Tadzik Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 (edytowane) Drożdże piwowarskie górnej fermentacji, pochodzące z Belgii. Strona producenta: http://www.danstaryeast.com/products/belle-saison-yeast Właściwości: Szybki start i dynamiczna fermentacja, która w temperaturach powyżej 17°C może zostać zakończona już po 5 dniach. Zalecana temperatura fermentacji 17-21°C. Odfermentowanie średnie do wysokiego. Profil lekko przyprawowy, estrowy. Dobra flokulacja. Wysoka tolerancja na alkohol. Od siebie dodam, że przy uwodnieniu a następnie zrobieniu startera z nich fermentacja ruszyła po 3h, to u mnie ewenement. Edytowane 7 Marca 2013 przez Pietruś pershi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarok3 Opublikowano 13 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Bardzo żarłoczne drożdże z 11 zeszły mi na 1oBlg , a Saisona wg przepisu Dori w 4 dni z 14,5 do 2oBlg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 13 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Nadają się tylko do saisona czy inne belgi też na nich wyjdą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarok3 Opublikowano 13 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Ja zrobiłem na nich tylko Saisona wg Dori i bezstylowca z resztek po nim.Bezstylowca rozlewam dziś do butelek , więc smak dopiero za jakiś czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 (edytowane) U mnie jeszcze lepiej z 11°blg do 0 a z 17,5°blg do 3 ale jeszcze pomału kończą pracę więc okaże się do ilu °blg dobiją. W przyszłości zacierałbym na słodko piwa mające fermentować na nich. Na profil smakowy muszę jeszcze poczekać. Aktualizacja: Na obu piwach żarłoki zeszły do 0°blg. Edytowane 20 Marca 2013 przez Pietruś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarok3 Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Saison przelew na cichą 1,5oBLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scovron Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Nadają się tylko do saisona czy inne belgi też na nich wyjdą? Podpinam się pod pytanie. Gdyby dało się na nich zrobić sensownego Dubbela, byłoby niekulawo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Macie już jakieś porównania jak wychodzi piwko na nich i na dedykowanych płynnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarok3 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Nie mam porównania bo to mój pierwszy saison , a innego nie piłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Kiepsko w ogóle widzę wykorzystanie tych drożdży w mocniejszym piwie. Skoro nawet przy niezbyt wytrawnym zacieraniu i ekstrakcie powyżej 15°blg potrafią zejść w okolice 0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 14 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 (edytowane) Kiepsko w ogóle widzę wykorzystanie tych drożdży w mocniejszym piwie. Skoro nawet przy niezbyt wytrawnym zacieraniu i ekstrakcie powyżej 15°blg potrafią zejść w okolice 0. Właśnie mierzyłem Saisona po ponad tygodniu fermentacji - z 14 Blg do 0,5 - dają czadu te drożdże Z drugiej strony, takie to piwo ma być Edytowane 14 Lipca 2013 przez Rafek00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarok3 Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Straszne żarłoki Dubbel z 17,5 zeszło do1 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 (edytowane) Straszne żarłoki Dubbel z 17,5 zeszło do1 Blg. Co tylko potwierdza, że do Saisona jeszcze jakoś ujdą, ale dla innych Belgów są zbyt żarłoczne. Choć może do jakiegoś potężnego strong belga.... Edytowane 3 Września 2013 przez Rafek00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 10 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 No dobra, a jakieś inne cechy tych drożdży oprócz żarłoczności? Pochwalcie się jakie piwka uzyskaliście po femrentacji tym szczepem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Bardzo interesujące opracowanie na temat drożdży suchych typu belgijskiego http://www.piwo.org/topic/1714-jozek-warzy-offline/page__st__1980#entry219320 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Bardzo interesujące opracowanie na temat drożdży suchych typu belgijskiego http://www.piwo.org/...980#entry219320 Dowiedziałem się tyle: ". Ach, te Danstary Belle Saison, żeby nie to odfermentowanie byłoby ciekawie", czyli nic nowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulex Opublikowano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 A w jakich temperaturach ich używaliście? Czy w wyższych produkują więcej przyprawowych aromatów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 26 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 Bardziej owocowe nuty (morele, brzoskwinie) niż pieprzowe. W połączeniu z amerykańskim chmielem świetnie się komponują. Ciekaw jestem, jak się sprawdzają w ciemnych piwach.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 28 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Witam, będę miał niedługo gęstwę tych drożdży, pierwsze pokolenie po piwie 15blg, aktualnie fermentuje mi barleywine 28blg, czy mogę na cichą wspomóc fermentację tą gestwą aby sobie dojadły coś więcej niż użyte us-05? Jaką tolerancję na alkohol mają te drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eXORRO Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Nikt nie pisał za dużo o temperaturze fermentacji tych drożdży. Ja dziś zlałem na cichą Saisona 15.5 Blg, fermentując nimi na burzliwej przez 17 dni w temperaturze 17stopni. Zeszło mi do 2 Blg. Jak ktoś wyżej wspomniał, dają bardziej estrowe aromaty niż fenolowe, aczkolwiek i tych drugich można się doszukać. Piwo wyszło wytrawne, aczkolwiek nie jest wodniste (mimo 200gram glukozy na 5 minut). Zobaczymy co będzie po cichej, aczkolwiek zapowiada się ciekawe piwko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Fermentacja w temperaturach pokojowych (ok. 23 stopnie), po 18 dniach przeżarły mi 25 litrów Saisona z 15BLG do 0. Wkrótce rozlewam, bo zaczęły nadgryzać fermentor. Kris Piero 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Zalecana temperatura fermentacji 17-21°C. Producent podaje 15-35°C. Ja mam warunki, aby fermentować 22-23°C. Pytanie czy jest sens? Czy po takiej temperaturze fermentacji piwo będzie pijalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2018 5 minut temu, daniol88 napisał: Zalecana temperatura fermentacji 17-21°C. Producent podaje 15-35°C. Ja mam warunki, aby fermentować 22-23°C. Pytanie czy jest sens? Czy po takiej temperaturze fermentacji piwo będzie pijalne? z doświadczenia - będzie pijalne, ale mocno alkoholowe. belgi może i lubią wyższe temperatury, ale powinny zaczynać znacznie niżej. robiłem raz w takich temperaturach i już tego nie powtórzę. daniol88 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Noeldarek Opublikowano 1 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2022 W dniu 9.08.2018 o 14:15, daniol88 napisał: Zalecana temperatura fermentacji 17-21°C. Producent podaje 15-35°C. Ja mam warunki, aby fermentować 22-23°C. Pytanie czy jest sens? Czy po takiej temperaturze fermentacji piwo będzie pijalne? ciekawe czy coś przy nich zmienili że teraz informacja o temperaturze prowadzenia fermentacji jest taka: The optimal temperature range for LalBrew Belle Saison™ yeast when producing traditional styles is 20 – 35°C (68 – 95°F) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się