leszcz007 Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 (edytowane) !! SPIS TREŚCI !! Nadszedł czas, żeby spełnić swoje „noworoczne postanowienie”, czyli zacząć prowadzić wątek z własnymi zapiskami. Nie będę wracał do poprzednich warek, zacznę zapiski od tego roku. Z racji warzenia w różnych miejscach garaż/kuchnia moje warki mają różne objętości. Garaż: wybicie 50-100l Gar zacierno-warzelno-filtracyjny 100l Garnek 50l (głównie do wody) grzanie gazem (p-b) Kuchnia: wybicie <25l Kociołek a’la lidl 27l Będzie trochę eksperymentów stylowych i bezstylowych, wszak browar to nie apteka 04.01.2013 Warka #53 „Koncerniak” lager (Dortmunder export) Zaspy: Słód (N/N) – 9kg Caramel pils (Bestmalz) – 2,2kg Monachijski (Bestmalz) – 2,2kg Pszenica niesłodowana – 1kg Kasza kukurydziana – 1kg Sybilla 120g Hallertau Tradition 100g Lubelski 100g Kleikowanie: 60-70C-30’ 100C-10’ Zacieranie: 45l wody 54C - wsyp 52C-15’ kleik ustalanie pH -5.4-5.5 60-64C – 30’ dekokt (1/3) ->72C-10’ ->100C-10’ Powrót dekoktu 72C-15’ 78C-10’ Wysładzanie do 100l (3 pełne fermentatory) Gotowanie: 80’ Sybilla 120g -60’ Hallertau Tradition 100g -15’ Lubelski 100g – 0’ Wyszło 82l 12-13blg (areometr jest mało dokładny) 4 fermentatory zadane: - 2042 Danish Lager - 2042 Danish Lager - 2206 Bavarian Lager - Danstar Nottingham Obecnie warka #53 zlana na cichą i stoi w 6C [edit] 13.04.2013 Warka bardzo udana, ale w stylu się nie mieści za dużo chmielu na goryczkę spowodowało, że zaczyna ona dominować. Piwo na 2042 jest bardziej zbalansowane niż to na 2206. Bavariany spowodowały słabszey aromat chmielu, przez co goryczka jeszcze bardziej się wybija. Zasyp kukurydziany dał lekką słodkość na końcu. Edytowane 10 Grudnia 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 5 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 (edytowane) Obecnie sporo jest tanich i całkiem dobrej jakości cytrusów, także nie mogłem sobie odmówić Wit’a. Dodatkowo warki kuchenne warzą się same i mogę w tym czasie robić inne rzeczy. 23.01.2013 Warka #54 Witbier zimowy (AK kwiatowy) Zaspy: Słód (N/N) – 2,5kg Pszenica niesłodowana – 2,2kg Owies niesłodowany– 0,3kg Citra 30g Kolendra 15g Skórka z 5 pomarańczy (ok. 100g) Skórka z 1 cytryny Kleikowanie: 60C-40’ 100C-10’ Zacieranie: 10l wody 44C – wsyp kleik 52C-15’ 60-64C – 60’ 72C-30’ 78C-10’ Wysładzanie do 33l Gotowanie: 60’ Citra 10g-60’ Citra 10g-30’ Citra 10g-10’ Kolendra 15g-15’ Skórka z pomarańczy 50g -15’ Skórka z pomarańczy 50g -5’ Skórka z cytryny -5’ Wyszło 25l 12blg Zadane - 3463 Forbidden Fruit Uwaga na ten szczep, bardzo szybko i gwałtownie zaczynają fermentację ,6h po zadaniu piany było na 5cm. Po 24h drożdże zaczęły opuszczać miejsce pracy, a w całym pomieszczeniu śmierdziało zgniłymi pomarańczami. Obecnie piękny zapach cytrusów. zeszło poniżej 2blg, będę butelkował lada dzień [edit] 13.04.2013 Ciekawe piwo wyszło, chociaż bywały lepsze wity. Piwo całkowicie się wyklarowało, w aromacie dominuje Citra, a później cytrusy, Kolendry prawie nie czuć Dodatkowo tegoroczna Citra ma zabójcze ilości geraniolu, przez co piwo pachnie pelargonią/geranium i dostało kryptonim "kwiatowe". Nie ma to jak eksperymenty z amerykańskimi chmielami. Edytowane 13 Kwietnia 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 (edytowane) no w końcu i zmień Bestmaltz na Bestmalz Edytowane 5 Lutego 2013 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 5 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Dzięki za uwagę - już zmienione. jak się zluzuje na drodze, to podjadę do Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 6 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 (edytowane) Z racji nie wykorzystanego urlopu jutro czas na kolejna warkę Tym razem mały eksperyment, 3 piwa z jednego zasypu. Warka #55 koziołkowy mix: Brzeczka przednia - Doppelbock, Wysładzanie - Bock, Cienkusz – „Bock” śliwkowy Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) – 12kg Monachijski I (Strzegom) – 7kg Aromatic (Bestmalz) – 5kg Pszenica niesłodowana -1kg Karmel 300 (Strzegom) – 0,5kg Karmel 150 (Strzegom) – 0,3kg