pako1 Opublikowano 24 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 Uwarzyłem dzisiaj 21 L Koźlaka Dubeltowego 20°Blg . Trochę przesadziłem z wysładzaniem i zostało mi 10 L brzeczki 5°Blg. Zastanawiam się nad jej wykorzystaniem w następujący sposób: do brzeczki dodać 1,7 kg Ekstrakt Pszeniczny (tylko taki mam) oraz około 4 L wody, co powinno dać 15 L piwa ~12°Blg. Wszystko zagotować i nachmielić. Co do drożdży to mam dylemat, bo zostało mi około 250 ml świeżej gęstwy S-23 i nie mam pojęcia jak będzie smakować takie piwo fermentowane na dolniakach. Mam jeszcze S-33 i WB-06 w saszetkach. Co Wy na to??? Czekam na szybką odpowiedź, bo brzeczka jest niespasteryzowana. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 24 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 Jak masz WB06, to osobiście ich bym użył, zwłaszcza, że masz 1.7kg ekstraktu pszenicznego. Ciężko poradzić na 100%, ale w takim połączeniu jest szansa, że wyjdzie Ci znośny pszeniczniak (albo całkiem dobry, ale to już zależy od Ciebie ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 25 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 Ja bym dodał ekstrakt rozcieńczył całość do 10°Blg nachmielił 15 gramami lubelskiego i zadał drożdzami do pszenicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 25 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 Jak masz WB06, to osobiście ich bym użył, zwłaszcza, że masz 1.7kg ekstraktu pszenicznego. Ciężko poradzić na 100%, ale w takim połączeniu jest szansa, że wyjdzie Ci znośny pszeniczniak (albo całkiem dobry, ale to już zależy od Ciebie ) Napisałem o S-23 bo to gęstwa po 1 fermentacji i zadana do ww koźlaka po 12 godz ma już pianę na 4 cm ,więc sumienie mnie boli żeby ją wywalić. Co do pszeniczniaka to naprawdę może być dobry tyko że bardzo ciemny bo koźkak ma kolor ciemno rubinowy, a o te drożdże to chyba rzucę monetę Ja bym dodał ekstrakt rozcieńczył całość do 10°Blg nachmielił 15 gramami lubelskiego i zadał drożdzami do pszenicy. Dlaczego do 10°Blg , czy tak będzie lepiej ? czy Ty takie lubisz? Chmielić na 1 raz od początku ,czy podzielić na 2 ? pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 25 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 Ja z takich wysłodzin robię piwa niskoalkoholowe - właśnie 5 blg - wychodzą znakomite. Jeśli jesteś kierowcą i miałbyś czasem ochotę się napić piwa, a akurat masz w planie podróż, to takie piwo jest jak w sam raz:) Obecnie mam w piwnicy "podstouta", "podportera" i "podtripla". Drożdże dawałam takie same, jak do brzeczek - matek;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 25 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 (edytowane) Ja z takich wysłodzin robię piwa niskoalkoholowe - właśnie 5 blg - wychodzą znakomite. Jeśli jesteś kierowcą i miałbyś czasem ochotę się napić piwa, a akurat masz w planie podróż, to takie piwo jest jak w sam raz:) Obecnie mam w piwnicy "podstouta", "podportera" i "podtripla". Drożdże dawałam takie same, jak do brzeczek - matek;-) To jest bdb pomysł. Mam drożdże i 10L brzeczki 5°Blg oraz marynkę i lubelski . Marusiu napisz jeszcze jak chmielisz, bo nie chciałbym przedobrzyć. Czy takie piwa dajesz na cichą?? pozdr Edytowane 25 Lutego 2009 przez pako1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 25 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 Podstouta 16 litrów, 5 blg chmieliłam 10 g marynki 2007 na początku i 10 g marynki 2007 pod pod koniec gotowania. Podtripla 15 litrów tak samo, tylko lubelskim. Możesz jakiegoś aromatycznego miodu dodać - do podtripla dałam 3 łyżki i rzeczywiście go czuć, dodaje trochę aromatu cienkuszowi:) Na cichą nie daję, ale się ładnie klarują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 25 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 Dzięki wszystkim za szybką odpowiedź:beer: Idę robić "Cienkusza":P pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się