reve Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Może ktoś polecić jakiś brewkit, który by fajnie fermentował w temperaturze około 14st? To chyba jest taka nieco "patowa" temperatura, dużo na dolną, mało na górną fermentację. Mylę się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Polecam European Lager, Pilsenera lub Australian Bitter Coopersa - Wszystkie maja w zestawie drożdże dolnej fermetacji (Coopers Traditional Draught i Heritage Lager też). Drożdże lagerowe w brew kitach. To powinno być to. Polecam chmielenie na zimno. Znacząco poprawia smak piwa. elroy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyneq Opublikowano 15 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Po prostu podmień drożdże kitowe na Nottinghamy, albo jakieś z rodziny "Germam Ale" (Wyest 2565 Koelsch). W sumie zamiast kitu możesz użyć ekstraktu niechmielonego, nachmielisz po swojemu, przefermentujesz po swojemu i już piwo będzie bardziej "twoje". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 15 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 (edytowane) Wspomniane Nottingham'y i US-05 poradzą sobie bez problemu w takiej temperaturze. Na twoim miejscu zrobiłbym jak pisze Cyneq, kup dwie puszki jesnego ekstraktu WES 1,7kg, po 50g chmieli Fuggles oraz East Kent Goldings, paczkę drożdży Danstar Nottingham. Chmielenie: 60' - 30g East Kent Goldings 15' - 25g Fuggles 20g East Kent Goldings + 25g Fuggles - 7dni na zimno Z obliczeń wychodzi 20l brzeczki 11,3°Blg, goryczka 36,2 IBU. Powinien wyjść fajny Special Bitter. Jak nie masz odpowiednio dużego garnka to możesz pogotować w mniejszym, a później rozcieńczyć w fermentatorze. edit - Tu masz jeszcze ciekawy artykuł - http://pspd.org.pl/uploads/piwowar/2011/2011-wiosna-11-14.pdf Edytowane 15 Lutego 2013 przez Celdur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeDy Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Witam! Podepne się do tematu z ciężkim jak dla mnie problemem: Kupilem brew kit coopersa (pilsner), podano żeby trzymać po dodaniu drożdży w temp. 21 st. Dałem do pomieszczenia w którym okazało się, że było ok 16-17. Po dwóch dniach piwo nie wystartowało, więc się przestraszyłem i przestawiłem do kuchni (temp ok 25 st), minęły kolejne dwa dni i piwo wciąż stoi Dodałem 900 gram glukozy oraz 100 gram zwykłego cukru (sacharozy). Może ktoś zaproponować jak to piwo uratować? Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Dodatek cukru i glukozy nie pomoże a raczej zaszkodzi.Blg sprawdzałeś? Drożdże wsypane czy uwodnione? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mckolek Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Dodatek cukru i glukozy nie pomoże a raczej zaszkodzi a w jaki sposób zaszkodzi ? łączyć tych cukrów nie można czy co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 a w jaki sposób zaszkodzi ? łączyć tych cukrów nie można czy co? Piwo może przestać być piwem A tak serio to dodatek cukru bądź glukozy w większych ilościach jest nie wskazany ze względu na posmak bimbru w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Dodatek cukru i glukozy nie pomoże a raczej zaszkodzi a w jaki sposób zaszkodzi ? łączyć tych cukrów nie można czy co? Nie chce wystartować w powiedzmy 12 blg a wystartuje w np 19? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeDy Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Drożdże wsypane, takie jak były w BrewKicie. Co do cukrów to wiem, że smak może być trochę bimbrowy, ale zawsze robiłem pół na pół z chmielonym ekstraktem, teraz chciałem po prostu na ile bimbrowy będzie ten posmak i czy mi będzie odpowiadał. Blg nie mierzyłem, stwierdziłem że jeżeli tak było w "przepisie" to blg musi być odpowiednie. Na pewno nie było na tyle niskie ani wysokie żeby z jego powodu piwo nie wystartowało. Pierwszy raz robię pilsnera, zawsze robiłem lagra i nie było żadnego problemu, szło jak burza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mckolek Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 Dodatek cukru i glukozy nie pomoże a raczej zaszkodzi a w jaki sposób zaszkodzi ? łączyć tych cukrów nie można czy co? Nie chce wystartować w powiedzmy 12 blg a wystartuje w np 19? ale nigdzie nie stoi napisane że TeDy jak zauważył problem to dosypał dodatkową ilośc cukrów tak te co wymienił były od początku więc jakie 12 blg na 19blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 Witam! Podepne się do tematu z ciężkim jak dla mnie problemem: Kupilem brew kit coopersa (pilsner), podano żeby trzymać po dodaniu drożdży w temp. 21 st. Dałem do pomieszczenia w którym okazało się, że było ok 16-17. Po dwóch dniach piwo nie wystartowało, więc się przestraszyłem i przestawiłem do kuchni (temp ok 25 st), minęły kolejne dwa dni i piwo wciąż stoi Dodałem 900 gram glukozy oraz 100 gram zwykłego cukru (sacharozy). Może ktoś zaproponować jak to piwo uratować? Pozdrawiam! ale nigdzie nie stoi napisane że TeDy jak zauważył problem to dosypał dodatkową ilośc cukrów tak te co wymienił były od początku więc jakie 12 blg na 19blg? Może faktycznie źle zrozumiałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Po dwóch dniach piwo nie wystartowało... W jaki sensie nie wystartowalo? Cisza w rurce fermentacyjnej, czy nie było piany na powierzchni brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się