Arkra Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Właśnie zajadam się pistacjami solonymi made in Carrefour i popijam moim Koźlakiem i wpadł mi do głowy pomysł zarzucenia tematu zakąsek (zagryzek, przegryzek) które najbardziej lubicie spożywać podczas degustacji piwa. Zazwyczaj sa to potrawy mocno solone lub kwaskowate aby napędzić chęć przepłukania gardła piwem ( stary chwyt w pubach). Mnie raczej chodzi o Wasze doświadczenia domowe. Przychodzą goście częstujecie piwem i do piwa dajecie......? Istnieją przepisy kulinarne które są sprecyzowane wprost do konsumcji z danym piwem. Ja często częstuję gości serem feta zawiniętym w szynkę parmeńską lub jak mnie nie stać to w boczek. Wszystko to skropione oliwą z ziołami. Stosunkowo też często robię carpaccio z łososia z kaparami i oliwą z oliwek. A Wy co zajadacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Spać nie możesz? Ja osobiście utopence ( z forum przepis ). Jednak goście wyjadają całą cebulę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 http://www.piwo.org/topic/6523-zakaski-do-piwa/ http://www.piwo.org/topic/4322-utopence-i-hermeliny/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkra Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 http://www.piwo.org/...akaski-do-piwa/ http://www.piwo.org/...ce-i-hermeliny/ No tak. Trzeba sprawdzić przed zadaniem nowego postu. Ale może są nowe przepisy. Potraktujcie to jak odświeżenie tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Peperoni z serem w pesto, ostre do piwa w sam raz: Usiu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu_72 Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Suche kiełbasy (np. Tradycyjne jadlo, czy jakoś tak) Sery krojone w kostkę Tortilla chips, podgrzane, z salsą Chipsy sól-ocet Frytki Prosto i bez wyrafinowania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Peperoni z serem w pesto, ostre do piwa w sam raz Można przepis na ten smakołyk? Wygląda super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Do degustacji własnego piwka lubię ser camembert lub jakiś inny pleśniowiec. No ale w temacie sera mam po prostu lekkie dodatkowe skrzywienie Nie lubię za to do piwa wszelkich słodkich ciastek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 oscypek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Swojska biała kiełbasa (grzana, grillowana, smarzona, bez różnicy), może też być polska, oczywiście swojej roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Pesto: doniczka bazylii z Auchan, mała główka czosnku ostrego(Harnaś), garść orzeszków arachidowych niesolonych, 2-3 łyzki oleju lnianego; wszytko potraktować blenderem i odstawić do lodówki na 2-3 dni. Ser: w tym wypadku moja produkcja : Cheddar 9 miesięczny łagodny. Jak nie robisz serów, kup dobry twardy ser bez dziur, ale łagodny(Gruyer, Parmezan, Cheddar). Papryczki pepperoni: czerwone, zielone dla koloru (ostrość najgłębszą mają pestki, więc je usuwamy) , kroimy na 1-2cm kawałki Ser kroimy na słupki , do pozbawionych pestek papryczek wkładamy pesto i ser, wszystko do słoika , do którego wlewamy olej lniany. Ja tym razem wlałem olej wzbogacony tymiankiem. Wstawiamy do lodówki i po 2-3 tyg, kiedy smaki się wyrównają są wyśmienite, dużo lepsze do oscypka pokrojonego w kostkę i zalanego oliwą. Slonx, WojtekW i Undeath 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Nie lubię za to do piwa wszelkich słodkich ciastek... Chyba jeszcze kolega nie próbował jakiegoś dobrego połączenia, moi faworyci: ciepła szarlotka z lodami a do tego porter bałtycki sernik z strong scotch ale niebo w gębie, wydaje mi się, że ciężkie słabo chmielone piwa będą pasowały do wszelkich słodkich deserów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 smarzona Przepis jakiś?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Nie lubię za to do piwa wszelkich słodkich ciastek... Chyba jeszcze kolega nie próbował jakiegoś dobrego połączenia, moi faworyci: Nie nie... chodzi ogólnie o to że ja za słodkościami nie przepadam żeby nie napisać dosadniej... Nie słodzę kawy, nie słodzę herbaty, nie jem czekolady, nie pijam napoi i soków sklepowych (są dla mnie za słodkie) - wyjątek to czasami soki tzw. jednodniowe oraz oczywiście własnoręczna produkcja soku w blenderze ze świeżych owoców. Jeśli jestem u kogoś na kawie/herbacie/piwku to męczarnią jest odmowa na 'spróbuj ciasteczko, takie dobre sama piekłam", bo niektórzy nie spróbowanie własnego ciasteczka traktują jako obrazę majestatu Po prostu słodycze we wszelakiej postaci mogą dla mnie nie istnieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Hemerlin wg. przepisu Piwologa (https://bimbelt.word...adany-hermelin/) właśnie poszedł na lagerowanie do lodówki Stoi sobie obok kolekcji gęstw drożdżowych... Jeszcze nigdy nie jadłem, za kilka dni się przekonam czy warto. Slonx 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Nie lubię za to do piwa wszelkich słodkich ciastek... Chyba jeszcze kolega nie próbował jakiegoś dobrego połączenia, moi faworyci: Nie nie... chodzi ogólnie o to że ja za słodkościami nie przepadam żeby nie napisać dosadniej... Nie słodzę kawy, nie słodzę herbaty, nie jem czekolady, nie pijam napoi i soków sklepowych (są dla mnie za słodkie) - wyjątek to czasami soki tzw. jednodniowe oraz oczywiście własnoręczna produkcja soku w blenderze ze świeżych owoców. Jeśli jestem u kogoś na kawie/herbacie/piwku to męczarnią jest odmowa na 'spróbuj ciasteczko, takie dobre sama piekłam", bo niektórzy nie spróbowanie własnego ciasteczka traktują jako obrazę majestatu Po prostu słodycze we wszelakiej postaci mogą dla mnie nie istnieć. No to nie jestem jedyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parzon Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 niebo w gębie, wydaje mi się, że ciężkie słabo chmielone piwa będą pasowały do wszelkich słodkich deserów dla mnie samo ciężkie, słabo chmielone piwo jest najlepszym deserem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 (edytowane) Ranking: miejsce 3 Słone orzeszki, orzeszki w cieście miejsce 2 Paluszki cebulowe, koniecznie lubelskie miejsce 1 Oscypek Edytowane 2 Marca 2013 przez tomasznet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Po prostu słodycze we wszelakiej postaci mogą dla mnie nie istnieć. No to nie jestem jedyny. rozumiem takie podejście, są potrawy które i dla mnie mogły by nie istnieć aczkolwiek, dla łasuchów polecam spróbowanie połączenia słodyczy z piwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkra Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Pesto: doniczka bazylii z Auchan, mała główka czosnku ostrego(Harnaś), garść orzeszków arachidowych niesolonych, 2-3 łyzki oleju lnianego; wszytko potraktować blenderem i odstawić do lodówki na 2-3 dni. Ser: w tym wypadku moja produkcja : Cheddar 9 miesięczny łagodny. Jak nie robisz serów, kup dobry twardy ser bez dziur, ale łagodny(Gruyer, Parmezan, Cheddar). Papryczki pepperoni: czerwone, zielone dla koloru (ostrość najgłębszą mają pestki, więc je usuwamy) , kroimy na 1-2cm kawałki Ser kroimy na słupki , do pozbawionych pestek papryczek wkładamy pesto i ser, wszystko do słoika , do którego wlewamy olej lniany. Ja tym razem wlałem olej wzbogacony tymiankiem. Wstawiamy do lodówki i po 2-3 tyg, kiedy smaki się wyrównają są wyśmienite, dużo lepsze do oscypka pokrojonego w kostkę i zalanego oliwą. No to wydaje mi się bardzo ciekawe. Muszę spróbować. Ile taki wyrób może leżakować w lodówce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkra Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Hemerlin wg. przepisu Piwologa (https://bimbelt.word...adany-hermelin/) właśnie poszedł na lagerowanie do lodówki Stoi sobie obok kolekcji gęstw drożdżowych... Jeszcze nigdy nie jadłem, za kilka dni się przekonam czy warto. Też ten ser spróbuję zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Też ten ser spróbuję zrobić. Hermelin tak smakowicie wygląda i jeszcze smakowiciej pachnie, że nie wiem czy dam radę wytrzymać te kilka dni zanim się "przegryzie"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 31 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 Ile taki wyrób może leżakować w lodówce? U mnie po 2-3 spotkaniach Pesto z serem w pepperoni szybko znika. Oliwa hamuje wstępną ostrość, czujemy ją na końcu i dla tego piwo świetnie się do tego nadaje. Najdłużej ten przysmak przechowywałem w lodówce 2 miesiące. Polecam również ostry ser smażony. Jest wyśmienity pod piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Też ten ser spróbuję zrobić. Hermelin tak smakowicie wygląda i jeszcze smakowiciej pachnie, że nie wiem czy dam radę wytrzymać te kilka dni zanim się "przegryzie"... Robiłem według tego przepisu i po tygodniu słabo sie "przegryzło" jak będę robił następnym razem to wykorzystam gęstwę z oleju Dam więcej czosnku, i ostrej papryki :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Robiłem według tego przepisu i po tygodniu słabo sie "przegryzło" jak będę robił następnym razem to wykorzystam gęstwę z oleju Dam więcej czosnku, i ostrej papryki :] Ja dodałem oprócz ostrej papryki, takie suszone ostre papryczki, czerwone i zielone, baaaaardzo ostre wyszło. Tyle, że dość takie tłusto-mdławe, wolałbym bardziej kwaśny smak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się