mcpol1 Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 "Zwracam się z uprzejmą prośbą"... jako iż nie mam doświadczenia ani w konsumowaniu, ani w produkcji lekkiego piwka typu 10* chciałbym prosić wszystkich zorientowanych w temacie o jakąś recepturę na takowe piwko. Coś lekkiego ale w miarę pełnego w smaku. Z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Chodzi o jakiegoś lagera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 na wiki masz przykładowa recepturę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 6 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Przemek a coś z górniaków podchodzi pod 10? niestety nie mam stabilnej temp. na dolną fermentację. Min to 14/15°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Może: http://www.piwo.org/topic/8837-mild-brown-ale-co-o-tym-sadzicie-co-zmienic/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 (edytowane) Receptura jaką leszcz007 zapodał, będzie trochę ciała, 14-15°C to idealne pod S-05 lub Danstary, wyjdzie z tego, jasne, lekkie piwo hybrydowe. Edytowane 6 Lutego 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 hmmm, coś tam można zrobić, ale to nie będzie to samo. Można zrobić lekki California Common na Californian Lager. Albo spróbować zrobić 10tke Ale'ową na jakiś neutralnych drożdżach np: German Ale albo Notthingamach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 California (Wyeast) /San Francisco Lager (WLP) dobrze sobie radzą w 14st. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 6 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Sprawdziłem drożdże jakie posiadam. Us-05, w34/70, t-58, s-33. Słody podstawowe, troche karmelowych i ciemnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 6 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Czy te w 34/70 dadzą radę w klasycznej desitce przy 15°C?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 (edytowane) Rozumiem, że do W34/70 nie masz już warunków? z tego co masz to nadaje się US-05 albo dokupienie czegoś innego. Co do zasypu, to robiłem 10 z czegoś takiego Pils -8kg Monach - 0,6kg Caramelpils - 0,6kg Pszenica niesłodowana 0,4kg chmiele: Magnum Lubelski i perle [edit] zasyp na 60l 10blg Edytowane 6 Lutego 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 6 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 No to poleci chyba ten przepis tyle że na us-05. Raczej nie mogę nic dokupić bo nie mam gdzie i muszę bazować na tym co mam. Niestety temp. w piwnicy to ok 15°C. Chcę po prostu coś lekkiego do obiadku zrobić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyneq Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Jak chcesz coś lekkiego i jasnego do obiadku, przy tym w 15 stopniach zrób Koelsha na dedykowanych drożdżach (Weyst), albo w najgorszym razie na Nottinghamach albo S33. I najlepiej zrób go na 100% pilźnieńskiego (przychylam się do poglądów z niektórych książek że "tradycyjnie" tak właśnie się robi, dodatek pszenicy jest tylko wprowadzany dla piany). Im prostszy zasyp tym lepiej skupić się na reszcie, naprawdę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Rozumiem, że do W34/70 nie masz już warunków? z tego co masz to nadaje się US-05 albo dokupienie czegoś innego. Co do zasypu, to robiłem 10 z czegoś takiego Pils -8kg Monach - 0,6kg Caramelpils - 0,6kg Pszenica niesłodowana 0,4kg chmiele: Magnum Lubelski i perle [edit] zasyp na 60l 10blg Leszcz007 - nie mam Caramelpils i pszenicy niesłodowanej-czy mogę w zastępstwie dać Carahel lub czerwony ze strzegomia? A zamiast pszenicy słód pszeniczny?Napisz schemat chmielenia ,jaki stosowałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 6 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Kolsh nie bardzo mi podchodzi... ciężko było mi wypić ostatnią warkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Caramelpils możesz pominąć, albo dać tyle samo monachijskiego. Caramelpils jest bardzo jasny i daje trochę więcej słodowości, a nie nut karmelowych. Ale możesz poeksperymentować. Zamiast pszenicy niesłodowanej możesz dać płatki pszenne. Pszenicę używam do zwiększenia pienistości i dla tego, że mam jej dużo. Zacierani: 54C-wsyp 50-52C-15' 62-64C-10' 72C-40' 78C-10' gotowanie 80' Magnum 60g zaraz po włączeniu palnika Lubelski 20g-20' Perle 20g-20' Lubelski 30g-10' Perle 30g-10' fermentacja w 3 fermentatorach (Weast 2001, 2000 i 1007) najszybciej pijalne było na 1007 najlepsze na 2001, 2000 zeszył za głęboko i piwo było płytkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Dzięki-muszę zdobyć Perle,-Brewtarget pokazał mi IBU 44-fajnie chmielone pod jaki styl podchodzi Dziesiątka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 (edytowane) pod bohemian lager skąd jesteś (wypełnij profil), mi zostało jeszcze 0,4 kg perle w szyszce, jak coś mogę sypnąć. Ale wysyłka się nie opłaca, ze sklepu zawsze możesz zamówić więcej rzeczy przy jednej wysyłce. według BYO perle można podmienić na Northern Brewer. Osobiście powiem, że możesz dać jakikolwiek chmiel aromatyczny/dualny o czystym aromacie np: Sazz, Hellertauer Tradition, Sybilla, czy po prostu dać więcej Lubelskiego. Edytowane 6 Lutego 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 W Brewtargecie mam Bohemian Pilsener chyba to samo,tylko gęstość początkowa jest między 11-13,8 ale co tam Dzięki za perle-jakbym miał bliżej ,to bym chętnie podjechał ,i tak niedługo będę coś zamawiał w którymś sklepie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Tak miało być bohemian pilsener, mój błąd. Niby od 11blg ale to w/g BJCP i jakoś bracia Czesi się tym nie przejmują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 (edytowane) No i zrobiłem tą "ejlową" 10-kę Na stanie miałem T58 WB06 brewfermtop i S04- użyłem S04 po tygodniu burzliwej zlałem na cichą przy Blg 2,0 po tygodniu cichej Blg bez zmian-zawsze trzymałem na cichej dwa tygodnie,bywało dłużej,ale skoro od tygodnia Blg jest bez zmian,to chyba mogę to piwko zabutelkować,niżej chyba nie zejdzie? Na ile nagazować? 2,5v będzie ok? Edytowane 1 Marca 2013 przez marbelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 A musi być jasne? http://www.piwo.org/topic/3398-mild-luna/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Może mi poradzicie w sprawie chmielenia w programie Brewtarget na przykładzie Bohemian Pilsner jeżeli strzałka nad czasem chmielenia jest do góry to które chmielenie jest pierwsze zakładając za całkowity czas gotowania 60 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Chmielenie wg wiki http://www.wiki.piwo.org/Chmielenie 60 minuta początek o minuta koniec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 dobrze, ale mnie chodzi o to że w rubryce chmielenie na pozycją czas strzałka zielona wskazuje do góry 5 min. oznacza - 5 min przed końcem gotowania - 5 min do końca gotowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się