Iunga – 100g Perle – 90g Hallertau Tradition - 120g Lubelski – 30g Śliwka Wędzona - 250g Zacieranie: 75l wody 54C-wsyp 50-52C-15’ ustalenie pH - 5,6 60-64C-45’ Dekokt ->72C-10’ ->100C-10’ Powrót dekoktu 72C-30’ Dekokt ->72C->100C ->100C-10’ Powrót dekoktu 78C-10’ Wysładzanie do 135l (4 pełne fermentatory) Gotowanie 80’ Doppelbock: 21l 20blg Iunga 30g-60’ Hallertau Tradition 30g-15’ Bock: 60l 17blg Iunga 70g-60’ Perle 60g-30’ Hallertau Tradition 60g-15’ Hallertau Tradition 30g-5’ „Bock“ Śliwkowy: 20l 14blg Perle 30g-60’ Lubelski 30g-15’ Śliwka wędzona 250g-15’ Zadane: Doppelbock - WLP833 German Bock Bock - WLP833 German Bock - Wyeast 2206 Bavarian Lager - Wyeast 2206 Bavarian Lager "Bock" Śliwkowy - Danstar Nottingham Edytowane 7 Lutego 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Alleluja. W sumie mi ten wątek psu na budę, i tak wiem co warzysz i kiedy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 6 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 A co chcesz nie wiedzieć? Więcej informacji nie uzyskasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Chyba, że sam dorzucę Ci "sekretny składnik" do warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 (edytowane) No i warka #55 uwarzona. Połowa warki #53 trafiła do kegów, jutro reszta pójdzie do butelek Edytowane 7 Lutego 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 8 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 To ostatnie to raczej 3 oddzielne warki :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 11 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 To ostatnie to raczej 3 oddzielne warki :-) a cholera wie jak to liczyć, jak bym tak liczył to miał bym chyba kilka więcej warek na koncie, bo od pewnego czasu co drugą warkę tak robię. a teraz trochę informacji z browaru warka #53 rozlana do końca warka #54 rozlana wczoraj do butelek. 3463 Forbidden Fruit to jakieś potwory, zjadły do 1blg warka #55 Bock i Doppelbock ładnie fermentują przy 10C "Bock" śliwkowy chyba zakończył burzliwą - niesamowite co robi świeża gęstwa Nottingham'ów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 14 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 (edytowane) Wraz z rodzącym się w bólach artykułem, "narodziła" się warka pszenicznego. Długie przerwy bez nadzoru pozwoliły na jednoczesne pisanie i zacieranie 13.02.2013 Warka #56 Szybka pszenica Zaspy: pszeniczny (Strzegom) – 2,5kg Pilzneński (Bestmalz)– 1,7kg Caramel Pils (Bestmalz)– 0,3kg Lubelski 50g Zacieranie: 17l wody 48C – wsyp 44-45C-90’ (gar owinięty kocem) 63-67C – 60’ 72C-15’ 78C-10’ Wysładzanie do 35l Gotowanie: 70’ Lubelski 30g – FWH Lubelski 20g – 10’ Wyszło 26l 12blg Zadane - 3638 Bavarian Wheat (planowana fermentacja w 24C) [edit] drożdże ruszyły po 6h od zadania, niestety temperatura jaką udało mi się osiągnąć to 22C, także bananów pewnie będzie mało, ale z wiadra unosi się ładny owocowy zapaszek. [edit 02.05.2013] trochę sprostowania co do goździków SĄ objawiły się tak po 3-4 tygodniach od butelkowania, jak aromat bananowy lekko się schował. Bardzo udana warka, koniecznie do powtórzenia. Edytowane 2 Maja 2013 przez leszcz007 gradagala 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 (edytowane) Warka #55 nadal stoi na cichej. Warka #56 trafiła do butelek, zeszła do trochę ponad 2blg i pięknie daje bananami. Musiałem trochę przedobrzyć z temperaturą fermentacji, bo czuć troszkę gumą balonową. Mitycznego goździka brak, mimo 90' przerwy ferulikowej. Edytowane 2 Maja 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 8 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 (edytowane) Dziś śliwkowy „Bock” z Warki #55 poszedł w butelki. Zszedł tylko do 4blg. Dzisiaj coś ciemnego z dodatkiem chili, zobaczymy co z tego wyjdzie. Plan jest taki: 08.03.2013 Warka #57 Chilli Stout Zaspy: Pilzneński (Bestmalz) – 3,9kg Monachijski (Bestmalz) – 0,5kg Karmel 150 (Strzegom) – 0,3kg Caramel Pils (Bestmalz) – 0,2kg Pszeniczny (Strzegom) – 0,2kg Smoke Malt (Bestmalz) – 0,2kg Pszenica prażona (Strzegom) – 0,2kg Barwiący (Strzegom) – 0,2kg Nugget – 30g Pilgrim – 30g Chili Chipotle – 6szt (26g) Chili Pasilla – 2szt (15g) Pieprz Guinea – 2,5g Zacieranie: 19l wody 54C-wsyp (bez palonych) 50-52 – 15’ 65-69C – 45’ (po 40' negatywna próba jodowa) 72C-10’ (dodanie słodów palonych) 78C-10’ Wysładzanie do 33l Gotowanie: 70’ Nugget 30g - 60’ Pilgrim 30g - 10’ Pieprz Guinea – 15’ Chili Chipotle – 15’ Chili Pasilla – 15’ Wyszło: 23l 15,2blg Zadane: -wlp 022 Essex Ale (planowana fermentacja w 22C) Wydajność wyszła raczej kiepska, dodatkowo coś źle przeliczyłem wodę do wysładzania i zostało mi ponad 5L cienkusza 7,5blg. Moje niepowodzenia zwalam na amap'a, który przyszedł w trakcie wysładzania i mnie zagadywał No trudno warzy się dalej. Edytowane 8 Marca 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 No i warka #57 poszła do butelek, odfermentowała do 3,8blg. Pierwsza próba dość ciekawa, piwo wyszło dość wytrawne, czekoladowe i mocno pikantne. Jednym słowem "pali rurę", mam nadzieję, że się jeszcze ułoży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Uważaj bo papryczki podobną pieką dwa razy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Tak, tego się właśnie obawiam Zastanawiam się tylko co dało większą pikantność Chili czy Pieprz Guinea. Moja Żona porównała to piwo do czekolady z chili, która jakiś czas temu jedliśmy, ale ona była zdecydowanie mniej pikantna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Dałeś w porównaniu do mnie strasznie dużo Chipotle - to raz. Dwa: pozbyłeś się nasionek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 (edytowane) Papryczki poszły w całości, bez krojenia czy pozbywania się nasion, a ilość dobierałem na podstawie kilku przepisów z zagranicznych forów. Wychodzi, że papryka papryczce nierówna, na przykład Pasilla jest dość łagodna, za to ma piękny aromat suszonej śliwki i czekolady za to chipotle bardzo ostra i wędzona. Edytowane 20 Marca 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Trzeba było bazować na naszych smakach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 a kto u nas to robił? chyba, że chodzi ci o naszą kuchenną degustację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 21 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 Dokładnie tak. Chipotle prawie nie daje smaku, ale strasznie dodaje ostrości. Poza tym nie obrobiłeś papryczek, a nasionka też swoje dają - mówiłem Ci, że trzeba je oczyścić Tak zresztą zrobili w Left Hand Brewery - ja się właśnie tym sugerowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 21 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 (edytowane) Zobaczymy jak się ułoży Plan na jutro : Kolejna wariacja stoutowa tym razem stout wiśniowy. Sezon na wiśnie jeszcze daleko, ale ostały mi się jeszcze dwa litrowe słoiki wiśni w syropie. Ostanie wiśnie z zeszłego sezonu zasypałem cukrem, a po kilku miesiącach zawekowałem, teraz czas je wykorzystać. 22.03.2013 Warka #58 Dark Cherry Stout Zaspy: Pilzneński (Bestmalz) – 3kg Monachijski (Bestmalz) – 1kg Karmel 150 (Strzegom) – 0,4kg Karmel 600 (Strzegom) – 0,4kg Płatki owsiane – 0,6kg Barwiący (Strzegom) – 0,25kg Nugget – 40g Pilgrim – 30g Wiśnie – 2 litrowe słoiki Zacieranie: 17l wody 54C-wsyp 50-52 – 15’ kleik 65-69C – 60’ 72C-30’ Barwiący 78C-10’ Wysładzanie do 33l Gotowanie: 70’ Nugget 40g - 60’ Pilgrim 30g - 10’ Wiśnie – 15’ Wyszło: 25l 15,6blg Zadane: -wlp 022 Essex Ale niestety nie udało mi się odzyskać wiśni po gotowaniu i fermentacja odbędzie się już bez dodatków. Edytowane 23 Marca 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 21 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 Wiśnie – 2 litrowe słoiki otwierasz wcześniej na aromat czy wrzucasz w całości na smak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 21 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 lecą całe z zakrętkami jak zwykle się czepiasz. a tak poważnie, to chce je (wiśnie, nie słoiki) wrzucić na 15 min gotowania, fajnie by było zostawić je także podczas fermentacji, ale nie wiem jak je odzyskać z osadów. mariuszt 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się