Krzyko Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 Będę robił chłodnicę z rurki miedzianej o średnicy 6 mm. Trochę cienka, ale ma tę niezaprzeczalną zaletę, że dostałem ją w prezencie od kolegi . Przewiduję, że po zwinięciu będzie trochę wiotka, więc żeby ją wzmocnić wymyśliłem rusztowanie wykonane z metalowego profilu na narożniki (takiego jak na zdjęciach). Przełożę sobie kolejne zwoje przez fabryczne otwory i w ten sposób powstanie pionowe wzmocnienie. Jednak nie wiem co to za metal i czy nie ma przeciwskazań zdrowotnych czy smakowych do zanurzenia tego w gorącej brzeczce. Jaka jest Wasza opinia na ten temat? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 (edited) To aluminium. Teoretycznie nie wskazane do kontaktu z żywnością. Jednak nie przejmowałbym się tym za bardzo. Gdyby było tak szkodliwe, to kto produkowałby folie aluminiowe do pieczenia? Zresztą nawet gdyby, to tak mała powierzchnia przy tak krótkim kontakcie z piwem, krzywdy zrobić nie może. To jednak nie jest środowisko kwaśne (cytryna, kiszonki), więc ja osobiście nie bałbym się go wykorzystać. Edited February 5, 2013 by Jacenty Link to comment Share on other sites More sharing options...
eslord Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 To ocynk w najlepszym wypadku aluminium Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 Zwiąż chłodnicę miedzianym drutem, jak chcesz mieć sztywną konstrukcję, mam tak już ponad 3 lata i jest ok. panszpik 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 Zwiąż chłodnicę miedzianym drutem, jak chcesz mieć sztywną konstrukcję, mam tak już ponad 3 lata i jest ok. Mam zrobione dokładnie tak samo, czyli powiązane drutem miedzianym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyko Posted February 5, 2013 Author Share Posted February 5, 2013 Pomysł z miedzianym drutem przyszedł mi do głowy pierwszy, ale że go nie mam, a profil pod ręką leży, więc tak byłoby mi wygodniej. Będę chyba musiał rozejrzeć się za drutem, bo jednak brzeczka ma z lekka odczyn kwaśny. No a jeżeli to jest ocynk to już w ogóle nie wiem czy to dobry pomysł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lusterko87 Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 Idź do piwnicy poszukaj jakiegoś solidnego kabla, weź nożyk i sobie "okoruj" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 włóż do kreta jak wyjmiesz to ocynk jak nie to alu można też polutować cyną bezołowiową Jacenty,folia aluminiowa ,a garnki ?moja ŚP babka innych nie używała i 98 lat żyła ,no chyba że jak by miał nierdzewki to by może 110 dożyła Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyko Posted February 5, 2013 Author Share Posted February 5, 2013 Idź do piwnicy poszukaj jakiegoś solidnego kabla, weź nożyk i sobie "okoruj" Ha, ha, ha, wizytę w piwnicy już zaliczyłem . Kabli od groma, ale wszystkie miękkie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lusterko87 Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 (edited) Grunt by był jednolity( nie taki z wielu małych) tylko porządny żyłowy taki fi 1 mm. Jak nie piwnica to sklep elektryczny Edited February 5, 2013 by Lusterko87 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcpol1 Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 Jeśli to fi 6mm jest zewnętrzne to trochę mała średnica będzie. Wydajność wymiany ciepła też nie będzie jakaś porażająca. No chyba że masz tego kilkadziesiąt metrów Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 (edited) Jeśli to fi 6mm jest zewnętrzne to trochę mała średnica będzie. Wydajność wymiany ciepła też nie będzie jakaś porażająca. No chyba że masz tego kilkadziesiąt metrów chyba nie będzie aż tak źle? fi 6 stanowi 60% fi 8, którego tutaj używają, a jeżeli chodzi o usztywnienie, to gdzieś widziałem fotkę z trzema albo czterema drutami z miedzi, tak pewnie z 1,00mm2, przylutowanymi do spirali (jako usztywnienie w pionie) Edited February 5, 2013 by korzen16 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kalinosiu Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 A może tak, paski z blachy miedzianej i poskręcane śrubkami mosiężnymi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyko Posted February 5, 2013 Author Share Posted February 5, 2013 Jeśli to fi 6mm jest zewnętrzne to trochę mała średnica będzie. Wydajność wymiany ciepła też nie będzie jakaś porażająca. No chyba że masz tego kilkadziesiąt metrów Oj tam, oj tam! A tak poważnie, to nie wiem jak to w praktyce będzie. Z jednej strony im mniejszy przekrój, tym większa powierzchnia wymiany ciepła. Z drugiej im mniejszy przekrój, tym słabszy przepływ wody. Nie wiem który czynnik ma większe znaczenie. Poza tym rzeczywiście trochę tej rurki mam, więc wymyśliłem sobie, że jak wystarczy mi materiału to zrobię mniejszą chłodnicę, którą umieszczę w kąpieli lodowej, a dopiero za nią właściwą chłodnicę do chłodzenia brzeczki. Sam jestem ciekaw jak to zda egzamin. Jak już przetestuję układ, to zdam raport Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 A może tak, paski z blachy miedzianej i poskręcane śrubkami mosiężnymi. też fajne Link to comment Share on other sites More sharing options...
