko nie wiem czy się wyłączy... Ps. Fotki z warzenia w galerii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 niezłe. a jak masz zrobione pochłaniacz pary podczas chmielenia ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 1 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 W pokrywie kotła jest komin z regulacją, następnie para rurą elastyczną ALU odprowadzana jest w pobliże wentylatora okapu. Rozważam wstawienie skraplacza. Zrobię fotki podczas warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morzedzungli Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Jaki jest czas filtrowania ? na fotkach widzę że masz filtrator z oplotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 (edytowane) Jaki jest czas filtrowania ? na fotkach widzę że masz filtrator z oplotu. kto wesoły? jaki oplot, on ma FD, a co do czasu filtracji, to sam się musi wypowiedzieć. [edit] ja mam oplot i 100l idzie w jakieś 45' Edytowane 2 Grudnia 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 (edytowane) Tam jest coś ala oplot ale do filtrowania po chmieleniu Edytowane 2 Grudnia 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 3 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 Filtrowanie odbywa się na laserowo ciętym sicie Czas filtracji warki z 25-27kg słodu 1-2h w zależności od zasypu (ciemne idą znacznie dłużej) Więcej zdjęć z warzenia w mojej galerii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszemas Opublikowano 3 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 Przejrzałem Twoja galerię i trafiłem na zdjęcie z opisem: " Spływ filtratu odbywa się przez tzw. "łabędzią szyję". Rozwiązanie to zapobiega zbijaniu się warstwy filtracyjnej." Czy możesz objaśnić zjawisko? Dlaczego filtrat się nie zbija przy zastosowaniu łabędziej szyi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 3 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 Górny punkt łabędziej szyi powinien być na poziomie dna filtracyjnego. Rozwiązanie takie zapobiega powstawaniu podciśnienia przy filtracji, tym samym zasysu i zbijaniu warstwy filtracyjnej. Czym delikatniej i wolniej filtrujemy (oczywiście bez przesady) tym warstwa filtracyjna mniej się zbija. Jest to robione na wzór systemów filtracyjnych ze starych warzelni. Dodatkowym rozwiązaniem w warzelni jest płynowskaz, a raczej wskaźnik ciśnienia na poziomie dna filtracyjnego. Spływ filtratu należy tak regulować aby poziom cieczy był zawsze nad sitem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielson83 Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Nie będę zakładał nowego wątku, więc dopiszę tutaj bo kocioł prawie identyczny Zdjęcie można obejrzeć u mnie http://www.piwo.org/...y-waliszowski/ Dostęp do browaru niestety ograniczony tylko na weekendy i to nie wszystkie, a że pić się chce trzeba było delikatnie zwiększyć wybicie Wiadomo że każdy chwali swoje, ale jeśli ktoś ma możliwość/i to szczerze polecam, grzeje świetnie jak na taką ilość brzeczki, spadku temperatury podczas zacierania praktycznie brak, gotowanie brzeczki też nie sprawia trudności, chłodzenie poprzez wymiennik- podane pompą Grundfos z nierdzewnym korpusem. Pozdrawiam D. leech 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się