pako1 Posted February 24, 2009 Share Posted February 24, 2009 Uwarzyłem dzisiaj 21 L Koźlaka Dubeltowego 20°Blg . Trochę przesadziłem z wysładzaniem i zostało mi 10 L brzeczki 5°Blg. Zastanawiam się nad jej wykorzystaniem w następujący sposób: do brzeczki dodać 1,7 kg Ekstrakt Pszeniczny (tylko taki mam) oraz około 4 L wody, co powinno dać 15 L piwa ~12°Blg. Wszystko zagotować i nachmielić. Co do drożdży to mam dylemat, bo zostało mi około 250 ml świeżej gęstwy S-23 i nie mam pojęcia jak będzie smakować takie piwo fermentowane na dolniakach. Mam jeszcze S-33 i WB-06 w saszetkach. Co Wy na to??? Czekam na szybką odpowiedź, bo brzeczka jest niespasteryzowana. pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted February 24, 2009 Share Posted February 24, 2009 Jak masz WB06, to osobiście ich bym użył, zwłaszcza, że masz 1.7kg ekstraktu pszenicznego. Ciężko poradzić na 100%, ale w takim połączeniu jest szansa, że wyjdzie Ci znośny pszeniczniak (albo całkiem dobry, ale to już zależy od Ciebie ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted February 25, 2009 Share Posted February 25, 2009 Ja bym dodał ekstrakt rozcieńczył całość do 10°Blg nachmielił 15 gramami lubelskiego i zadał drożdzami do pszenicy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted February 25, 2009 Author Share Posted February 25, 2009 Jak masz WB06, to osobiście ich bym użył, zwłaszcza, że masz 1.7kg ekstraktu pszenicznego. Ciężko poradzić na 100%, ale w takim połączeniu jest szansa, że wyjdzie Ci znośny pszeniczniak (albo całkiem dobry, ale to już zależy od Ciebie ) Napisałem o S-23 bo to gęstwa po 1 fermentacji i zadana do ww koźlaka po 12 godz ma już pianę na 4 cm ,więc sumienie mnie boli żeby ją wywalić. Co do pszeniczniaka to naprawdę może być dobry tyko że bardzo ciemny bo koźkak ma kolor ciemno rubinowy, a o te drożdże to chyba rzucę monetę Ja bym dodał ekstrakt rozcieńczył całość do 10°Blg nachmielił 15 gramami lubelskiego i zadał drożdzami do pszenicy. Dlaczego do 10°Blg , czy tak będzie lepiej ? czy Ty takie lubisz? Chmielić na 1 raz od początku ,czy podzielić na 2 ? pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marusia Posted February 25, 2009 Share Posted February 25, 2009 Ja z takich wysłodzin robię piwa niskoalkoholowe - właśnie 5 blg - wychodzą znakomite. Jeśli jesteś kierowcą i miałbyś czasem ochotę się napić piwa, a akurat masz w planie podróż, to takie piwo jest jak w sam raz:) Obecnie mam w piwnicy "podstouta", "podportera" i "podtripla". Drożdże dawałam takie same, jak do brzeczek - matek;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted February 25, 2009 Author Share Posted February 25, 2009 (edited) Ja z takich wysłodzin robię piwa niskoalkoholowe - właśnie 5 blg - wychodzą znakomite. Jeśli jesteś kierowcą i miałbyś czasem ochotę się napić piwa, a akurat masz w planie podróż, to takie piwo jest jak w sam raz:) Obecnie mam w piwnicy "podstouta", "podportera" i "podtripla". Drożdże dawałam takie same, jak do brzeczek - matek;-) To jest bdb pomysł. Mam drożdże i 10L brzeczki 5°Blg oraz marynkę i lubelski . Marusiu napisz jeszcze jak chmielisz, bo nie chciałbym przedobrzyć. Czy takie piwa dajesz na cichą?? pozdr Edited February 25, 2009 by pako1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marusia Posted February 25, 2009 Share Posted February 25, 2009 Podstouta 16 litrów, 5 blg chmieliłam 10 g marynki 2007 na początku i 10 g marynki 2007 pod pod koniec gotowania. Podtripla 15 litrów tak samo, tylko lubelskim. Możesz jakiegoś aromatycznego miodu dodać - do podtripla dałam 3 łyżki i rzeczywiście go czuć, dodaje trochę aromatu cienkuszowi:) Na cichą nie daję, ale się ładnie klarują. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted February 25, 2009 Author Share Posted February 25, 2009 Dzięki wszystkim za szybką odpowiedź:beer: Idę robić "Cienkusza":P pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now