ponury żniwiarz Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 (edited) Od niedawna używam mieszadła magnetycznego, zaobserwowałem ze przy objętości 1,2l, 11°Blg, w słoju 3l ciężko wytworzyć mi porządny wir, do tego podczas 24h wytwarza się mała pianka i zastanawiam czy mieszadło spełnia swoje zadanie, może niepotrzebnie wogle zwracam na to uwagę czy potrzebuje większy magnes mieszający Edited February 24, 2013 by ponury żniwiarz Link to comment Share on other sites More sharing options...
skybert Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 (edited) Jeśli fermentacja w starterze ruszy na cełego (gęsta i duża piana) mieszanie możesz wtedy odpuścić. Edited February 24, 2013 by skybert Link to comment Share on other sites More sharing options...
gacek Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 Jeśli fermentacja w starterze ruszy na cełego (gęsta i duża piana) mieszanie możesz wtedy odpuścić. A prawdę powie Ci brzeczka - gdy po zadaniu drożdży fermentacja ruszy po 4-6 godzinach to na pewno nic nie musisz więcej robić i oznacza to, że starter jest ok a drożdże w świetnej kondycji. Start prawidłowej fermentacji drożdży płynnych bez startera to 24-30 godzin, więc jak Twój wynik dosięgnie 12-16 godzin oznacza że trzeba popracować, albo nad starterem ( lepiej mieszać, napowietrzyć) albo nad brzeczką ( może być np. za słabe napowietrzenie ). Link to comment Share on other sites More sharing options...
ponury żniwiarz Posted February 24, 2013 Author Share Posted February 24, 2013 (edited) Jeśli fermentacja w starterze ruszy na cełego (gęsta i duża piana) mieszanie możesz wtedy odpuścić. Jak sie tej piany pozbyć? Co trzeba robic zeby jej nie było? Rzadsza brzeczka czy większy magnes ? Dopiero po 24 godz. opada i robi się mały wir. @gacek ostatnio natleniałem mieszadłem ale nie sprawdzałem dawno lagu Edited February 24, 2013 by ponury żniwiarz Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepe11 Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 Jeśli fermentacja w starterze ruszy na cełego (gęsta i duża piana) mieszanie możesz wtedy odpuścić. Jak sie tej piany pozbyć? Co trzeba robic zeby jej nie było? Rzadsza brzeczka czy większy magnes ? Dopiero po 24 godz. opada i robi się mały wir. @gacek ostatnio natleniałem mieszadłem ale nie sprawdzałem dawno lagu do takiego słoja jak na zdjęciu wystarczy mały magnes , ja mam kolbę 3l ( szersza dołem od tego słoja ) i mieszam najkrótszym rdzeniem jaki ma w ofercie HB Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 tu jest o starterach na mieszadle: http://www.piwo.org/...__20#entry67268 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shooter Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 Jeśli fermentacja w starterze ruszy na cełego (gęsta i duża piana) mieszanie możesz wtedy odpuścić. Nie do końca, po to się miesza, żeby cały czas natleniać starter. Piana na starterze to rzecz normalna, to gwałtowny rozwój drożdży, które powodują zmiany w brzeczce. Im więcej wyjedzą cukrów, tym piana mniejsza. Nie ma potrzeby się martwić, że nie widzisz wiru, bo przecież starter cały czas wiruje, przez co usuwany jest CO2, który hamuje rozmnażanie drożdży. Mieszadło prezentowane na zdjęciu nie jest mi obce i jest on dostosowane do rdzenia 6x20. Możliwe też, że należałoby dobierać optymalne naczynie, choć nie stwierdziłem problemów z testowanymi naczyniami. Dziś sfilmowałem mój starter US-05 pracujący 24h. Możliwe, że wystarczyło je uwodnić, ale wyszedłem z założenia, że jak mam mieszadło to je pomieszam. . Piana nie wystąpiła, bo nie były mieszane na brzeczce, tylko wodzie z odrobiną glukozy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cml Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 Piana nie wystąpiła, bo nie były mieszane na brzeczce, tylko wodzie z odrobiną glukozy. co się dzieje jeśli się miesza w samej wodzie? czy drożdże podeją rozmnażanie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapak Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 Piana nie wystąpiła, bo nie były mieszane na brzeczce, tylko wodzie z odrobiną glukozy. co się dzieje jeśli się miesza w samej wodzie? czy drożdże podeją rozmnażanie? przywrócenie drożdży do życia i umożliwienie im kontrolowania tego, co przepuszczają przez swoje błony komórkowe. Jeżeli wrzucimy je do brzeczki bez rehydratacji, przez ich wysuszone błony przenikają także substancje szkodliwe dla drożdży i duża ich część zginie (nawet 50%). Jednak producenci drożdży przewidują taką sytuację i zapewniają spory zapas komórek w saszetce, zatem dla przeciętnego piwa możemy etap rehydratacji pominąć, szczególnie jeżeli nie jesteśmy pewni sterylności swoich procedur. Do rehydratacji nie należy używać wody destylowanej - ciśnienie osmotyczne może rozrywać komórki drożdży. Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 co się dzieje jeśli się miesza w samej wodzie? czy drożdże podeją rozmnażanie może się opiją, ale już nie namnożą - nie ma co jeść to idą spać Link to comment Share on other sites More sharing options...
