goral89 Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 W Stanach jest drożej wyprodukować taki produkt ? Zejdz na ziemie, porownaj ceny browarow z wybiciem 10 hl z cenami z Europy ? Tak samo jest z malymi rzeczami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 W Stanach jest ponad 2 tys. małych browarów, więc sobie mogą na to pozwolić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Wez pod uwage, ceny ropy, stali innych produktow w Stanach. To sie przekłada na większe i tańsze możliwości produkcyjne. Dodaj do tego popyt na tego typu artykuły i wychodzi ze oferta Gosi jest bardzo dobra. Tak czy siak myśle, ze lepiej przebic sie z oferta fermentorow stalowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia Opublikowano 7 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 (edytowane) Cześć Fermentator jest już w trakcje pracy mam nadzieje że niebawem będę mogła pokazać produkt i wtedy się przekonacie że warto zakupić produkt przeznaczony do piwowarstwa a nie poidła dla kur . http://www.domowybrowarek.pl Edytowane 7 Listopada 2013 przez Gosia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 7 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 przekonacie że warto zakupić produkt przeznaczony do piwowarstwa a nie poidła dla kur oby tylko to przekonanie nie wyszło jak z beczkami na kapustę i ogórki kiszone (bo zdecydowana większość w takich pojemnikach fermentuje ze względu na cenę), więc nie kpił bym tak z tych poideł bo gdyby nie były tak podpisane tylko jako "zbiornik stożkowy" to niewielu by tak kategorycznie odrzucało jego zastosowanie do fermentacji. Dla mnie, rzeczone poidła mają za mały otwór wlewowy więc dla tego są raczej nie do wykorzystania. IMHO pomysł wprowadzenia na rynek fermentorów stożkowych mi się bardzo podoba, ale jak to zawsze być powinno, to klienci swoją kasą wybiorą co dla nich lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browariat Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 (edytowane) Cześć Fermentator jest już w trakcje pracy mam nadzieje że niebawem będę mogła pokazać produkt i wtedy się przekonacie że warto zakupić produkt przeznaczony do piwowarstwa a nie poidła dla kur . Witam, z niecierpliwością czekam na prezentację i cenę, czy owa odbędzie się w tym wątku? Edytowane 13 Listopada 2013 przez Browariat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia Opublikowano 15 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Oczywiście jak tylko będzie już kompletny fermentator to zaprezentuje go tutaj napewno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia Opublikowano 15 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Nie kpie z poideł kazdy robi piwo w czym uwaza za stosowne kierując sie cena lub innym argumentem przemawiającym za zakupem poidła beczki czy innego pojemnika. Jednak ja chciałabym przedstawic produkt fermentator który będzie wg mnie już przystosowany a nie ze trzeba bedzie dokonywac przeróbek tak jak jest to w przypadku owych poideł czy beczek . Ale na opinie czy fermentator będzie spełniał Wasze oczekiwanie to musze jeszcze poczekac ale mam nadzieje ze już nie długo nie chce zapeszać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Ostatnio na recykling poleciało jedno moje wiaderko, chyba jedno jeszcze też za jakiś czas pójdzie na granulat, trochę rys itp. Ciekawi mnie czy stożek plastikowy będzie niezniszczalny? Zero rys, plamek oraz innych zmian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia Opublikowano 15 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Fajny termometr http://domowybrowarek.pl/termometry/145-termometr-bezprzewodowy-z-sonda-185909 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia Opublikowano 15 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Zbliżają się coraz chłodniejsze dni więc polecam stacje pogody dobrze wiedzieć jaka pogoda na zewnątrz http://domowybrowarek.pl/stacja-pogody/141-bezprzewodowa-stacja-pogody-174909 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia Opublikowano 15 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Kiedyś ktos pytał o szampony i żele piwne więc pojawiły sie u mnie http://domowybrowarek.pl/kosmetyki-piwne/136-piwny-szampon-do-wlosow http://domowybrowarek.pl/kosmetyki-piwne/135-piwny-zel-pod-prysznic-250-ml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Witam po długiej przerwie pojemnik stożkowy już jest zapraszam do wyrażania opinii i zakupów ))) http://domowybrowarek.pl/fermentacja-rurki-urzadzenia-pomiarowe/198-pojemnik-stozkowy-fermentator-60l http://domowybrowarek.pl/fermentacja-rurki-urzadzenia-pomiarowe/199-pojemnik-stozkowy-fermentator-60l-ze-stelazem- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browariat Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 (edytowane) Ciekawy i niszowy na naszym rynku projekt. Życzę powodzenia i jako browarnik "lidlowego" gara czekam na wersję 30 litrową. To pewnie nie byłoby drogie obniżyć trochę boczny zawór i wysokość o połowę. Edytowane 11 Lutego 2014 przez Browariat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 a teraz co sadzicie o takiej chłodnicy jest to narazie prototyp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Rurki zdecydowanie za grube. Im cieńsza rurka tym lepsza wydajność chłodnicy (bo wymiana ciepła następuje przy samych ściankach). