Jump to content

Brzeczka po Koźlaku Dubeltowym.


pako1

Recommended Posts

Uwarzyłem dzisiaj 21 L Koźlaka Dubeltowego 20°Blg .

Trochę przesadziłem z wysładzaniem i zostało mi 10 L brzeczki 5°Blg.

Zastanawiam się nad jej wykorzystaniem w następujący sposób:

do brzeczki dodać 1,7 kg Ekstrakt Pszeniczny (tylko taki mam) oraz około 4 L wody, co powinno dać

15 L piwa ~12°Blg. Wszystko zagotować i nachmielić.

Co do drożdży to mam dylemat, bo zostało mi około 250 ml świeżej gęstwy S-23 i nie mam pojęcia

jak będzie smakować takie piwo fermentowane na dolniakach.

Mam jeszcze S-33 i WB-06 w saszetkach.

Co Wy na to??? Czekam na szybką odpowiedź, bo brzeczka jest niespasteryzowana.

 

 

pozdr

Link to comment
Share on other sites

Jak masz WB06, to osobiście ich bym użył, zwłaszcza, że masz 1.7kg ekstraktu pszenicznego. Ciężko poradzić na 100%, ale w takim połączeniu jest szansa, że wyjdzie Ci znośny pszeniczniak (albo całkiem dobry, ale to już zależy od Ciebie :D )

Link to comment
Share on other sites

Jak masz WB06, to osobiście ich bym użył, zwłaszcza, że masz 1.7kg ekstraktu pszenicznego. Ciężko poradzić na 100%, ale w takim połączeniu jest szansa, że wyjdzie Ci znośny pszeniczniak (albo całkiem dobry, ale to już zależy od Ciebie :D )

Napisałem o S-23 bo to gęstwa po 1 fermentacji i zadana do ww koźlaka po 12 godz ma już pianę na 4 cm ,więc

sumienie mnie boli żeby ją wywalić.

Co do pszeniczniaka to naprawdę może być dobry tyko że bardzo ciemny bo koźkak ma kolor ciemno rubinowy, a o te drożdże to chyba rzucę monetę:D

 

Ja bym dodał ekstrakt rozcieńczył całość do 10°Blg nachmielił 15 gramami lubelskiego i zadał drożdzami do pszenicy.

Dlaczego do 10°Blg , czy tak będzie lepiej ? czy Ty takie lubisz?

Chmielić na 1 raz od początku ,czy podzielić na 2 ?

 

pozdr

Link to comment
Share on other sites

Ja z takich wysłodzin robię piwa niskoalkoholowe - właśnie 5 blg - wychodzą znakomite. Jeśli jesteś kierowcą i miałbyś czasem ochotę się napić piwa, a akurat masz w planie podróż, to takie piwo jest jak w sam raz:) Obecnie mam w piwnicy "podstouta", "podportera" i "podtripla". Drożdże dawałam takie same, jak do brzeczek - matek;-)

Link to comment
Share on other sites

Ja z takich wysłodzin robię piwa niskoalkoholowe - właśnie 5 blg - wychodzą znakomite. Jeśli jesteś kierowcą i miałbyś czasem ochotę się napić piwa, a akurat masz w planie podróż, to takie piwo jest jak w sam raz:) Obecnie mam w piwnicy "podstouta", "podportera" i "podtripla". Drożdże dawałam takie same, jak do brzeczek - matek;-)

To jest bdb pomysł. :D

Mam drożdże i 10L brzeczki 5°Blg oraz marynkę i lubelski .

Marusiu napisz jeszcze jak chmielisz, bo nie chciałbym przedobrzyć.

 

Czy takie piwa dajesz na cichą??

 

pozdr

Edited by pako1
Link to comment
Share on other sites

Podstouta 16 litrów, 5 blg chmieliłam 10 g marynki 2007 na początku i 10 g marynki 2007 pod pod koniec gotowania. Podtripla 15 litrów tak samo, tylko lubelskim. Możesz jakiegoś aromatycznego miodu dodać - do podtripla dałam 3 łyżki i rzeczywiście go czuć, dodaje trochę aromatu cienkuszowi:)

 

Na cichą nie daję, ale się ładnie klarują.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.