Jejski Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Post #4 w tym wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Rozpakowałem kliknąłem na plik exe i działa jak pod windowsem po wcześniejszym zainstalowaniu pakietu Wine. Tylko, ze qbrew to program pod linuxa. Wersja na windę jest wersją dodatkową. Odpalanie windowsowej wersji qbrew pod wine, to jak mawiała moja pani od informatyki, jak sięganie lewą ręką do prawej kieszeni. Da się, ale nie jest to eleganckie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Rozpakowałem kliknąłem na plik exe i działa jak pod windowsem po wcześniejszym zainstalowaniu pakietu Wine. Qbrew jest dostępny natywnie pod linuxem, w Ubuntu jest nawet w domyślnych repozytoriach (musisz tylko doinstalować plik językowy, info w wątku). Co do bazy to oczywiście możesz uzupełnić ją o nowe słody (a może to zrobić każdy z poziomu programu) i wysłać plik z bazą do elroya - na pewno uaktualni paczkę na serwerze piwo.org Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dentharg Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Tylko ten program chyba już nie jest rozwijany... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Tylko ten program chyba już nie jest rozwijany... Wygląda na to, że nie, ale ma wolne źródła, może ktoś przejmie pałeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dentharg Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2010 A w ogóle to wiadomo czego mu brakuje? Ja dopiero zaczynam używać i czego mi brakuje na pierwszy rzut oka to: - zbioru gotowych receptur, - braku wyszukiwania receptur (np. po składnikach) - możliwości przygotowania harmonogramu dla receptury (typu 1h słód taki, takie przerwy, itp.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przybysh Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 (edytowane) Dla zinteresowanych baza danych do QBrew http://www.thescrewybrewer.com/2010/09/qbrew-homebrewers-recipe-calculator.html Na stronie są też kalkulatory online. Edytowane 28 Września 2010 przez przybysh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbol2 Opublikowano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 (edytowane) Zmodyfikowana baza programu QBrew Zmian dokonałem na podstawie towarów dostępnych na BA -Zmieniono bazę słodów -Zmieniono bazę chmieli -Zmodyfikowano Drożdże -Kilka dodatków Plik należy rozpakować i podmienić w katalogu c:\Program File\QBrew UWAGA: PODMIANA PLIKU USUWA ISTNIEJĄCĄ BAZĘ http://w542.wrzuta.pl/plik/3qXxDuNXoRK/qbrewdata Widzę że sporo słodów brakuje, dzisiaj z wiadomych powodów nie będe edytował bazy. Dam znać jak zostanie poprawiona Edytowane 31 Grudnia 2010 przez bimbol2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
khan Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 Witam, mam problem z wpisaniem do bazy danych słodów, których używam. a mianowicie mam problem z określeniem "Ekstraktu" słodu. Np. German pilsener - ekstrakt: 1.038, German Munich - 1.037, special B - 1.030. Jak kupuję słód to mam określony kolor EBC i po przeliczeniu na SRM wpisuję do bazy danych i wszystko jest jasne .. ale skąd wziąść ekstrakt?? Jakby ktoś miał sprawdzoną i aktualną i w miarę aktualną bazę danych słodów, chmielów, i innych dodatków to byłbym wdzięczny zaoszczędzi to sporo roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 W Europie ekstraktywność podaje się w %, nie w potencjale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
khan Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 OK... ale skąd wziąść te dane (ekstraktywność w % czy inaczej... ) słodów które kupujemy w "naszych" sklepach internetowych?? Dla przykładu podaję: http://www.homebrewing.pl/slod-karmelowy-ciemny-special-belgia-05kg-p-340.html w zasadzie z informacji o słodzie jest tylko kolor EBC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 http://www.castlemalting.com/Publications/SPECS_Malt_SpecialB_Crop2010_EN.pdf Jak nie ma w sklepie, to znajdziesz u producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdusz Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Ten link http://www.piwo.org/download/qbrew041-PL.zip do spolszczonej wersji jest uszkodzony, chyba po grudniowej zmianie forum coś się zepsuło. Czy mógłby ktoś wrzucić tą paczkę jeszcze raz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malag201 Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Ten link http://www.piwo.org/...qbrew041-PL.zip do spolszczonej wersji jest uszkodzony, chyba po grudniowej zmianie forum coś się zepsuło. Czy mógłby ktoś wrzucić tą paczkę jeszcze raz ? przyłączam się do prośby... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Pliki są tutaj http://www.piwo.org/files/ A dokładnie ten: http://www.piwo.org/files/file/19-qbrew-041-pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pontius Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 W Europie ekstraktywność podaje się w %, nie w potencjale. A czy zna ktoś jakiś wzór/metodę jak przeliczać % na potencjał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Ponawiam pytanie - co tam wpisywać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
convict Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Czy ktoś już podjął się dalszego rozwijania QBrew? Bo projekt wygląda porzucony przez autora (ostatnia wersja z maja 2008). Jeśli nie to ja mogę spróbować podjąć się tego zadania. Pytanie tylko czy jest sens. Ja osobiście w piwowarstwie dopiero zaczynam i nie znam zbytnio tego typu programów tak więc nie wiem czy nie istnieje już przypadkiem darmowa, dobra i rozsądna alternatywa dla tego programu. Jeśli nie i waszym zdaniem warto było by go dalej rozwijać to dobrze było by stworzyć listę według której można było by pracować - wypisać jakie są aktualne błędy w obliczeniach czy też czego pilnie brakuje aby stał się on dla nas w pełni użyteczny... Ja ze swojej strony na razie tylko ściągnąłem źródła programu i sprawdziłem czy wszystko poprawnie się kompiluje. Wrzuciłem też kod źródłowy na github-a (https://github.com/csoftware/QBrew - jeśli mamy tutaj w gronie programistów chętnych do współpracy to zapraszam). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się