czyzak Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Witam, otóż niedawno otrzymałem sporą dostawę słodu pilzneńskiego i moje pytanie jest takie czy można coś ciekawego z tego pojedynczego słodu uwarzyć? Jako początkujący nie chce jeszcze kombinować, a takie dostawy słodu będą w miarę regularne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Napisz co jeszcze posiadasz , w sensie jakie drożdże i chmiele. A tu coś z wiki : http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg czyzak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czyzak Opublikowano 14 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Właściwie aktualnie nie posiadam nic oprócz słodu, bo jego dostałem w "prezencie", a jutro będę zabierał się za zakupy i pomyślałem, że może uda się trochę kosztów zredukować. Oczywiście kupię także inne słody, ale chciałem zrobić sobie też zapas drożdży i chmielu właśnie do tego słodu, bo będę go otrzymywał regularnie co jakiś czas i nie zawsze będzie jakiś inny słód pod ręką, gdy będę miał drożdże i chmiel. Podsumowując potrzebuje zrobić małą listę zakupów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Możesz sobie uwarzyć jakiegoś bezstylowca, jakiego to tak jak pisał pepek84, trzeba by wiedzieć jakie chmiele masz do dyspozycji. Jeśli chcesz się mieścić w jakiś stylu to mi do głowy głównie Kolońskie przychodzi. http://www.wiki.piwo.org/Kolo%C5%84skie,_Jan_Sza%C5%82a powyżej fajny przepis - zamiast słodów pszenicznych i orkiszowych, myślę że można by użyć płatków błyskawicznych. Jeśli to ma służyć tylko jaka "baza" to można dokupić jeszcze kilka słódów i chmieli - wtedy można zrobić z tego całą masę piw. Zajrzyj ogólnie do WIKI i wybierz sobie co by Ci odpowiadało - z reguły przepisy bazują na słodzie pilzneńskim lub Pale Ale. czyzak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 (edytowane) W tej chwili spożywam piwko zacierane jednotemperaturowo (65 st.). 5 kg słodu pilzneńskiego, 30 gram Marynki na 1h i 20 gram Lubelskiego na ostatnie 15 minut ( granulat ). Drożdże SAFALE S-04. Temperatura fermentacji 21-22 st. 3 tygodnie bez cichej. Bardzo smaczne, choć mogę być nieobiektywny, bo była to moja pierwsza zacierana warka. Edytowane 14 Lutego 2013 przez AG1929 czyzak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Pilsa zrób jeżeli masz odpowiednią temperaturę. czyzak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Możliwości jest sporo, jeżeli Kolega zmaierza dokupić coś do tego. Ja polecam: http://www.wiki.piwo.org/Special/Best/Premium_Bitter_%28Marynka_Bitter%29,_Arkadiusz_Makarenko_%28Makaron%29 http://www.wiki.piwo.org/Pale_Ale_-_receptura_testowa dodatkowo trochę słodu karmelowego jasnego http://www.piwo.org/topic/3405-polskie-ale-sojuz-30/ Gdzie w przepisie jest słód pale ale, zastosuj zamiast niego pilzneński. Udanych warek życzę. czyzak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Zasadniczo i minimalistycznie rzecz biorąc, nie potrzebujesz żadnego innego słodu i możesz warzyć piwo. Tyle że jak ktoś wspomniał, nie będziesz miał elastyczności jeśli chodzi o style. Ba, nawet jakiś karmelowy słód możesz sam z niego zrobić, bawiąc się z piekarnikiem, ale to raczej w ramach eksperymentów, bo pewniejsze jest kupienie gotowego. No ale jako baza to dostałeś najlepszy słód, gorzej by było jakbyś dostał jakiś karmelowy ciemny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Ja jako pierwsze zrobiłem na samym pilznenskim to piwo-polecam-nie bój się dekoktu,możesz zrobić bez dekoktu http://www.piwo.org/topic/2670-100-pilznenski-125-%C2%B0blg-nie-tylko-dla-poczatkujacych/ czyzak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rtyqwe Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Kolego! Zatrzyj 52 - 10', 62 - 30', 72 - 30' Chmiel - Marynka 15g - 60', Chinook 30g (lub inny "cytrusowy") - 10' Drożdże - Danstar (obojętne smakowo) Robiłem już 3 razy i za każdym razem smakuje mnie, żonie, szwagrowi, teściowi i niestety całej reszcie mojej dużej rodziny też Będziesz zadowolony... A tak przy okazji - daj znać na priva jakbyś faktycznie już nie wiedział co ze słodem zrobić - często jestem w Bierutowie. Chętnie skorzystam. czyzak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 tylko że by na pewno to był słód browarniczy ,a nie jakiś pastewny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 (edytowane) tylko że by na pewno to był słód browarniczy ,a nie jakiś pastewny A to jest coś takiego jak "słód pastewny"? Jest jęczmień pastewny lub browarny, ale jak już się robi słód to zdecydowanie do wykorzystania w browarnictwie, a nie jako karmę dla zwierząt. Edit: żeby być w temacie: powtórzę za jacerem: jeśli masz warunki na dolną fermentację to zrób pilsa. Może być nawet na samym pilznenskim. Edytowane 14 Lutego 2013 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Aż się prosi Polskie Ale - opis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parzon Opublikowano 15 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Aż się prosi Polskie Ale - opis Dokładnie tak. Moje właśnie kończy fermentację. Zacznij od tego, a potem oczywiście pilsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 (edytowane) Moje pierwsze polskie ale właśnie wczoraj butelkowałem, drugie bulka w piwnicy zanosi się na dużą popularność tego stylu, Jejski i Makaron przejdą do historii Edytowane 14 Marca 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 (edytowane) Aż się prosi Polskie Ale - opis A ile możliwości na przyszłość. Polskie Ale jest świetnym piwem do nauki i idealną bazą do eksperymentowania. Edytowane 16 Marca 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 25 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 Czy używaliście Słód Jasny Pilzeński 3.6-4.5 EBC ze słodowni z Poznania? Czy ktoś kupował ten słód od justyna0430 z Chorzowa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 25 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 Sprzedający nie miał dobrej reklamy na forum http://www.piwo.org/index.php?/topic/9019-Podejrzana-oferta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 25 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 Sprzedający nie miał dobrej reklamy na forum http://www.piwo.org/...dejrzana-oferta Dzięki za info. Przeoczyłem temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się