cml Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 przywrócenie drożdży do życia i umożliwienie im kontrolowania tego, co przepuszczają przez swoje błony komórkowe. Jeżeli wrzucimy je do brzeczki bez rehydratacji, przez ich wysuszone błony przenikają także substancje szkodliwe dla drożdży i duża ich część zginie (nawet 50%). Jednak producenci drożdży przewidują taką sytuację i zapewniają spory zapas komórek w saszetce, zatem dla przeciętnego piwa możemy etap rehydratacji pominąć, szczególnie jeżeli nie jesteśmy pewni sterylności swoich procedur. Do rehydratacji nie należy używać wody destylowanej - ciśnienie osmotyczne może rozrywać komórki drożdży. ale ja mówie o mieszaniu gęstwy drożdzowej na mieszadle w wodzie (zamiast w brzeczce) nie o uwadnianiu drożdży suchych Link to comment Share on other sites More sharing options...
cml Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 może się opiją, ale już nie namnożą - nie ma co jeść to idą spać myślałem, że jeśli jest tlen to się rozmnażają a potem jak się skończy to zaczynają jeść cukry - stąd ciągłe napowietrzanie na mieszadle powoduje, że są ciągle pobudzane do rozmnażania - tylko czy efekt tez występuje tylko w brzecze czy w natlenionej wodzie też - o to mi chodzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapak Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 (edited) ale ja mówie o mieszaniu gęstwy drożdzowej na mieszadle w wodzie (zamiast w brzeczce) nie o uwadnianiu drożdży suchych No tak, nie zrozumiałem Cię. Edited March 9, 2013 by Mapak Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 myślałem, że jeśli jest tlen to się rozmnażają a potem jak się skończy to zaczynają jeść cukry - stąd ciągłe napowietrzanie na mieszadle powoduje, że są ciągle pobudzane do rozmnażania - tylko czy efekt tez występuje tylko w brzecze czy w natlenionej wodzie też - o to mi chodzi mieszadło powoduje napowietrzanie i odprowadzanie nadmiaru CO2, co w konsekwencji zachęca drożdże do mnożenia się a nie fermentacji, ale niezbędny do tego jest budulec w postaci min. cukrów Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raczek Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 myślałem, że jeśli jest tlen to się rozmnażają a potem jak się skończy to zaczynają jeść cukry - stąd ciągłe napowietrzanie na mieszadle powoduje, że są ciągle pobudzane do rozmnażania - tylko czy efekt tez występuje tylko w brzecze czy w natlenionej wodzie też - o to mi chodzi Do namnażania potrzebujesz tlenu i cukru. Mieszadło ma na celu dostarczenie tego pierwszego natomiast brzeczka lub ekstrakt rozpuszczony w wodzie ma zapewnić pożywienie dla drożdży aby mogły się mnożyć i w samej wodzie drożdży nie namnożysz. Gdyby tak było to każdy robiłby startery w wodzie zamiast w brzeczce Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afghan Posted June 7, 2013 Share Posted June 7, 2013 Mam podobny problem. Robię pierwszy starter na mieszadle, trzystopniowy. Gdy było okolo 500 ml brzeczki to piana nie powstawała, wczoraj wieczorem wlałem 1 litr i teraz gdy jest już około 1,5 litra brzeczki dziś rano była już piana na 3 cm i zastanawiam się czy mieszanie z tą pianą na wierzchu ma sens. Jak myślicie kręcić to dalej czy wyłączyć już mieszadło? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kilis Posted June 7, 2013 Share Posted June 7, 2013 Mieszać, mieszać Drożdże szybko opadają na dno i się lenią. Jak przerobią brzeczkę to możesz je do lodówki dać żeby oddzielić od przerobionego startera. Nie wlewam nigdy całości, jakoś tak nie najelpiej to pachnie i smakuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted July 21, 2013 Share Posted July 21, 2013 Czy mieszadło potrzebne jest tylko do lepszego napowietrzenia startera? Jeśli tak, to czy można je zastąpić np. napowietrzaniem czystym tlenem (z butli i reduktora) przez taką kostkę jak w akwarium? Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted July 23, 2013 Share Posted July 23, 2013 Tak, można , problemem jest głównie pienienie się przy napowietrzaniu - musiałbyś mieć baaardzo duże naczynie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now