leech Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 Jeśli to fi 6mm jest zewnętrzne to trochę mała średnica będzie. Wydajność wymiany ciepła też nie będzie jakaś porażająca. No chyba że masz tego kilkadziesiąt metrów Mam chłodnicę 6mm 10m, szału nie ma, chłodzi do 30C w ok. 30 minut, do 20C w 1h. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyko Posted February 5, 2013 Author Share Posted February 5, 2013 Godzina? Faktycznie nie najlepiej. A co sądzisz o pomyśle z kąpielą lodową, o którym pisałem wyżej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 chłodzi do 30C w ok. 30 minut, do 20C w 1h. typową 20l warkę czy większe? Link to comment Share on other sites More sharing options...
leech Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 chłodzi do 30C w ok. 30 minut, do 20C w 1h. typową 20l warkę czy większe? 27l Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 (edited) 27l uważam to za wynik przyzwoity, u mnie wynik będzie pewnie lepszy bo górska woda z potoku zimna jest:) Edited February 5, 2013 by korzen16 Link to comment Share on other sites More sharing options...
BeerGrill Posted February 6, 2013 Share Posted February 6, 2013 Godzina? Faktycznie nie najlepiej. A co sądzisz o pomyśle z kąpielą lodową, o którym pisałem wyżej? Swego czasu zmajstrowałem takie cuś - rurka zamknięta w butelce z zamrożoną wodą. Użyłem w sumie dwa razy tylko - w lecie. Myślę że coś pomagało, bo woda wtedy w bloku na 10 p. niezbyt zimna jest. Teraz nie używałem bo lód z kranu leciał, ale myślę że do tego wrócę jeszcze. leech 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
depesz Posted February 6, 2013 Share Posted February 6, 2013 Jak Ty tam wsadziłeś tą spiralę ?!? ;-)) Link to comment Share on other sites More sharing options...
BeerGrill Posted February 6, 2013 Share Posted February 6, 2013 'Fkęciłem' Ważne, żeby te końce co wystają, nie były za długie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Usiu Posted February 6, 2013 Share Posted February 6, 2013 O kurde niezły patent Link to comment Share on other sites More sharing options...
Exar_Kun Posted February 6, 2013 Share Posted February 6, 2013 (edited) Będę robił chłodnicę z rurki miedzianej o średnicy 6 mm. Trochę cienka, ale ma tę niezaprzeczalną zaletę, że dostałem ją w prezencie od kolegi . Przewiduję, że po zwinięciu będzie trochę wiotka, więc żeby ją wzmocnić wymyśliłem rusztowanie wykonane z metalowego profilu na narożniki (takiego jak na zdjęciach). Przełożę sobie kolejne zwoje przez fabryczne otwory i w ten sposób powstanie pionowe wzmocnienie. Jednak nie wiem co to za metal i czy nie ma przeciwskazań zdrowotnych czy smakowych do zanurzenia tego w gorącej brzeczce. Jaka jest Wasza opinia na ten temat? W sklepach ze śrubkami itp. są dziurkowane taśmy montażowe z nierdzewki. Moją chłodnicę usztywniłem właśnie czymś takim (kupiłem w castoramie - nie pamiętam dokładnej ceny, ale nie był to jakiś wielki wydatek) i skręciłem nierdzewnymi śrubkami. Jak chcesz, to wkleję jakieś foto. Edited February 6, 2013 by Exar_Kun Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now