zbynieks Opublikowano 19 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Kłaniam się Koleżeństwu. Pokosztowałem Czarnej Dziury z Pinty i się mię spodobło. Chętnie bym popróbował coś stworzyć na obraz i podobieństwo. Czy ktoś ma jakiś pomysł albo może i doświadczenie? Wcześniej piwa typu dunkel lager były mi obce także jako konsumentowi... Z góry dziękuję Zbyszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 19 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 (edytowane) Jeśli na obraz i podobieństwo to ja zrobiłbym mniej więcej tak: - pilzneński 3 kg - monachijski 1 kg - czekoladowy 0,20 kg - chmiel Hallertauer Tradition 20g - chmiel Spalt Select 20g - drożdże W34/70 Zacieranie dekokcyjne, na słodko, albo wręcz po brytyjsku. Edytowane 23 Lutego 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Z książki "Znakomite piwa - sprawdzone receptury" polecam czarny lager R.Wesołowskiego. Byłem b.zadowolony z efektów: pilzneński 2kg monachijski 2kg caramunich I 0,1kg caramunich III 0,2kg carafa special I 0,25kg carafa special II 0,135kg carafa special III 0,075kg marynka gran. 33g (25g - 60`, 8g - 5`) 52stC - 15` 62stC - 15` - odbiór 1/3 dekoktu: 72stC - 15`, gotowanie - 20` 72stC - 20` Drożdże płynne lagerowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Też jestem zadowolony z własnej receptury Opracowałem jednak już lepsza, wersja Schwarz: Zasyp na 1hl, piwo o gęstości około 11,5-12,0Blg (polecam przeliczyć na wydajność własnej warzelni) Pilzneński 6,0kg Monachijski 9,0kg Karmel Ciemny Strzegom 2,0kg Cararoma 0,6kg Carafa II Special 0,4kg 52stC - 15` 62stC - 30-40' (w zależności od prędkości scukrzania) 72stC - 20` Chmielenie - szyszka 2012 60' 70g Marynka 30' 70g Marynka 10' 200g Lubelski Dekokt można pominąć przy ciemnych. Drożdże Wyeast Bavarian Lager Temp fermentacji 9-11°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 A z suchych lepsze do tego piwa będzie W34/70 czy S-23. A może australijskie lagery? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 22 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 A z suchych lepsze do tego piwa będzie W34/70 czy S-23. A może australijskie lagery? Obstawiam W34/70. Dają czystszy smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 25 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 Przeszukałem forum (wątki: Saris Tmavy, Monachijskie Ciemne, "Ciemne" słodowe, Receptura na Ciemne, Tmave - Bohemskie ciemne) i Wiki (receptura na Bohemskie Ciemne) ale ten temat jest najświeższy, więc żeby nie tworzyć nowego podpinam się. Podkrkonosský speciál tmavý z Novej Paki, bardzo mi smakował pity podczas jakiegoś festiwalu w Czechach, z butelki w Polsce już znacznie mniej. Skład jaki można wyczytać z etykiety (słody pilzneński, karmelowy, monachijski i barwiący) powtarza się właściwie we wszystkich powyższych przepisach w różnych konfiguracjach, mam więc jak eksperymentować. Pytanie jednak wciąż wisi nade mną - czy ktokolwiek z forumowiczów natknął się na dokładny przepis, klon tego jednego piwa? Znane mi strony milczą. Prosiłbym o ewentualną pomoc - miałoby to być moje pierwsze zacierane, do realizacji w ciągu najbliższych dwóch - trzech tygodni (pogoda łaskawa dla dolniaków). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 3 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 Hey Piłem właśnie lager dunkel od rebela. Bardzo mi smakowało. Czytałem o recepturach w tym temacie ale wszystkie na duże pojemności. Ja chciał bym otrzymać 10-15 litrów piwa. Czy mógł by ktoś podać mi recepturę i sposób przygotowania. Będę bardzo wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się