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Pytanie odnośnie fermentora stożkowego: czy otwór pod rurkę jest opcjonalny? Interesowałaby mnie możliwość szczelnego zamknięcia pojemnika i zbudowania w nim ciśnienia co2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 dokładnie, z byt krótka, zbyt grube rurki. Najlepiej sprawdzić w "boju", spróbuj oszacować ilość litrów wody potrzebnej do schłodzenia warki, przy okazji zmierz temperaturę wody na wejściu i na wyjściu. To powinno dać pełen obraz użyteczności tego prototypu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 A ja spytam, bom szczerze zaciekawiony, o rachunek zysków i strat na podstawie którego poszłaś w kierunku lutowania zamiast nakręcić miękką miedź na rurę i mieć spokój. Rozumiem, że może chodzić o jak najlepszą dystrybucję wymiennika w objętości cieczy i o "produkt inny niż wszystkie", niemniej jednak roboty z tym wydaje mi się dużo więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Ponawiam pytanie, czy sa lub będa dostępne mniejsze fermentatory ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vald Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 (edytowane) Pytanie odnośnie fermentora stożkowego - w jaki sposób mocowane są zawory i czy możliwa jest łatwa wymiana na inny typ lub w ogóle podłączenie czegoś innego (oczywiście o odpowiedniej średnicy tj. 1" i 1/2" dla obu otworów). Dodatkowo przyłączam się do pytania o pokrywę - czy dziurka jest opcjonalna czy można kupić fermentor bez niej? (takie rzeczy można wykonać we własnym zakresie jeżeli jest potrzeba więc fajnie jakby była możliwość kupienia fermentora bez dziurki). Edytowane 11 Lutego 2014 przez vald Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Pytanie odnośnie fermentora stożkowego: czy otwór pod rurkę jest opcjonalny? Interesowałaby mnie możliwość szczelnego zamknięcia pojemnika i zbudowania w nim ciśnienia co2 tak otwór pod rurkę jest opcjonalny Ponawiam pytanie, czy sa lub będa dostępne mniejsze fermentatory ? obecnie nie planuje zmniejszenia jego wielkości ale zawsze z większego można zrobić mniejszy Pytanie odnośnie fermentora stożkowego - w jaki sposób mocowane są zawory i czy możliwa jest łatwa wymiana na inny typ lub w ogóle podłączenie czegoś innego (oczywiście o odpowiedniej średnicy tj. 1" i 1/2" dla obu otworów). Dodatkowo przyłączam się do pytania o pokrywę - czy dziurka jest opcjonalna czy można kupić fermentor bez niej? (takie rzeczy można wykonać we własnym zakresie jeżeli jest potrzeba więc fajnie jakby była możliwość kupienia fermentora bez dziurki). końcówki wykonane są z mosiądzu zależało mi na tym aby uniknąć problemów przy wymianie zaworu możesz wkręcić inny zawór , co do dziury jest opcjonalna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Gaz nad lustrem brzeczki i tak zabezpieczy piwo przed tlenem. Tak mnie się wydaje ale myślę, że akurat tu jest miejsce na dyskusję o stożku. Wg mnie przy średnicy 40cm jest to dobry wyrób. Pytanie do Gosi: czy pojemnik jest PL? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Fajny gadżet, 30 za mało do tego typu a 75 za dużo akurat prawie środek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 A ja spytam, bom szczerze zaciekawiony, o rachunek zysków i strat na podstawie którego poszłaś w kierunku lutowania zamiast nakręcić miękką miedź na rurę i mieć spokój. Rozumiem, że może chodzić o jak najlepszą dystrybucję wymiennika w objętości cieczy i o "produkt inny niż wszystkie", niemniej jednak roboty z tym wydaje mi się dużo więcej. Witam termodynamika jest trudnym zagadnieniem ale jak widzę chłodnice ze stali która ma przenikalność 6 krotne gorszą od miedzi lub rurkę z miedzi o przekroju 9 mm nawiniętą w spiralę 7 metrową to patrzę na to pesymistycznie (ale mogę być w błędzie) . W pierwszym przypadku chłodnicy ze stali to szkoda wody w drugim natomiast co z tego że mam 7 metrów jak nie jestem w stanie uzyskać wystarczającego przepływu i woda w w połowie długości rurki w znaczącym stopniu się nagrzewa więc wydajność chłodzenia diametralnie spada . Tak miałem również na myśli lepszą dystrybucję wymiennika. Jak zrobię testy to dam znać Gaz nad lustrem brzeczki i tak zabezpieczy piwo przed tlenem. Tak mnie się wydaje ale myślę, że akurat tu jest miejsce na dyskusję o stożku. Wg mnie przy średnicy 40cm jest to dobry wyrób. Pytanie do Gosi: czy pojemnik jest PL? Wyprodukowany w UE )) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się