qni Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 Witam. Zamierzam zrobić swoje pierwsze piwo zgodnie z recepturą "100% Pilzneński 12,5 °Blg nie tylko dla początkujących" http://www.piwo.org/...poczatkujacych/ Kłopot polega na tym, że posiadam tylko 10l gar. Jak proporcje zastosować abym mógł w moim garze uwarzyć swoje pierwsze piwo? Tak, aby to wszystko mi się w nim pomieściło? Czy jak otworze suche drożdże i podziel je np. na pół to czy mogą się one popsuć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 Podziel składniki na połowę, drożdży daj całą saszetkę.Tyle że piwa będziesz miał 10l a roboty jak przy 20l.Pomyśl o większym garze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Von Lurtz Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 Słuchaj Anteksa, Ewentualnie dla uzyskania 20L zrób na 2 razy, oczywiście jeżeli masz warunki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Jeżeli garnek ma faktycznie równo 10 litrów, to żeby pod koniec gotowania mieć około 10 litrów brzeczki (wiadomo - trochę mniej niż 10) musisz wysładzać do większej objętości niż pojemność garnka - myślę, że tak około 13 l. Dodatkowe litry zbierz do innego garnka, i również zagotuj. W trakcie odparowywania brzeczki w dużym garze dolewaj z mniejszego. No i pamiętaj, że brzeczka na początku wrzenia i po zadaniu chmielu lubi wykipieć, dlatego zostaw na początku więcej miejsca w dużym garnku, później do uzupełnisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 (edytowane) Panowie-ten przepis jest na 25-27L a on ma garnek 10L więc dzielenie na pół to nie bardzo(12,5L to do gotowania co najmniej 14L ) Qni- zorganizuj większy garnek,bo raczej nic z tego nie będzie...W czym będziesz wysładzał/filtrował? jeśli w 30L fermentorze,to za mało młóta będzie na ułożenie dobrej warstwy filtracyjnej Ps Olo333 mnie ubiegł z rozwiązaniem ale ja bym obstawał przy większym garnku Edytowane 27 Lutego 2013 przez marbelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Większy gar pozwoli Ci zwiększyć wybicie, a nie kosztuje on majątku. Wg mnie szkoda nerwów . Kup sobie na początku garnek emaliowany o pojemności ok 30l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 w 10l garze nie da rady nawet na 2 razy 20l zrobić.. da rade zrobić 10l ale dużo kombinowania z tym będzie - wysładzanie na 2 garnki albo na dwa razy.. pomyśl lepiej o większym garnku.. a może jakiś znajomy ma pożyczyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 (edytowane) w 10l garze nie da rady nawet na 2 razy 20l zrobić.. da rade zrobić 10l ale dużo kombinowania z tym będzie - wysładzanie na 2 garnki albo na dwa razy.. pomyśl lepiej o większym garnku.. a może jakiś znajomy ma pożyczyć? co szkodzi gotować brzeczkę, która się zagęści podczas warzenia, a straty wody uzupełnić później czystą wodą, może mieć jedynie straty na wydajności bo nie będzie w stanie zagotować większej ilośći, ale 11-12Blg, 20l powinien spokojnie uzyskać w taki sposób z zacieraniem będzie więcej zachodu w kilku garach, ale jakby przy warzeniu wykorzystał 3 w miarę duże garnki to by nawet szybciej mu się zagotowało na 3 palnikach, wiadomo, że wygodniej w jednym, ale w kilku też się da tylko trzeba trochę zaplanować działanie, wszystko zależy jak bardzo mu się chce Edytowane 27 Lutego 2013 przez dhanab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 jakby przy warzeniu wykorzystał 3 w miarę duże garnki to by nawet szybciej mu się zagotowało tylko z tego co pisze to ma jeden garnek 10l.. to skad weźmie 3 w miarę duże.. ja sam warzę w dwóch - 20 i 10l bo nie posiadam większego, żeby na raz wszystko zrobić.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 (edytowane) Ma wysładzać do 20l,odparować do10 i uzupełnić do 20l?Miszczostwo ;-) Edytowane 27 Lutego 2013 przez sztyft Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 co szkodzi gotować brzeczkę, która się zagęści podczas warzenia, a straty wody uzupełnić później czystą wodą, może mieć jedynie straty na wydajności bo nie będzie w stanie zagotować większej ilośći, ale 11-12Blg, 20l powinien spokojnie uzyskać w taki sposób Całą noc ma gotować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Ma wysładzać do 20l,odparować do10 i uzupełnić do 20l?Miszczostwo ;-) jakie odparować do 10l? nie wiem skąd ty to wymyśliłeś, ale chyba nie z mojego postu, jak nie zrozumiałeś, coś niezrozumiale napisałem to dopytaj Miszczu, po co to wyśmiewanie? jakby przy warzeniu wykorzystał 3 w miarę duże garnki to by nawet szybciej mu się zagotowało tylko z tego co pisze to ma jeden garnek 10l.. to skad weźmie 3 w miarę duże.. ja sam warzę w dwóch - 20 i 10l bo nie posiadam większego, żeby na raz wszystko zrobić.. prędzej znajdzie(u siebie, pożyczy) 2 dodatkowe garnki 10l niż jeden 20l, taki 10l to chyba każdy ma w domu, no i o większe garnki ludzie też bardziej dbają i boją się pożyczać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 to wytłumacz wszystkim, bo ja tez w takim razie nie rozumiem o co ci chodziło.