goral89 Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Witam! Planuje dziś uwarzyć wędzonego Brown Portera. Mam jednak kilka wątpliwości czy ktoś robił piwo z tym słodem? Jakie są efekty ? Planuje go wrzucić ok 0,5 kg plus 1 kg normalnego wędzonego ? Jak ilość fenoli wpływa na smak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Nie poczujesz różnicy przy takiej ilości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Słód whisky potrafi wnieść smołowe posmaki, nie każdy to lubi ale eksperymentuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Mój zasyp na wędzone wyglądał tak: 3kg wędzony, 1kg whisky, 2kg pils, 0,2kg CaraAroma - dla mnie bardzo fajna jakość wędzonki celowałem w 16°blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Albo daj 95% whisky reszta karmel, dorzuć pieprz i przywieź w czerwcu do Żywca, gwarantuje osuszymy WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 17 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 Z trochę innych źródeł wiem że ten słód wprowadza aromaty "podkładu kolejowego" Trzeba amatora który to lubi. Raczej bym uważał z ilością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 Smołowy to właśnie podkłady kolejowe Kentaki powiedz coś o tym pieprzu,ile jaki i gdzie bo mnie to zaintrygowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 17 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 Ciekawy jestem kto z Was próbował podkładów kolejowych . Smoły akurat sam próbowałem i zapewniam Was, że wędzonka ze słodu whisky w umiarkowanej ilości tego nie przypomina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 17 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 Kentaki powiedz coś o tym pieprzu,ile jaki i gdzie bo mnie to zaintrygowało. Pieprz się fajnie komponuje, do jasnego dałbym zielony lub czerwony, natomiast do ciemnego, z czekoladowym akcentem idealnie pasuje chili a najlepiej chipotle (wędzone jalapeno). Ja dałem jedną czuszkę na 15 min. i zostawiłem ją na burzliwej. Pikantność jest delikatna i nie zabija smaku. Przywiozę w marcu . Wędzone piwa aż się proszą aby je przypieprzyć . WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 17 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 Ciekawy jestem kto z Was próbował podkładów kolejowych . Smoły akurat sam próbowałem i zapewniam Was, że wędzonka ze słodu whisky w umiarkowanej ilości tego nie przypomina. Podkład kolejowy uaktywnia się w piwach z dodatkiem ciemnych karmeli i czekoladowych słodów. W jasnym jest delikatniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 Pieprz do gotowania na ostatnie minuty jak w przypadku innych przypraw? Mielony czy granulat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 17 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 Podkład kolejowy uaktywnia się w piwach z dodatkiem ciemnych karmeli i czekoladowych słodów Oraz w porządnej whisky, najlepiej zmieszanej pól na pół z wodą. Mocno smołowany dębowy podkład kolejowy. Uwielbiam ten zapach! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 17 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 Pieprz do gotowania na ostatnie minuty jak w przypadku innych przypraw? Mielony czy granulat? Dokładnie tak 10-15 min. i lekko potłuczony w moździerzu. Na początek spróbuj z 10g. najwyżej dopieprzysz na cichej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Planuję właśnie eksperymentalną warkę głównie z użyciem słodu Whisky. Goral89 - zrobiłeś tego portera? Jak wyszedł? Opcja z pieprzem wydaje się ciekawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Radzę nie przesadzać z tym słodem, Chyba, że lubisz smak spalonej gumy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Spalonej gumy jeszcze nie jadłem ale przepadam za whisky, dlatego o tym pomyślałem. Czyli jak radzisz? 50% czy jeszcze mniej? jun22 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 50% to będzie niepijalne. 0,5kg góra 1kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 (edytowane) Jeśli lubisz whisky, ale raczej te wersje single malt - torfowe, to ten słód Ci spasuje. Ja użyłem do swojego Islay Ale około 40% zasypu (2 kg), wędzonka była przyjemna, zbalansowana, choć taka bardziej ziemista - ogniskowa niż szynkowa (oceny certyfikowanych sędziów PSPD), pewnie i można dać go więcej. Użyłem co prawda słodu Brewferm, ale ten z Castlemalting również jest wędzony w torfowym dymie więc efekt za pewne będzie podobny. Edytowane 26 Lipca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Słód whisky z CM jest mocno wędzony, dawałem go 2 razy i w obu przypadkach zasyp nie przekraczał 10%. Wędzonka była wyczuwalna, ale dominowała tylko na początku, później się ułożyła. Jak lubisz whisky, to zrób na początku zasyp z 10-20% tego słodu, jak Ci podpasuje, to dasz więcej, chyba, że użyjesz tego z Brewfermu, który ponoć jest słabiej wędzony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 (edytowane) Dobra, spróbuję na początek 20%. W takim razie czym to najlepiej uzupełnić? Karmelowym czy podstawowym pilzneńskim, a może jeszcze innym? Edit: Ok, na podstawie powyższej dyskusji widzę, że można wędzonym. Edytowane 26 Lipca 2013 przez Marian7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 W takim razie czym to najlepiej uzupełnić? Karmelowym czy podstawowym pilzneńskim, a może jeszcze innym? A to zależy co chcesz osiągnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Hmm... Chciałbym osiągnąć smak umiarkowanie wędzony, dębowy, dymno-torfowy. Z lekkim zabarwieniem karmelowym i owocowym Takie coś mi się marzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Możesz zrobić coś koło tego: OG ~13°Blg Pale Ale 2,5 kg Wędzony whisky - 1,5 kg Monachijski - 0,5 kg Karmelowy jasny - 0,4 kg Special B - 0,1 kg Carafa - 0,05 kg Wędzonego whisky będzie około 30% zasypu. Można go zmniejszyć kosztem podstawowego słodu - pale ale lub monachijskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 O! Akurat dobrze się składa, bo mam zapas pale ale i monachijskiego. A jakie chmielenie byś polecił? Mam 10g Fuggles, chyba się nada. Ale to jedyne co mam, więc może mógłbyś mi jeszcze podpowiedzieć, co warto dokupić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 (edytowane) Celuj w coś koło 30-35 IBU. Na goryczkę np. Challenger, delikatnie na aromat, około 20g, EKG lub Fuggles lub Styrian Goldings. Edytowane 26 Lipca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się