Celdur Opublikowano 15 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Nie, ja wysładzam zwykle o 3-4l więcej niż zaplanowana objętość gotowej warki. Dopiero wtedy dokonuję pomiaru i decyduje czy wysładzać jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 15 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 (edytowane) Nie ma czegoś takiego że dana ilość slodu musi dac określone BLG. Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Edytowane 15 Lutego 2013 przez raczek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 15 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Ja mierze BLG po skonczonym wysladzaniu jeśli w BLG brakuje więcej jak 2BLG dłużej gotuje żeby osiągnąć zaplanowane BLG Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 15 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Póki co chyba zrozumiałem to z czym miałem wątpliwości. Jeszcze raz na spokojnie wszystko poczytam i jak coś to dalej będę pytał. A teraz takie praktyczne pytanie, ile tak około brzeczki po chmieleniu wyjdzie z 5 kg słodu? Ok. 20? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 15 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Nie chodzi o to ile wyjdzie tylko o to jaki chcesz mieć ekstrakt początkowy Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 15 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Zależy od ciebie, możesz zrobić 15l bardzo gęstej brzeczki lub 25l rzadszej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 15 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Ja wczoraj warzylem Black IPA 6.5kg slodu a otrzymałem 23l/15.5BLG Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 15 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Ekstrakt taki, aby po fermentacji było ok. 5-6 % alk. Chodzi mi mniej więcej, na ile piw można liczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 15 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Skup się na jakości nie na ilości... a z 5kg slodu przy dobrej wydajności ok 22l uzyskasz Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 15 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Zawartość alkoholu zależy m.in od zacierania oraz użytych drożdży, 6% możesz uzyskać z brzeczki 12* jak i 16°Blg. Celuj w 12-13°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 15 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Jak to możliwe, że z 12 BLG uzyskam tyle samo alkoholu co z 16 BLG? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 15 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 12°Blg odfermentuje do 1°Blg 16°Blg odfermentuje do 5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 15 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Poczytaj dokładnie wiki. Poszukaj sobie na youtubie filmików z warzenia. Tak na szybko wyciągnięte z zakładek wątki, które mogą być pomocne. http://www.piwo.org/...lne-zacieranie/ http://www.piwo.org/...monogram-warki/ http://www.piwo.org/..._20#entry174095 Dobrze jest poświęcić weekend, lub dwa na przeszukanie forum aż wszystko się mniej więcej w głowie poukłada i przygotowanie sobie szczegółowej checklisty rzeczy, które trzeba mieć pod ręką podczas kolejnych etapów i listę kroków, którą choćby tylko w głowie kilka razy się przećwiczyło. Szlag mnie trafia jak czytam takie posty. Kolega pisze, że czytał ale nie rozumie, albo nie znalazł odpowiedniej treści. Można powiedzieć, że z pytań w tym dziale wszystko zostało już opisane i wystarczy przeczytać. Czemu więc jest tu tyle pytających? Ponieważ są w sytuacji podobnej do Kamila. Jeśli ktoś ma sobie nabijać posty i zostać gold ekspertem z takimi poradami niech sobie odpuści. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 15 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 12°Blg odfermentuje do 1°Blg W praktyce ciężka sprawa do uzyskania. Z brewkitów jeszcze, ale ze słodów nie bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 15 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 No nie wiem czy tak ciężko, wystarczy źle pokazujący termometr. Sam miałem podobną sytuację, coś co miało być blondem zeszło do 1* z 14°Blg (przed dodaniem syropu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 15 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 (edytowane) 12°Blg odfermentuje do 1°Blg 16°Blg odfermentuje do 5°Blg No w takim wypadku tak. Ale jeżeli przy tym drugim przypadku fermentacja zatrzymała się na 5 BLG, to znaczy, że coś ją zatrzymało, że nie zeszło do 0, więc jak piwo się ma nagazować podczas refermentacji? Edytowane 15 Lutego 2013 przez Kamil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 15 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 12°Blg odfermentuje do 1°Blg 16°Blg odfermentuje do 5°Blg No w takim wypadku tak. Ale jeżeli przy tym drugim przypadku fermentacja zatrzymała się na 5 BLG, to znaczy, że coś ją zatrzymało, że nie zeszło do 0, więc jak piwo się ma nagazować podczas refermentacji? Proszę Cię poświęć weekend na Wiki... Jak ty chcesz żeby ci fermentacja zeszła do zera ? To jest niemożliwe wręcz Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 15 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 A można wiedzieć dlaczego niemożliwe? Myślałem, że zawsze schodzi do 0, następnie rozlewamy do butelek i dodajemy cukru aby fermentacja wytworzyła CO2. Ja moją wiedzę odwołuję do wyrobu wina i miodu pitnego i tam nie ma nic dziwnego w tym że z 25 BLG zejdzie do 0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 15 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 No nie wiem czy tak ciężko, wystarczy źle pokazujący termometr. Sam miałem podobną sytuację, coś co miało być blondem zeszło do 1* z 14°Blg (przed dodaniem syropu). Przecież nie będziemy dyskutować o zepsutych areometrach A można wiedzieć dlaczego niemożliwe? Myślałem, że zawsze schodzi do 0, następnie rozlewamy do butelek i dodajemy cukru aby fermentacja wytworzyła CO2 Wynika to z faktu obecności cukrów niefermentowalnych przez drożdże. Reszta procesu się zgadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Teraz rozumiem . Od czego zależy ilość tych cukrów niefermentowalnych? Od wydajności procesu zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Od czasu utrzymywania zacieru w danych temperaturach, oraz ew. dodatków jak laktoza itp. Jak zerkniesz na ten link http://www.wiki.piwo....28step_mash.29 to przeczytaj komentarz do punktów oznaczonych jako 62°C i 72°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Dziękuję bardzo za naprowadzenie. Czytałem już to, ale tak za jednym razem to trudno wszystko zapamiętać. Wszystkie te informacje powinnny się ułożyć jak połączę wiedzę z praktyką . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Szlag mnie trafia jak czytam takie posty. Kolega pisze, że czytał ale nie rozumie, albo nie znalazł odpowiedniej treści. Dlatego nie piszę "Było, użyj wyszukiwarki", tylko podaje linki do konkretnych postów, do których być może Kamil nie dotarł, a w których już ktoś to opisał i mogą pomóc w zrozumieniu sprawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Dziś jeszcze raz na spokojnie przeczytałem w wiki tematy dotyczące warki z procesem zacierania słodu. I cały ten proces wydaje mi się coraz bardziej przejrzysty. Problem jest jedynie z filtrowaniem brzeczki po zacieraniu. W wiki pisze o dwóch garnkach włożonych jeden w drugi, w którym jeden ma na dnie otwory, drugi posiada kranik itp. Rozumiem o co chodzi, natomiast nie każdy posiada dwa dopasowane do siebie garnki, z którego jeden może poświęcić i nawiercić w dnie otwory. Moje pytanie zatem brzmi: czy nie mogę brzeczki po zacieraniu przecedzić po prostu przez zwyczajne sito stosowane np. do odcedzania makaronu czy ryżu po gotowaniu. Można je ewentualnie wyłożyć gazą, czy innym materiałem posiadającym właściwości filtracyjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Nie możesz, bo w wyniku tego będziesz miał mętna brzeczkę, a później piwo. Taką wręcz (przy jasnych piwach) kawę z mlekiem. Młóto jest bardzo ważną warstwą filtracyjną i po tez śrutujemy słód, a nie mielimy go na mąkę. Możesz też użyć filtratora z oplotu http://www.wiki.piwo..._z_oplotu_(Usiu) http://www.wiki.piwo..._oplotu_(Jejski) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się