Mscigniew Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Witam Warka któraś nasta. Zostało mi troszkę słodów, kiedyś miałem jakiś plan, ale zapomniałem i wymyśliłem coś innego. 5kg pilzeńskiego 0,25kg Special B 0,25kg CaraAmber 0,25kg Czekoladowy Drożdże suche S-05 Marynka 20g w 5 minucie Lubelski 25g 10min przed końcem Zacieranie: 62st 30` 70st 30` próba i w góre w tej chwili na burzliwej BLG z 12 do 4 w smaku bardzo ciekawe wyraźne nuty czekoladowo - kawowe. co o tym myślicie ? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 12Blg na Milda to trochę dużo. Chyba, że chcesz uzyskać coś historycznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 dokładnie mild powinien mieć jakieś 9-10blg, a słód czekoladowy dałbym na ostanie 5-10min zacierania, żeby nie dał za dużo palonych smaków, albo użyłbym słodu brown. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mscigniew Opublikowano 5 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Tak jest czekoladowy na sam koniec, zobaczymy co ztego wyjdzie bo narazie zapowiada się ciekawie być może zrobie to jeszcze raz stosując się oczywiście do rad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 (edytowane) Ja bym wyrzucił Lubelski, zmienił drożdże na angielskie np. S-04 i zmniejszył ekstrakt. Zmniejszył bym też ilość czekoladowego, chyba że dajesz tylko na chwilę. edit: i zacieranie raczej na mniej wytrawnie. Edytowane 5 Lutego 2013 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Ja bym proponował prosty zasyp Pale Ale Crystal Czekoladowy. I bym celował w okolice 10Blg. Drożdże pełne charakteru by się przydały do tego piwa. I nie ma co kombinować z czasami dodawania słodów czekoladowych! Trzeba je dodać na cały czas zacierania. To nie jest słód black (barwiący) ani palony jęczmień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 dokładnie mild powinien mieć jakieś 9-10blg, a słód czekoladowy dałbym na ostanie 5-10min zacierania, żeby nie dał za dużo palonych smaków, albo użyłbym słodu brown. szybkie pytanko: słód brown to taki w okolicach 150-180EBC czy coś dodatkowego musi go charakteryzować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 (edytowane) dokładnie mild powinien mieć jakieś 9-10blg, a słód czekoladowy dałbym na ostanie 5-10min zacierania, żeby nie dał za dużo palonych smaków, albo użyłbym słodu brown. szybkie pytanko: słód brown to taki w okolicach 150-180EBC czy coś dodatkowego musi go charakteryzować? . z tego co wiem, to brown ma tak 150-200EBC i nie jest karmelizowany, tylko suszony w wyższej temperaturze. Bo są też karmele w tym zakresie EBC. Edytowane 6 Lutego 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 (edytowane) z tego co wiem, to brown ma tak 150-200EBC i nie jest karmelizowany, tylko suszony w wyższej temperaturze. Bo są też karmele w tym zakresie EBC. poleciłbyś jakiś konkretny dostępny na polskim rynku? czy trzeba mieć piekarnik? Edytowane 6 Lutego 2013 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 z tego co wiem, to brown ma tak 150-200EBC i nie jest karmelizowany, tylko suszony w wyższej temperaturze. Bo są też karmele w tym zakresie EBC. poleciłbyś jakiś konkretny dostępny na polskim rynku? czy trzeba mieć piekarnik? http://twojbrowar.pl...as-fawcett.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 http://twojbrowar.pl...as-fawcett.html dzięki - tutaj jeszcze nie zaglądałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Do milda dałbym minimalnie słodu brown, tylko tyle, żeby zaznaczyć. Jak dasz pół kilo to wyjdzie porter. Względnie nawet bez tego, samego karmelowego pół kilo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 12 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Do milda dałbym minimalnie słodu brown, tylko tyle, żeby zaznaczyć. Jak dasz pół kilo to wyjdzie porter. Względnie nawet bez tego, samego karmelowego pół kilo. http://www.homebrewtalk.com/f12/bells-best-brown-clone-recipe-yeast-159481/ coś takiego planuję ale ciężko powiedzieć co z tego wyjdzie - bardziej celuję w american brown ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się