Mscigniew Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 Witam Warka któraś nasta. Zostało mi troszkę słodów, kiedyś miałem jakiś plan, ale zapomniałem i wymyśliłem coś innego. 5kg pilzeńskiego 0,25kg Special B 0,25kg CaraAmber 0,25kg Czekoladowy Drożdże suche S-05 Marynka 20g w 5 minucie Lubelski 25g 10min przed końcem Zacieranie: 62st 30` 70st 30` próba i w góre w tej chwili na burzliwej BLG z 12 do 4 w smaku bardzo ciekawe wyraźne nuty czekoladowo - kawowe. co o tym myślicie ? pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 12Blg na Milda to trochę dużo. Chyba, że chcesz uzyskać coś historycznego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszcz007 Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 dokładnie mild powinien mieć jakieś 9-10blg, a słód czekoladowy dałbym na ostanie 5-10min zacierania, żeby nie dał za dużo palonych smaków, albo użyłbym słodu brown. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mscigniew Posted February 5, 2013 Author Share Posted February 5, 2013 Tak jest czekoladowy na sam koniec, zobaczymy co ztego wyjdzie bo narazie zapowiada się ciekawie być może zrobie to jeszcze raz stosując się oczywiście do rad. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 (edited) Ja bym wyrzucił Lubelski, zmienił drożdże na angielskie np. S-04 i zmniejszył ekstrakt. Zmniejszył bym też ilość czekoladowego, chyba że dajesz tylko na chwilę. edit: i zacieranie raczej na mniej wytrawnie. Edited February 5, 2013 by kantor Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 Ja bym proponował prosty zasyp Pale Ale Crystal Czekoladowy. I bym celował w okolice 10Blg. Drożdże pełne charakteru by się przydały do tego piwa. I nie ma co kombinować z czasami dodawania słodów czekoladowych! Trzeba je dodać na cały czas zacierania. To nie jest słód black (barwiący) ani palony jęczmień. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cml Posted February 6, 2013 Share Posted February 6, 2013 dokładnie mild powinien mieć jakieś 9-10blg, a słód czekoladowy dałbym na ostanie 5-10min zacierania, żeby nie dał za dużo palonych smaków, albo użyłbym słodu brown. szybkie pytanko: słód brown to taki w okolicach 150-180EBC czy coś dodatkowego musi go charakteryzować? Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszcz007 Posted February 6, 2013 Share Posted February 6, 2013 (edited) dokładnie mild powinien mieć jakieś 9-10blg, a słód czekoladowy dałbym na ostanie 5-10min zacierania, żeby nie dał za dużo palonych smaków, albo użyłbym słodu brown. szybkie pytanko: słód brown to taki w okolicach 150-180EBC czy coś dodatkowego musi go charakteryzować? . z tego co wiem, to brown ma tak 150-200EBC i nie jest karmelizowany, tylko suszony w wyższej temperaturze. Bo są też karmele w tym zakresie EBC. Edited February 6, 2013 by leszcz007 Link to comment Share on other sites More sharing options...
cml Posted February 6, 2013 Share Posted February 6, 2013 (edited) z tego co wiem, to brown ma tak 150-200EBC i nie jest karmelizowany, tylko suszony w wyższej temperaturze. Bo są też karmele w tym zakresie EBC. poleciłbyś jakiś konkretny dostępny na polskim rynku? czy trzeba mieć piekarnik? Edited February 6, 2013 by cml Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted February 6, 2013 Share Posted February 6, 2013 z tego co wiem, to brown ma tak 150-200EBC i nie jest karmelizowany, tylko suszony w wyższej temperaturze. Bo są też karmele w tym zakresie EBC. poleciłbyś jakiś konkretny dostępny na polskim rynku? czy trzeba mieć piekarnik? http://twojbrowar.pl...as-fawcett.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
cml Posted February 6, 2013 Share Posted February 6, 2013 http://twojbrowar.pl...as-fawcett.html dzięki - tutaj jeszcze nie zaglądałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted February 6, 2013 Share Posted February 6, 2013 Do milda dałbym minimalnie słodu brown, tylko tyle, żeby zaznaczyć. Jak dasz pół kilo to wyjdzie porter. Względnie nawet bez tego, samego karmelowego pół kilo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cml Posted February 12, 2013 Share Posted February 12, 2013 Do milda dałbym minimalnie słodu brown, tylko tyle, żeby zaznaczyć. Jak dasz pół kilo to wyjdzie porter. Względnie nawet bez tego, samego karmelowego pół kilo. http://www.homebrewtalk.com/f12/bells-best-brown-clone-recipe-yeast-159481/ coś takiego planuję ale ciężko powiedzieć co z tego wyjdzie - bardziej celuję w american brown ale Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now