Jump to content

Dunkel Lager - jak?


zbynieks

Recommended Posts

Kłaniam się Koleżeństwu. Pokosztowałem Czarnej Dziury z Pinty i się mię spodobło. Chętnie bym popróbował coś stworzyć na obraz i podobieństwo. Czy ktoś ma jakiś pomysł albo może i doświadczenie? Wcześniej piwa typu dunkel lager były mi obce także jako konsumentowi... Z góry dziękuję

Zbyszek

Link to comment
Share on other sites

Jeśli na obraz i podobieństwo to ja zrobiłbym mniej więcej tak:

- pilzneński 3 kg

- monachijski 1 kg

- czekoladowy 0,20 kg

- chmiel Hallertauer Tradition 20g

- chmiel Spalt Select 20g

- drożdże W34/70

Zacieranie dekokcyjne, na słodko, albo wręcz po brytyjsku.

Edited by Jacenty
Link to comment
Share on other sites

Z książki "Znakomite piwa - sprawdzone receptury" polecam czarny lager R.Wesołowskiego.

Byłem b.zadowolony z efektów:

pilzneński 2kg

monachijski 2kg

caramunich I 0,1kg

caramunich III 0,2kg

carafa special I 0,25kg

carafa special II 0,135kg

carafa special III 0,075kg

marynka gran. 33g (25g - 60`, 8g - 5`)

 

52stC - 15`

62stC - 15` - odbiór 1/3 dekoktu: 72stC - 15`, gotowanie - 20`

72stC - 20`

 

Drożdże płynne lagerowe

Link to comment
Share on other sites

Też jestem zadowolony z własnej receptury ;)

 

Opracowałem jednak już lepsza, wersja Schwarz:

Zasyp na 1hl, piwo o gęstości około 11,5-12,0Blg (polecam przeliczyć na wydajność własnej warzelni)

Pilzneński 6,0kg

Monachijski 9,0kg

Karmel Ciemny Strzegom 2,0kg

Cararoma 0,6kg

Carafa II Special 0,4kg

 

52stC - 15`

62stC - 30-40' (w zależności od prędkości scukrzania)

72stC - 20`

 

Chmielenie - szyszka 2012

60' 70g Marynka

30' 70g Marynka

10' 200g Lubelski

 

Dekokt można pominąć przy ciemnych.

Drożdże Wyeast Bavarian Lager

Temp fermentacji 9-11°C

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Przeszukałem forum (wątki: Saris Tmavy, Monachijskie Ciemne, "Ciemne" słodowe, Receptura na Ciemne, Tmave - Bohemskie ciemne) i Wiki (receptura na Bohemskie Ciemne) ale ten temat jest najświeższy, więc żeby nie tworzyć nowego podpinam się.

 

Podkrkonosský speciál tmavý z Novej Paki, bardzo mi smakował pity podczas jakiegoś festiwalu w Czechach, z butelki w Polsce już znacznie mniej. Skład jaki można wyczytać z etykiety (słody pilzneński, karmelowy, monachijski i barwiący) powtarza się właściwie we wszystkich powyższych przepisach w różnych konfiguracjach, mam więc jak eksperymentować. Pytanie jednak wciąż wisi nade mną - czy ktokolwiek z forumowiczów natknął się na dokładny przepis, klon tego jednego piwa? Znane mi strony milczą.

 

Prosiłbym o ewentualną pomoc - miałoby to być moje pierwsze zacierane, do realizacji w ciągu najbliższych dwóch - trzech tygodni (pogoda łaskawa dla dolniaków).

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Hey

Piłem właśnie lager dunkel od rebela. Bardzo mi smakowało. Czytałem o recepturach w tym temacie ale wszystkie na duże pojemności. Ja chciał bym otrzymać 10-15 litrów piwa. Czy mógł by ktoś podać mi recepturę i sposób przygotowania. Będę bardzo wdzięczny.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.