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 chodziło mi o to że nie musi wysładzać tak, aby mieć te 25l tak jak w przepisie, może zrobić gęstszy zacier i wysładzać do 20l aby się pomieścić, a spadek z odparowania uzupełnić wodą po warzeniu, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Jest tylko jedno ale,nazywa się garnek 10l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 chodziło mi o to że nie musi wysładzać tak, aby mieć te 25l tak jak w przepisie, może zrobić gęstszy zacier i wysładzać do 20l aby się pomieścić No jak nic z tego powyżej wynika, że wg Ciebie wysładzanie to tylko "dolewanie wody do zacieru", a tak przecież nie jest Pomyśl dlaczego się leje tyle wody w trakcie wysładzania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 (edytowane) chodziło mi o to że nie musi wysładzać tak, aby mieć te 25l tak jak w przepisie, może zrobić gęstszy zacier i wysładzać do 20l aby się pomieścić No jak nic z tego powyżej wynika, że wg Ciebie wysładzanie to tylko "dolewanie wody do zacieru", a tak przecież nie jest Pomyśl dlaczego się leje tyle wody w trakcie wysładzania ? nie wiem dlaczego taki daleki wniosek wyciągnąłeś, że myślę, że wysładzanie to tylko "dolewanie wody do zacieru"... :O chodzi tu o to aby się zmieścić w garach trochę kosztem wydajności, pomyśl a wysładzanie to też nie obowiązek Edytowane 27 Lutego 2013 przez dhanab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Nie miałem dużego gara to robiłem z brewkitów i ekstraktów. Oczywiście fermentory i stosowny osprzęt typu wężyki i chemię zakupiłem od razu. Potem pożyczyłem 19-litrowy i zacząłem zacierać mniejsze ilości słodu a do pełnej warki uzupełniałem ekstraktem. Trzecim etapem był zakup garnka 30-litrowego i warzenie tylko z zacieraniem. Proponuję właśnie taką drogę, bo bez odpowiedniego sprzętu więcej kombinacji niż prawdziwego warzenia, a i o błędy łatwiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 nie wiem dlaczego taki daleki wniosek wyciągnąłeś Ja takiego wniosku nie wyciągnąłem, bo wiem o co w tym wszystkim chodzi i na czym to polega. Ty udzielasz wskazówki komuś kto jak widać nie do końca jest zorientowany w temacie (gdyby był to by nie zadał takiego pytania). Myślę więc, że należy mu się rzetelna odpowiedź, a nie takie stwierdzenie, z którego można właśnie błędne wnioski wyciągnąć (nie znając tematu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qni Opublikowano 27 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Panowie, po co te nerwy. Mam gar 10 l, tak dokładnie 11l, ale wtedy jest on cały zapełniony. Do moich potrzeb wydaje mi się optymalny. Wole zmniejszyć pojemność warki niż kupować gar, bo co jeżeli mi się to nie spodoba. Wiem, że lepiej zrobić raz a więcej, ale czy nie chodzi o zabawę przy ważeniu. Dlatego proszę Was o zmniejszenie receptury tak abym mógł w swoich warunkach zrobić swe pierwsze piwo. Niestety wiadro do fermentacji ma 30l L jakiś pomysł ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 (edytowane) Na początku zacierałem w garze 17l, robiłem warki około 20l. Kilka litrów gotowałem w mniejszym garze i łączyłem to w fermentorze. Z filtracja 2,5 kg słodu nie powinno być problemu, robiąc Grodziskie daje 2-2,5 kg słodu(nawet 100% pszenicy i leci)Większy problem z fermentacją w 30l wiadrze.Ale można pominąć cichą wydłużając burzliwą.Daj te 2,5 kg słodu i wysładzaj do 12l.W dużym garze nachmiel 8-9l pozostałe pogotuj w mniejszym i razem zlej.Zobaczysz o co w tym wszystkim chodzi, a trudności tylko Ciebie wzmocnią .Powodzenia ps i to był post nr 6000 ( wstawił bym emotkę piwo ale .... ) Edytowane 28 Lutego 2013 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 Niestety wiadro do fermentacji ma 30l L jakiś pomysł ? Market budowlany typu Castorama, Leroy Merlin - mają wiaderka 15-litrowe. Sprawdź na dnie czy mają wytłoczony symbol kieliszka i widelca, jeżeli tak, to można ich używać do produktów spożywczych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 Albo takie cuś: http://www.jimsbeerkit.co.uk/forum/viewtopic.php?t=15779 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 Ja poszedłem do piekarni i dostałem wiaderka po twarogu 11L. Pani po lekkim zdziwieniu dała nura do jakiegoś magazynku by po chwili wyjść z 6 w/w wiaderkami. Na odchodne dodała, żebym dał znać wcześniej, że potrzebuje to przy otwieraniu postarają się nie zniszczyć dekli ( mają też po marmoladzie białe bez żadnych malunków, które wykorzystam do przechowywania słodów. ). Zmierzam do tego, żebyś też się dowiedział w piekarni/cukierni o takie wiaderka. Będziesz miał ze 3 sztuki to w jednym nacinasz dno wkładasz w drugi i masz fałszywe dno do wysładzania i jeden luzem na nadmiar niemieszczący się w garnku. Chmielić możesz na dwa razy najwyżej. Mało tego możesz w ramach eksperymentu zastosować inne czasy chmielenia dla każdej porcji itp... Spędzisz trochę czasu przy garach to wtedy zobaczysz czy Ci się spodoba. Jak się wkręcisz przyjdzie czas na większe gary itd. P.S. Moja LP nie może się nadziwić, że mogę stać przy garach tyle czasu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 P.S. Moja LP nie może się nadziwić, że mogę stać przy garach tyle czasu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się