waz Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Wysłodzinowe Śliwkowe Gotowanie 80' Iunga 30g - 60' lomik 25g - 15' lomik 25g - 5' Śliwka wędzona 250g - 15' I jak Ci smakuje grudniowe śliwkowe wysłodzinkowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) Ale cholera zmieniać pogody jeszcze nie umiem ... w sklepach piwowarskich, obok drożdży i śrutowani, powinni do zestawów lagerowych mieć opcję "trzy tygodnie zimy" I jak Ci smakuje grudniowe śliwkowe wysłodzinkowe? no jeszcze nie smakuje..... bo nie próbowałem dzisiaj otworzę buteleczkę i dam znać Edytowane 12 Lutego 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Objeździłem wczoraj kilka sklepów, w których wcześniej kupowałem kaszę kukurydzianą i okazało się, że wszędzie "wyszła" także dzisiaj do piwa idzie polenta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 W Stokrotce zawsze jest i to taka fajnie beztłuszczowa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 tylko nijak mi do niej po drodze, zwykle kupowałem w którymś piotrze i pawle, ale tym razem nie było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) http://www.delikates...m=5902172000077 No i na dole Pasażu Grunwaldzkiego w społemie pewnie. Edytowane 12 Lutego 2014 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 o widzisz, o tym nie pomyślałem, następnym razem mam alternatywę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Mam kaszkę w domu, mogę Ci podrzucić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 za późno, mąka już w garze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 ogólnie, dzisiaj od samego początku coś mi nie idzie Nie było kaszy, musiałem wziąć mąkę, zalało mi termometr (miałem na szczęście zapasowy), skończyły się pasku pH (musiałem skorzystać z kalkulatora), zapomniałem cylindra miarowego (trzeba przeliczyć z gęstości masę kwasu mlekowego), ale na szczęście jakoś sobie radzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 O biedny Ty.... piwa się napij Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 się napiję jak skończę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) - zazwyczaj zaczynam pod koniec filtracji kiedy nic złego już wydarzyć się nie może (p.s. sprawdzić czy jest gaz w butli ) Edytowane 12 Lutego 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 tylko, że jak jeszcze muszę dojechać do domu, bo warzę u znajomych w garażu dla tego dopiero jak skończę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 A to łącze się w bólu. Nie ma to smaczny kufel piwa w oparach zacieru i chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 no niestety jeszcze tak nie mogę, ale w planach jest usunięcie tej niedogodności w związku brakiem cierpliwości do mojego termometru z biotermu do najbliższej listy zakupów dołączam takie cacko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Też go kiedyś rozważałem ale trochę zniechęciła mnie ta dokładności od 70°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 a myślisz że inna tania chinszczyzna będzie dokładniejsza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) Od termometra za ponad 100 zł oczekuje więcej niż od tego za kilkanaście. Edytowane 12 Lutego 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) zniechęciła mnie ta dokładności od 70°C. Od termometra za ponad 100 zł oczekuje więcej niż od tego za kilkanaście. Dokładność to mały problem, spokojnie mogę go sobie wzorcować. A tego co mi jest potrzebne, to całkowita wodoodporności oraz oraz nie brak wrażliwości na temperaturę zewnętrzną. Ten ponoć ma obie te cechy. jeżeli ktoś ma jakąś alternatywę spełniającą moje wymagania to proszę o informację Edytowane 12 Lutego 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Jeśli dedykowany do piwowarstwa to ikejowy wrzucić w rurkę termokurczliwą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 też przerabiałem, było dobrze prze 3-4 warki, później to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 13 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 I jak Ci smakuje grudniowe śliwkowe wysłodzinkowe? Śliwkowe jest po pierwszych testach. Piwo ledwo się nagazowało, ale piana utrzymuje się fajnie. W smaku dość wytrawne i wodniste (OG=11, FG=1,2) także ciała w nim brak, czuć lekki kompot z suszu,a goryczka trochę za bardzo się wybija. W aromacie wyczuwalny chmiel oraz wędzoność oraz śliweczki, niestety aromaty są na średnim poziomie. Poprzednia Śliweczka była lepsza, bardziej wyczuwalna. Przypuszczam, że to sprawka drożdży, poprzednie zawsze robiłem na górniakach i było dobrze, a teraz mnie podkusiło i zrobiłem inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Wezmę te wnioski pod uwagę w najbliższym czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 19 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Warka #76 po 5 dniach klarowania karukiem poszła do butelek przy FG=2blg. Młode piwo normalnie urywa dupę, wędzonka pierwsza klasa, kolega Bączek dał radę z wędzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się